Domů > Nepřehlédněte

7 tipů, jak co nejlépe zužitkovat nadúrodu ovoce a zeleniny

bez cukru
sezóna léto
sezóna podzim

Máte bohatou úrodu ovoce a zeleniny a nestíháte ji spotřebovat? Mrkněte na tyto tipy a zazásobte se na zimu.

Marmeláda a povidla

Máte větší množství ovoce a nevíte, co s ním? Marmeládou nebo povidly rozhodně nic nezkazíte (a dá se do nich použít i trochu poškozené ovoce). V zimě se jistě budou hodit (co třeba takové palačinky s marmeládou nebo čočková sekaná potřená povidly?)! A navíc taková domácí marmeláda nebo povidla jsou krásným dárkem, který potěší. A že si myslíte, že to bez cukru nezvládnete? Zkuste zavařovat podle našeho návodu.

Sušené křížaly všeho druhu

Nemusíte sušit jen tradiční jablečné křížaly, dají se sušit hrušky, švestky, meruňky, hrozny a další ovoce. Čerstvé a neponičené ovoce nakrájíme na tenké plátky (cca 5 mm), naskládáme na pláty sušičky, na pečící papír na topení nebo do trouby a sušíme na teplotu 50-57°C, až jsou kousky suché, stále pružné, ale nejsou vlhké. V zimě jako když je najdete. Sušené ovoce se hodí do buchet (my ho používáme hlavně do jáhelníku), zelenina zase do polévky.

Domácí koření

Sušená zelenina a sušené houby se skvěle hodí na výrobu domácího koření, např. domácí vegeta nebo bedlové koření. Máte pak po ruce úžasné domácí dochucovadlo, které hravě nahradí kupované směsi plné soli, glutamátů a éček. Můžete si nasušit každý druh zvlášť – papriku, mrkev, celer atd. nebo si připravit směsi “kořenová zelenina”, “houby a česnek” apod.

Ovocný papír

Ovocná kůže, jak se často říká, je perfektní způsob, jak zužitkovat přebytky ovoce a uplatnit i druhy, které samy o sobě nejsou příliš chutné nebo jsou moc kyselé. Do ovocné kůže se krásně schovají rakytník i rybíz spolu se sladkými druhy jako jsou jablka, švestky nebo hrušky. Na přípravu je to velmi jednoduché viz recept. Ovoce se rozmixuje a nechá sušit v tenké vrstvě. Můžeme přidat semínka a máme super svačinu vždy po ruce.

Ovocná dřeň

Když máme chuť na zmrzku, můžeme mít v mrazáku první pomoc – a zdravou. Stačí pouze rozmixovat ovoce (kyselé s troškou obilného sirupu nebo sladu, rozinkami nebo datlemi), případně přidat třeba kokosové mléko a zamrazit ve formičkách na nanuky nebo v kelímcích (a pokud nemáme dřívka, vystačíme si i se špejlemi).

Nakládaná a kvašená zelenina

Okurky, cukety, zelí, ředkvičky a všechny ostatní přebytky zeleniny můžete perfektně uskladnit také pomocí nakládání a kvašení. Nakládat můžete do soli, do oleje, zalívat slaným náleven nebo nakládat do umeocta. Možností je celá řada a receptů máme vyzkoušených spoustu, podívejte se, co všechno už jsme se zeleninou provedli do sekce Nakládaná zelenina.

Mražené zásoby

Další možností, jak uchovat nadbytečnou úrodu, pokud ji nestihnete zpracovat, je mrazák. Běžně jídlo nemrazíme ze zdravotních důvodů. Využíváme mražení právě pro bio přebytky ze zahrádky či lesa, pro zeleninu jako je hrášek nebo fazolové lusky a pro bobulovité ovoce.

Mražené ovoce můžeme v zimě použít do buchet a koláčů (např. litý ovocný koláč s drobenkou) a hrášek do polévky. Nejlepší je zamrazit čerstvě nasbírané plody, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů.

Náš tip: rozprostřete ovoce do mrazáku na plech nebo na pečící papír. Pokud byste ho hned sesypali do sáčku a dali zamrazit, budete z něj mít velkou kouli, která se špatně rozděluje. Pokud ovoce zamrazíte rozprostřené, můžete ho po hodině sesypat do sáčku.

A jak zužitkováváte nadúrodu vy?

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
s.hemalova
12. 7. 2020

Ahoj a zdravím. Nedávno jsem ve zdravé výživě viděla zeleninové čipsy. Mrkev, dýně,č. řepa na plátky, celer pak na hranolky. Chuť zajímavá, myslím, že to prošlo i nějakým dochucovadlem s olejem. Nevím. Nezkoušel někdo?

Klub

A ještě jsem zapomněla na kompoty, ty milujou děti 😉

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

33
18

Štrúdlománie: nejlepší těsta a nádivky na závin

Sice pochází z Rakouska, ale velmi dobře se uchytil i u nás. A zdomácněl natolik, že jich máme nespočet druhů. Ty naše jsou všechny ve zdravé variantě R...
2

Osvěžte se zdravě: 7 receptů na zmrzliny bez cukru i pro malé děti

Ideální osvěžení do horkých letních dní? Zdravá zmrzlina! Zapomeňte na ty kupované zmrzliny plné cukru a éček, které nejsou vhodné ani pro nás, natož pro t...

Domácí broskvová marmeláda bez cukru

Když se víc kusů broskve a děti nejsou doma, aby je snědly, jednoduše připravím marmeládu. Samozřejmě bez cukru.
1

4 tipy, jak zdravě a hravě přežít cestu letadlem

Jíte jinak a máte před sebou dlouhý let a už teď začínáte být nervózní, nejen z letu samotného, lidí, všech těch check-inů, kontrol, ale také z toho, co vl...
5
6

Praktický seznam: kdy je která zelenina a ovoce v sezóně

Že jíst sezónní potraviny nám přináší mnoho benefitů, o tom jistě není pochyb. Víte ale, kdy se která zelenina a ovoce sklízí a je k mání ještě čerstvá a s...

Mražená versus čerstvá zelenina a ovoce. Víte, co je lepší?

Už i studie vědí, že uměle dozrávané čerstvé ovoce a zelenina, které dlouho cestuje, než se dostane do supermarketu, obsahuje minimum vitamínů. Není lepší ...