Chia dezerty jsou v kurzu. Jsou chutné a osvěžující. Prodávají se však nesmyslně draho, přitom si je snadno a rychle můžeme připravit sami doma za pár korun a čerstvé. V létě je to příjemná alternativa pro dezert. Navíc velmi zdravá.

Ingredience
pro 2 porce

  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 4 lžíce chia semínek
  • celé nebo nakrájené ovoce (broskev nebo bobuloviny)
  • 2 lžíce ovocného koncentrátu
  • špetka soli

Postup

  1. Chia semínka zalijeme kokosovým mlékem, přidáme ovocný koncentrát, sůl a pořádně promícháme, aby se semínka neslepila a začala gelovatět.
  2. Necháme 15 minut bobtnat.
  3. Ovoce omyjeme a nakrájíme na malé kousky nebo necháme vcelku (bobuloviny).
  4. Smícháme ovoce se semínky, ozdobíme bylinkami nebo jedlými květy a můžeme podávat.

Praktické

  • Čím déle jsou semínka namočená, tím více zgelovatí. Můžete si je namočit už večer, nechat v lednici a ráno vzít s sebou.
  • Ovoce můžete přidat rovnou nebo až do hotového pudinku.
  • Starší semínka tak dobře negelují jako čerstvá, proto vybírejte kvalitní.
  • Pokud neodhadnete poměr a pudink nedrží, přidejte trochu semínek, nechte nabobtnat a promíchejte – zhoustne.
  • V opačném případě dořeďte mlékem.
  • Chia pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.

Obměna

  • Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává.
  • Přidat lze také ořechy pro větší zasycení.
  • Stejně tak můžete vyzkoušet různá rostlinná mléka. Výborný je například z mléka makového.
  • Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi.

Děti

Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají broskve bez reakce.

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

  1. Dobry den chci se zeptat, nemám domácí kokosové mléko ale nějaké v plechovce a tam je taková ta tuhá část a pak za tekuta, co na té hle pudink použít? Jen tu tekutinu nebo to zahrát a nechat spojit a použít oboje? Děkuji.

    • Tuk a voda se mají tendenci oddělovat, takže nejlépe trochu zahřát a použít mix obojího.

  2. Evi, předpokládám, že jste pudink dělala z domácího koko mléka. Včera jsem koupila kokos, tak se na něj chystám a možná dojde i na chia pudink. 🙂

    • Ano, dělala jsem z domácího, zkoušela jsem i makové. Jde využít i koupené. Dejte vědět, jak se povedl a jak chutnalo, pokud vyzkoušíte.

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTřezalka tečkovaná – zázračná bylina
Další článekPikantní pečená zelenina s umeboškou