Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Jáhlové dalamánky s kmínem (bezlepkové)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Zbyly mi jáhly od oběda a bylo potřeba udělat něco s sebou na výlet. Jahel bylo málo. Trochu jsem je nastavila a v troubě tak vznikly výborné bezlepkové dalamánky. Aspoň nám to tak chutnalo, byť tvar to mělo spíš jako placka :-) Druhý den ještě posloužily jako příloha k obědu.

Celý dospělý život jsem držela dietu s nedobrými jídly. Bylo zdravé, ale nechutnalo mi. Úlety jsem doháněla sportem. ...

Jáhlové dalamánky s kmínem (bezlepkové)Ingredience
  • 2 hrnky vařených jahel
  • 1 tofu natural
  • špetka soli
  • 2 hrnky vody
  • pár lžic kukuřičné strouhanky  (nebo pohankové mouky)
  • 4 rýžové papíry
  • 3 lžičky kmínu
Postup

Na talíř položíme rýžový papír a zalijeme vodou. Napije se a změkne. Podle potřeby otočíme nebo dolijeme vodu. V mírně osolené vodě povaříme 10 minut tofu. Uvařené jáhly dáme do mísy s uvařeným tofu a rýžovým papírem. Ponorným mixérem rozmícháme na hustou kaši. Aby se nám lépe mixovalo, použijeme trochu vody, ve které se vařilo tofu. Je slaná, takže nemusíme těsto moc dosolovat. Přidáme lžičku kmínu a podle potřeby kaši zahustíme kukuřičnou strouhankou na hmotu, ze které se dají mokrýma rukama tvarovat placky. Ty pokládáme na vymazaný plech nebo pečící papír, potřeme vodou a posypeme zbylým kmínem. Pečeme pomalu cca 30 minut na 180°C, dokud se jim neudělá trochu kůrka. Maličko během pečení nabudou, proto kmín lehce zamáčkneme do těsta, aby nám všechen během pečení neopadal.

Z tohoto množství mi vyšlo 16 placek na jeden celý plech, velikost viz foto.

Praktické

Placky můžeme dát dětem na svačinu s napařenou zeleninou. Je to vlastně kompletní jídlo, protože máme zastoupené obilí i luštěninu.

Můžeme je vzít na výlet či do práce s pomazánkou a kvašenou zeleninou nebo je použít jak přílohu k obědu či večeři místo obvyklé hromádky obilí. Rodina jistě změnu uvítá. Výhodou je trvanlivost. Můžeme si je udělat na den dva dopředu, i když čerstvé, nebo dokonce teplé, jsou samozřejmě nejlepší.

Nejlépe chutnají teplé, když vychladnou, jsou poměrně tuhé. Nám to nevadí, rádi si pořádně kousneme.

Tip

Pečením vznikne dutinka, kterou objevíte po ukousnutí prvního sousta – tuhle dutinku moje rodina vyplnila fazolovou pomazánkou a měla tak  něco jako plněnou placku. Můžete takhle nachystat občerstvení – ukrojit prdelku,naplnit, ozdobit zeleninou  a položit na talíře pro přátele.

Obměna

Do placek můžete přidat jiné koření (zkuste třeba aromatický římský kmín), česnek, strouhanou zeleninu nebo semínka podle nálady.

Placky můžeme péct, napařovat nebo smažit na oleji.

Děti

Placky mohou být dobrým jídlem do ruky už pro nejmenší děti. Ale těm úplně maličkým raději placky napaříme místo pečení v troubě a miminkům ani nesolíme.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
11. 6. 2023

Mám pšenové obdobie🙂,tak takáto zmena prišla vhod_ s mahá korením,so zvyšnými fazuľami,na panvici k dusenej zelenine určite zapasujú…

Mila Beata
30. 9. 2021

Bezkonkurenčně nejlepší …. Velmi lehké a hlavně mnam

Neustále pějeme chválu na recepty Jime jinak♥️ nemůžeme si pomoct, prostě všechny recepty jsou velmi lehké , je nám po jídle dobre a rychle stráveno, ale co je úplně NEJ je , že je všechno tak dobře ochucené , každý den žaludeční orgasmus

Pane Bože děkujeme za JIME JINAK

✅ Batat plnéný čočkovou směsí

https://www.jimejinak.cz/batat-plneny-cockovou-smesi/

✅ Jáhlové dalamanky s kminem

https://www.jimejinak.cz/jahlove-dalamanky-s-kminem-bezlepkove/

✅ Nishime – řapíkatý celer chřest a mrkev

✅ Letni salat s jeskyni květy bez květů 😂😂😂

https://www.jimejinak.cz/letni-salat-s-jedlymi-kvety/

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...

Mango kulfi jinak (bez cukru a bez mléka)

Tenhle tradiční indický dezert je vlastně zmrzlina. Pokud máte rádi mango a toužíte po zmrzlině, pojďte si udělat zdravější verzi s námi. Exotické koření m...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Jahody v agaru

Sezóna jahod je tady! Co ale s nimi, když dozrávají rychle a nestíháme je jíst? Jeden ze způsobů, jak jim prodloužit životnost a ještě si skvěle pochutnat,...