7 tipů, jak co nejlépe zužitkovat nadúrodu ovoce a zeleniny

8

Máte bohatou úrodu ovoce a zeleniny a nestíháte ji spotřebovat? Mrkněte na tyto tipy a zazásobte se na zimu.

1Marmeláda a povidla

Máte větší množství ovoce a nevíte, co s ním? Marmeládou nebo povidly rozhodně nic nezkazíte (a dá se do nich použít i trochu poškozené ovoce). V zimě se jistě budou hodit (co třeba takové palačinky s marmeládou nebo čočková sekaná potřená povidly?)! A navíc taková domácí marmeláda nebo povidla jsou krásným dárkem, který potěší. A že si myslíte, že to bez cukru nezvládnete? Zkuste zavařovat podle našeho návodu.

2Sušené křížaly všeho druhu

Nemusíte sušit jen tradiční jablečné křížaly, dají se sušit hrušky, švestky, meruňky, hrozny a další ovoce. Čerstvé a neponičené ovoce nakrájíme na tenké plátky (cca 5 mm), naskládáme na pláty sušičky, na pečící papír na topení nebo do trouby a sušíme na teplotu 50-57°C, až jsou kousky suché, stále pružné, ale nejsou vlhké. V zimě jako když je najdete. Sušené ovoce se hodí do buchet (my ho používáme hlavně do jáhelníku), zelenina zase do polévky.

3Domácí koření

Sušená zelenina a sušené houby se skvěle hodí na výrobu domácího koření, např. domácí vegeta nebo bedlové koření. Máte pak po ruce úžasné domácí dochucovadlo, které hravě nahradí kupované směsi plné soli, glutamátů a éček. Můžete si nasušit každý druh zvlášť – papriku, mrkev, celer atd. nebo si připravit směsi „kořenová zelenina“, „houby a česnek“ apod.

4Ovocný papír

Ovocná kůže, jak se často říká, je perfektní způsob, jak zužitkovat přebytky ovoce a uplatnit i druhy, které sami o sobě nejsou příliš chutné nebo jsou moc kyselé. Do ovocné kůže se krásně schovají rakytník i rybíz spolu se sladkými druhy jako jsou jablka, švestky nebo hrušky. Na přípravu je to velmi jednoduché viz recept. Ovoce se rozmixuje a nechá sušit v tenké vrstvě. Můžeme přidat semínka a máme super svačinu vždy po ruce.

5Ovocná dřeň

Když máme chuť na zmrzku, můžeme mít v mrazáku první pomoc – a zdravou. Stačí pouze rozmixovat ovoce (kyselé s troškou obilného sirupu nebo sladu, rozinkami nebo datlemi), případně přidat třeba kokosové mléko a zamrazit ve formičkách na nanuky nebo v kelímcích (a pokud nemáme dřívka, vystačíme si i se špejlemi).

6Nakládaná a kvašená zelenina

Okurky, cukety, zelí, ředkvičky a všechny ostatní přebytky zeleniny můžete perfektně uskladnit také pomocí nakládání a kvašení. Nakládat můžete do soli, do oleje, zalívat slaným náleven nebo nakládat do umeocta. Možností je celá řada a receptů máme vyzkoušených spoustu, podívejte se, co všechno už jsme se zeleninou provedli do sekce Nakládaná zelenina.

7Mražené zásoby

Další možností, jak uchovat nadbytečnou úrodu, pokud ji nestihnete zpracovat, je mrazák. Běžně jídlo nemrazíme ze zdravotních důvodů. Využíváme mražení právě pro bio přebytky ze zahrádky či lesa, pro zeleninu jako je hrášek nebo fazolové lusky a pro bobulovité ovoce.

Mražené ovoce můžeme v zimě použít do buchet a koláčů (např. litý ovocný koláč s drobenkou) a hrášek do polévky. Nejlepší je zamrazit čerstvě nasbírané plody, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů.

Náš tip: rozprostřete ovoce do mrazáku na plech nebo na pečící papír. Pokud byste ho hned sesypali do sáčku a dali zamrazit, budete z něj mít velkou kouli, která se špatně rozděluje. Pokud ovoce zamrazíte rozprostřené, můžete ho po hodině sesypat do sáčku.

A jak zužitkováváte nadúrodu vy?

 

Konečně mám všechny informace na jednom místě
Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...
3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)
Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...
Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)
Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...
Bez masa je mi skvěle
Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...
V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!
Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...
Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!
Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...
Děkuji, jak se o nás krásně staráte
Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...
Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)
Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...
Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI
Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...
3,5 kg dole a zmizela mi zácpa
Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...
Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)
Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...
Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)
Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...
Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě
Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...
Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!
Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...
Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)
Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....
Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla
Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...
  1. Ahoj a zdravím. Nedávno jsem ve zdravé výživě viděla zeleninové čipsy. Mrkev, dýně,č. řepa na plátky, celer pak na hranolky. Chuť zajímavá, myslím, že to prošlo i nějakým dochucovadlem s olejem. Nevím. Nezkoušel někdo?

    • Už to prodává víc firem, jak roste zájem o zdravou zeleninu, tak přibývají i výrobci zeleninových čipsů. Ale složení je různé, je potřeba přečíst etiketu. My jsme dělali i doma s olejem i bez oleje. Mastné a slané je chutné vlastně cokoli 😃

      • Evi díky za reakci. Mám hotovo ale nejsem tak nadšená jak z těch kupovaných. Sušila jsem téměř 24 hod., chuť nevalná přestože jsem použila bylinky, olivový olej a trochu soli. Je to pořád gumové o křupavosti nemůže být řeč. Dala jsem hned potom pod víčko aby to nenatáhlo ještě vlhko. Je mi jasné, že oni tam mají něco navíc, co není až tak zdravé nicméně to určitě spotřebuji na polévku či něco jiného. Byl to můj první a určitě poslední pokus…jen to chci sdělit ostatním. Hezký i když zamračený den.

        • To bys musela asi spíš smažit, aby to bylo křupavé, navíc olej je nositelem chuti, všechno mastné chutná líp 😉

  2. Ještě mě napadá pečený čaj, čatny (to milujeme ke slaným „bramborovým“ plackám).
    A odkrojky rovnou zalít horkou vodou na ovocný čaj.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSalát z rukoly, mrkve, okurky a ředkvičky
Další článekMiso pasty a další výrobky od Kojibakers se slevou 25%