Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila aspoň kousek na zítra.
Ingredience
pro 6 porcí

- 1,5 hrnku uvařené hnědé čočky
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
- 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
- 1 hrnek nahrubo nastrouhaného celeru
- 3 stroužky česneku
- 1/3 hrnku hrozinek
- horká voda na spaření rozinek
- 1 nahrubo nastrouhané jablko
- sůl
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
- sojová omáčka podle potřeby
- asi 150 g povidel nebo marmelády bez cukru
Jak připravit veganskou sekanou z čočky
- Předehřejeme troubu.
- Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme stát ve vodě, aby nasákly a změkly.
- Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu (cibuli na malé kostičky, mrkev, celer a jablko nastrouhat na hrubo na struhadle).
- Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev, celer a česnek a vše ještě osmahneme asi 5 minut.
- Přidáme nastrouhané jablko, spařené hrozinky (vodu vylijeme), lžíci sojové omáčky (nebo víc podle chuti) a koření a chvilku společně dusíme.
- Stáhneme z ohně, přidáme přecezenou uvařenou čočku (bez vody).
- Zahustíme pohankovou moukou a dobře promícháme a ochutnáme.
- Formu na srnčí hřbet nebo jinou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou.
- Do formy natlačíme vzniklou hmotu a povrch potřeme povidly nebo marmeládou bez cukru.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 45 minut na 180°C. Píchnutím špejlí ověříme propečenost (čistá špejle = hotovo)
- Před podáváním necháme trochu vychladnout – lépe se porcuje a nerozpadá se.
Praktické
- Pokud nemáte uvařenou čočku, začněte s jejím vařením jako s prvním krokem: čočku propláchneme a namočíme alespoň na 30 minut, pak vaříme v nové vodě s řasou cca 25 minut do změknutí. Nesolit!
- Sekanou z formy nevyklápějte, neboť by se vám přilepily povidla na prkénko. Krájíme opatrně přímo ve formě.
- Já na tvaru sekané netrvám, takže nejraději peču na plechu, velmi dobře se pak porcuje a přendavá podběračkou.
- Pohanková mouka ingredience skvěle spojí, přesto ale je sekaná trochu křehká, takže skutečně po vyndání z trouby ji nechte vydýchnout a nabírejte podběračkou.
Obměna
- Místo čočky můžete použít jinou luštěninu, je dobrá i z cizrny, nebo z adzuki, ale nejlepší je z obyčejné čočky.
- Chcete-li sekanou přímo luxusní, přidejte ještě hrnek sekaných mandlí.
Kombinujeme
- Pokud potřebujeme sestavit kompletní talíř, přidáme obilí a trochu krátce upravené zeleniny. K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina a zeleninový salát.
- Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, nám nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.
Děti
- Takové jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
- Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi lehké a zdravé jídlo.
Byla dobra, i kdyz trosku sladka-proc jsou tam prosim ty hrozinky a jablka?
Protože nam to tak moc chutná 😋 Klidně vynech, jestli tě to ruší.
Jak je to s uchovanim sekane na dalsi den, prosim? Lze to, i kdyz je v ni tepelne upravena zelenina? Dekuji
Jolko, vše vysvětlujeme zde https://www.jimejinak.cz/kdy-varena-zelenina-druhy-den-nevadi/
Výborná, potírala jsem jí povidly a moc chutnala. Měli jsme k ní teplý zimní salát z pečené zeleniny s ječmenem a kvašenou zeleninu, no ňaminka :-)
Hmm, samé dobroty 😋
Čočková sekaná je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Je trochu pracnější, ale ta chuť to vynahradí. A právě ta povidla tomu dodají ten pravý šmrnc.
Stojí to za tu námahu, co? A dá se udělat na den dva dopředu 😉
Proc jsou tam prosim ta povidla? Pripadne da se to vypustit? Dekuji
Jasně, můžete je vynecha. Je to taková delikatesa, protože se trochu upečou a udělají takovou sladkou slupku, je to pro gurmány, jde to i bez toho.
Dobrota!!!! :)
Aha :) Hnědou, díky…
V ingrediencích hnědá čočka, v postupu zelená. Tak která? ?
Podle toho, kterou máte doma, obě se vaří stejně :-)