Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Hlívové řízečky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Hlívové řízečky se hodí se ke všemu – k salátům, k teplé zelenině, do placek nebo jen jednoduše s chlebem a nějakou salsou či dipem.

Ingredience
  • hlíva
  • cizrnová mouka
  • voda
  • strouhanka
  • pepř
  • olej
  • sůl

Těsně před Vánoci nám poslala Martina krásnou zprávu o tom, jak začala jíst jinak a co s u ní všechno změnilo. Jeden ...

Jak připravit obalovanou pečenou hlívu

  1. V míse promíchejte cizrnovou mouku s vodou. Těstíčko má být asi jako na palačinky, trošku více husté. Nechte přes noc nabobtnat. Před přípravou lžící odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu. Osolte a opepřete.
  2. Malé trsy hlívy rozdělte na růžičky a obalte v těstíčku, poté ve strouhance.
  3. Na plech dejte pečicí papír a potřete olejem. Nešetřete. Přidejte obalenou hlívu, pokapejte olejem a dejte péct.
  4. Během pečení řízečky otočte a pokud je potřeba, znovu pokapejte olejem.
  5. Pečte do zlatova podle trouby.

Praktické

  • Cizrnovou mouku nechte namočenou přes noc. Těstíčko nesmí být tekuté ani příliš husté. Takže vodu přidávejte postupně. Namočená cizrnová mouka přes noc zhoustne, je lepší ji později naředit, než pak zahušťovat.
  • Můžete i smažit, ale mějte na paměti, že je to houba a saje hodně oleje.
  • Pokud připravujete je pár kousků, můžete použít i horkovzdušnou fritézu, pro větší množství je lepší trouba.
  • Podávejte jak je libo, já připravila salát ze zimní zeleniny, co mám na zahradě. Fenykl, květák a rapa di Chioggia. Pokapáno sójovým jogurtem s citrónovou šťávou a česnekem.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou strouhanku.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Těstíčko můžete připravit i z jiné mouky, která vám pro tuto přípravu vyhovuje. Osobně obaluji pouze touto metodou, cizrnová mouka a voda. Je to jak konzistencí, tak chutí velmi podobné té klasice s vejcem. Takže obměna je na vás.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

52 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

jiri.minar
1. 3. 2024

Dobrý den,
hlíva na oleji ztrácí léčivé účinky, zásadně na sádle.
Jirka

Ahoj Vierko, v “Ingredience” vypadla hlíva. 😉

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Špaldová míchanice

Jednoduché a lahodné pikantní jídlo, skvělé jako rychlý oběd nebo večeře. Pokud se budete držet receptu, nevynecháte koření a další důležité ingredience, u...

Fazolový nákyp

Tento recept je něco mezi nádivkou a nákypem, je velmi dobrý i vychladlý s jakoukoliv zeleninou nebo salátem. Ideální jídlo pro přechod mezi létem a podzim...

Houby na talíři

Pokud si v kuchyni rádi hrajete, chcete se rozmazlovat nebo čekáte hosty, tento recept je nejen zajímavý na pohled, ale také velmi chutný a rychlý.

Cizrnová pečínka

Další verze oblíbené luštěninové sekané, do které můžete využít zbytky domácího pečiva.

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...