Domů > Nepřehlédněte

Jak správně připravit obiloviny. Většina lidí je vaří špatně.

Jak uvařit rýži, jáhly, kroupy, čirok a další obiloviny, aby nebyly tvrdé? Které obiloviny namočit a které jen propláchnout? Kolik dát vody? Je v tom zmatek a většina lidí je vaří špatně. Proto přinášíme návod, jak správně vařit jednotlivé obiloviny tak, aby vaše přílohy, hlavní jídla i kaše byly vždy na jedničku. Vařit obiloviny je snadné, když víte, jak na to!

Jak uvařit obiloviny?

Obecný postup přípravy obilovin:
1. Propláchnout – obilí propláchneme v sítku pod tekoucí vodou a nasypeme do hrnce.
2. Namočit – druhy obilí, které se musí namáčet (ale můžeme všechny obiloviny), zalijeme daným množstvím vody a necháme minimálně 5-16 hodin dle tvrdosti zrna v pokojové teplotě máčet.
3. Přivést k varu – hrnec postavíme na plotnu a přivedeme k varu.
4. Osolit – jakmile obilovina začne vřít, osolíme ji, zavřeme pokličkou a ztlumíme plamen na minimum (případně použijeme rozptylku).
5. Vařit – obilovinu vaříme bez míchání do doby, až je měkká. Případně kontrolujeme a doléváme vodu.
6. Podávat – vypneme plamen. Buď necháme obilovinu ještě pod pokličkou dojít, nebo přímo podáváme.

Rýže

6 nejlepších druhů rýže a jak je použít v kuchyni 

Celozrnné druhy rýže se vaří déle (45-60 minut bez míchání pod pokličkou) než ty obroušené (bílé) druhy rýže a je lepší je alespoň na 5 hodin namočit. Bílé druhy rýže se nenamáčí a vaří se zhruba 20-25 minut bez míchání pod pokličkou. Zlatým pravidlem u vaření rýže je poměr 1:2 (1 hrnek rýže : 2 hrnkům vody). Když děláme rýžovou kaši, můžeme poměr vody zvýšit.

Jáhly

Jáhly se u nás dříve jedly běžně. Dají se používat jako příloha podobně jako rýže, zapékat, dělat z nich korpusy na dezerty, kaše a dělat z nich další dobroty (detailněji ve článku o jáhlách). Nemusíme je namáčet, jen je třeba je velmi dobře propláchnout pod studenou tekoucí vodou (některé zdroje doporučují je několikrát spařit horkou vodou, pokud ale nejsou staré a žluklé, není to třeba) a zalít 2 až 2,5 násobkem vody. Pokud vaříme jáhlovou kaši, můžeme tekutiny přidat více. Vaříme je bez míchání pod pokličkou 20-30 minut.

Pohanka

Pohanku můžeme vařit dvěma způsoby. Pokud ji potřebujeme uvařit co nejrychleji, tak ji propláchnutou vsypeme do hrnce s vroucí vodou, vaříme 7-10 minut, vypneme a necháme pod pokličkou dojít. Šetrnější způsob přípravy je pohanku zalít 1,5 – 2 násobkem vroucí vody, přikrýt pokličkou a nechat 15-30 minut dojít. Použít ji můžeme jako přílohu, do rizot, polévek a dalších jídel viz Pusťte si pohanku do kuchyně: 20 skvělých receptů z pohanky.

Kroupy, čirok a hatomugi (slzovka)

Velké kroupy a slzovku je vhodné předem minimálně na 5 hodin namočit do vody, malé krupky a čirok není bezpodmínečně nutné namáčet. Poté je vaříme v cca 3-4 násobku vody dle velikosti krup (když je dopředu namočíme, potřebují méně vody) bez míchání 40-60 minut. Slzovka nenasákne tolik vody, proto zbytek vody slijeme (a vypijeme nebo použijeme jako vývar pod zeleninu nebo do polévky). Kroupy jsou skvělé do tradičního Vánočního Kuby, šouletu, jako příloha, namísto halušek k zelí se “špekem” aj. Slzovka má silné detoxikační účinky, proto je vhodná jako doplňková obilovina například ke kroupám nebo rýži. Čirok používáme podobně jako malé kroupy – do rizot, jako příloha, zavářka do polévky atp.

