Máte-li jablek, že nevíte, co s nimi, udělejte sladký jedlý jablečný papír nebo jablečné ruličky.

Ingredience
na 2 plechy
  • 1 kg vyloupaných jablek
  • 3 lžíce chia seminek
  • šťáva z 1 citrónu
  • sůl

Jablečné papíry jsou perfektní mlsání nebo svačina na cesty. Jsou náramně sladké a přitom bez doslazování. Zkrátka čistá příroda. Můžeme z nich vyrábět proužky, ovocné trubičky nebo vystřihovat tvary.
Použít můžete jakékoli ovoce. A pokud by bylo příliš kyselé, přidejte rozinky. Já do jedné dávky přidala 5 lžiček bezinkového prášku a papíry měly krásnou barvu a moc dobrou příchuť.

Dejte nám vědět, jak se vám líbí. Až je vyzkoušíte podle našeho fotonávodu, pochlubte se.

1Rozmixujeme jablka

K ovoci nepřidáváme vodu, cílem je získat husté ovocné pyré.

2Natřeme na plech

Nalijeme pyré na plech a uhladíme na výšku 3-5 mm. Počítejte, že vám zbude asi polovina, protože se odpaří voda.

3Po usušení odlepíme

Sušit můžeme v sušičce (teplotu nastavit na 40°C), v troubě, na půdě nebo na sluníčku. Jakmile je jablečný papír suchý, snadno jej odlepíte.

4Nařežeme na plátky

Asi 7 cm proužky jsou ideální do ruky. Rozměříme řezy na plechu tak, aby vyšly stejně široké.

5Srolujeme

6Zavážeme

Svázat je můžeme konopným provázkem nebo tkalounem. Znáte takové ty jablečmé trubičky prodávané v obchodě? Ty bývají namočené do jogrutu čokolády. To je dobrý nápad a určitě ho můžete vyzkoušet. (Uděláme si však naši čokoládu bez cukru.) Pak nebude potřeba ruličky svazovat, protože budou držet smotané.

7Sníme

8TIP: Z papíru můžeme i vystřihovat

Nůžkama se papír porcuje ještě snáze než nožem. Navíc můžete vytvářet různé tvary a použít je třeba jako dekoraci na zdravé dezerty.

9Třeba srdíčka z lásky :-)

Dobrou chuť.

    TIP OD ČTENÁŘKY

    Na tenhle nápad mě přivedla Václava Dancová, která dala svoje „švestkové a jablečné placky“ do Jíme Jinak facebookové skupiny. Napsala: „Rozmixuji ovoce, trochu jsem přislazovala nesířenými rozinkami, vymačkám citron, vmíchám chia a lněná semínka, ono do díky tomu trochu zhoustne, sezamové semínka a suším, v tomhle horku suším jak to jde venku, dosušuji v sušičce, hotové rozstříhám, většinou na čtverečky.“ a přidala tyto svoje fotografie. Díky!

    [td_smart_list_end] 

    Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala
    Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...
    Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně
    Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...
    Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)
    Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...
    Děkuji – spadli jste nám z nebe…
    Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...
    Lepší než doktor
    Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...
    Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu
    Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...
    Zase si tančím a zpívám (Monika)
    Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...
    Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)
    Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...
    Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny
    Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...
    Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)
    Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...
    Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle
    Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...
    Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace
    Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...
    Šok: jí to i můj masomil manžel!
    Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...
    Webové stránky JJ jsou návykové!
    Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...
    Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila
    Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...
    Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)
    Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...
    1. Už moje babička tohle dělala, nikdy jsem vlastně nevěděla, co to bylo. Až jsem si asi před 10 lety koupila ve zdravé výživě jablečnou trubičku, vybavila se mi úplně ta vůně a chuť. Dělávala z jablek a hrušek, na plechu v troubě v kachlovém sporáku.

      • Dokud se nevytvoří „kůže“, která jde slouponout. Záleží, kolik vody bylo v ovoci.

    2. Ahoj holky, chci taky přispět svojí troškou do mlýna. Tyto kůže dělám už 3 rokem v sušičce. Mám EZIDRI a dělám na nejvyšší stupeň, přesto to trvá nejméne 12 hodin. Do sít /aby to neproteklo/ používám teflonovou podložku. Co síto to jedna podložka. Mají v sušičce přiloženo originál jednu podložku z plastu/ na výrobu kůží/ ale podložka teflonová na pečení v troubě je proti tomu suprvěc.Tu koupíte velice často v Penny za směšných 25 kč. Je to obdélník ale jsme holky šikovný takže nůžky do ručky a vytvoříte kruh či jiný tvar co požaduje vaše sušička. Ničím nevymazávám a liju směs rozmixovaného ovoce na výšku cca 3-4 mm. Rozetřu co nejvíc rovnoměrně stěrkou.Ve směsi, což si myslím, že je lepší a snažší než mixovat jednodruhové ovoce dominuje švestka, což je bomba ovoce. Nějak extra nepraská a když… tak se to schová v ruličce. Kombinuju švestka broskev, švestka meruňka, švestka hruška,,,příp. co dům dá posledně to byly švestky + něco + přezrálý banány. Hotovou ruličku smotám, dám na desku a po chvilce krájím na cca 2 cm kusy, čímž vznikne spousta miniruliček. Toto dám do čisté zavařovačky a pokud je potřeba tak na sucho zavařím..aby to rok vydrželo a opravdu vydrží. Syn si pak jenom fasuje omniovky s dobrůtkou. Já samozřejmě si taky dávám, ale opatrně, přestože tam není zblo přidaného cukru, Opravdu není potřeba a to mám sladké velice ráda.Letos jsem to poprvé vytunila a do 2 posledních dávek jsem dala a /spolu s ovocem/ mixovala asi 12 lístků máty peprmintové. Je to skvělý.

    3. dobry den, uz jsem nekolikrat zkousela jahodove kuze, ale vzdy se mi tam udelaji nevzhledne velke praskliny. susim v susicce na 40°c. zkousela jsem tam i rozmixovat slunecnicove seminko, to bylo jeste horsi. nevite, v cem by mohl byt problem? dekuji za odpoved. romana

      • Jahod jsem nikdy tolik neměla, abych to zkusila, ale myslím, že to bude jimi, je to samá voda a zrníčka.

    4. Evy, chci se zeptat, od jakého věku je možné placky dávat dětem. Dala jsem vnukovi a je z nich nafouklý.

      • Mandronver, myslíte tyhle ovocné kůže nebo obilné placky? Sušené ovoce zhruba od roka a podle schopností kousat/žužlat, obilné cca od 1,5 roku kvůli smažení/pečení.

          • Je to ideální mlsání pro prcky. Já jsem dlouho děti udržela jen na sušeném ovoci a byl klid :-) Tehdy jsem neměla sušičku s táci na tekutiny, tak vedly kžížaly a rozinky. Pokud mu nevadí semínka, tak je tam nechte, jinak udělejte čistě ovocné.

      • A teď se to prodává ve zdravé výživě za docela dost kaček :-) A ještě se to prý dělá z odpadu z moštárny :-)) Není nad domácí výrobu! Nemáte z té doby fotku??? Kdyžtak pošlete, ať máme důkazy, že ta naše výživa není nějaký novodobý výmysl. „To vaše bio,“ jak říkají v naší rodině :-)) https://www.jimejinak.cz/komunita/poslete/pridat-fotku/

    5. Zobrazit všech 14 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekPlastová brčka – ekologický strašák ale i nutná pomůcka
    Další článekPřeučit dítě na jinou stravu stojí za to (Stáňa, 37 let)