Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Domácí vegeta bez glutamátů

Uvařeno
bez sóji

Přebytky nebo slupky ze zeleniny můžete využít na výrobu domácího polévkového koření bez eček a glutamátů, které se hodí mít po ruce. Zejména ho oceníte v zimě, kdy není čerstvá zelenina dostupná, ale i kdykoliv jindy, protože s ním chutná polévka tak nějak lépe… :-)

Ingredience
na 400 g
  • 1 kg mrkve
  • 1 kg celeru
  • 1 kg petržele
  • 1/2 kg cibule
  • 1/2 kg pórek
  • hrst libečku
  • hrst petrželky
  • hrst celerové natě
  • sůl

Do změny jídelníčku jsem se pustila s třemi malými dětmi a za probíhající rekonstrukce kuchyně. Výzva to byla veliká ...

Jak připravit domácí zeleninovou vegetu bez glutamátů

  1. Zeleninu nastrouhejte nahrubo, nakrájejte na tenké kousky nebo v robotu namelte.
  2. Na plát sušičky nebo na plech vložte zeleninu a natě.
  3. Dejte sušit nebo péct na 50-60 °C až je zelenina úplně vysušená.
  4. Rozmixujte na jemno spolu se solí.
  5. Uskladňujte v uzavřené nádobě.

Obměna

  • Pokud máte rádi pikantnější koření, můžete usušit se zeleninou také papriku a česnek.
  • Místo celerové natě můžete přidat pažitku.
  • Toto koření si můžete připravit i ze zbytků očištěné zeleniny – odřezků a slupek z mrkve, petržele a celeru, které nasušíte spolu s bylinkami a natěmi a suché na prášek rozmixujete.
  • Vegetu si můžete vyrobit i bez soli.

Praktické

  • Koření se hodí jako ochucení zeleninových polévek a dalších zeleninových a luštěninových pokrmů, omáček, nádivek, karbenátků aj.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Chtěla jsem recept na domácí vegetu na polévku, ale tady je tolik skvělých receptů a nápadů, že mi jde hlava kolem. Děkuji všem za recepty, mám zdroj z kterého budu čerpat.

Klub
Lenka Tůmová
22. 9. 2022

Konečně mám doma také sušičku a přebytek kořenové zeleniny. Tento recept na sušenou vegetu chci vyzkoušet, jen nevím, kolik mám dát na konec té soli? Zeleniny je cca 4 kila – soli? Děkuji všem, kdo už mají výrobu za sebou a mohou tedy poradit. Lenka :)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

2
35

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...

Miso polévka s bršlicí

Využijte sílu mladých jarních bylin a cestou z práce si utrhněte bršlici kozí nohu. Můžete ji ráno přidat třeba do polévky k snídani.
31

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.