Domů > Jak začít > Základní suroviny > Zelenina

Brokolice Romanesco

Brokolice Romanesco není jen velmi zdravá, ale je i nádherná a vynikne v každém receptu a klidně i na svátečním stole.

Krásná a chutná

Tato odrůda borkolice se vyznačuje jasně zelenou barvou a dokonalými geometrickými tvary s růžičkami, které se opakují jako fraktály. Kromě jemné chuti, která z ní dělá surovinu použitelnou v mnoha receptech, jde o zeleninu s pozoruhodnými blahodárnými vlastnostmi. Jde o typicky zimní zeleninu, která nesmí v mé zahradě chybět. Nedosáhne sice takové velikosti, jako ta kupovaná, ale je to prostě naše stálice v zimním záhonu. Mezi obrovskými listy se ve středu nachází velká dobrota.

Pěstujeme Romanesco

Romanesco brokolice je kultivar velmi citlivý na teploty. Na začátku cyklu potřebuje pro optimální vegetativní růst mírné teplé klima. V další fázi ovšem potřebuje pro tvorbu plodů vnímat chlad s teplotami mezi 13 a 15 °C. Snáší náhlé poklesy teplot, ne však dlouhodobé mrazy. Středně pozdní odrůdy jsou odolnější vůči chladu, protože dozrávají v nejchladnějších měsících roku. Rané kultivary jsou naopak choulostivější a v případě nadměrných výkyvů mohou brzy kvést. V klimatických podmínkách Čech lze brokolici určitě pěstovat v pozdním létě a na podzim. Já pěstuji ze sazeniček, které koupím v zahradnictví. Je to rychlejší a praktičtější. Na záhoně potřebuje dost místa, má velké a mohutné listy.

Romanesco v kuchyni

Brokolice Romanesco se v kuchyni hodí k různým účelům: nejkřehčí růžičky se dají jíst syrové, ochucené olejem, solí, pepřem a citronem, dá se jíst vařená, restovaná, dušená, pečená i smažená. Hodí se na těstoviny, do polévek, prostě stejně jako používáte květák, tak můžete použít romanesco. Je to opravdu zelenina atraktivní a podle vaší fantazie s ní můžete vykouzlit perfektní jídla.

 

Zelenina plná zdraví

Díky vysoké koncentraci vitamínu C dokáže, podobně jako zelí nebo brokolice, působit proti působení volných radikálů. Romanesco obsahuje sulforafan, látku studovanou pro svou schopnost bojovat proti rakovinným buňkám. Je také bohatá na provitamín A – přesněji na karotenoidy a vitamín C. Je také dobrým zdrojem vody, vlákniny, antioxidantů různých druhů – jako jsou flavonoidy a některých minerálů jako draslík, hořčík, mangan atd.

Zkuste to také

V Itálii je tato brokolice velmi běžná a dostupná. Jako vždy tento druh zeleniny nikdy nekupuji a pěstuji si ji na zahradě. Pokud máte možnost, zkuste zařadit tuto krásnou a zdravou zeleninu na vaše záhony.

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

39 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Lenka Králová
28. 4. 2023

Poprvé o ní slyším budu patra kde je k dostání žijí na vesnici a my dochodi si necháme nakupovat od dětí děkuji za tyto informace

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

20
3

Akébie pětičetná a její jedlé plody

Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.
4

Brusnice borůvka a její léčivá síla

Borůvčí roste nejen v zahraničí, ale i u nás. Listy i plody brusnice borůvky v sobě skrývají mnoho zdraví prospěšných látek a byl by hřích nevyužít tento p...
16
3

Čekanka – superpotravina z louky

Hledáte zdravou alternativu za vaši oblíbenou kávu? A už jste slyšeli o čekance? Čekanka je léčivá rostlina plná vlákniny a antioxidantů, která má spoustu ...
13
1

Kardamom – koření i lék

Kardamom je koření s intenzivní, lehce nasládlou chutí, kterou někteří přirovnávají k mátě.
18
1

Kardamom zelený

Chtěla bych vám představit další koření, které nechybí v mojí kuchyni. Pokud milujete indická jídla, určitě víte o čem mluvím. Král koření: kardamom.

Artyčoky – léčivá zelenina, kterou si můžete vypěstovat

Artyčok je vhodný pro léčbu jater, ledvin, pro cukrovkáře, při zácpě i na vysoký tlak. Roste na jaře, kdy potřebujeme detoxikovat organismus. V tom je arty...