Přebytky nebo slupky ze zeleniny můžete využít na výrobu domácího polévkového koření bez eček a glutamátů, které se hodí mít po ruce. Zejména ho oceníte v zimě, kdy není čerstvá zelenina dostupná, ale i kdykoliv jindy, protože s ním chutná polévka tak nějak lépe... :-)
Ingredience
na 400 g

- 1 kg mrkve
- 1 kg celeru
- 1 kg petržele
- 1/2 kg cibule
- 1/2 kg pórek
- hrst libečku
- hrst petrželky
- hrst celerové natě
- sůl
Jak připravit domácí zeleninovou vegetu bez glutamátů
- Zeleninu nastrouhejte nahrubo, nakrájejte na tenké kousky nebo v robotu namelte.
- Na plát sušičky nebo na plech vložte zeleninu a natě.
- Dejte sušit nebo péct na 50-60 °C až je zelenina úplně vysušená.
- Rozmixujte na jemno spolu se solí.
- Uskladňujte v uzavřené nádobě.
Obměna
- Pokud máte rádi pikantnější koření, můžete usušit se zeleninou také papriku a česnek.
- Místo celerové natě můžete přidat pažitku.
- Toto koření si můžete připravit i ze zbytků očištěné zeleniny – odřezků a slupek z mrkve, petržele a celeru, které nasušíte spolu s bylinkami a natěmi a suché na prášek rozmixujete.
- Vegetu si můžete vyrobit i bez soli.
Praktické
- Koření se hodí jako ochucení zeleninových polévek a dalších zeleninových a luštěninových pokrmů, omáček, nádivek, karbenátků aj.
Krásná inspirace.
Asi začnu využívat různé kombinace zeleniny a tento recept použiju jako základní.
Myslíte, že by šly použít i nasušené houby. Vzniklo by něco jako houbová vegeta???
A ještě mám jeden dotaz na libeček. Mám ho na zahrádce docela dost. A začíná jít do květu tak ho zpracovávám. Dávám do mražáku, suším, ale existuje i nějaký jiný vámi odzkoušený recept na jeho uchování?
Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo vyzařuje energie. Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn a člověk má plno energie. Aspoň u mne to tak funguje.
Díííííky.
Díky, Marcelo. Houby se taky dají přidat, já je suším a melu na koření zvlášť, abych neměla vše houbové, takže mám bedlové koření, hříbkové koření etc. A libeček? Ten já libeček dávám do všeho – do polévek, pomazánek, na hlavní jídlo, do vývaru, do nádivek, do palačinek,….dá se u něj udělat i pesto jako podle tohoto receptu https://www.jimejinak.cz/mangoldove-pesto-s-kesu-a-cesnekem/
Super nápad, manžel bude nadšen. Je to vegetový šílenec a cpe si ji do většiny jídel. Jen mám ještě dotaz. Na fotce není vegeta, ale „mokrá“ zelenina. To je naloženo v soli?
Krásný den, na fotce je po rozmixování (pomocí tlačítka pulse) se solí, ještě neusušená :-)