V roce 2013 v belgickém městečku Saint-Vith vzniklo unikátní muzeum. První svého druhu na světě - muzeum přírodních chlebových kvásků. V této budově je uchováno mnoho cenných kváskových "pokladů" od pekařů z celého světa.

Co je to kvásek?
– používá se více než 5000 let pro pečení chleba
– vzniká smícháním mouky a vody
– díky němu chléb kyne a má chlebovou chuť
– bakterie ze vzduchu a mouky přemění cukry na kyselinu mléčnou a octovou (kyselá chuť)
– kvasinky přemění cukry na plyn (kynutí)

Jedinečná sbírka přírodních chlebových kvásků

V tomto okamžiku muzeum hostí 107 přírodních chlebových kvásků z 20 zemí světa. Kvásky si hoví v lednici v teplotě okolo 4 °C a každé 2 měsíce jsou krmeny původní moukou z oblasti, odkud pochází. Každý rok se zakladatelé zaměřují na jednu zemi nebo oblast, ze které sbírají a shromažďují co nejvíce kvásků. Cílem je zaznamenat a uchovat kváskovou historii světa na jednom místě.

Každý kvásek je unikát – má jinou chuť i složení

Zakladatelé tohoto místa chtějí pochopit, co dělá každý kvásek tak unikátním a specifickým, proto je vždy nově příchozí kvásek kontrolován a analyzován v laboratoři profesora Marco Gobbettiho, aby se vidělo, jaké bakterie se v něm nachází. Do tohoto okamžiku bylo objeveno více než 700 kmenů divokých kvasinek a 1500 kmenů mléčných bakterií! Díky analýzám jednotlivých kvásků pak bude možné radit lidem, co vše udělat proto, aby měli takový či onaký chlebový kvásek a tím pádem i lepší pečivo. Všechny tyto informace a kvásky jsou zde uchovány jako skutečný zdroj dědictví pro další generace pekařů.

Přečtěte si:
Proč je kvásek lepší než droždí?
Jak založit kvásek a jak se o něj starat?
Jak skladovat a zachránit kvásek
Vyzkoušejte naše recepty na pravý kváskový chléb:

chléb s dýňovým semínkem a vařenou rýží
pšenično-žitný chléb
bezlepkový pohankový chléb
celozrnný pšeničný chléb s kroupami
kukuřično-pohankový bezlepkový chléb

Nový přírůstek v muzeu – 120 let starý kvásek z Yukonu

V Yukonu žije kvásek, kterému je už více než 120 let. Jeho majitelka, Ione Christensenová (84 let), si z něj už 60 let připravuje každou neděli kváskové wafle. Je to ten stejný kvásek, ze kterého její matka pekla chleby a flajpacky, když byla Ione malá. Tento kvásek přišel do Yukonu spolu s jejím pradědečkem roku 1987. Právě v těchto oblastech hledačů zlata, kde panovaly drsné podmínky a špatné počasí, byl kvásek velmi důležitý, protože většina jídla kromě mouky zmrzlaTeď už je i tento kvásek součástí kváskového muzea v Belgii a zkoumá se, jaké mikroorganismy obsahuje.

Prohlédněte si online, jak to v kváskovém muzeu vypadá

Máte doma také kváskový poklad?

Jak starý je váš domácí kvásek a odkud jste si ho pořídili? Ten náš kvásek, Pepa, jak mu doma říkáme, je momentálně starý 6 let. :-)

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Som plná energie (Viera)

Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Krevní testy vyšly skvěle (Vanda)

Vanda: Na stravě dle Jíme Jinak jsem už rok...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Byla jsem překvapená, jak dobře jsou jídla ochucená (Jarmila)

Jarmila: Nejsem zvyklá psát komentáře, ale musím udělat výjimku....

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Jíst jinak v těhotenství?

Zdravím, nedávno jsem se stala členem vašeho klubu, se...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSmetanová polévka s čerstvým koprem
Další článekZáznam z pondělního živého vysílání „Jak na léto“