Jáhly jsou přirozeně bezlepková, velmi dobře stravitelná obilovina, vhodná i pro nejmenší děti. Jsou nejméně kyselinotvorné a v zimě tělo krásně prohřejí.

Historie

Není původem ze střední Evropy, přesto se o prosu mluví jako o plodině starých Slovanů. Dostalo se na naše území už při stěhování národů, přišlo z Asie, kde proso seté vyšlechtili zřejmě v Mongolsku nebo Číně z planého prosa.

Samotná zrníčka prosa se přitom konzumovat nedají, slupka je příliš tvrdá a nepoživatelná (ale ptáčkům to nevadí). Proto se odjakživa loupalo, čímž vzniknou jáhly. Jáhly, stejně tak jako pohanka, patřily k těm nejběžnějším potravinám, které se u nás po celá staletí jedly. Především ve formě kaší, také se z nich dělaly placky. Proso z polí později vytlačily pšenice a žito, které měly vyšší výnosy. Jako příloha si jáhly svou oblibu také neudržely, brambory a dovozová rýže nastoupily na jejich místo.

Jáhly v „kostce“

  • přirozeně bezlepková obilovina, velmi jednoduchá na přípravu.
  • velmi snadno stravitelné a pro svůj vysoký obsah minerálních látek jsou nejméně kyselinotvornou obilovinou.
  • vhodné i pro kojence jako první příkrm hned po rýži.
  • vysoký obsah železa, fosforu, hořčíku a vápníku, vitamínu B1 a B2.
  • vynikající pro slezinu a slinivku, vyloženě léčivé pro žaludek, vhodné při chudokrevnosti, trávicích problémech a cukrovce.
  • zahřívající obilovinou jangového charakteru. V chladných dnech nám pomůže vyrovnat naši energii. Tu můžeme ještě zvýšit, když na její přípravu použijeme tlakový hrnec nebo jáhly pečeme v troubě.
  • Neobsahují kompletní bílkoviny (jako např. quinoa), je třeba je kombinovat s luštěninami (např. čočkou).

Dejte pozor na:
Při výběru jáhel dáváme pozor, aby byly lesklé a bylo v nich minimum černých kuliček. Pak jsou jáhly čerstvé a nebudou hořké. Spařováním jáhel, jak se často doporučuje, se hořkost neodstraní.

Použití jáhel v receptech

V jaké formě můžeme koupit jáhly:
– zrno (loupané proso)
– instantní kaše
– jáhlové vločky
– jáhlová mouka

Jáhly jsou výborné na kaši, na placky, rizota, jako příloha místo rýže, do nákypu i do krémů. Jáhly jsou proso zbavené slupky. V tradiční české kuchyni to byla jedna z hlavních obilovin, znali ji už staří Slované, ovšem v Číně se používala už 3. tisíce let před naším letopočtem.

Připravovaly se z něj tradiční pokrmy jako jáhelník, kaše nebo škubánky. Jáhly později vytlačila rýže a proso se dlouhou dobu vyskytovalo spíše jen v ptačím zobu. To už naštěstí neplatí. Jáhly jsou velmi chutné a výživné. Nemají tak vysoký obsah vlákniny, jsou proto (a pro svou bezlepkovost) velmi snadno stravitelné a vhodné i pro ty, kteří obecně špatně tolerují vlákninu.

Příprava jáhel

Jak připravit:
Kašovité jáhly – na jeden díl jahel použijeme 3-4 díly vody.
Sypké jáhly (příloha) – propláchnuté jáhly opražíme na lžíci oleje, zalijeme dvojnásobným množstvím vody.

Jáhly jsou jednoduché na přípravu a univerzálně použitelné v kuchyni. Mohou se připravovat jako příloha, zapékat, jsou vhodné k přípravě sladkých i slaných kaší (výborné jsou ke snídani), zdravých dezertů nebo pohárů. Nebo je podobně jako amarant použijte jako zavářku do polévky.

Jak uvařit jáhly:

  1. Jáhly propláchneme studenou vodou.
  2. Zalijeme dvojnásobným množstvím studené vody (na 100 g jáhel 200 ml vody).
  3. Přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
  4. Osolíme.
  5. Stáhneme plamen a vaříme 15-20 minut bez míchání.

Skladování jáhel

Jáhly a hlavně vločky z nich poměrně snadno žluknou a není dobré je nakupovat příliš do zásoby. V teplém počasí je nejlepší skladovat je v lednici.

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů