Zbyly mi jáhly od oběda a bylo potřeba udělat něco s sebou na výlet. Jahel bylo málo. Trochu jsem je nastavila a v troubě tak vznikly výborné bezlepkové dalamánky. Aspoň nám to tak chutnalo, byť tvar to mělo spíš jako placka :-) Druhý den ještě posloužily jako příloha k obědu.
Jáhlové dalamánky s kmínem (bezlepkové)Ingredience
  • 2 hrnky vařených jahel
  • 1 tofu natural
  • špetka soli
  • 2 hrnky vody
  • pár lžic kukuřičné strouhanky  (nebo pohankové mouky)
  • 4 rýžové papíry
  • 3 lžičky kmínu
Postup

Na talíř položíme rýžový papír a zalijeme vodou. Napije se a změkne. Podle potřeby otočíme nebo dolijeme vodu. V mírně osolené vodě povaříme 10 minut tofu. Uvařené jáhly dáme do mísy s uvařeným tofu a rýžovým papírem. Ponorným mixérem rozmícháme na hustou kaši. Aby se nám lépe mixovalo, použijeme trochu vody, ve které se vařilo tofu. Je slaná, takže nemusíme těsto moc dosolovat. Přidáme lžičku kmínu a podle potřeby kaši zahustíme kukuřičnou strouhankou na hmotu, ze které se dají mokrýma rukama tvarovat placky. Ty pokládáme na vymazaný plech nebo pečící papír, potřeme vodou a posypeme zbylým kmínem. Pečeme pomalu cca 30 minut na 180°C, dokud se jim neudělá trochu kůrka. Maličko během pečení nabudou, proto kmín lehce zamáčkneme do těsta, aby nám všechen během pečení neopadal.

Z tohoto množství mi vyšlo 16 placek na jeden celý plech, velikost viz foto.

Praktické

Placky můžeme dát dětem na svačinu s napařenou zeleninou. Je to vlastně kompletní jídlo, protože máme zastoupené obilí i luštěninu.

Můžeme je vzít na výlet či do práce s pomazánkou a kvašenou zeleninou nebo je použít jak přílohu k obědu či večeři místo obvyklé hromádky obilí. Rodina jistě změnu uvítá. Výhodou je trvanlivost. Můžeme si je udělat na den dva dopředu, i když čerstvé, nebo dokonce teplé, jsou samozřejmě nejlepší.

Nejlépe chutnají teplé, když vychladnou, jsou poměrně tuhé. Nám to nevadí, rádi si pořádně kousneme.

Tip

Pečením vznikne dutinka, kterou objevíte po ukousnutí prvního sousta – tuhle dutinku moje rodina vyplnila fazolovou pomazánkou a měla tak  něco jako plněnou placku. Můžete takhle nachystat občerstvení – ukrojit prdelku,naplnit, ozdobit zeleninou  a položit na talíře pro přátele.

Obměna

Do placek můžete přidat jiné koření (zkuste třeba aromatický římský kmín), česnek, strouhanou zeleninu nebo semínka podle nálady.

Placky můžeme péct, napařovat nebo smažit na oleji.

Děti

Placky mohou být dobrým jídlem do ruky už pro nejmenší děti. Ale těm úplně maličkým raději placky napaříme místo pečení v troubě a miminkům ani nesolíme.

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....
  1. Povedly se skvěle i s dutinkou uvnitř a hlavně inspirovaly. Nevím ale pořádně, jak je napařit, aby se mi neroztekly a jak je osmažit, aby nebyly celé nasáklé olejem. Poradíte?

  2. Také jsem vyzkoušela a byly super! I kapsa uvnitř byla 🙂 Naplnila jsem je arame s dýňovým semínkem a shoyu, kondimentem, který zbyl z oběda a super 🙂

  3. Tyhle placky se vážně povedly. Všichni tři chlapi baštili jak o závod. Odřízla jsem okraj a dovnitř dala trochu kvaš. zelí a navrch pomazánku. Mňam.

  4. tak kde se stala chyba? Po hodině v troubě jsou pořád tekuté, chlebíkový je jen vršek. Asi jsem měla moc řídké těsto (nedala jsem tam žádnou storuhanku), takové spíš kašovité,a le formovat šly dobře. Že mně to pečení nikdy neklapne 🙁

    • Mě se také nepovedly, také jsem musela prodloužit pečení a výsledek
      mě neohromil, vevnitř se mi žádná kapsa neudělala 🙂 Znovu jsem se pročítala recept a
      ty 2 hrnky vody patří kam, v postupu o nich není zmínka. Ty jsem tam nedala, ale těsto jsem měla nádherné a skvěle se s ním pracovalo.Strašila jsem děti, že jestli budou zlobit,
      tak jim to zase upeču 🙂 🙂

      • Taky se mi moc nepovedly, vevnitř zůstaly kašovité i po 45 min pečení. Ty dva hrnky vody jsou myšleny asi i na to namáčení rýž.papíru. Do vlastního těsta jsem dala jenom trochu, tak nevím..

      • Mně se kapsa udělala:) Odtrhla jsem vršek a dala to péct dál, po další půlhodině byly hotové. Klukům moc chutnaly, dokonce i ten roční si dal Měly jste ho slyšet jak vřeštěl, když jsem mu je trhala z ruky, Pak chodil tlouct na troubu že chce ještě 🙂 Za mně tedy nic moc, ale když to chutná dětem…
        Příště zkusím udělat placky rovnou, teď jsem formovala dalamánky. Možná byly moc tlusté?

    • Chtěla jsem si pojistit, že to bude držet pohromadě 🙂 Nemusíte ho dávat, já do běžných placek a karbanátků ho nedávám. V některých kuchařkách se přidává do receptů místo vajíčka.

  5. Tak byly k obědu. Měly být na sváču, ale malá se účastnila míchání a plácání, takže si na ně počkala. Měla k tomu rajskou omáčku (vlastně řepovou) a povídala: maminooo, dobý. A asi fakt dobrý, protože snědla i skoro celou moji porci:-D

  6. Ahoj Evi, tyhle placky maji vzdy u nas uspech. Pokazde jsou jine, z toho, co dum dal a vzdy dobre, u nas se jen zaprasi… Delam je z ruzneho zbyleho obili, i kdyz z jahel jsou fakt nejlepsi. Da se do nich schovat cokoli, i nori rasa. Vetsinou nemam ryz. papir, dobre poslouzi i ryzove nudle, ale jde to i bez toho. Delam podobne i kolacky, testo prisladim ryz. sirupem, nekdy kokos na zahusteni, pohankova mouka se moc nehodi ( chutna moc chlebove), lepsi je kukuricna. Nemate nekdo zkusenost se zaludovou moukou? Navrch plnim marmeladou, povidly bez cukru atd., navrch posypka. Vetsinou na me nezbyde…

    • U nás tyhle verze taky frčí. Zatím jsem všude cpala obvykle pohankovou, ale došla pohanka, tak dávám kukuřičnou a má to zase jiný rozměr 🙂

      • V podstatě stejný jako dalamánky, jen na sladko a místo pohankové spíš kukuřičnou mouku. Do těsta někdy přidám rýž. sirup, kokos, ale není to nutné, náplň je sladká. Z těsta tvaruju kuličky, dám na plech a dnem štamprle vytvořím důlek, který pak plním ( viz výše), navrch bzlp drobenka.

    • Žaludovou mouku jsem zkusila přidat do lineckého těsta na koláč a krásně s ní vonělo, trochu jako po čokoládě. I chuťově bylo moc dobré.

  7. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHrachová kaše s ořechy
Další článekLze vyléčit alternativně stafylokok a streptokok?