Quinoový salát s mangoldem do skleničky

Tento jednoduchý salát je skvělým a rychle hotovým obědem do skleničky do práce. Stačí přibalit vidličku a dobrou chuť!
Ingredience
  • velká hrst mangoldu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 lžíce shoyu nebo tamari (bez lepku)
  • 1-2 stroužky česneku
  • špetka soli
  • olivový olej
  • uvařená quinoa
  • hummus
  • okurka
  • ředkvička
  • petrželka
  • na posyp: slunečnicová semínka

Jak připravit salát do skleničky

  1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli se solí.
  2. Přidáme nakrájený mangold.
  3. Ochutíme shoyu (tamari) a česnekem a dusíme do změknutí.
  4. Nakrájíme si okurku a ředkvičku. Nasekáme petrželku.
  5. Do skleničky s víčkem nalijeme hummus.
  6. Zalijeme lžící olivového oleje.
  7. Nasypeme nakrájenou okurku a ředkvičku.
  8. Přidáme několik lžic uvařené quinoi.
  9. Posypeme nasekanou petrželkou.
  10. Nahoru umístíme několik lžic uvařeného mangoldu.
  11. Zavřeme víčkem a vezmeme s sebou do práce nebo školy spolu s vidličkou.
  12. Poté jednoduše vysypeme na talíř a posypeme semínky.

 

Líbí se vám recept na salát?
Zkuste náš nový online kurz se 42 videorecepty – Super Saláty.

Obměna

  • Zeleninu i obilovinu můžete obměnit dle chuti a sezóny. Místo mangoldu dejte špenát, ředkvičku nahraďte rajčetem, petrželku třeba bazalkou, quinou vařenou pohankou, kuskusem nebo rýží atp.
  • Místo hummusu můžete dát jakoukoliv jinou zálivku nebo luštěninový dip.

Praktické

  • Salát si můžete dát i do krabičky. Sklenička je ale praktičtější.
  • Semínka (můžete použít dýňová, slunečnicová, sezamová či jiná) si vezměte s sebou zvlášť a oběd si jimi posypejte na talíři.
  • Nezapomeňte si přibalit hůlky nebo vidličku!

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Párkrát jsem ho holky dostala u “sousedů” , ale mají vždy jen pár kousků a musím hned po ránu, pak už není. Tady jsem ho v obchodech nikde ještě neviděla. O farmářích, byť skoro na vsi si můžeme nechat jenom zdát, tedy s mangoldem. Snad v zahradnictvích se něco zeleniny, ale přes sezonu sežene. Ale u nás na zahrádce už vyrazily brambory, ve skleníku už začínají okurky, kvetou rajčata, začínají ředkvičky, sbíráme už jahody, máme kopu libečku, saturejky, máty, meduňky a šalvěje. Celery, ale ty jsme ještě nikdy bulvičky nevypěstovala :-(, tak alespoň natě do polévky nebo na brambory – jééé …. no a dýně hokaido. A pár řádků řípy. Není toho moc, ale alespoň něco. Helena

    • To je naprostá pecka, Helčo, máš toho hodně, je to pestré. Na mangolgu jídelníček nestojí, může se dát špenát, je to podobné, nebo třeba čínské zelí či nějaký salát. Já si mangold pěstuju, ten mi jde jako jedna z mála zalenin i na té naší skále 🙂

