Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Dýňová omáčka na těstoviny

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 1 a půl roku

Dýni miluji a pořád jsem se ještě nenabažila různých variant, jak ji připravit. Tento recept vznikl během pár minut, kdy jsem přemýšlela, co s mrkvovou natí, když je v bio kvalitě od našeho farmáře, a vývaru už jsem měla několik litrů. K tomu mi doma chyběla cibule. Zjistila jsem tak, že i bez ní jde vařit a jídlo má zase úplně jinou chuť. Asi vás nadchne nový způsob a chuť dušené zeleniny, kdy do studeného hrnce dáte trochu oleje, vrstvy zeleniny, sůl, pokličku a nesmíte zamíchat.

Principy Jíme Jinak znám, ale během roku jsem dost polevila a tak jsem potřebovala nejen zlepšit váhu a bolesti hlavy...

Základní informace

Rychlá a vynikající omáčka vhodná na těstoviny.

Ingredience pro 4 osoby
  • 3 šálky nakrájené dýně na kostičky
  • nať ze dvou mrkví, lze nahradit petrželkou
  • olej
  • sůl
  • na dochucení: sojová omáčka, umeocet nebo jablečný ocet
  • 2 lžíce rostlinné smetany
Postup

Dýni, pokud je mladá, nemusíme loupat, jen jí omyjeme kartáčkem a nakrájíme na kostky. Dno hrnce vytřeme olejem, na něj nasypeme kostky dýně. Nať z petržele dobře omyjeme a vrchní část bez tvrdých stonků nakrájíme na větší kusy, stejně budeme na závěr mixovat, tak stačí nakrájet nahrubo. Na dýni v hrnci přidáme nať a osolíme.

Zapneme na chvilku na vyšší stupeň, v okamžiku, kdy se zelenina začne vařit, snížíme na malý a necháme asi 10-15minut pod pokličkou do změknutí. V žádném případě nemícháme, pak už bychom museli míchat pořád. Pokud máme dobrou pokličku a nebudeme pod ní často nahlížet, zelenina se krásně sama udusí ve vlastní šťávě. Pokud máme pocit, že se začíná připalovat, opatrně přilijte po straně trochu horké vody, nebo zeleninového vývaru.  Takto upravená zelenina je chuťově zase úplně jiná, sladší a zachová si většinu vitamínů a minerálů.

Mezitím dáme vařit těstoviny. Pokud chcete jíst opravdu zdravě, doporučujeme celozrnné anebo úžasné kukuřičné, které mají velmi podobnou chuť, jako ty z pšenice, ale přitom jsou bezlepkové.

Když se dýně udusí do měkka, rozmixujeme jí včetně natě z mrkve tyčkovým mixérem a dochutíme sójovou omáčkou a umeoctem, ale pozor, je zároveň slaný, takže pokud potřebujete pouze přidat kyselou chuť, dokyselujte jen jablečným octem. Pro zjemnění přidejte 2 lžíce sójové smetany, ale nemusí být.

Kombinujeme

Omáčku můžeme použít i samostatně k jakékoliv obilovině.

 

 

 

 

Obměna

Pokud rádi experimentujete, použijte k dýni i cibuli, nebo mrkev. Pořadí v hrnci je pak: dolů cibule, na to dýně, navrch mrkev a nať úplně nahoru. Pokud máte rádi smetanové omáčky, přidejte půl šálku sójové smetany.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zrovna jsem potřebovala honem rychlý oběd. Přihodila jsem vařenou cizrnu, aby bylo jídlo aspoň trochu kompletní a hodila jsem to na cibulku a ještě k dýni jsem přihodila mrkev. Vynikající, děkujeme 😊

Dala jsem k dýni tymián, kuřákům, římský kmín, česnek + řasu arame, zeleninový vývar a špagety jsem trošku promastila dýňovým olejem a pecka!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Křupavé zeleninové závitky

Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na talíři.

Spaghetti carbonara vegetariana

Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara – bez masa a mléčných výrobků.

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Zapečené těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky!
33
81

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Jarní směs s cizrnou

Zase jedna rychlá dobrota, která se vším všudy nezabere víc jak 20 minut. Jen je potřeba mít už uvařenou cizrnu.