Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Čínská palačinka s jarní cibulkou

Uvařeno
bez mléka

Čínské palačinky s jarní cibulkou patří mezi tradiční pouliční jednohubky v Číně. Skvěle se hodí jako slané pohoštění, k dipům, polévce, guláši, s tofíčky nebo třeba s dušeným zelím.

Ingredience
2 velké
  • 2 hrnky chlebové nebo hladké špaldové mouky
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 3/4 hrnku horké vody
  • 3 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 1 a 1/4 lžíce špaldové mouky
  • jarní cibulka

Po pěti měsících strávených na lůžku jsem se cítila hrozně. Váha stoupala a zmáhala mě veliká únava a já jsem věděla,...

Jak připravit čínskou palačinku

  1. Do misky nasypeme 2 hrnky mouky a sůl.
  2. Postupně přiléváme horkou vodu a pomocí vařečky zpracováváme v těsto.
  3. Těsto dáme na vál podsypaný moukou a zpracujeme pomocí ruky v pružné těsto.
  4. Zabalíme do folie a dáme přes noc do lednice nebo necháme minimálně 2 hodin odpočívat zabalené na lince.
  5. Na pánev nalijeme oba oleje a zasypeme moukou (1 a 1/4 lžíce).
  6. Mícháme a vaříme na středním plameni, až vznikne jíška.
  7. Za stálého mícháme jišku minutu povaříme a vypneme a necháme zchládnout.
  8. Mezitím vybalíme těsto a rozdělíme na 2 poloviny.
  9. Z každé poloviny uděláme hada a rozválíme ho na pomoučeném vále do dlouhého obdélníku (těsto se snažíme rozválet co nejtenčeji).
  10. Každé těsto potřeme po celé ploše jíškou a posypeme nasekanou jarní cibulkou.
  11. Obě těsta zvlášť z dlouhé strany zarolujeme jako štrůdl (vznikne nám opět dlouhý had). Zopakujeme s druhým těstem.
  12. Hady začneme smotávat jako šneka. Každé těsto zvlášť.
  13. Vzniknou nám dvě zarolované palačinky.
  14. Obě ještě trošku rozválíme.
  15. Rozehřejeme si pánev s trochou oleje a položíme první palačinku, oheň snížíme na střední plamen.
  16. Po 4 minutách (nebo dřív, kontrolujeme, až je strana pěkně zlatavá) otočíme a osmažíme na druhé straně.
  17. Zopakujeme s druhou palačinkou.
  18. Nakrájíme třeba na trojúhelníky a podáváme.

Praktické

  • Palačinky se hodí podávat třeba s namáčecí omáčkou (např. ze sojové omáčky, rýžového octa, sladu a nastrouhaného zázvoru), dipem nebo k polévce, dušenému zelí, tofíčkům či guláši.
  • Doporučujeme těsto vyválet co nejtenčeji, jinak se nemusí dobře propéct a můžou být tužší.
  • Díky tomu, že se nechá těsto odležet, jsou chutnější a s těstem se lépe pracuje.

Obměna

  • Místo jarní cibulky můžeme použít i pak choi, najemno nasekanou šalotku, kysané zelí či jinou zeleninu dle chuti. Nebo třeba nastrouhaný uzený tempeh či tofu.
  • Do jíšky můžeme přidat i směs koření nebo uzenou papriku atp.
  • Místo jíšky můžeme použít i třeba jemnou tofu pomazánku nebo jen sezamový či jiný olej.
  • Do těsta můžeme přidat také koření nebo třeba kurkumu / šťávu z řepy na barvu.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

2

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...