Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Quinoový salát s mangoldem do skleničky

Uvařeno
bez lepku

Tento jednoduchý salát je skvělým a rychle hotovým obědem do skleničky do práce. Stačí přibalit vidličku a dobrou chuť!

Ingredience
  • velká hrst mangoldu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 lžíce shoyu nebo tamari (bez lepku)
  • 1-2 stroužky česneku
  • špetka soli
  • olivový olej
  • uvařená quinoa
  • hummus
  • okurka
  • ředkvička
  • petrželka
  • na posyp: slunečnicová semínka

Našim dětem je 12, 15 a 17 let. Jíme jinak necelé 4 roky a byl to vývoj. Jak jsme to řešili s cukrem, když byly děti ...

Jak připravit salát do skleničky

  1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli se solí.
  2. Přidáme nakrájený mangold.
  3. Ochutíme shoyu (tamari) a česnekem a dusíme do změknutí.
  4. Nakrájíme si okurku a ředkvičku. Nasekáme petrželku.
  5. Do skleničky s víčkem nalijeme hummus.
  6. Zalijeme lžící olivového oleje.
  7. Nasypeme nakrájenou okurku a ředkvičku.
  8. Přidáme několik lžic uvařené quinoi.
  9. Posypeme nasekanou petrželkou.
  10. Nahoru umístíme několik lžic uvařeného mangoldu.
  11. Zavřeme víčkem a vezmeme s sebou do práce nebo školy spolu s vidličkou.
  12. Poté jednoduše vysypeme na talíř a posypeme semínky.

 

Líbí se vám recept na salát?
Zkuste náš nový online kurz se 42 videorecepty – Super Saláty.

Obměna

  • Zeleninu i obilovinu můžete obměnit dle chuti a sezóny. Místo mangoldu dejte špenát, ředkvičku nahraďte rajčetem, petrželku třeba bazalkou, quinou vařenou pohankou, kuskusem nebo rýží atp.
  • Místo hummusu můžete dát jakoukoliv jinou zálivku nebo luštěninový dip.

Praktické

  • Salát si můžete dát i do krabičky. Sklenička je ale praktičtější.
  • Semínka (můžete použít dýňová, slunečnicová, sezamová či jiná) si vezměte s sebou zvlášť a oběd si jimi posypejte na talíři.
  • Nezapomeňte si přibalit hůlky nebo vidličku!

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Párkrát jsem ho holky dostala u “sousedů” , ale mají vždy jen pár kousků a musím hned po ránu, pak už není. Tady jsem ho v obchodech nikde ještě neviděla. O farmářích, byť skoro na vsi si můžeme nechat jenom zdát, tedy s mangoldem. Snad v zahradnictvích se něco zeleniny, ale přes sezonu sežene. Ale u nás na zahrádce už vyrazily brambory, ve skleníku už začínají okurky, kvetou rajčata, začínají ředkvičky, sbíráme už jahody, máme kopu libečku, saturejky, máty, meduňky a šalvěje. Celery, ale ty jsme ještě nikdy bulvičky nevypěstovala :-(, tak alespoň natě do polévky nebo na brambory – jééé …. no a dýně hokaido. A pár řádků řípy. Není toho moc, ale alespoň něco. Helena

Ahoj,
fajn oběd do práce, problém je ten, že udělat ho večer na druhý den, by asi nebylo to pravé podle zásad JJ, protože je tam teplá zelenina,že.
Mívala jsem ranní že jsem vstávala ve 4.15 a v práci jsem musela být před 6.00hod. Teď musím být v práci před 5.00, vstávám už ve 3.15h.
To je masakr, co? Uvařím do termosky miso polévku a restovanou zeleninu, kterou přikryji obilím, aby se k zelenině nedostal vzduch. Polévku sním kolem sedmé a to obilí až ve 12hodin, takže je v termosce 8hod. Chci se zeptat, jestli
jídlo má ještě za tu dobu nějaké hodnoty, nebo to nemá cenu dělat na takovou dobu dopředu.Zase je určitě lepší sníst tohle, než se denně nacpat chlebem s něčím:) Nic složitějšího bych ráno nestihla a ani na to nemám náladu.
Polévka je OK, bez ní bych nemohla být, dodá mi trochu energie.
Odpoledne většinou padnu na gauč minimálně na hodinu a kolikrát se mi už ani nechce dělat večeře, tak sáhnu po něčem, co bych neměla. Takhle jsem přibrala od Vánoc 5kg. Jsem z toho otrávená a nejde mi hubnout.
Píši proto, že se rozmýšlím jít do salátového kurzu.
Jsou tam i obědové saláty, které bych mohla připravit večer?
Vařit podle JJ umím, vymýšlím, jak do práce udělat jídlo, aby bylo rychlé a dalo se jíst.
Delší dobu jsem na stránky nechodila a vařila podle své fantazie, teď jsem zase nakoukla pro inspiraci a objevila moc dobrot, nových receptů od Ajky.
Díky za ně a Evi, možná by stálo za to, vymyslet nějaký kurz pro takhle postižené:) prací, jako jsem já:)
Děkuji za vaši pilnou práci.
Eva

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

14

Dalmácký salát

Křehký a křupavý salát příjemné sladkokyselé chuti s nádechem italských bylinek a perfektní bylinkovou granolou. je vhodný jako příloha k jakémukoliv jídlu...

Pestrá Buddha Bowl plná proteinů

Horké letní dny si žádají rychlá, svěží a chuťově i barevně pestrá jídla. To vše splňuje Buddha Bowl. Tato je plná zdravých rostlinných bílkovin a chutné a...
33

Fazolový salát

Tento salát je skvělý s čerstvým kváskovým pečivem nebo plackami. Je krémový, lahodný a sytý. Navíc obsahuje spoustu bílkovin z fazolí a živin ze zeleniny ...