Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Bezlepková čočková sekaná

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila aspoň kousek na zítra.

Ingredience
pro 6 porcí
  • 1,5 hrnku uvařené hnědé čočky
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhaného celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1/3 hrnku hrozinek
  • horká voda na spaření rozinek
  • 1 nahrubo nastrouhané jablko
  • sůl
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sojová omáčka podle potřeby
  • asi 150 g povidel nebo marmelády bez cukru

Přeučit dítě zvyklé na mléčné výrobky a pečivo není snadné. Stáňa si to vyzkoušelo u starší dcery, která byla...

Jak připravit veganskou sekanou z čočky

  1. Předehřejeme troubu.
  2. Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme stát ve vodě, aby nasákly a změkly.
  3. Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu (cibuli na malé kostičky, mrkev, celer a jablko nastrouhat na hrubo na struhadle).
  4. Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev, celer a česnek a vše ještě osmahneme asi 5 minut.
  5. Přidáme nastrouhané jablko, spařené hrozinky (vodu vylijeme), lžíci sojové omáčky (nebo víc podle chuti) a koření a chvilku společně dusíme.
  6. Stáhneme z ohně, přidáme přecezenou uvařenou čočku (bez vody).
  7. Zahustíme pohankovou moukou a dobře promícháme a ochutnáme.
  8. Formu na srnčí hřbet nebo jinou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  9. Do formy natlačíme vzniklou hmotu a povrch potřeme povidly nebo marmeládou bez cukru.
  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě  cca 45 minut na 180°C. Píchnutím špejlí ověříme propečenost (čistá špejle = hotovo)
  11. Před podáváním necháme trochu vychladnout – lépe se porcuje a nerozpadá se.

Praktické

  • Pokud nemáte uvařenou čočku, začněte s jejím vařením jako s prvním krokem: čočku propláchneme a namočíme alespoň na 30 minut, pak vaříme v nové vodě s řasou cca 25 minut do změknutí. Nesolit!
  • Sekanou z formy nevyklápějte, neboť by se vám přilepily povidla na prkénko. Krájíme opatrně přímo ve formě.
  • Já na tvaru sekané netrvám, takže nejraději peču na plechu, velmi dobře se pak porcuje a přendavá podběračkou.
  • Pohanková mouka ingredience skvěle spojí, přesto ale je sekaná trochu křehká, takže skutečně po vyndání z trouby ji nechte vydýchnout a nabírejte podběračkou.

Obměna

  • Místo čočky můžete použít jinou luštěninu, je dobrá i z cizrny, nebo z adzuki, ale nejlepší je z obyčejné čočky.
  • Chcete-li sekanou přímo luxusní, přidejte ještě hrnek sekaných mandlí.

Kombinujeme

  • Pokud potřebujeme sestavit kompletní talíř, přidáme obilí a trochu krátce upravené zeleniny. K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina a zeleninový salát.
  • Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, nám nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
  • Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi lehké a zdravé jídlo.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jeronýmka
22. 12. 2022

Dobrota😊, vřele doporučuji. Ovšem příště si tuhle delikates vezmu jako dezert 😋, protože vlažná je naprosto dokonalá, je slaďoučká, a mně to přišlo jako perník. A to jsem tam nedala rozinky. Nemám je totiž ráda. Místo rozinek přidávám hruškové pyré. Česnek jsem v receptu moc necítila, ale to je jedno. Takže příště dám víc pohanky, nedám majoránku ani česnek, ale přidám místo povidel rozvařenou dýni a bude to prostě perník de lux 🥰.

Jednoduše VYNIKAJÍCÍ! I proto, že dnes jsem tento recept dělala jako nouzovku 🤭… Měla jsem v plánu rychlý vlažný salát z munga, ale zapomněla jsem ho v papiňáku a bylo z toho rozvařené lepidlo. Vsadila jsem tedy na tuto sekanou, pouze vynechala jabko a myslím, že jsem si pochutnala o 1000% víc (než plánovaný rychlosalat). Určitě zařazuji do svého repertoáru. Mňam! 😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!