Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Quinoový salát s mangoldem do skleničky

Uvařeno
bez lepku

Tento jednoduchý salát je skvělým a rychle hotovým obědem do skleničky do práce. Stačí přibalit vidličku a dobrou chuť!

Ingredience
  • velká hrst mangoldu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 lžíce shoyu nebo tamari (bez lepku)
  • 1-2 stroužky česneku
  • špetka soli
  • olivový olej
  • uvařená quinoa
  • hummus
  • okurka
  • ředkvička
  • petrželka
  • na posyp: slunečnicová semínka

Chtěla jsem změnit všechno a hned. Neuvědomila jsem si, že beru tělu drogu a bylo mi hrozně. Bolela mě hlava, byla js...

Jak připravit salát do skleničky

  1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli se solí.
  2. Přidáme nakrájený mangold.
  3. Ochutíme shoyu (tamari) a česnekem a dusíme do změknutí.
  4. Nakrájíme si okurku a ředkvičku. Nasekáme petrželku.
  5. Do skleničky s víčkem nalijeme hummus.
  6. Zalijeme lžící olivového oleje.
  7. Nasypeme nakrájenou okurku a ředkvičku.
  8. Přidáme několik lžic uvařené quinoi.
  9. Posypeme nasekanou petrželkou.
  10. Nahoru umístíme několik lžic uvařeného mangoldu.
  11. Zavřeme víčkem a vezmeme s sebou do práce nebo školy spolu s vidličkou.
  12. Poté jednoduše vysypeme na talíř a posypeme semínky.

 

Líbí se vám recept na salát?
Zkuste náš nový online kurz se 42 videorecepty – Super Saláty.

Obměna

  • Zeleninu i obilovinu můžete obměnit dle chuti a sezóny. Místo mangoldu dejte špenát, ředkvičku nahraďte rajčetem, petrželku třeba bazalkou, quinou vařenou pohankou, kuskusem nebo rýží atp.
  • Místo hummusu můžete dát jakoukoliv jinou zálivku nebo luštěninový dip.

Praktické

  • Salát si můžete dát i do krabičky. Sklenička je ale praktičtější.
  • Semínka (můžete použít dýňová, slunečnicová, sezamová či jiná) si vezměte s sebou zvlášť a oběd si jimi posypejte na talíři.
  • Nezapomeňte si přibalit hůlky nebo vidličku!

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den,
obědové skleničky vypadají fajn,ale ohříváte to jídlo nějak nebo jíte studené?
Dle TČM by jídlo mělo být tplé a já pořád řeším, jak jídlo v práci ohřát a nepoužívat mikrovlnku.
Díky Šárka

Párkrát jsem ho holky dostala u “sousedů” , ale mají vždy jen pár kousků a musím hned po ránu, pak už není. Tady jsem ho v obchodech nikde ještě neviděla. O farmářích, byť skoro na vsi si můžeme nechat jenom zdát, tedy s mangoldem. Snad v zahradnictvích se něco zeleniny, ale přes sezonu sežene. Ale u nás na zahrádce už vyrazily brambory, ve skleníku už začínají okurky, kvetou rajčata, začínají ředkvičky, sbíráme už jahody, máme kopu libečku, saturejky, máty, meduňky a šalvěje. Celery, ale ty jsme ještě nikdy bulvičky nevypěstovala :-(, tak alespoň natě do polévky nebo na brambory – jééé …. no a dýně hokaido. A pár řádků řípy. Není toho moc, ale alespoň něco. Helena

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

11
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...