Domů > Magazín > Blog

Jáhly

bez lepku

Jáhly jsou přirozeně bezlepková, velmi dobře stravitelná obilovina, vhodná i pro nejmenší děti. Jsou nejméně kyselinotvorné a v zimě tělo krásně prohřejí.

Historie

Není původem ze střední Evropy, přesto se o prosu mluví jako o plodině starých Slovanů. Dostalo se na naše území už při stěhování národů, přišlo z Asie, kde proso seté vyšlechtili zřejmě v Mongolsku nebo Číně z planého prosa.

Samotná zrníčka prosa se přitom konzumovat nedají, slupka je příliš tvrdá a nepoživatelná (ale ptáčkům to nevadí). Proto se odjakživa loupalo, čímž vzniknou jáhly. Jáhly, stejně tak jako pohanka, patřily k těm nejběžnějším potravinám, které se u nás po celá staletí jedly. Především ve formě kaší, také se z nich dělaly placky. Proso z polí později vytlačily pšenice a žito, které měly vyšší výnosy. Jako příloha si jáhly svou oblibu také neudržely, brambory a dovozová rýže nastoupily na jejich místo.

Jáhly v “kostce”

  • přirozeně bezlepková obilovina, velmi jednoduchá na přípravu.
  • velmi snadno stravitelné a pro svůj vysoký obsah minerálních látek jsou nejméně kyselinotvornou obilovinou.
  • vhodné i pro kojence jako první příkrm hned po rýži.
  • vysoký obsah železa, fosforu, hořčíku a vápníku, vitamínu B1 a B2.
  • vynikající pro slezinu a slinivku, vyloženě léčivé pro žaludek, vhodné při chudokrevnosti, trávicích problémech a cukrovce.
  • zahřívající obilovinou jangového charakteru. V chladných dnech nám pomůže vyrovnat naši energii. Tu můžeme ještě zvýšit, když na její přípravu použijeme tlakový hrnec nebo jáhly pečeme v troubě.
  • Neobsahují kompletní bílkoviny (jako např. quinoa), je třeba je kombinovat s luštěninami (např. čočkou).

Dejte pozor na:
Při výběru jáhel dáváme pozor, aby byly lesklé a bylo v nich minimum černých kuliček. Pak jsou jáhly čerstvé a nebudou hořké. Spařováním jáhel, jak se často doporučuje, se hořkost neodstraní.

Použití jáhel v receptech

V jaké formě můžeme koupit jáhly:
– zrno (loupané proso)
– instantní kaše
– jáhlové vločky
– jáhlová mouka

Jáhly jsou výborné na kaši, na placky, rizota, jako příloha místo rýže, do nákypu i do krémů. Jáhly jsou proso zbavené slupky. V tradiční české kuchyni to byla jedna z hlavních obilovin, znali ji už staří Slované, ovšem v Číně se používala už 3. tisíce let před naším letopočtem.

Připravovaly se z něj tradiční pokrmy jako jáhelník, kaše nebo škubánky. Jáhly později vytlačila rýže a proso se dlouhou dobu vyskytovalo spíše jen v ptačím zobu. To už naštěstí neplatí. Jáhly jsou velmi chutné a výživné. Nemají tak vysoký obsah vlákniny, jsou proto (a pro svou bezlepkovost) velmi snadno stravitelné a vhodné i pro ty, kteří obecně špatně tolerují vlákninu.

Příprava jáhel

Jak připravit:
Kašovité jáhly – na jeden díl jahel použijeme 3-4 díly vody.
Sypké jáhly (příloha) – propláchnuté jáhly opražíme na lžíci oleje, zalijeme dvojnásobným množstvím vody.

Jáhly jsou jednoduché na přípravu a univerzálně použitelné v kuchyni. Mohou se připravovat jako příloha, zapékat, jsou vhodné k přípravě sladkých i slaných kaší (výborné jsou ke snídani), zdravých dezertů nebo pohárů. Nebo je podobně jako amarant použijte jako zavářku do polévky.

Jak uvařit jáhly:

  1. Jáhly propláchneme studenou vodou.
  2. Zalijeme dvojnásobným množstvím studené vody (na 100 g jáhel 200 ml vody).
  3. Přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
  4. Osolíme.
  5. Stáhneme plamen a vaříme 15-20 minut bez míchání.

Skladování jáhel

Jáhly a hlavně vločky z nich poměrně snadno žluknou a není dobré je nakupovat příliš do zásoby. V teplém počasí je nejlepší skladovat je v lednici.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

70 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jáhly jsem objevil až díky JJ. Tedy recepty. Děkuji za stránky, za sdílení všech. Jsem na rozjezdu, jde to pomalu. Ale jistě :-)

Jeronýmka
11. 1. 2023

Jak správně uvařit jáhly. Protože často slýchám na komentářích dotazy, jak správně uvařit jáhly tak, aby nebyly hořké, posílám přesný postup.
Nejprve je však potřeba pochopit celý systém stravy. Jáhly jsou jednoznačně podpůrné obilí, jsou zásadotvorné. Tedy nejsou kyselinotvorné. To samo od sebe vyrovnává ph. Jáhly nám vyrovnávají potřebné ph v těle. Správně bychom měli mít na celý jeden den 50% obilovin. A nebo si můžeme představit, že za elý náš život by měl mít člověk prostě 50% obilovin. Je-li včak někdo nemocný, potřebuje při léčení čehokoliv ještě více % obilovin. Jestliže tedy budeme třeba i jen 10 dní jíst jáhly, velice rychle se nám vyrovná ph krve. Když se vyrovná tedy ph krve, nemají šanci viry a pod. v našem tělo vůbec žádnou šanci. Když budeme jíst 10 dní jáhly, určitě nebudeme strádat, naopak. Navíc jsou jáhly spíše jang obilovina, tudíž opět vyrovnává hodnoty v těle, protože obecně lidé jedí spíše jinové potraviny. Jarmila, vycházím ze základního studia makrobiotiky, je to moje vlastní představa a můj vlastní názor.

Ukázat další komentáře