V chladných dnech jsem si oblíbila husté polévky, které mě zasytí a často nahradí i celý oběd. A protože miluji kapustičky a jáhly, vznikla lahodná zimní verze polévky z jahel.
Ingredience
pro 4 porce

Jak připravit jáhlovou zeleninovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Dýni nakrájíme na měnší kostičky, květák rozebereme na malé růžičky a kapustičky nakríjíme na čtvrtiny.
  3. Jáhly propláchneme na sítku a dáme do vařícího se vývaru a trošku osolíme.
  4. Přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme asi 20 minut do změknutí jáhel.
  5. Vypneme oheň, dochutíme trochou miso pasty a umeocta.
  6. Přidáme několik lžič rostlinné smetany pro zjemnění.
  7. Podáváme posypané praženými semínky a zelenou posypkou.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Zeleninu můžeme použít jakoukoliv, jen pamatujte, že stačí dva až tři druhy zeleniny.
  • Stejně tak jáhly můžeme nahradit pohankou, rýží nebo quinou.

Děti

  • Pro děti od 1 roku polévku vaříme stejně, ale solíme minimálně a nepoužijeme smetanu.
  • Od 1,5 roku mohou děti tuto polévku s námi, ale jen šetříme dochucovadly.

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme v devátem dni. Rekapitulace? Co...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se třema čokoládovýma úletama mám 1,6...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi. Začal jsem s Vámi jarní...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol tento jedálniček krásnym spestrením mojej...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou holky a kluci z FB...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás narazili v pravou chvíli. S...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na Váš velice podnětný rozhovor na www...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu kvůli problémům s cukrem, měla...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda vaše články prohlížím a snažím...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je možné připravovat zeleninu a vybírám...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení, které tam už nějaký čas...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla dřív hrůza, ale co jsme...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani tento oběd není výjimkou. Jedním...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky by mohly být povzbuzením těm...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož se stravujeme dle JJ již...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem kurzu načerpala, nový recept jsem...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. V jaké termosce uchováváte polévku? Koupila jsem v Tescomě termosku na jídlo za 700,- korun. Polévka je v ní za 3 hodiny studená. Byla jsem termosku reklamovat.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZměna jídelníčku: proč jsme unavení, hubneme a padají nám vlasy?
Další článekPět éček v nanuku Magnum Double chocolate