Jáhly jsou přirozeně bezlepková, velmi dobře stravitelná obilovina, vhodná i pro nejmenší děti. Jsou nejméně kyselinotvorné a v zimě tělo krásně prohřejí.

Historie

Není původem ze střední Evropy, přesto se o prosu mluví jako o plodině starých Slovanů. Dostalo se na naše území už při stěhování národů, přišlo z Asie, kde proso seté vyšlechtili zřejmě v Mongolsku nebo Číně z planého prosa.

Samotná zrníčka prosa se přitom konzumovat nedají, slupka je příliš tvrdá a nepoživatelná (ale ptáčkům to nevadí). Proto se odjakživa loupalo, čímž vzniknou jáhly. Jáhly, stejně tak jako pohanka, patřily k těm nejběžnějším potravinám, které se u nás po celá staletí jedly. Především ve formě kaší, také se z nich dělaly placky. Proso z polí později vytlačily pšenice a žito, které měly vyšší výnosy. Jako příloha si jáhly svou oblibu také neudržely, brambory a dovozová rýže nastoupily na jejich místo.

Jáhly v “kostce”

  • přirozeně bezlepková obilovina, velmi jednoduchá na přípravu.
  • velmi snadno stravitelné a pro svůj vysoký obsah minerálních látek jsou nejméně kyselinotvornou obilovinou.
  • vhodné i pro kojence jako první příkrm hned po rýži.
  • vysoký obsah železa, fosforu, hořčíku a vápníku, vitamínu B1 a B2.
  • vynikající pro slezinu a slinivku, vyloženě léčivé pro žaludek, vhodné při chudokrevnosti, trávicích problémech a cukrovce.
  • zahřívající obilovinou jangového charakteru. V chladných dnech nám pomůže vyrovnat naši energii. Tu můžeme ještě zvýšit, když na její přípravu použijeme tlakový hrnec nebo jáhly pečeme v troubě.
  • Neobsahují kompletní bílkoviny (jako např. quinoa), je třeba je kombinovat s luštěninami (např. čočkou).

Dejte pozor na:
Při výběru jáhel dáváme pozor, aby byly lesklé a bylo v nich minimum černých kuliček. Pak jsou jáhly čerstvé a nebudou hořké. Spařováním jáhel, jak se často doporučuje, se hořkost neodstraní.

Použití jáhel v receptech

V jaké formě můžeme koupit jáhly:
– zrno (loupané proso)
– instantní kaše
– jáhlové vločky
– jáhlová mouka

Jáhly jsou výborné na kaši, na placky, rizota, jako příloha místo rýže, do nákypu i do krémů. Jáhly jsou proso zbavené slupky. V tradiční české kuchyni to byla jedna z hlavních obilovin, znali ji už staří Slované, ovšem v Číně se používala už 3. tisíce let před naším letopočtem.

Připravovaly se z něj tradiční pokrmy jako jáhelník, kaše nebo škubánky. Jáhly později vytlačila rýže a proso se dlouhou dobu vyskytovalo spíše jen v ptačím zobu. To už naštěstí neplatí. Jáhly jsou velmi chutné a výživné. Nemají tak vysoký obsah vlákniny, jsou proto (a pro svou bezlepkovost) velmi snadno stravitelné a vhodné i pro ty, kteří obecně špatně tolerují vlákninu.

Příprava jáhel

Jak připravit:
Kašovité jáhly – na jeden díl jahel použijeme 3-4 díly vody.
Sypké jáhly (příloha) – propláchnuté jáhly opražíme na lžíci oleje, zalijeme dvojnásobným množstvím vody.

Jáhly jsou jednoduché na přípravu a univerzálně použitelné v kuchyni. Mohou se připravovat jako příloha, zapékat, jsou vhodné k přípravě sladkých i slaných kaší (výborné jsou ke snídani), zdravých dezertů nebo pohárů. Nebo je podobně jako amarant použijte jako zavářku do polévky.

Jak uvařit jáhly:

  1. Jáhly propláchneme studenou vodou.
  2. Zalijeme dvojnásobným množstvím studené vody (na 100 g jáhel 200 ml vody).
  3. Přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
  4. Osolíme.
  5. Stáhneme plamen a vaříme 15-20 minut bez míchání.

Skladování jáhel

Jáhly a hlavně vločky z nich poměrně snadno žluknou a není dobré je nakupovat příliš do zásoby. V teplém počasí je nejlepší skladovat je v lednici.

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Čtěte dále