Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Kompot nebo pudink z jablek, hrušek a arónie

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Arónie je přírodní zázrak. Obsahuje spoustu vitamínu C a antioxidantů. Syrová chutná málokomu, ale schovaná v kompotu nebo pudinku vám bude chutnat určitě.

Ingredience
pro cca 6 misek
  • 5 jablek
  • 2 hrušky
  • hrst arónie
  • hrst hrozinek (nebo oblíbené slazení)
  • 300 ml vody
  • 1 lžíce kuzu
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 hřebíčky
  • na ozdobu: jedlé květy, lístky máty
 

Jídlo bylo mé trápení, hotová deprese. Od mládí pořád nemocná, do toho poruchy příjmu potravy, nadváha, pak zase nech...

Jak připravit kompot z jablek, hrušek a arónie

  1. Omyjeme a vykrájíme jablka a hrušky, nakrájíme na kostky. Arónie zbavíme stopek.
  2. Ovoce dáme vařit spolu se špetkou soli a kořením. Hrozinky přidáváme, pokud jablka a hrušky nejsou příliš sladké, jinak být nemusí.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut do změknutí jablek (arónie zůstavají tuhé i po uvaření).
  4. Vyndáme hřebíček. Máme hotový kompot, který můžeme ihned podávat nebo počkat, až vychladne.
  5. Pokud chceme dezert krémový, přidáme kuzu – v trošce studené vody rozmícháme, aby nebyly hrudky. Rozmíchané kuzu zavaříme do ovoce asi minutu, až obsah začne houstnout. Pokud je husté málo, přidáme ještě trochu kuzu.
  6. Když jsme s hustotou spokojeni, nalijeme do mističek.
  7. V chladných měsících podáváme horké, v teplých vychlazené.

Praktické

 

  • Arónie jsou tuhé i po uvaření, což nám nevadí, ale běžný konzument to neocení. Proto je můžete buď rozmačkat a dát vařit pomačkané vidličkou nebo na závěr ovoce rozmixovat.
  • Hřebíček se snáz vyndavá, když ho dáte od čajového sítka nebo na jedno místo navrch ovoce.
  • Po zchladnutí obsah ještě trochu zhoustne, kuzu udělá z mokré části pudink.
  • Když dáte víc vody, dostanete rázem víc mističek, ale bude potřeba přisladit dezert, aby nechutnal vodově. Přidejte ještě rozinky, mošt nebo ovocný koncentrát.
  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
  • Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.

Obměna

  • Místo kuzu, které je drahé, ale také velmi výživné a léčivé, můžete použít kukuřičný škrob.
  • Místo jablek a hrušek můžeme dát jen jedno či druhé, případně jakékoli jiné sezónní ovoce.
  • Pokud nechcete v dezertu kousky ovoce, rozmixujte obsah ponorným mixérem.
  • Pokud nemáte rádi hrozinky, oslaďte moštem, ovocným koncentrátem, sladem nebo sirupem.
  • Arónii můžete vynechat nebo nahradit jedlou jeřabinou či bezinkami.

Děti

  • Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je tento veganský dezert vhodný i pro ty nejmenší strávníky. Nabídněte jej proto dětem třeba jako zdravou svačinu.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...
klub
6
4

Jablečná náplň do štrúdlu

Tradiční česká jablíčková náplň do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...

Jáhlové řezy

Vynikající, lehký dezert, který je zcela bez mouky, cukru, lepku i vajec, připravíte během chvilky. Stačí vám k tomu pár běžných ingrediencí. Dezert je bez...

Tartufini s lískovým oříškem

Tento recept vás určitě nezklame a jistě zachutná celé rodině. Můžete je připravit třeba jako milé překvapení pro vaše hosty, skvěle se budou hodit také ja...

Koláč co dům dal

Rychlý a jednoduchý koláč, na jehož přípravu není třeba speciálních ingrediencí. Většinu z nich máme běžně doma a pokud ne, jsou běžně k dostání. Připraven...