Máte bohatou úrodu ovoce a zeleniny a nestíháte ji spotřebovat? Mrkněte na tyto tipy a zazásobte se na zimu.
1Marmeláda a povidla
Máte větší množství ovoce a nevíte, co s ním? Marmeládou nebo povidly rozhodně nic nezkazíte (a dá se do nich použít i trochu poškozené ovoce). V zimě se jistě budou hodit (co třeba takové palačinky s marmeládou nebo čočková sekaná potřená povidly?)! A navíc taková domácí marmeláda nebo povidla jsou krásným dárkem, který potěší. A že si myslíte, že to bez cukru nezvládnete? Zkuste zavařovat podle našeho návodu.
2Sušené křížaly všeho druhu
Nemusíte sušit jen tradiční jablečné křížaly, dají se sušit hrušky, švestky, meruňky, hrozny a další ovoce. Čerstvé a neponičené ovoce nakrájíme na tenké plátky (cca 5 mm), naskládáme na pláty sušičky, na pečící papír na topení nebo do trouby a sušíme na teplotu 50-57°C, až jsou kousky suché, stále pružné, ale nejsou vlhké. V zimě jako když je najdete. Sušené ovoce se hodí do buchet (my ho používáme hlavně do jáhelníku), zelenina zase do polévky.
3Domácí koření
Sušená zelenina a sušené houby se skvěle hodí na výrobu domácího koření, např. domácí vegeta nebo bedlové koření. Máte pak po ruce úžasné domácí dochucovadlo, které hravě nahradí kupované směsi plné soli, glutamátů a éček. Můžete si nasušit každý druh zvlášť – papriku, mrkev, celer atd. nebo si připravit směsi „kořenová zelenina“, „houby a česnek“ apod.
4Ovocný papír
Ovocná kůže, jak se často říká, je perfektní způsob, jak zužitkovat přebytky ovoce a uplatnit i druhy, které sami o sobě nejsou příliš chutné nebo jsou moc kyselé. Do ovocné kůže se krásně schovají rakytník i rybíz spolu se sladkými druhy jako jsou jablka, švestky nebo hrušky. Na přípravu je to velmi jednoduché viz recept. Ovoce se rozmixuje a nechá sušit v tenké vrstvě. Můžeme přidat semínka a máme super svačinu vždy po ruce.
5Ovocná dřeň
Když máme chuť na zmrzku, můžeme mít v mrazáku první pomoc – a zdravou. Stačí pouze rozmixovat ovoce (kyselé s troškou obilného sirupu nebo sladu, rozinkami nebo datlemi), případně přidat třeba kokosové mléko a zamrazit ve formičkách na nanuky nebo v kelímcích (a pokud nemáme dřívka, vystačíme si i se špejlemi).
6Nakládaná a kvašená zelenina
Okurky, cukety, zelí, ředkvičky a všechny ostatní přebytky zeleniny můžete perfektně uskladnit také pomocí nakládání a kvašení. Nakládat můžete do soli, do oleje, zalívat slaným náleven nebo nakládat do umeocta. Možností je celá řada a receptů máme vyzkoušených spoustu, podívejte se, co všechno už jsme se zeleninou provedli do sekce Nakládaná zelenina.
7Mražené zásoby
Další možností, jak uchovat nadbytečnou úrodu, pokud ji nestihnete zpracovat, je mrazák. Běžně jídlo nemrazíme ze zdravotních důvodů. Využíváme mražení právě pro bio přebytky ze zahrádky či lesa, pro zeleninu jako je hrášek nebo fazolové lusky a pro bobulovité ovoce.
Mražené ovoce můžeme v zimě použít do buchet a koláčů (např. litý ovocný koláč s drobenkou) a hrášek do polévky. Nejlepší je zamrazit čerstvě nasbírané plody, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů.
Náš tip: rozprostřete ovoce do mrazáku na plech nebo na pečící papír. Pokud byste ho hned sesypali do sáčku a dali zamrazit, budete z něj mít velkou kouli, která se špatně rozděluje. Pokud ovoce zamrazíte rozprostřené, můžete ho po hodině sesypat do sáčku.
Ahoj a zdravím. Nedávno jsem ve zdravé výživě viděla zeleninové čipsy. Mrkev, dýně,č. řepa na plátky, celer pak na hranolky. Chuť zajímavá, myslím, že to prošlo i nějakým dochucovadlem s olejem. Nevím. Nezkoušel někdo?
Už to prodává víc firem, jak roste zájem o zdravou zeleninu, tak přibývají i výrobci zeleninových čipsů. Ale složení je různé, je potřeba přečíst etiketu. My jsme dělali i doma s olejem i bez oleje. Mastné a slané je chutné vlastně cokoli 😃
Evi díky za reakci. Mám hotovo ale nejsem tak nadšená jak z těch kupovaných. Sušila jsem téměř 24 hod., chuť nevalná přestože jsem použila bylinky, olivový olej a trochu soli. Je to pořád gumové o křupavosti nemůže být řeč. Dala jsem hned potom pod víčko aby to nenatáhlo ještě vlhko. Je mi jasné, že oni tam mají něco navíc, co není až tak zdravé nicméně to určitě spotřebuji na polévku či něco jiného. Byl to můj první a určitě poslední pokus…jen to chci sdělit ostatním. Hezký i když zamračený den.
To bys musela asi spíš smažit, aby to bylo křupavé, navíc olej je nositelem chuti, všechno mastné chutná líp 😉
A ještě jsem zapomněla na kompoty, ty milujou děti 😉
Jo jo, kompoty jsou super :-))
Ještě mě napadá pečený čaj, čatny (to milujeme ke slaným „bramborovým“ plackám).
A odkrojky rovnou zalít horkou vodou na ovocný čaj.
Taky dobré tipy, Bugino, díky.