  2. Ahoj,
    fajn oběd do práce, problém je ten, že udělat ho večer na druhý den, by asi nebylo to pravé podle zásad JJ, protože je tam teplá zelenina,že.
    Mívala jsem ranní že jsem vstávala ve 4.15 a v práci jsem musela být před 6.00hod. Teď musím být v práci před 5.00, vstávám už ve 3.15h.
    To je masakr, co? Uvařím do termosky miso polévku a restovanou zeleninu, kterou přikryji obilím, aby se k zelenině nedostal vzduch. Polévku sním kolem sedmé a to obilí až ve 12hodin, takže je v termosce 8hod. Chci se zeptat, jestli
    jídlo má ještě za tu dobu nějaké hodnoty, nebo to nemá cenu dělat na takovou dobu dopředu.Zase je určitě lepší sníst tohle, než se denně nacpat chlebem s něčím:) Nic složitějšího bych ráno nestihla a ani na to nemám náladu.
    Polévka je OK, bez ní bych nemohla být, dodá mi trochu energie.
    Odpoledne většinou padnu na gauč minimálně na hodinu a kolikrát se mi už ani nechce dělat večeře, tak sáhnu po něčem, co bych neměla. Takhle jsem přibrala od Vánoc 5kg. Jsem z toho otrávená a nejde mi hubnout.
    Píši proto, že se rozmýšlím jít do salátového kurzu.
    Jsou tam i obědové saláty, které bych mohla připravit večer?
    Vařit podle JJ umím, vymýšlím, jak do práce udělat jídlo, aby bylo rychlé a dalo se jíst.
    Delší dobu jsem na stránky nechodila a vařila podle své fantazie, teď jsem zase nakoukla pro inspiraci a objevila moc dobrot, nových receptů od Ajky.
    Díky za ně a Evi, možná by stálo za to, vymyslet nějaký kurz pro takhle postižené:) prací, jako jsem já:)
    Děkuji za vaši pilnou práci.
    Eva

    • Milá Evi,
      samozřejmě, zelenina je vždycky nejlepší čerstvá a snězená co nejdříve po uvaření, ale to je ideál. Ne vždy to v praxi jde. Ani my to tak ne vždy máme (když mi zbude uvařená zelenina od oběda, tak ji nevyhodím, ale zbytek sním na večeři s čerstvou uvařenou zeleninou a salátkem). Pokud je člověk zdravý a nejí takovou zeleninu jako celé hlavní jídlo (tj. dáte si jí jen menší množství a zbytek doplníte čerstvou a / nebo syrovou), tak se zase tolik neděje. Je kyselinotvorná, to ano, ale člověk ji může vyvážit, když si k tomu přidá spoustu syrové zeleniny, natě, bylinky, klíčky a výhonky. Tento salát si tedy klidně můžete do práce udělat nebo to můžete střídat – jednou čerstvě ráno uvařená teplá zelenina do termosky, jednou salátek do skleničky. Toho vařeného mangoldu tam není moc, takže to syrová zelenina krásně vyváží a vy se nemusíte stresovat. Ono stres je mnohem kyselinotvornější než znovu ohřátá zelenina (vím o tom své… několik let stresu mi úplně podkoplo zdraví, zmíním například hypotyreózu s hodnotou 90, doktorka myslela, že mě hned pošle do nemocnice, a dost dlouho jsem se z toho dostávala, samozřejmě ale přírodně, bez prášků ;-)). 8 hodin v termosce (pokud je úplně plná, tj. bez přístupu vzduchu a jídlo se tam dává horké) je úplně OK, také jsem do tak dělala do školy 5 let.
      Salátový kurz je plný rychlých a jednoduchých salátů. Všechny ze salátů z kurzu si můžete dát i na oběd. Jsou tam obědové, lehké, lahůdkové (takové ty saláty “chuťovky”, které jsou v klasické kuchyni plné cukru, majonézy atp.) i přílohové. Některé jsou bez obiloviny, tam stačí jen přimíchat obilovinu (nebo bokem do krabičky) nebo si k tomu vzít kousek kváskového chlebíku nebo já si třeba k tomu dělávala chlebové placky (už jsem na ně vložila recept, jsou moje oblíbené a vydrží bez problémů výborné i 3 dny: https://www.jimejinak.cz/chlebove-placky-se-seminky-bez-lepku/ Můžete dělat různé verze, přidat různé koření, semínka, mandle jsou tam třeba dobré, bylinky) nebo různé obilné placky / polentové kostky / tortilly / palačinky / jáhlové kostky / obilninové knedlíky / karbanátky (to vše se dá udělat dopředu a mít v lednici). Většina salátů z kurzu je sytých a hlavně moc moc dobrých 🙂 My jsme je jedli vždy po natáčení jako oběd či večeři a dokonce nám je chodili i sousedé ujídat 😀
      Já v práci dělala třeba to, že jsem si udělala večer takový salátek se zálivkou do skleničky/krabičky, v lednici jsem měla již uvařenou obilovinu v krabičce (nebo třeba placky, polentu atp.) a ráno jsem si jen oblanšírovala zeleninu (třeba pásky mrkve, petržele, dýně, kousek květáku a brokolice vhodit do vroucí osolené vody a za 3 min je hotová) a tuto zeleninu zavřela do termosky. A pak v práci jsem měla i teplou zeleninu, čerstvý salátek i obilovinu. Buď jsem to všechno zamíchala do sebe nebo to jedla zvlášť, jak kdy. Anebo jsem si to zabalila do tortilly / palačinky, mňamka! 😉
      Děkujeme za námět na kurzík. Mám s takovým vařením také zkušenosti. Už jsem nad tím přemýšlela, že bych to sepsala, tak třeba to bude další kurzík! 🙂

