Přebytky nebo slupky ze zeleniny můžete využít na výrobu domácího polévkového koření bez eček a glutamátů, které se hodí mít po ruce. Zejména ho oceníte v zimě, kdy není čerstvá zelenina dostupná, ale i kdykoliv jindy, protože s ním chutná polévka tak nějak lépe... :-)

Ingredience
na 400 g
  • 1 kg mrkve
  • 1 kg celeru
  • 1 kg petržele
  • 1/2 kg cibule
  • 1/2 kg pórek
  • hrst libečku
  • hrst petrželky
  • hrst celerové natě
  • sůl

Jak připravit domácí zeleninovou vegetu bez glutamátů

  1. Zeleninu nastrouhejte nahrubo, nakrájejte na tenké kousky nebo v robotu namelte.
  2. Na plát sušičky nebo na plech vložte zeleninu a natě.
  3. Dejte sušit nebo péct na 50-60 °C až je zelenina úplně vysušená.
  4. Rozmixujte na jemno spolu se solí.
  5. Uskladňujte v uzavřené nádobě.

Obměna

  • Pokud máte rádi pikantnější koření, můžete usušit se zeleninou také papriku a česnek.
  • Místo celerové natě můžete přidat pažitku.
  • Toto koření si můžete připravit i ze zbytků očištěné zeleniny – odřezků a slupek z mrkve, petržele a celeru, které nasušíte spolu s bylinkami a natěmi a suché na prášek rozmixujete.
  • Vegetu si můžete vyrobit i bez soli.

Praktické

  • Koření se hodí jako ochucení zeleninových polévek a dalších zeleninových a luštěninových pokrmů, omáček, nádivek, karbenátků aj.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Na miso polévku už nedám dopustit (Dana)

Dana: Milá Evičko a celý týme Jíme Jinak, děkuji,...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Mladší syn chválí a chválí (Žakale)

Žakale: Před pár dny jsem si všimla, jak to...

6 kg za měsíc pryč jen díky stravě (Tereza)

Tereza: Krásný den, tady je můj sumář po měsíci...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Hubnu a jsem svěžejší (Klára)

Klára: Tak dneska 11. den a mám 1,2 kg...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Vánoce v pohodě a podle našich představ (Věra)

Věra: V loni během Podzimního detoxu jsme doma měli...
  1. Krásná inspirace.
    Asi začnu využívat různé kombinace zeleniny a tento recept použiju jako základní.
    Myslíte, že by šly použít i nasušené houby. Vzniklo by něco jako houbová vegeta???
    A ještě mám jeden dotaz na libeček. Mám ho na zahrádce docela dost. A začíná jít do květu tak ho zpracovávám. Dávám do mražáku, suším, ale existuje i nějaký jiný vámi odzkoušený recept na jeho uchování?
    Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo vyzařuje energie. Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn a člověk má plno energie. Aspoň u mne to tak funguje.
    Díííííky.

    • Díky, Marcelo. Houby se taky dají přidat, já je suším a melu na koření zvlášť, abych neměla vše houbové, takže mám bedlové koření, hříbkové koření etc. A libeček? Ten já libeček dávám do všeho – do polévek, pomazánek, na hlavní jídlo, do vývaru, do nádivek, do palačinek,….dá se u něj udělat i pesto jako podle tohoto receptu https://www.jimejinak.cz/mangoldove-pesto-s-kesu-a-cesnekem/

  2. Super nápad, manžel bude nadšen. Je to vegetový šílenec a cpe si ji do většiny jídel. Jen mám ještě dotaz. Na fotce není vegeta, ale „mokrá“ zelenina. To je naloženo v soli?

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek4 důvody, proč okamžitě přestat používat kosmetické pudry a dětské zásypy
Další článekČím méně toho na sebe potřebujeme patlat, tím lépe