Když vás honí chuť na čokoládu, ale chcete se vyhnout cukru, je tu elegantní a velmi chutné řešení - horký dezert s kakaovými boby a kokosem. Zaručeně uspokojí touhu po sladkém, dodá chybějící energii a zahřeje.
Ingredience
pro cca 8 misek
  • 1 hrnek jahel
  • 4 hrnky vody
  • hrst kakaových bobů
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 4 lžíce sladu/rýžového sirupu
  • špetka kardamomu
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice na posypání

Postup

  1. Jáhly propláchneme a dáme vařit ve vodě se špetkou soli, kakaovými boby, kardamomem, sladem a kokosem.
  2. Vaříme 20 minut.
  3. Odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérem jen tolik, aby v dezertu zůstaly viditelné kousky čokolády.
  4. Ještě za tepla nalijeme do mističek, posypeme skořicí a strouhaným kokosem.
  5. Můžeme ještě přelít obilným sladem nebo sirupem.

Praktické

  • Před nalitím do mističek ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • V zimě potěší v horké variantě, v létě ho můžete naopak vychladit.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pokud nemáte moc výkonný mixér, můžete kakaové boby nasekat předem.
  • Mixovat můžete zcela dohladka, získáte tak pudink, který bude chutnat po kokosu a bude mít barvu od kakaových bobů.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako bábovičku.

Obměna

  • Část vody můžete nahradit rostlinným mlékem (kokosové, mandlové apod.), dezert bude mít ještě smetanovější chuť.
  • Místo jahel můžete použít rýži, to je také bezlepková varianta.
  • K dochucení můžete využít také vanilku nebo hřebíček.

Děti

Dezert je vhodný pro děti cca od 2 let kvůli kakaovým bobům, na které je nechceme učit. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

17 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. S dezerty jsem váhala nejdéle. Tento je první, který zkouším – prakticky všechny totiž obsahují něco, co dvě z mých třech dětí nesmějí (a jsou tu četné komentáře o diskriminaci). Zároveň právě ty přidané věci dělají z obyčejné oslazené kaše dezert… možná prolomím tu zeď, už nechci té nejmladší, která “smí”, nabízet sladkou chuť jen v podobě nákladů sladkostí od babičky.
    Chci jen podotknout, že v možnostech obměny je uvedena rýže pro bezlepkovou variantu, ale jáhly jsou též bezlepkové, tak netřeba se bát této základní lahodné varianty. (Nám to tu zatím jen voní, v teplém počasí to potřebuje řádně zchladnout, ale zřejmě se to nedožije…)

    • Okolí komentuje, že děti něco nesmí? Asi mají alergii? Užijte si dezert a díky za poznámku, opravíme to, to nám uniklo v zápalu boje 🙂

      • Au, to mi unikla dost nepřesná formulace, okolí toho komentuje mnoho, ale tahle má poznámka se týkala komentářů mých dětí – dvě, které nesmějí ořechy a semena (kvůli alergii), neustále komentují, že příprava dezertu toto obsahující by pro ně byla diskriminující (a proto jsem to taky opravdu velmi dlouho neudělala). Nejmladší s nimi drží basu, kokos smí, ale nechutná, tak budu stejně odkázaná spíš na ty kaše než dezerty…

  2. Právě jsme to s malou vyzkoušely. Kakaové boby doma nemáme, tak jsem je tam prostě nedala. Rozmixovala jsem to na puding a je to výtečné. Teď odolávám, abych nešla pro další misku… 😀

    • Bezva, Dášo, boby být nemusejí, může být kakao,karob nebo nic a stejně to bude mňamka 🙂

  3. Tedy výborná mňamka, rozbil se mi ponorný mixér, tak jsem to šoupla do vitamixu (krásně se to i jakoby našlehalo), v ledničce jsem ještě našla zbytek mandlové pasty od Lifefoodu, tak jsem tam tu 1 lžíci vyškrábala a běžela za vnoučkem. Měli jsme všichni výbornou svačinku, nemělo to chybu. Venku jsme pak spolu zkoumali louže, jestli je velká nebo malá a můžeme do ní šlapat nebo radši ne. Testování louží jsem si užila neskutečně (zřejmě absence této aktivity z mládí:)

    • S dobrým mixérem se samořejmě dají dělat ještě větší parádičky než s klasickým ponorným 🙂 To pak mohou být dobré “pěny”! A ty louže jsou nejlepší! Kéž bych bývala měla babičku, co by se mnou testovala louže. Vnouček se má! 🙂

  4. Evi, dávalas kakaové boby vcelku, neloupané? Mám jich tu pytlíček od kamarádky z Peru a přemýšlela jsem jak je využít, abych je nemusela pracně loupat.

  5. Holky, je to mňamka. Neměla jsem úplně vše jak je v receptu, ale i zaimprovizovaná verze mi moc chutnala 🙂

  6. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak nakupovat bez mikrotenových sáčků
Další článekPikantní černá čočka s červenou řepou