Chia dezerty jsou v kurzu. Jsou chutné a osvěžující. Prodávají se však nesmyslně draho, přitom si je snadno a rychle můžeme připravit sami doma za pár korun a čerstvé. V létě je to příjemná alternativa pro dezert. Navíc velmi zdravá.

Ingredience
pro 2 porce

  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 4 lžíce chia semínek
  • celé nebo nakrájené ovoce (broskev nebo bobuloviny)
  • 2 lžíce ovocného koncentrátu
  • špetka soli

Postup

  1. Chia semínka zalijeme kokosovým mlékem, přidáme ovocný koncentrát, sůl a pořádně promícháme, aby se semínka neslepila a začala gelovatět.
  2. Necháme 15 minut bobtnat.
  3. Ovoce omyjeme a nakrájíme na malé kousky nebo necháme vcelku (bobuloviny).
  4. Smícháme ovoce se semínky, ozdobíme bylinkami nebo jedlými květy a můžeme podávat.

Praktické

  • Čím déle jsou semínka namočená, tím více zgelovatí. Můžete si je namočit už večer, nechat v lednici a ráno vzít s sebou.
  • Ovoce můžete přidat rovnou nebo až do hotového pudinku.
  • Starší semínka tak dobře negelují jako čerstvá, proto vybírejte kvalitní.
  • Pokud neodhadnete poměr a pudink nedrží, přidejte trochu semínek, nechte nabobtnat a promíchejte – zhoustne.
  • V opačném případě dořeďte mlékem.
  • Chia pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.

Obměna

  • Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává.
  • Přidat lze také ořechy pro větší zasycení.
  • Stejně tak můžete vyzkoušet různá rostlinná mléka. Výborný je například z mléka makového.
  • Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi.

Děti

Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají broskve bez reakce.

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

10 kg špeků pryč (Pavel)

Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...
  1. Dobry den chci se zeptat, nemám domácí kokosové mléko ale nějaké v plechovce a tam je taková ta tuhá část a pak za tekuta, co na té hle pudink použít? Jen tu tekutinu nebo to zahrát a nechat spojit a použít oboje? Děkuji.

    • Tuk a voda se mají tendenci oddělovat, takže nejlépe trochu zahřát a použít mix obojího.

  2. Evi, předpokládám, že jste pudink dělala z domácího koko mléka. Včera jsem koupila kokos, tak se na něj chystám a možná dojde i na chia pudink. :)

    • Ano, dělala jsem z domácího, zkoušela jsem i makové. Jde využít i koupené. Dejte vědět, jak se povedl a jak chutnalo, pokud vyzkoušíte.

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTantra aneb vztahy mezi mužem a ženou – emoce (I.)
Další článekPikantní pečená zelenina s umeboškou