Zbyly mi jáhly od oběda a bylo potřeba udělat něco s sebou na výlet. Jahel bylo málo. Trochu jsem je nastavila a v troubě tak vznikly výborné bezlepkové dalamánky. Aspoň nám to tak chutnalo, byť tvar to mělo spíš jako placka :-) Druhý den ještě posloužily jako příloha k obědu.

Jáhlové dalamánky s kmínem (bezlepkové)Ingredience
  • 2 hrnky vařených jahel
  • 1 tofu natural
  • špetka soli
  • 2 hrnky vody
  • pár lžic kukuřičné strouhanky  (nebo pohankové mouky)
  • 4 rýžové papíry
  • 3 lžičky kmínu
Postup

Na talíř položíme rýžový papír a zalijeme vodou. Napije se a změkne. Podle potřeby otočíme nebo dolijeme vodu. V mírně osolené vodě povaříme 10 minut tofu. Uvařené jáhly dáme do mísy s uvařeným tofu a rýžovým papírem. Ponorným mixérem rozmícháme na hustou kaši. Aby se nám lépe mixovalo, použijeme trochu vody, ve které se vařilo tofu. Je slaná, takže nemusíme těsto moc dosolovat. Přidáme lžičku kmínu a podle potřeby kaši zahustíme kukuřičnou strouhankou na hmotu, ze které se dají mokrýma rukama tvarovat placky. Ty pokládáme na vymazaný plech nebo pečící papír, potřeme vodou a posypeme zbylým kmínem. Pečeme pomalu cca 30 minut na 180°C, dokud se jim neudělá trochu kůrka. Maličko během pečení nabudou, proto kmín lehce zamáčkneme do těsta, aby nám všechen během pečení neopadal.

Z tohoto množství mi vyšlo 16 placek na jeden celý plech, velikost viz foto.

Praktické

Placky můžeme dát dětem na svačinu s napařenou zeleninou. Je to vlastně kompletní jídlo, protože máme zastoupené obilí i luštěninu.

Můžeme je vzít na výlet či do práce s pomazánkou a kvašenou zeleninou nebo je použít jak přílohu k obědu či večeři místo obvyklé hromádky obilí. Rodina jistě změnu uvítá. Výhodou je trvanlivost. Můžeme si je udělat na den dva dopředu, i když čerstvé, nebo dokonce teplé, jsou samozřejmě nejlepší.

Nejlépe chutnají teplé, když vychladnou, jsou poměrně tuhé. Nám to nevadí, rádi si pořádně kousneme.

Tip

Pečením vznikne dutinka, kterou objevíte po ukousnutí prvního sousta – tuhle dutinku moje rodina vyplnila fazolovou pomazánkou a měla tak  něco jako plněnou placku. Můžete takhle nachystat občerstvení – ukrojit prdelku,naplnit, ozdobit zeleninou  a položit na talíře pro přátele.

Obměna

Do placek můžete přidat jiné koření (zkuste třeba aromatický římský kmín), česnek, strouhanou zeleninu nebo semínka podle nálady.

Placky můžeme péct, napařovat nebo smažit na oleji.

Děti

Placky mohou být dobrým jídlem do ruky už pro nejmenší děti. Ale těm úplně maličkým raději placky napaříme místo pečení v troubě a miminkům ani nesolíme.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...
  1. Povedly se skvěle i s dutinkou uvnitř a hlavně inspirovaly. Nevím ale pořádně, jak je napařit, aby se mi neroztekly a jak je osmažit, aby nebyly celé nasáklé olejem. Poradíte?

  2. Také jsem vyzkoušela a byly super! I kapsa uvnitř byla 🙂 Naplnila jsem je arame s dýňovým semínkem a shoyu, kondimentem, který zbyl z oběda a super 🙂

  3. Tyhle placky se vážně povedly. Všichni tři chlapi baštili jak o závod. Odřízla jsem okraj a dovnitř dala trochu kvaš. zelí a navrch pomazánku. Mňam.

  4. tak kde se stala chyba? Po hodině v troubě jsou pořád tekuté, chlebíkový je jen vršek. Asi jsem měla moc řídké těsto (nedala jsem tam žádnou storuhanku), takové spíš kašovité,a le formovat šly dobře. Že mně to pečení nikdy neklapne 🙁

    • Mě se také nepovedly, také jsem musela prodloužit pečení a výsledek
      mě neohromil, vevnitř se mi žádná kapsa neudělala 🙂 Znovu jsem se pročítala recept a
      ty 2 hrnky vody patří kam, v postupu o nich není zmínka. Ty jsem tam nedala, ale těsto jsem měla nádherné a skvěle se s ním pracovalo.Strašila jsem děti, že jestli budou zlobit,
      tak jim to zase upeču 🙂 🙂

      • Taky se mi moc nepovedly, vevnitř zůstaly kašovité i po 45 min pečení. Ty dva hrnky vody jsou myšleny asi i na to namáčení rýž.papíru. Do vlastního těsta jsem dala jenom trochu, tak nevím..

      • Mně se kapsa udělala:) Odtrhla jsem vršek a dala to péct dál, po další půlhodině byly hotové. Klukům moc chutnaly, dokonce i ten roční si dal Měly jste ho slyšet jak vřeštěl, když jsem mu je trhala z ruky, Pak chodil tlouct na troubu že chce ještě 🙂 Za mně tedy nic moc, ale když to chutná dětem…
        Příště zkusím udělat placky rovnou, teď jsem formovala dalamánky. Možná byly moc tlusté?

    • Chtěla jsem si pojistit, že to bude držet pohromadě 🙂 Nemusíte ho dávat, já do běžných placek a karbanátků ho nedávám. V některých kuchařkách se přidává do receptů místo vajíčka.

  5. Tak byly k obědu. Měly být na sváču, ale malá se účastnila míchání a plácání, takže si na ně počkala. Měla k tomu rajskou omáčku (vlastně řepovou) a povídala: maminooo, dobý. A asi fakt dobrý, protože snědla i skoro celou moji porci:-D

  6. Ahoj Evi, tyhle placky maji vzdy u nas uspech. Pokazde jsou jine, z toho, co dum dal a vzdy dobre, u nas se jen zaprasi… Delam je z ruzneho zbyleho obili, i kdyz z jahel jsou fakt nejlepsi. Da se do nich schovat cokoli, i nori rasa. Vetsinou nemam ryz. papir, dobre poslouzi i ryzove nudle, ale jde to i bez toho. Delam podobne i kolacky, testo prisladim ryz. sirupem, nekdy kokos na zahusteni, pohankova mouka se moc nehodi ( chutna moc chlebove), lepsi je kukuricna. Nemate nekdo zkusenost se zaludovou moukou? Navrch plnim marmeladou, povidly bez cukru atd., navrch posypka. Vetsinou na me nezbyde…

    • U nás tyhle verze taky frčí. Zatím jsem všude cpala obvykle pohankovou, ale došla pohanka, tak dávám kukuřičnou a má to zase jiný rozměr 🙂

      • V podstatě stejný jako dalamánky, jen na sladko a místo pohankové spíš kukuřičnou mouku. Do těsta někdy přidám rýž. sirup, kokos, ale není to nutné, náplň je sladká. Z těsta tvaruju kuličky, dám na plech a dnem štamprle vytvořím důlek, který pak plním ( viz výše), navrch bzlp drobenka.

    • Žaludovou mouku jsem zkusila přidat do lineckého těsta na koláč a krásně s ní vonělo, trochu jako po čokoládě. I chuťově bylo moc dobré.

  7. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHrachová kaše s ořechy
Další článekLze vyléčit alternativně stafylokok a streptokok?