Helčinu čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila aspoň kousek na zítra.

Ingredience
pro 6 porcí
  • 1,5 hrnku uvařené hnědé čočky
  • 2 hrnky vody na vaření čočky
  • 1 hrnek horké vody na spaření hrozinek
  • kousek řasy kombu
  • 1 hrnek pohannkové mouky
  • 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhaného celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1/3 hrnku spařených hrozinek
  • 1 nahrubo nastrouhané jablko
  • sůl
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • asi 150g povidel nebo marmelády bez cukru

Postup

  1. Zelenou čočku propláchneme a namočíme alespoň na 30 minut
  2. Vaříme v nové vodě s řasou cca 25 minut do změknutí. Nesolit!
  3. Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme stát ve vodě, aby nasákly a změkly.
  4. Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu (cibuli na malé kostičky, mrkev, celer a jablko nastrouhat na hrubo na struhadle).
  5. Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev, celer a česnek a vše ještě osmahneme asi 5 minut.
  6. Přidáme nastrouhané jablko, spařené hrozinky (vodu vylijeme) a koření a chvilku společně dusíme.
  7. Stáhneme z ohně, přidáme uvařenou čočku bez vody.
  8. Zahustíme pohankovou moukou a dobře promícháme a ochutnáme.
  9. Podle potřeby dochutíme sojovou omáčkou.
  10. Formu na srnčí hřbet nebo jinou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  11. Do formy natlačíme vzniklou hmotu a povrch potřeme povidly nebo marmeládou bez cukru.
  12. Pečeme v předem vyhřáté troubě  cca 45 minut na 180°C. Píchnutím špejlí ověříme propečenost (čistá špejle = hotovo)
  13. Před podáváním necháme trochu chladnout – lépe se porcuje.

 

Praktické

Sekanou z formy nevyklápějte, neboť by se vám přilepily povidla na prkénko. Krájíme opatrně přímo ve formě.

Já na tvaru sekané netrvám, takže nejraději peču na plechu, velmi dobře se pak porcuje a přendavá podběračkou.

Pohanková mouka ingredience skvěle spojí, přesto ale je sekaná trochu křehká, takže skutečně po vyndání z trouby ji nechte vydýchnout a nabírejte podběračkou.

 

Obměna

Místo čočky můžete použít jinou luštěninu, je dobrá i z cizrny, nebo z adzuki, ale nejlepší je z obyčejné čočky.

Chcete-li sekanou přímo luxusní, přidejte ještě hrnek sekaných mandlí.

Kombinujeme

 

Pokud potřebujeme sestavit kompletní talíř, přidáme obilí a trochu krátce upravené zeleniny. K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina a zeleninový salát.

Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, nám nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.

Děti

Takové jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi lehké a zdravé jídlo.

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

Tipy na hubnutí, strava během dovolené, vliv léta na naše tělo, jak na letní jídelníček, nejčastější letní chyby, VIDEO:Hubneme do plavek (vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh