Co je to kvásek?
– používá se více než 5000 let pro pečení chleba
– vzniká smícháním mouky a vody
– díky němu chléb kyne a má chlebovou chuť
– bakterie ze vzduchu a mouky přemění cukry na kyselinu mléčnou a octovou (kyselá chuť)
– kvasinky přemění cukry na plyn (kynutí)
Jedinečná sbírka přírodních chlebových kvásků
V tomto okamžiku muzeum hostí 107 přírodních chlebových kvásků z 20 zemí světa. Kvásky si hoví v lednici v teplotě okolo 4 °C a každé 2 měsíce jsou krmeny původní moukou z oblasti, odkud pochází. Každý rok se zakladatelé zaměřují na jednu zemi nebo oblast, ze které sbírají a shromažďují co nejvíce kvásků. Cílem je zaznamenat a uchovat kváskovou historii světa na jednom místě.
Stáhni si ZDARMA
Každý kvásek je unikát – má jinou chuť i složení
Zakladatelé tohoto místa chtějí pochopit, co dělá každý kvásek tak unikátním a specifickým, proto je vždy nově příchozí kvásek kontrolován a analyzován v laboratoři profesora Marco Gobbettiho, aby se vidělo, jaké bakterie se v něm nachází. Do tohoto okamžiku bylo objeveno více než 700 kmenů divokých kvasinek a 1500 kmenů mléčných bakterií! Díky analýzám jednotlivých kvásků pak bude možné radit lidem, co vše udělat proto, aby měli takový či onaký chlebový kvásek a tím pádem i lepší pečivo. Všechny tyto informace a kvásky jsou zde uchovány jako skutečný zdroj dědictví pro další generace pekařů.
Přečtěte si:
– Proč je kvásek lepší než droždí?
– Jak založit kvásek a jak se o něj starat?
– Jak skladovat a zachránit kvásek
Vyzkoušejte naše recepty na pravý kváskový chléb:
– chléb s dýňovým semínkem a vařenou rýží
– pšenično-žitný chléb
– bezlepkový pohankový chléb
– celozrnný pšeničný chléb s kroupami
– kukuřično-pohankový bezlepkový chléb
Nový přírůstek v muzeu – 120 let starý kvásek z Yukonu
V Yukonu žije kvásek, kterému je už více než 120 let. Jeho majitelka, Ione Christensenová (84 let), si z něj už 60 let připravuje každou neděli kváskové wafle. Je to ten stejný kvásek, ze kterého její matka pekla chleby a flajpacky, když byla Ione malá. Tento kvásek přišel do Yukonu spolu s jejím pradědečkem roku 1987. Právě v těchto oblastech hledačů zlata, kde panovaly drsné podmínky a špatné počasí, byl kvásek velmi důležitý, protože většina jídla kromě mouky zmrzla. Teď už je i tento kvásek součástí kváskového muzea v Belgii a zkoumá se, jaké mikroorganismy obsahuje.
Prohlédněte si online, jak to v kváskovém muzeu vypadá
Máte doma také kváskový poklad?
Jak starý je váš domácí kvásek a odkud jste si ho pořídili? Ten náš kvásek, Pepa, jak mu doma říkáme, je momentálně starý 6 let. :-)
PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?
Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.
Buďte první, kdo napíše komentář