Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Vydatná zeleninová polévka s jáhlami

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

V chladných dnech jsem si oblíbila husté polévky, které mě zasytí a často nahradí i celý oběd. A protože miluji kapustičky a jáhly, vznikla lahodná zimní verze polévky z jahel.

Ingredience
pro 4 porce

Přestože nejsem nováček a jsem tu s vámi už dva roky, mám se pořád co učit a letos jsem se naučila naprosto zásadní v...

Jak připravit jáhlovou zeleninovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Dýni nakrájíme na měnší kostičky, květák rozebereme na malé růžičky a kapustičky nakríjíme na čtvrtiny.
  3. Jáhly propláchneme na sítku a dáme do vařícího se vývaru a trošku osolíme.
  4. Přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme asi 20 minut do změknutí jáhel.
  5. Vypneme oheň, dochutíme trochou miso pasty a umeocta.
  6. Přidáme několik lžič rostlinné smetany pro zjemnění.
  7. Podáváme posypané praženými semínky a zelenou posypkou.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Zeleninu můžeme použít jakoukoliv, jen pamatujte, že stačí dva až tři druhy zeleniny.
  • Stejně tak jáhly můžeme nahradit pohankou, rýží nebo quinou.

Děti

  • Pro děti od 1 roku polévku vaříme stejně, ale solíme minimálně a nepoužijeme smetanu.
  • Od 1,5 roku mohou děti tuto polévku s námi, ale jen šetříme dochucovadly.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
Mila Beata
29. 3. 2022

Mnaaaaaam ♥️♥️♥️

Klub
Marcela
5. 9. 2021

Dobrý deň prajem Evi, chcem Vás poprosiť o radu – pšeno/jáhly:-)/ nám veľmi nechutí , no dnes som ho skúsila urobiť na sladko, s makom a medom a na vrch trochu ovocia a orechov a bolo to výborné, no teraz som si prečítala, že neodporúčate obilniny miešať s čerstvým ovocím. Ja som čítala viackrát, že áno, ovocie je potrebné jesť zvlášť, len výnimka sú jedlá ,ktoré sú varené, že tam to nevadí, ak je k tomu trochu čerstvého ovocia. Prosím napíšete mi k tomu Váš názor, skúsenosti? Chcela by som na lepšie raňajky motivovať aj syna, no tie kaše so zeleninou mu vôbec nechutia. Ešte sa chystám vyskúšať tie polievky ,ktoré odporúčate, to je u nás úplná novinka raňajkovať polievky, skúsime :-) . Ďakujem Vám pekne za Váš čas.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma