Zelinář mi dovezl obří kedlubny giganty. Co s nimi? Už jsme je měli na všechny způsoby. Dnes přišly do omáčky. Všem chutnala, děti jásaly, že mají brokolicovou :-)

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1 cibule
  • 1 kedluben gigant
  • 6 listů mangoldu
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • 2 stružky česneku
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • rostlinná smetana (sojová, ovesná, mandlová, rýžová)
  • vývar/horká voda

Jak připravit špenátovou omáčku

  1. Dáme si ohřát zeleninový vývar a připravíme zeleninu: cibuli a oloupaný kedluben nakrájíme na větší kostky, mangold pokrájíme na menší kusy.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku, osolíme, po chvíli přidáme mangold a kedluben, za občasného míchání osmahneme.
  3. Po chvíli podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou. Stačí trochu, obě zeleniny jsou poměrně mokré. Čím víc dáme vody, tím víc musíme zahustit škrobem a naopak.
  4. Přiklopíme pokličkou a 15 minut dusíme do měkka.
  5. Přihodíme oloupaný česnek, vypneme, rozmixujeme ponorným mixérem úplně dohladka a vrátíme na sporák.
  6. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob, přidáme do omáčky a necháme ještě minutku povařit.
  7. Stáhneme z plotny a přidáme postupně podle chuti rostlinnou smetanu, umeocet a jablečný ocet.

Kombinujeme

  • Zelená špenátově chutnající omáčka se skvěle hodí ke knedlíkům nebo těstovinám a něčemu křupavému. My si ji dali k fazolovému nákypu a rýžovým knedlíkům.

Praktické

  • Omáčku také můžeme připravit tak, že dáme do studeného kastrolu olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu nakrájeného mangoldu, na něj vrstvu kedlubny, posolíme, přiklopíme, nemícháme a necháme dusit cca 20 minut. Pak dolijeme horkým vývarem, rozmixujeme a dochutíme. Je to takový líný způsob vaření, resp. dušení, během kterého můžeme dělat něco jiného.

Obměna

  • Omáčka může posloužit i jako polévka. Dá se doplnit např. uvařenou rýží, ať už rozmixovanou nebo přidanou na závěr.

Děti

  • Dětem do roka nepřidáváme česnek, sojovou omáčku, rostlinnou smetanu ani umeocet. Česnek můžeme přidat cca od 1,5 roku, ale rozhodně necháme přejít chvilečku varem. Ke konci druhého roku věku už můžeme přidávat i umeocet, sojovou omáčku a smetanu.

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAntiglutena (antická tragédie)
Další článekVánoční nabídka Zrnění a knih