Obsahuje bílá rýže v bio kvalitě mastek? Voskuje se? Je v ní arzen? Poznáme to z obalu výrobků? Jak se bio potraviny ošetřují před škůdci? Chemicky jako konvenční potraviny? A je pravda, že se bio obiloviny ošetřují mražením? Na tyto vaše otázky jsme se zeptali přímo u zdroje.

Jak se ošetřuje bílá rýže

Eva: Jak se ošetřuje bílá rýže od Country Life? Je něčím „vylepšená“? Tedy obalená, voskovaná či nějak posypaná proti rozvařování apod.?

Lubomíra: Loupaná rýže (bílá) prodávaná pod značkou Country Life se neošetřuje žádnými přídatnými látkami. Rýže se pouze loupe a odstraňují se příměsi, které mohou být v surovině přítomny po sklizni. Tím myslíme třeba kamínky, plevely apod.

Eva: Pozná spotřebitel, zda je rýže upravená mastkem nebo něčím jiným a zda byla mražená či jinak ošetřená?

Lubomíra: Pokud by byla použita jakákoli dodatečná úprava rýže (voskování, ošetřování protispékavými látkami, …), byla by tato úprava uvedena ve složení. To platí pro všechny druhy potravin.

Co musí být uvedeno na obalu

Eva: Spotřebitel se tedy z obalu dozví, zda byla potravina ošetřena a čím?

Lubomíra: Že musí být uvedena dodatečná úprava – to je myšleno tak, že pokud bylo např. provedeno voskování nebo ošetření protispékavými látkami, musejí být tyto látky uvedeny, protože se ve výsledném produktu stále nacházejí. Takže když na obalu žádná taková látka uvedená není, znamená to, že voskování apod. neproběhlo. To platí pro všechny potraviny, bio i konvenční. Neoznačuje se tedy úprava samotná, ale jen její „rezidua“. Proto se nemusejí uvádět takové látky, které např. při zpracování pomohly vytvořit určitou strukturu dané potraviny, ale ve výsledném produktu už nejsou nijak přítomny.

Eva: A že byly potraviny ozářeny nebo nějak tepelně ošetřeny, to se spotřebitel z obalu dozví?

Lubomíra: Tyto typy úprav, kdy se nepoužívá žádná látka, ale je použita např. vysoká teplota (pasterizace) nebo záření (ošetření ionizujícím zářením), také musíjí být uvedeny na obalu. Jen připomínám, že u biopotravin se ošetření ionizujícím zářením vůbec nesmí používat.

Jak se dostává arzen do rýže a jak ho redukovat

Eva: Může se arzen do rýže dostávat prostřednictvím mastku, který se používá k dodatečné úpravě rýže jako jsme o tom psali v souvislosti s kosmetikou?

Lubomíra: Případný arzen se do rýže dostává z půdy, kde je přirozeně obsažený. Co se týče redukce arzenu v rýži, doporučuje se vařit ji v mnohonásobném množství vody a pak slít (oproti dvojnásobnému množství, které se voda úplně vstřebá) nebo dokonce rýži před vařením na noc namáčet.

 Jak se bio potraviny ošetřují 

Eva: Zajímalo by nás zpracování bio potravin, respektive ochrana proti škůdcům. Pokud se nedělá chemicky, aby se splnila bio kvalita, tak jak? Slyšeli jsme, že se semena mrazí. Je to pravda?

Lubomíra: Ochrana před škůdci v ekologickém zemědělství je především preventivní. Cílem ochrany rostlin je v první řadě odstranit příčiny výskytu škodlivých organismů, teprve v případě jejich přemnožení nad únosnou míru se používají přímé metody ochrany. Přemražování rýže má za následek zhoršení kvalitativních vlastností, zejména zkrácení doby trvanlivosti takto upravené rýže. Z tohoto důvodu se opět rýže takto běžně neošetřuje.

Mezi nepřímé (preventivní) metody ochrany rostlin patří:

  • Péče o úrodnost půdy a biodiverzitu – jednou z přirozených vlastností zdravé půdy je schopnost omezovat výskyt chorob. Rostliny pěstované v biologicky aktivní půdě získávají přirozenou odolnost proti škodlivým organismům.
  • Výživa rostlin
  • Střídání plodin
  • Vhodné stanoviště
  • Výběr odrůd
  • Zdravé osivo a sadba
  • Smíšené porosty
  • Šetrné zpracování půdy
  • Podpora užitečných organismů

Mechanické prostředky ochrany:

  • Optické lapáky (např. proti mšicím a molicím)
  • Lepové pásy (na ovocných dřevinách)
  • Netkané textilie (proti hmyzu v zelinářství)
  • Rostlinné výtažky a oleje (např. řepkový olej proti sviluškám, larvám molic, atp.)
  • Feromonové lapáky – např. k matení samců např. obaleče mramorového ve vinicích
  • a další

Na vaše dotazy odpovídala

Mgr. Lubomíra Chlumská

ze společnosti Country Life

 

Vyhláška o označování potravin

A Hana Střítecká z FÉR potraviny k tomu dodává: Pokud se potraviny ošetří ionizujícím zářením, musí to být uvedeno na obale. Na obale musí být i označeno, je-li výrobek balen v ochranné atmosféře. Co se týká dalších úprav – jako třeba glazur – jsou uvedena ne jako forma úpravy, ale jako aditiva v seznamu složení. Co musí být uvedeno na obale určuje vyhláška o označování potravin.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Já i manžel jsme o spousty kil lehčí (Martina)

Martina: Dobrý den, všechny recepty jsou výborné, za měsíc...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

I po kurzu pokračuji dál, protože je mi dobře (Petra Monika)

Petra Monika: Děkuji za kurz Huneme do plavek, bylo...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Jsem lehčí a mohu řádit s dětmi (Kristýna)

Kristýna: Jupííí dneska, 8.den kurzu Hubneme do plavek, jsem...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJáhly
Další článekBobkový list je pokladem kuchyně a symbolem vítězství