V chladných dnech jsem si oblíbila husté polévky, které mě zasytí a často nahradí i celý oběd. A protože miluji kapustičky a jáhly, vznikla lahodná zimní verze polévky z jahel.

Ingredience
pro 4 porce

Jak připravit jáhlovou zeleninovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Dýni nakrájíme na měnší kostičky, květák rozebereme na malé růžičky a kapustičky nakríjíme na čtvrtiny.
  3. Jáhly propláchneme na sítku a dáme do vařícího se vývaru a trošku osolíme.
  4. Přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme asi 20 minut do změknutí jáhel.
  5. Vypneme oheň, dochutíme trochou miso pasty a umeocta.
  6. Přidáme několik lžič rostlinné smetany pro zjemnění.
  7. Podáváme posypané praženými semínky a zelenou posypkou.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Zeleninu můžeme použít jakoukoliv, jen pamatujte, že stačí dva až tři druhy zeleniny.
  • Stejně tak jáhly můžeme nahradit pohankou, rýží nebo quinou.

Děti

  • Pro děti od 1 roku polévku vaříme stejně, ale solíme minimálně a nepoužijeme smetanu.
  • Od 1,5 roku mohou děti tuto polévku s námi, ale jen šetříme dochucovadly.

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)

Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...
  1. Tuhle polévku jsem ještě nedělala, ač jsem ji měla opakovaně v hledáčku. Došlo na ni – většinou u zkoušených receptů mívám problém, že předepsané množství obiloviny je na nás málo (řídká polévka) – dala jsem tedy jahel místo 3 lžic pět – a zjistila jsem, že Helčin rozpis je zřejmě přesně do naší rodiny. :-D Manžel tu vtipkuje, že je připraven ji klidně krájet (jemu JJ moc chutná, takže mu věřím, že to myslí vážně) :-D

    • To je hezký. Já zas na podzim z posledního kopru dělala koprovku, ale dala jsem moc petržele a byla hustá, tak bylo koprové pyré. (Sranda je, že si toho všimnul až asi v půlce oběda a říkal – neměla to být omáčka? Taky zbaští všechno a ještě chválí:)))

      • Joj, to je taky moc pěkné, a tvůj muž dokonce rozlišuje, zda to je nebo není omáčka – já jsem zjistila, že je výhoda, že jsem doma maximálně 3x za společný život udělala svíčkovou. Mně nechybí, nikdo si neřekl, co bych to tlačila… zato na navštěvách jsou už i synové lační a chválí do nebes a poslední roky u příbuzných dostávají variantu téměř JJ, když odmyslíme, že se v tom válelo to maso – mixuje se zelenina, žádné pasírování, a hustota je pokaždé středně husté pyré. Jak oni neznají jinou domácí podobu, tak si všichni myslí, že je to normální a stěžují si, že školní varianta je tekutá břečka :-D Já díky tomu nemám s případným pyré žádnou potíž stran hustoty, zato u složení je vidět, že mladá generace by měla řešit úkol rozvíjet schopnost tolerance jako svou úplně nejvyšší prioritu. :-D

  2. V jaké termosce uchováváte polévku? Koupila jsem v Tescomě termosku na jídlo za 700,- korun. Polévka je v ní za 3 hodiny studená. Byla jsem termosku reklamovat.

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZměna jídelníčku: proč jsme unavení, hubneme a padají nám vlasy?
Další článekTradiční česká kuchyně je umělý konstrukt – rozhovor s Martinem Francem