Touto omáčkou jsem chutně ošálila dceru, která nemá ráda řepu a chlapce, který nejí fazole. Oba si moc pochutnali. Kája se radovala, že má kečup a my dospělí se prostě jen olizovali. Omáčka byla hned hotová a velmi dobrá. NArozdíl od kečupu také příjemně vydatná, takže i v kombinaci s bezlepkovými těstovinami po ní není hlad.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule na kostky
  • 1/2 běžné hokkaido dýně
  • 1 červená řepa
  • 1 hrnek uvařených fazolí (my měli velké bílé)
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • čerstvé bylinky (my dali 1 stonek libečku, 2 snítky tymiánů, 1 snítka majoránky)
  • 1 hrnek vody z fazolí/zel. vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Postup

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (mladou dýni neloupeme).
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Přidáme uvařené fazole.
  5. Zalijeme horkým vývarem/vodou z fazolí/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Odstavíme hrnec, stáhneme lístky z bylinek do hrnce a vše rozmixujeme.
  7. Podle chuti dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.

Praktické

 

Omáčka vypadá jako kečup, takže s ní lze snadno zmást malé děti, které se načily na kečup a nechceme jim ten kupovaný s cukrem a éčky dávat.

Obměna

Nemáme-li čerstvé bylinky, dáme sušené. Bylinky použijte podle zásob a chuti, není třeba se omezovat na uvedenou kombinaci.

Dochutit můžeme i pomocí česneku.

Kombinujeme

Omáčka se výborně hodí na těstoviny, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu. Tím, že už obsahuje fazole, máme pokrytou část luštěnin a pro kompletní talíř už potřebujeme jen obilí a zeleninu.

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...
    • Přesně tak. Já mám vždy velkou radost, když se mi podaří uvařit jídlo, které mě chuťově nadchne a ještě je jen ze zdravých surovin.

  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTeplé oříškové mléko s kurkumou
Další článekTěžké kovy v organismu, detoxikace a půsty