Celé obilí (oves, kamut, pšenice aj.)

Celé obilí jako je bezpluchý oves, ječmen, kamut, špalda, pšenice, žito, jednozrnka atp. je třeba vždy dopředu namočit, nejlépe přes noc. A poté vařit 60-90 minut v hrnci (nejlepší je použít tlakový hrnec a přidat kousek mořské řasy, aby zrna dobře změkla) ve větším množství vody, kterou pak slijeme (a použijeme třeba na popíjení, jako tekutinu do polévky, na zalití guláše a dalších pokrmů). Vařená obilná zrnka lze použít jako přílohu k hlavnímu chodu, do salátů a polévek.

Kuskus

Kuskus lze připravovat dvěma způsoby – můžeme ho vařit, ale také nemusíme. Nejméně pracná metoda je zalít kuskus vařící vodou v poměru 1:2 (kuskus : voda) a nechat ho pod pokličkou 10-15 minut dojít (v průběhu ho párkrát vidličkou prokypřit). Můžeme ho ale také zalít studenou vodou, přivést k varu a vařit pár minut, než změkne. Používáme ho do rizot, polévek, plněných cuket, paprik, dýní nebo jako přílohu.

Bulgur

Není třeba ho namáčet. Bulgur stačí 1-2 minuty povařit pod pokličkou v dvojnásobném množství vody bez míchání a poté nechat 10 minut dojít. Používáme ho jako přílohu, do rizot, polévek, salátů.

Quinoa a amarant

Bílkovinami nabité pseudoobiloviny. Quinou a amarant vaříme bez namáčení v dvojnásobném množství vody bez míchání cca 15-25 minut. Používáme jako přílohu, do rizot, jako zavářku do polévky, náplň do plněných cuket, paprik a dýní atp.

Kukuřičná polenta a krupice

Polentu stačí zalít vodou v poměru 1:3,5-4 (1 hrnek polenty : 3,5 – 4 hrnkům vody), přivést k varu a za stálého míchání vařit do zhoustnutí zhruba 1-5 minut dle obalu. Krupici dopředu namočíme na minimálně 5 hodin a poté ji vaříme v poměru 1:3,5 (1 hrnek krupice : 3,5 hrnkům vody) bez míchání na nejnižším plameni (nejlépe použijeme i rozptylku) zhruba 40 minut. Můžeme ihned podávat jako kaši, anebo nalijeme do formiček nebo na plech a necháme zchladnout a krájíme kostky.

Kombinujeme obiloviny
Obiloviny, které mají podobný čas vaření, anebo se nerozvaří, lze vařit společně (mrkněte na recepty). Propláchneme je, dáme společně do hrnce, přivedeme k varu, osolíme, stáhneme plamen a vaříme do změknutí pod pokličkou bez míchání. K vařícím s obilovinám lze přidat i semínka, oříšky nebo řasy a vařit společně.

Naše oblíbené kombinace jsou:
– bílá rýže a jáhly/pohanka
– kroupy/celozrnná rýže a quinoa
– kroupy/celozrnná rýže a hatomugi (slzovka)/čirok
– celozrnná rýže a bezpluchý oves
– jáhly a pohanka
– bílá nebo celozrnná basmati/jasmínová rýže a černá/červená rýže
– jáhly a quinoa
– bílá rýže a quinoa
– kukuřičná krupice a pohanka
– polenta a bulgur
– kukuřičná krupice a amarant

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

76 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zdravím. A proč se solí až se začnou vařit a ne hned? Co se stane když je osolím hned? Dekuji. Hezký den ;)

🤩díky.díky

Ukázat další komentáře