Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Omáčka à la kečup ale mnohem lepší

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Touto omáčkou jsem chutně ošálila dceru, která nemá ráda řepu a chlapce, který nejí fazole. Oba si moc pochutnali. Kája se radovala, že má kečup a my dospělí se prostě jen olizovali. Omáčka byla hned hotová a velmi dobrá. Narozdíl od kečupu také příjemně vydatná, takže i v kombinaci s bezlepkovými těstovinami po ní není hlad.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule na kostky
  • 1/2 běžné hokkaido dýně
  • 1 červená řepa
  • 1 hrnek uvařených fazolí (my měli velké bílé)
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • čerstvé bylinky (my dali 1 stonek libečku, 2 snítky tymiánu, 1 snítka majoránky)
  • 1 hrnek vody z fazolí/zel. vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
Postup
  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (mladou dýni neloupeme).
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Přidáme uvařené fazole.
  5. Zalijeme horkým vývarem/vodou z fazolí/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Odstavíme hrnec, stáhneme lístky z bylinek do hrnce a vše rozmixujeme.
  7. Podle chuti dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.
Praktické

 

Omáčka vypadá jako kečup, takže s ní lze snadno zmást malé děti, které se naučily na kečup a nechceme jim ten kupovaný s cukrem a éčky dávat.

Obměna

Nemáme-li čerstvé bylinky, dáme sušené. Bylinky použijte podle zásob a chuti, není třeba se omezovat na uvedenou kombinaci.

Dochutit můžeme i pomocí česneku.

Kombinujeme

Omáčka se výborně hodí na těstoviny, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu. Tím, že už obsahuje fazole, máme pokrytou část luštěnin a pro kompletní talíř už potřebujeme jen obilí a zeleninu.

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, jak dlouho vydrži omáčka v lednici a dá se také zavařit a popř.jak a uchovat na zimu??

A cloveka ani nemrzi, ze sni celou “lahev” kecupu na posezeni :-)

Ukázat další komentáře