Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Čínská palačinka s jarní cibulkou

Uvařeno
bez mléka

Čínské palačinky s jarní cibulkou patří mezi tradiční pouliční jednohubky v Číně. Skvěle se hodí jako slané pohoštění, k dipům, polévce, guláši, s tofíčky nebo třeba s dušeným zelím.

Ingredience
2 velké
  • 2 hrnky chlebové nebo hladké špaldové mouky
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 3/4 hrnku horké vody
  • 3 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 1 a 1/4 lžíce špaldové mouky
  • jarní cibulka

Dřív by mě vůbec nenapadlo, že bych zrovna JÁ kdy klíčil zrní na parapetu, vařil ráno polévku, pekl chleba, pletl ván...

Jak připravit čínskou palačinku

  1. Do misky nasypeme 2 hrnky mouky a sůl.
  2. Postupně přiléváme horkou vodu a pomocí vařečky zpracováváme v těsto.
  3. Těsto dáme na vál podsypaný moukou a zpracujeme pomocí ruky v pružné těsto.
  4. Zabalíme do folie a dáme přes noc do lednice nebo necháme minimálně 2 hodin odpočívat zabalené na lince.
  5. Na pánev nalijeme oba oleje a zasypeme moukou (1 a 1/4 lžíce).
  6. Mícháme a vaříme na středním plameni, až vznikne jíška.
  7. Za stálého mícháme jišku minutu povaříme a vypneme a necháme zchládnout.
  8. Mezitím vybalíme těsto a rozdělíme na 2 poloviny.
  9. Z každé poloviny uděláme hada a rozválíme ho na pomoučeném vále do dlouhého obdélníku (těsto se snažíme rozválet co nejtenčeji).
  10. Každé těsto potřeme po celé ploše jíškou a posypeme nasekanou jarní cibulkou.
  11. Obě těsta zvlášť z dlouhé strany zarolujeme jako štrůdl (vznikne nám opět dlouhý had). Zopakujeme s druhým těstem.
  12. Hady začneme smotávat jako šneka. Každé těsto zvlášť.
  13. Vzniknou nám dvě zarolované palačinky.
  14. Obě ještě trošku rozválíme.
  15. Rozehřejeme si pánev s trochou oleje a položíme první palačinku, oheň snížíme na střední plamen.
  16. Po 4 minutách (nebo dřív, kontrolujeme, až je strana pěkně zlatavá) otočíme a osmažíme na druhé straně.
  17. Zopakujeme s druhou palačinkou.
  18. Nakrájíme třeba na trojúhelníky a podáváme.

Praktické

  • Palačinky se hodí podávat třeba s namáčecí omáčkou (např. ze sojové omáčky, rýžového octa, sladu a nastrouhaného zázvoru), dipem nebo k polévce, dušenému zelí, tofíčkům či guláši.
  • Doporučujeme těsto vyválet co nejtenčeji, jinak se nemusí dobře propéct a můžou být tužší.
  • Díky tomu, že se nechá těsto odležet, jsou chutnější a s těstem se lépe pracuje.

Obměna

  • Místo jarní cibulky můžeme použít i pak choi, najemno nasekanou šalotku, kysané zelí či jinou zeleninu dle chuti. Nebo třeba nastrouhaný uzený tempeh či tofu.
  • Do jíšky můžeme přidat i směs koření nebo uzenou papriku atp.
  • Místo jíšky můžeme použít i třeba jemnou tofu pomazánku nebo jen sezamový či jiný olej.
  • Do těsta můžeme přidat také koření nebo třeba kurkumu / šťávu z řepy na barvu.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Bezlepkový chléb v troubě – kyprý i bez kvásku a kypřícího prášku

Ani bezlepkáři nepřijdou zkrátka! Šárka peče roky bez lepku a má pro vás svůj osvědčený recept na bezlepkový chléb v troubě, bez kvásku či kypřidel, který ...
2

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...