Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Domácí vegeta bez glutamátů

Uvařeno
bez sóji

Přebytky nebo slupky ze zeleniny můžete využít na výrobu domácího polévkového koření bez eček a glutamátů, které se hodí mít po ruce. Zejména ho oceníte v zimě, kdy není čerstvá zelenina dostupná, ale i kdykoliv jindy, protože s ním chutná polévka tak nějak lépe… :-)

Ingredience
na 400 g
  • 1 kg mrkve
  • 1 kg celeru
  • 1 kg petržele
  • 1/2 kg cibule
  • 1/2 kg pórek
  • hrst libečku
  • hrst petrželky
  • hrst celerové natě
  • sůl

Po jídle mi bývalo na zvracení. Měla jsem pocit, že mám břicho zevnitř oteklé. Lékaři žádnou alergii nenašli, prý je ...

Jak připravit domácí zeleninovou vegetu bez glutamátů
  1. Zeleninu nastrouhejte nahrubo, nakrájejte na tenké kousky nebo v robotu namelte.
  2. Na plát sušičky nebo na plech vložte zeleninu a natě.
  3. Dejte sušit nebo péct na 50-60 °C až je zelenina úplně vysušená.
  4. Rozmixujte na jemno spolu se solí.
  5. Uskladňujte v uzavřené nádobě.

Obměna

  • Pokud máte rádi pikantnější koření, můžete usušit se zeleninou také papriku a česnek.
  • Místo celerové natě můžete přidat pažitku.
  • Toto koření si můžete připravit i ze zbytků očištěné zeleniny – odřezků a slupek z mrkve, petržele a celeru, které nasušíte spolu s bylinkami a natěmi a suché na prášek rozmixujete.
  • Vegetu si můžete vyrobit i bez soli.

Praktické

  • Koření se hodí jako ochucení zeleninových polévek a dalších zeleninových a luštěninových pokrmů, omáček, nádivek, karbenátků aj.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Chtěla jsem recept na domácí vegetu na polévku, ale tady je tolik skvělých receptů a nápadů, že mi jde hlava kolem. Děkuji všem za recepty, mám zdroj z kterého budu čerpat.

Lenka Tůmová
22. 9. 2022

Konečně mám doma také sušičku a přebytek kořenové zeleniny. Tento recept na sušenou vegetu chci vyzkoušet, jen nevím, kolik mám dát na konec té soli? Zeleniny je cca 4 kila – soli? Děkuji všem, kdo už mají výrobu za sebou a mohou tedy poradit. Lenka :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Miso polévka s bršlicí

Využijte sílu mladých jarních bylin a cestou z práce si utrhněte bršlici kozí nohu. Můžete ji ráno přidat třeba do polévky k snídani.
2
31

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.