Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila aspoň kousek na zítra.

Ingredience
pro 6 porcí
  • 1,5 hrnku uvařené hnědé čočky
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhaného celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1/3 hrnku hrozinek
  • horká voda na spaření rozinek
  • 1 nahrubo nastrouhané jablko
  • sůl
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sojová omáčka podle potřeby
  • asi 150 g povidel nebo marmelády bez cukru

Jak připravit veganskou sekanou z čočky

  1. Předehřejeme troubu.
  2. Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme stát ve vodě, aby nasákly a změkly.
  3. Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu (cibuli na malé kostičky, mrkev, celer a jablko nastrouhat na hrubo na struhadle).
  4. Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev, celer a česnek a vše ještě osmahneme asi 5 minut.
  5. Přidáme nastrouhané jablko, spařené hrozinky (vodu vylijeme), lžíci sojové omáčky (nebo víc podle chuti) a koření a chvilku společně dusíme.
  6. Stáhneme z ohně, přidáme přecezenou uvařenou čočku (bez vody).
  7. Zahustíme pohankovou moukou a dobře promícháme a ochutnáme.
  8. Formu na srnčí hřbet nebo jinou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  9. Do formy natlačíme vzniklou hmotu a povrch potřeme povidly nebo marmeládou bez cukru.
  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě  cca 45 minut na 180°C. Píchnutím špejlí ověříme propečenost (čistá špejle = hotovo)
  11. Před podáváním necháme trochu vychladnout – lépe se porcuje a nerozpadá se.

Praktické

  • Pokud nemáte uvařenou čočku, začněte s jejím vařením jako s prvním krokem: čočku propláchneme a namočíme alespoň na 30 minut, pak vaříme v nové vodě s řasou cca 25 minut do změknutí. Nesolit!
  • Sekanou z formy nevyklápějte, neboť by se vám přilepily povidla na prkénko. Krájíme opatrně přímo ve formě.
  • Já na tvaru sekané netrvám, takže nejraději peču na plechu, velmi dobře se pak porcuje a přendavá podběračkou.
  • Pohanková mouka ingredience skvěle spojí, přesto ale je sekaná trochu křehká, takže skutečně po vyndání z trouby ji nechte vydýchnout a nabírejte podběračkou.

Obměna

  • Místo čočky můžete použít jinou luštěninu, je dobrá i z cizrny, nebo z adzuki, ale nejlepší je z obyčejné čočky.
  • Chcete-li sekanou přímo luxusní, přidejte ještě hrnek sekaných mandlí.

Kombinujeme

  • Pokud potřebujeme sestavit kompletní talíř, přidáme obilí a trochu krátce upravené zeleniny. K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina a zeleninový salát.
  • Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, nám nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
  • Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi lehké a zdravé jídlo.

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...
  1. Výborná, potírala jsem jí povidly a moc chutnala. Měli jsme k ní teplý zimní salát z pečené zeleniny s ječmenem a kvašenou zeleninu, no ňaminka :-)

  2. Čočková sekaná je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Je trochu pracnější, ale ta chuť to vynahradí. A právě ta povidla tomu dodají ten pravý šmrnc.

    • Jasně, můžete je vynecha. Je to taková delikatesa, protože se trochu upečou a udělají takovou sladkou slupku, je to pro gurmány, jde to i bez toho.

  3. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPickles aneb fermentovaná zelenina – co je to?
Další článekVyhlášení soutěže o balíček PROBIO