- 1 kg mrkve
- 1 kg celeru
- 1 kg petržele
- 1/2 kg cibule
- 1/2 kg pórek
- hrst libečku
- hrst petrželky
- hrst celerové natě
- sůl
- Zeleninu nastrouhejte nahrubo, nakrájejte na tenké kousky nebo v robotu namelte.
- Na plát sušičky nebo na plech vložte zeleninu a natě.
- Dejte sušit nebo péct na 50-60 °C až je zelenina úplně vysušená.
- Rozmixujte na jemno spolu se solí.
- Uskladňujte v uzavřené nádobě.
Obměna
- Pokud máte rádi pikantnější koření, můžete usušit se zeleninou také papriku a česnek.
- Místo celerové natě můžete přidat pažitku.
- Toto koření si můžete připravit i ze zbytků očištěné zeleniny – odřezků a slupek z mrkve, petržele a celeru, které nasušíte spolu s bylinkami a natěmi a suché na prášek rozmixujete.
- Vegetu si můžete vyrobit i bez soli.
Praktické
- Koření se hodí jako ochucení zeleninových polévek a dalších zeleninových a luštěninových pokrmů, omáček, nádivek, karbenátků aj.
Komentáře
Chtěla jsem recept na domácí vegetu na polévku, ale tady je tolik skvělých receptů a nápadů, že mi jde hlava kolem. Děkuji všem za recepty, mám zdroj z kterého budu čerpat.
Konečně mám doma také sušičku a přebytek kořenové zeleniny. Tento recept na sušenou vegetu chci vyzkoušet, jen nevím, kolik mám dát na konec té soli? Zeleniny je cca 4 kila – soli? Děkuji všem, kdo už mají výrobu za sebou a mohou tedy poradit. Lenka :)