Domů > Magazín > Blog

Přebývá vám nať z ředkviček? Víme, proč ji určitě nevyhodit, ale usušit!

Opravdu se vyplatí zabývat se s přebytečnými natěmi z ředkviček? Jasně! Pojďte se s námi podívat, jak moc se můžou hodit v sušené formě.

Nenápadné lístky

Pro někoho je nať z ředkviček pouze odpad, pro jiného zdroj živin, který umí v kuchyni vhodně zpracovat a využít. Ať už patříte k jednomu nebo druhému táboru, naučte se přebytečné natě ředkviček sušit a skladovat, hned se podíváme, proč se to vyplatí.

Léčivá bomba

Věděli jste, že obsahem účinných látek listy ředkviček předčí podzemní část rostliny? Obsahují totiž železo, vitamín C, fosfor, vápník, ale také glukosinoláty – u těch se na chvíli zastavíme.

Glukosinoláty (hořčičné glykosidy, thioglykosidy) jsou sirné glykosidy, které chrání rostlinu proti škůdcům a způsobují  typické štiplavé aroma.

Nás v tuto chvíli zajímá především význam pro člověka: samotné glukosinoláty biologické účinky nemají, ale projeví se po mechanickém porušení rostliny, kdy dochází k hydrolýze. (1) Při té vznikají kromě jiného také isothiokyanáty, které jsou biologicky aktivní jako protinádorové. (2)

Některé zdroje zmiňují i další vlastnosti zelené části ředkvičky, a to detoxikační účinky nebo schopnost pomáhat při léčbě žloutenky nebo při snižování krevního tlaku.

Usušit a uskladnit

Příznivých účinků ředkvičkové natě je dost, zkuste tedy příště přebytečné listy důkladně usušit, nejlépe to půjde v sušičce, ale můžete využít třeba i obyčejný plech a zbytkové teplo v troubě s pootevřenými dvířky (nezapomeňte je občas trochu provzdušnit rukou). Sušit lze listy vcelku i nasekané.

Sušenou nať můžete uskladnit ve sklenici jako jednodruhovou ingredienci nebo smíchat s další sušenou zeleninou nebo bylinkami a používat třeba jako polévkové koření. Dávku prospěšných isothiokyanátů tak budete mít pořád po ruce.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

37 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Listy mi moc chutnají, ale bohužel mám většinou ty z obchodu. Lze je také využít?

Naděžda
8. 6. 2021

Vynikající tip,dávala jsem nať do vývaru a dneska susim tymián, majoranku a matu ,tak přidám ředkvičky. Včera jsem prohrávala mrkev a ta nať už taky tak krásně voní. Supla jsem ji do polévky ale třeba zkusím taky ususit a pak nadrtit.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

13
8

7 tipů, jak co nejlépe zužitkovat nadúrodu ovoce a zeleniny

Máte bohatou úrodu ovoce a zeleniny a nestíháte ji spotřebovat? Mrkněte na tyto tipy a zazásobte se na zimu.

Krém z červené čočky, špalda a zelenina

I oko žádá své a proto si vždycky v kuchyni ráda hraji. Prášek z červené řepy zaručí wow efekt na talíři. Toto lahodné a jednoduché jídlo je nejen krásné n...

Letní salát s jedlými květy

Letní saláty jsou jednoduché a krásné. Jedlé květy jim dodají na eleganci a některé i na vůni a speciální chuti. Jako třeba žluté denivky, které vůní připo...

Sklizeň ředkviček “jinak” (Janka)

Letos se konečně povedlo! První rok mi je zlikvidovali dřepčíci, loni jsem je musela ještě před květem vytrhat, protože stínily rajčatům a letos… hotové ře...