Chia dezerty jsou v kurzu. Jsou chutné a osvěžující. Prodávají se však nesmyslně draho, přitom si je snadno a rychle můžeme připravit sami doma za pár korun a čerstvé. V létě je to příjemná alternativa pro dezert. Navíc velmi zdravá.
Ingredience
pro 2 porce
1 hrnek kokosového mléka
4 lžíce chia semínek
celé nebo nakrájené ovoce (broskev nebo bobuloviny)
2 lžíce ovocného koncentrátu
špetka soli
Postup
Chia semínka zalijeme kokosovým mlékem, přidáme ovocný koncentrát, sůl a pořádně promícháme, aby se semínka neslepila a začala gelovatět.
Necháme 15 minut bobtnat.
Ovoce omyjeme a nakrájíme na malé kousky nebo necháme vcelku (bobuloviny).
Smícháme ovoce se semínky, ozdobíme bylinkami nebo jedlými květy a můžeme podávat.
Praktické
Čím déle jsou semínka namočená, tím více zgelovatí. Můžete si je namočit už večer, nechat v lednici a ráno vzít s sebou.
Ovoce můžete přidat rovnou nebo až do hotového pudinku.
Starší semínka tak dobře negelují jako čerstvá, proto vybírejte kvalitní.
Pokud neodhadnete poměr a pudink nedrží, přidejte trochu semínek, nechte nabobtnat a promíchejte – zhoustne.
V opačném případě dořeďte mlékem.
Chia pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.
Obměna
Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává.
Přidat lze také ořechy pro větší zasycení.
Stejně tak můžete vyzkoušet různá rostlinná mléka. Výborný je například z mléka makového.
Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi.
Děti
Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají broskve bez reakce.
Dobry den chci se zeptat, nemám domácí kokosové mléko ale nějaké v plechovce a tam je taková ta tuhá část a pak za tekuta, co na té hle pudink použít? Jen tu tekutinu nebo to zahrát a nechat spojit a použít oboje? Děkuji.
Mnaaaaam ♥️ Milujeme JJ ♥️♥️♥️ Miluju vaše deserty, lehké mnam a bez vycitek ❤️❤️❤️
No… nějak se to vhodně nerozslizlo… tak jsem tam dala trouchu mouky a jsou z toho lívanečky, přece to nevyhodím! :-)
Dobry den chci se zeptat, nemám domácí kokosové mléko ale nějaké v plechovce a tam je taková ta tuhá část a pak za tekuta, co na té hle pudink použít? Jen tu tekutinu nebo to zahrát a nechat spojit a použít oboje? Děkuji.
Tuk a voda se mají tendenci oddělovat, takže nejlépe trochu zahřát a použít mix obojího.
Evi, předpokládám, že jste pudink dělala z domácího koko mléka. Včera jsem koupila kokos, tak se na něj chystám a možná dojde i na chia pudink. :)
Ano, dělala jsem z domácího, zkoušela jsem i makové. Jde využít i koupené. Dejte vědět, jak se povedl a jak chutnalo, pokud vyzkoušíte.
Chia semínka před použitím oplachovat?
Nedoporučuju :-)
kdepak, začnou slizovatět hned, jak přijdou do kontaktu s vodou :-)