Domů > Magazín > Blog

Přebývá vám nať z ředkviček? Víme, proč ji určitě nevyhodit, ale usušit!

Opravdu se vyplatí zabývat se s přebytečnými natěmi z ředkviček? Jasně! Pojďte se s námi podívat, jak moc se můžou hodit v sušené formě.

Nenápadné lístky

Pro někoho je nať z ředkviček pouze odpad, pro jiného zdroj živin, který umí v kuchyni vhodně zpracovat a využít. Ať už patříte k jednomu nebo druhému táboru, naučte se přebytečné natě ředkviček sušit a skladovat, hned se podíváme, proč se to vyplatí.

Léčivá bomba

Věděli jste, že obsahem účinných látek listy ředkviček předčí podzemní část rostliny? Obsahují totiž železo, vitamín C, fosfor, vápník, ale také glukosinoláty – u těch se na chvíli zastavíme.

Glukosinoláty (hořčičné glykosidy, thioglykosidy) jsou sirné glykosidy, které chrání rostlinu proti škůdcům a způsobují  typické štiplavé aroma.

Nás v tuto chvíli zajímá především význam pro člověka: samotné glukosinoláty biologické účinky nemají, ale projeví se po mechanickém porušení rostliny, kdy dochází k hydrolýze. (1) Při té vznikají kromě jiného také isothiokyanáty, které jsou biologicky aktivní jako protinádorové. (2)

Některé zdroje zmiňují i další vlastnosti zelené části ředkvičky, a to detoxikační účinky nebo schopnost pomáhat při léčbě žloutenky nebo při snižování krevního tlaku.

Usušit a uskladnit

Příznivých účinků ředkvičkové natě je dost, zkuste tedy příště přebytečné listy důkladně usušit, nejlépe to půjde v sušičce, ale můžete využít třeba i obyčejný plech a zbytkové teplo v troubě s pootevřenými dvířky (nezapomeňte je občas trochu provzdušnit rukou). Sušit lze listy vcelku i nasekané.

Sušenou nať můžete uskladnit ve sklenici jako jednodruhovou ingredienci nebo smíchat s další sušenou zeleninou nebo bylinkami a používat třeba jako polévkové koření. Dávku prospěšných isothiokyanátů tak budete mít pořád po ruce.

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Naděžda
8. 6. 2021

Vynikající tip,dávala jsem nať do vývaru a dneska susim tymián, majoranku a matu ,tak přidám ředkvičky. Včera jsem prohrávala mrkev a ta nať už taky tak krásně voní. Supla jsem ji do polévky ale třeba zkusím taky ususit a pak nadrtit.

Marcela
7. 6. 2021

Tak loni jsem se naučila pesto, teď budu i sušit. Tohle by mne nenapadlo. Děkuji za inspiraci😉 už druhým rokem se mi daří upotřebit většinu ze zahrádky. A to jen díky vám. Když vidím jak někdo něco vyhazuje, hned mi letí hlavou co by z toho šlo ještě udělat 😃

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Zelenina – co musíte vědět

Zelenina by měla být součástí každého jídelníčku. A je jedno, jaký člověk vyznává stravovací styl – zelenina by v něm měla mít vždy pevné místo. Bohu...
2
8

7 tipů, jak co nejlépe zužitkovat nadúrodu ovoce a zeleniny

Máte bohatou úrodu ovoce a zeleniny a nestíháte ji spotřebovat? Mrkněte na tyto tipy a zazásobte se na zimu.
2
6

Kolik pesticidů obsahují černé čaje? Chemická analýza

Také začínáte den šálkem černého čaje v pytlíku? A napadlo vás někdy, že by i čaj mohl obsahovat pesticidy? Mrkněte na tuto analýzu, jak jsou na tom s kval...

Rostlinná strava léčí deprese. Projekt podporovaný EU dává doporučení

Lidé s depresemi nebo s náchylností k depresem by měli dle projektu MyNetGut podporovaným EU konzumovat více celistvé rostlinné stravy. Může jim prospět po...

Máte rádi svíčky? Zbystřete. Mohou i škodit

Také se rádi obklopujete svíčkami? V obchodech najdeme desítky různých svíček nejrůznějších druhů, barev a vůní. Co nám ale krom vůně tato svíčka přinese? ...