Když vás honí chuť na čokoládu, ale chcete se vyhnout cukru, je tu elegantní a velmi chutné řešení - horký dezert s kakaovými boby a kokosem. Zaručeně uspokojí touhu po sladkém, dodá chybějící energii a zahřeje.

Ingredience
pro cca 8 misek
  • 1 hrnek jahel
  • 4 hrnky vody
  • hrst kakaových bobů
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 4 lžíce sladu/rýžového sirupu
  • špetka kardamomu
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice na posypání

Postup

  1. Jáhly propláchneme a dáme vařit ve vodě se špetkou soli, kakaovými boby, kardamomem, sladem a kokosem.
  2. Vaříme 20 minut.
  3. Odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérem jen tolik, aby v dezertu zůstaly viditelné kousky čokolády.
  4. Ještě za tepla nalijeme do mističek, posypeme skořicí a strouhaným kokosem.
  5. Můžeme ještě přelít obilným sladem nebo sirupem.

Praktické

  • Před nalitím do mističek ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • V zimě potěší v horké variantě, v létě ho můžete naopak vychladit.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pokud nemáte moc výkonný mixér, můžete kakaové boby nasekat předem.
  • Mixovat můžete zcela dohladka, získáte tak pudink, který bude chutnat po kokosu a bude mít barvu od kakaových bobů.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako bábovičku.

Obměna

  • Část vody můžete nahradit rostlinným mlékem (kokosové, mandlové apod.), dezert bude mít ještě smetanovější chuť.
  • Místo jahel můžete použít rýži, to je také bezlepková varianta.
  • K dochucení můžete využít také vanilku nebo hřebíček.

Děti

Dezert je vhodný pro děti cca od 2 let kvůli kakaovým bobům, na které je nechceme učit. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

  1. S dezerty jsem váhala nejdéle. Tento je první, který zkouším – prakticky všechny totiž obsahují něco, co dvě z mých třech dětí nesmějí (a jsou tu četné komentáře o diskriminaci). Zároveň právě ty přidané věci dělají z obyčejné oslazené kaše dezert… možná prolomím tu zeď, už nechci té nejmladší, která „smí“, nabízet sladkou chuť jen v podobě nákladů sladkostí od babičky.
    Chci jen podotknout, že v možnostech obměny je uvedena rýže pro bezlepkovou variantu, ale jáhly jsou též bezlepkové, tak netřeba se bát této základní lahodné varianty. (Nám to tu zatím jen voní, v teplém počasí to potřebuje řádně zchladnout, ale zřejmě se to nedožije…)

    • Okolí komentuje, že děti něco nesmí? Asi mají alergii? Užijte si dezert a díky za poznámku, opravíme to, to nám uniklo v zápalu boje 🙂

      • Au, to mi unikla dost nepřesná formulace, okolí toho komentuje mnoho, ale tahle má poznámka se týkala komentářů mých dětí – dvě, které nesmějí ořechy a semena (kvůli alergii), neustále komentují, že příprava dezertu toto obsahující by pro ně byla diskriminující (a proto jsem to taky opravdu velmi dlouho neudělala). Nejmladší s nimi drží basu, kokos smí, ale nechutná, tak budu stejně odkázaná spíš na ty kaše než dezerty…

  2. Právě jsme to s malou vyzkoušely. Kakaové boby doma nemáme, tak jsem je tam prostě nedala. Rozmixovala jsem to na puding a je to výtečné. Teď odolávám, abych nešla pro další misku… 😀

    • Bezva, Dášo, boby být nemusejí, může být kakao,karob nebo nic a stejně to bude mňamka 🙂

  3. Tedy výborná mňamka, rozbil se mi ponorný mixér, tak jsem to šoupla do vitamixu (krásně se to i jakoby našlehalo), v ledničce jsem ještě našla zbytek mandlové pasty od Lifefoodu, tak jsem tam tu 1 lžíci vyškrábala a běžela za vnoučkem. Měli jsme všichni výbornou svačinku, nemělo to chybu. Venku jsme pak spolu zkoumali louže, jestli je velká nebo malá a můžeme do ní šlapat nebo radši ne. Testování louží jsem si užila neskutečně (zřejmě absence této aktivity z mládí:)

    • S dobrým mixérem se samořejmě dají dělat ještě větší parádičky než s klasickým ponorným 🙂 To pak mohou být dobré „pěny“! A ty louže jsou nejlepší! Kéž bych bývala měla babičku, co by se mnou testovala louže. Vnouček se má! 🙂

  4. Evi, dávalas kakaové boby vcelku, neloupané? Mám jich tu pytlíček od kamarádky z Peru a přemýšlela jsem jak je využít, abych je nemusela pracně loupat.

  5. Holky, je to mňamka. Neměla jsem úplně vše jak je v receptu, ale i zaimprovizovaná verze mi moc chutnala 🙂

  6. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak nakupovat bez mikrotenových sáčků
Další článekPikantní černá čočka s červenou řepou