Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila aspoň kousek na zítra.

Ingredience
pro 6 porcí
  • 1,5 hrnku uvařené hnědé čočky
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhaného celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1/3 hrnku hrozinek
  • horká voda na spaření rozinek
  • 1 nahrubo nastrouhané jablko
  • sůl
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sojová omáčka podle potřeby
  • asi 150 g povidel nebo marmelády bez cukru

Jak připravit veganskou sekanou z čočky

  1. Předehřejeme troubu.
  2. Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme stát ve vodě, aby nasákly a změkly.
  3. Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu (cibuli na malé kostičky, mrkev, celer a jablko nastrouhat na hrubo na struhadle).
  4. Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev, celer a česnek a vše ještě osmahneme asi 5 minut.
  5. Přidáme nastrouhané jablko, spařené hrozinky (vodu vylijeme), lžíci sojové omáčky (nebo víc podle chuti) a koření a chvilku společně dusíme.
  6. Stáhneme z ohně, přidáme přecezenou uvařenou čočku (bez vody).
  7. Zahustíme pohankovou moukou a dobře promícháme a ochutnáme.
  8. Formu na srnčí hřbet nebo jinou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  9. Do formy natlačíme vzniklou hmotu a povrch potřeme povidly nebo marmeládou bez cukru.
  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě  cca 45 minut na 180°C. Píchnutím špejlí ověříme propečenost (čistá špejle = hotovo)
  11. Před podáváním necháme trochu vychladnout – lépe se porcuje a nerozpadá se.

Praktické

  • Pokud nemáte uvařenou čočku, začněte s jejím vařením jako s prvním krokem: čočku propláchneme a namočíme alespoň na 30 minut, pak vaříme v nové vodě s řasou cca 25 minut do změknutí. Nesolit!
  • Sekanou z formy nevyklápějte, neboť by se vám přilepily povidla na prkénko. Krájíme opatrně přímo ve formě.
  • Já na tvaru sekané netrvám, takže nejraději peču na plechu, velmi dobře se pak porcuje a přendavá podběračkou.
  • Pohanková mouka ingredience skvěle spojí, přesto ale je sekaná trochu křehká, takže skutečně po vyndání z trouby ji nechte vydýchnout a nabírejte podběračkou.

Obměna

  • Místo čočky můžete použít jinou luštěninu, je dobrá i z cizrny, nebo z adzuki, ale nejlepší je z obyčejné čočky.
  • Chcete-li sekanou přímo luxusní, přidejte ještě hrnek sekaných mandlí.

Kombinujeme

  • Pokud potřebujeme sestavit kompletní talíř, přidáme obilí a trochu krátce upravené zeleniny. K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina a zeleninový salát.
  • Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, nám nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
  • Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi lehké a zdravé jídlo.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Váha jde dolů a chutě na nezdravé mě opouštějí (Pavlína)

Pavlína: Díky Evi, jakoby z ničeho nic se váha...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

V Jarní očistě šlo dolů 7 kg a jedu dál (Dana)

Dana: Zdravím známé i neznámé tváře. Po Jarní očistě,...

Domácí chléb

Dobrý večer, hledám nějaký osvědčený recept na domácí chléb....

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Dala jsem sbohem cukru a mlsná už mě nehoní (Jana)

Jana: Z čoho mám najväčiu radosť je, že práve...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

návod na obiloviny

Dobrý den! Vstoupila jsem do klubu před pár dny....

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Na miso polévku už nedám dopustit (Dana)

Dana: Milá Evičko a celý týme Jíme Jinak, děkuji,...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...
  1. Jednoduše VYNIKAJÍCÍ! I proto, že dnes jsem tento recept dělala jako nouzovku 🤭… Měla jsem v plánu rychlý vlažný salát z munga, ale zapomněla jsem ho v papiňáku a bylo z toho rozvařené lepidlo. Vsadila jsem tedy na tuto sekanou, pouze vynechala jabko a myslím, že jsem si pochutnala o 1000% víc (než plánovaný rychlosalat). Určitě zařazuji do svého repertoáru. Mňam! 😋

  2. Krásný den, tento recept mi velice zaujal, ale vyvolal obavy z přidaných surovin a to hrozinky a povida. Nepekla jsem sekanou, ale mafiny a právě z obavy chutí jsem tyto dvě ingredience dala jen do 4 kousků. Obě varianty jsou vynikající prvni jsem snědla ty s hrozinky a povidly a na ty, „ošizené“ jsem si ty povidla domazala. Opravdu neočekávaně dobré chuťové spojeni tedy, alespoň pro mne a určitě pravidelně budou opakované.

    • To je super Lucie, že jste překonala nedůvěru k nezvyklé kombinaci a zkusila to. Stálo to za to, že? 😉 Moc nás těší, že vám chutná 😍

    • Recept je moc dobrý, přiznám se,že rozinky jsem nedala. Super je,když se část té směsy rozmixuje tyčovým mixérem,potom se celá směs hezky spojí i bez mouky, stačí potom přidat tak lžíci. A moc hezky se se směsí pracuje.

      • Barboro, moc děkujeme za ohlas. Moc nás těší, že vám chutná 😍

  3. Výborná, potírala jsem jí povidly a moc chutnala. Měli jsme k ní teplý zimní salát z pečené zeleniny s ječmenem a kvašenou zeleninu, no ňaminka :-)

  4. Čočková sekaná je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Je trochu pracnější, ale ta chuť to vynahradí. A právě ta povidla tomu dodají ten pravý šmrnc.

    • Jasně, můžete je vynecha. Je to taková delikatesa, protože se trochu upečou a udělají takovou sladkou slupku, je to pro gurmány, jde to i bez toho.

  5. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPickles aneb fermentovaná zelenina – co je to?
Další článekVyhlášení soutěže o balíček PROBIO