      • Ahoj Ajko,
        moc děkuji za vyčerpávající odpověď, myslím, že bude užitečná i pro další lidičky z JJ.
        Já se z toho nestresuji, to spíše někdy v práci – přesuny, rušení míst a zvykání si na jiné lidi kolem sebe. Bohužel v této době to není nic neobvyklého.
        Já to dělám s jídlem tak, že si večer nakrájím si zeleninu na polévku i obědové jídlo do krabiček. Ráno dám vařit vývar, hodím vařít zeleninu na 10min. na polévku, vypnu, přidám miso pastua šup s tím do termosky,dochutím gomasiem, semínky,posypkou, nebo klíčky a hotovo. Kastrolky, prkénko, lžíci, naběračku mám připravenou, takže to opravdu zabere jen ten čas, než udělám ranní hygienu. Ještě si stíhám dělat oběd a to už mám v kastrolku v lednici nakrájenou cibulku, ráno přidám olej, osmahnu s připravenou zeleninou a pak tam vmíchám předem vařené obilí z lednice, nebo ho dám ohřáté na zeleninu. To se dá vše za půl hodiny zvládnout i s hygienou.
        Na ty chlebové placky už jsem koukala a brzy je udělám.
        Salát na zítra už mám připravený v termosce v lednici a ráno tam přidám teplou zeleninu a uzavřu. Vyřešila jsem to takto.
        Milá Ajko, vidím, že jste si taky užila své a teď jste zdravá a máte prima nápady, moc se mi líbí.
        Do kurzu jdu, moc se těším na nové dobroty, děkuji za ně a přeji hodně zdraví:)
        Eva

    • ahoj Evi, já si taky dělám obědy do práce a zjistila jsem prima věc – uvařenou zeleninu si hned horkou dám do malé zavařovačky, pevně uzavřu a ona se jakoby zasterilizuje a v poledne když otevřu, tak je sice chladná, ale chutí jako čerstvě uvařená. Přílohu a luštěninu si dávám zvlášť. Ale už jsem zkusila dát vše do sklenice a uzavřít a je to v poledne dobré, jen většinou skoro studené. Zajímalo by mne, zda takto funguje i termoska?

      • Ahoj Dášo, i to je dobrý způsob, jen já tedy preferuji teplé jídlo, zvlášť na podzim a v zimě. Termoska funguje skvěle, v těch hodně dobrých se jídlo i dovaří 🙂 Myslím, že by mohlo pomoci dát skleničku do nějakého termoobalu (prodávají se různé na lahve) nebo do nějakého teplého fusáčku (pleteného či do froté ručníku apod.). Když je jídlo v termosce celý den, tak pak po dlouhé době už má takový divný čmuch, ale uvařeno na snídani a snědeno k obědu je to v pohodě.

  3. Bezva nápad s tou sklenicí. Vypadá to pěkně. Mangoldu se letost urodilo habakuk, používám hovelice často. Hlavně do obilovin – na pánev olej, mangold, sůl, orestovat + uvařená obilovina nebo noky apod.

    • Mangold je výborný a hlavně velmi zdravý! Já ho mám moc ráda i s těstovinami. Listová zelenina je jedna z nejzdravějších 🙂

  4. Super, jen ten mangold není asi jinak než od farmáře k dostání. V běžné obchodní síti jsem ho nikde bohužel neviděla

    • Mivaji ho na nektetych trzich, ale rychle vadne, takze v obchode asi skutecne nebude k mani. V receptu se da nahradit spenatem.

  5. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.