Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Fenykl – Foeniculum vulgare dulce

Rozhodla jsem se napsat malý článek o fenyklu. Moje recepty tuto zeleninu obsahují a určitě, pokud jí nekoupíte v obchodech, můžete si jí snadno vypěstovat, pokud vlastníte zahradu.

Na jaře i na podzim

Vědecký název fenyklu je Foeniculum vulgare dulce a tato zelenina patří do čeledi apiaceae, je tedy příbuzná celeru a mrkvi. Je to rostlina středomořského původu. Fenykl sice nemá rád veliké mrazy, ale zimu snáší dobře. Škodlivé jsou teploty pod 7°C a nad 30°C. Pokud zvolíme podzimní plodinu, musí být sklizeň před zimními mrazíky a je zvláště citlivý na denní světlo, potřebuje 12 hodin světla. Pokud fenykl zasadíte v březnu, budete sklízet v červnu, což si myslím je pro podnebí v ČR ideální. Tato rostlina nemá ráda přílišné teplo, můžeme si proto vybrat, jestli pěstovat fenykl na jaře nebo na podzim, jako zimní zeleninu. Proto, pokud si správně naplánujete výsadbu, budete moci si pěstovat fenykl i v podnebí České a Slovenské republiky.

Odrůdy fenyklu 

Existují odrůdy, které tvoří plošší srdce, jako je například mantovský fenykl, a lépe odolávají teplu a jsou proto vhodné pro jarní výsev, zatímco fenykl kulatý, jako je romanesco, je lepší pro podzimní pěstování. Já sázím asi 4 odrůdy a vybírám podle doby zrání. Některé jsou odrůdy rané, některé pozdní. Pokud seženete sazenice, tak to dělám já, tomto případě se sazbou můžete začít o měsíc později. Teď jsem mluvila o fenyklu, který si pěstujeme jako zeleninu a jíme jeho bulvy. Nepleťme si ho ovšem s fenyklem divokým, který má aromatičtější listy a z něho se suší semena jako koření. V přírodě existují dva druhy fenyklu, ten pěstovaný je také známý jako sladký fenykl a divoký, lépe známý jako fenykl nebo hořký fenykl. Divoký hořký fenykl roste volně v přírodě, na teplých stanovištích. Aromatické listy a stonky se používají na pesto i na marinády. Bulvy toho fenyklu jsou malinké a k pěstování pro konzumaci nevhodné. Z divokého fenyklu se používají také semínka, která všichni dobře znáte.

3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

I motýli mají fenykl rádi

Fenykl nechutná pouze nám. Je to rostlina, na které se vyvíjí housenka chráněného otakárka fenyklového a ten v mé zahradě nechybí. Mezi listy jsou malinká vajíčka ze kterých se vylíhne housenka a nakonec nám přinese radost tento nádherný motýl.

Vlastnosti fenyklu

Fenykl má mnoho blahodárných vlastností. Je bohatý na antioxidanty. protizánětlivé účinky, podporuje pocit sytosti a také tvorbu mléka u kojících žen. Kromě toho, že je bohatý na vitamíny a minerální soli, je bohatý na účinné látky, díky kterým je zvláště užitečný při dně, astenii, nechutenství, revmatismu, plynatosti, zvracení.

Fenykl v kuchyni

Fenykl v kuchyni je velmi všestranný. Může být použit syrový, vařený, dušený, smažený. Pro chutnou přílohu se však můžete rozhodnout pro fenykl gratinovaný v troubě nebo opékaný na plotně a poté dochucený olejem, solí a kořením. Možná vás překvapí, že ho lze použít i do sladkých dezertů.

Vyzkoušejte některé z našich oblíbených receptů:

 

 

PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?

Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

39 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Gabriela Voltolina
19. 4. 2024

Fenyklový salát s pomeranči, právě se mi chladí v lednici! Mňamka obrovská!

Fenykl miluju – jím ho jen syrový, na tenoučko nakrájený samotný nebo v salátu. Je mi škoda ho tepelně upravovat. A fenyklový čaj? Provází mě od počátku prvního těhotenství až do předdůchodového věku. I tak rozumím, že ho někdo nemusí…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kurkuma – zlatý poklad pro zdraví

Kurkuma dlouhá neboli indický šafrán, žluté koření či žlutý zázvor patří mezi nejoblíbenější koření asijské kuchyně a tradičně se používá i pro své léčivé ...
25
5

Akébie pětičetná a její jedlé plody

Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.
4

Klanopraška nejen pro povzbuzení a výkon

Při vyčerpání organismu pomůže schizandra čínská neboli klanopraška.
32
1

Kardamom – koření i lék

Kardamom je koření s intenzivní, lehce nasládlou chutí, kterou někteří přirovnávají k mátě.
17
8

Cucamelon – mexická okurčička

Další zajímavou zeleninou, kterou můžete pěstovat je cucamelon. Možná jste jí už někdy viděli i ochutnali. Pojďme si o tomto miniaturním melounu s chutí ok...

Úžasný a mocný zázvor

Kdo by neznal zázvorový čaj? Je výborný při nevolnostech, příjemně nás zahřeje, ale věděli jste, že sušený zázvor má příznivé účinky při léčbě demence nebo...