V chladných dnech jsem si oblíbila husté polévky, které mě zasytí a často nahradí i celý oběd. A protože miluji kapustičky a jáhly, vznikla lahodná zimní verze polévky z jahel.

Ingredience
pro 4 porce

Jak připravit jáhlovou zeleninovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Dýni nakrájíme na měnší kostičky, květák rozebereme na malé růžičky a kapustičky nakríjíme na čtvrtiny.
  3. Jáhly propláchneme na sítku a dáme do vařícího se vývaru a trošku osolíme.
  4. Přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme asi 20 minut do změknutí jáhel.
  5. Vypneme oheň, dochutíme trochou miso pasty a umeocta.
  6. Přidáme několik lžič rostlinné smetany pro zjemnění.
  7. Podáváme posypané praženými semínky a zelenou posypkou.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Zeleninu můžeme použít jakoukoliv, jen pamatujte, že stačí dva až tři druhy zeleniny.
  • Stejně tak jáhly můžeme nahradit pohankou, rýží nebo quinou.

Děti

  • Pro děti od 1 roku polévku vaříme stejně, ale solíme minimálně a nepoužijeme smetanu.
  • Od 1,5 roku mohou děti tuto polévku s námi, ale jen šetříme dochucovadly.

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...
  1. Tuhle polévku jsem ještě nedělala, ač jsem ji měla opakovaně v hledáčku. Došlo na ni – většinou u zkoušených receptů mívám problém, že předepsané množství obiloviny je na nás málo (řídká polévka) – dala jsem tedy jahel místo 3 lžic pět – a zjistila jsem, že Helčin rozpis je zřejmě přesně do naší rodiny. :-D Manžel tu vtipkuje, že je připraven ji klidně krájet (jemu JJ moc chutná, takže mu věřím, že to myslí vážně) :-D

    • To je hezký. Já zas na podzim z posledního kopru dělala koprovku, ale dala jsem moc petržele a byla hustá, tak bylo koprové pyré. (Sranda je, že si toho všimnul až asi v půlce oběda a říkal – neměla to být omáčka? Taky zbaští všechno a ještě chválí:)))

      • Joj, to je taky moc pěkné, a tvůj muž dokonce rozlišuje, zda to je nebo není omáčka – já jsem zjistila, že je výhoda, že jsem doma maximálně 3x za společný život udělala svíčkovou. Mně nechybí, nikdo si neřekl, co bych to tlačila… zato na navštěvách jsou už i synové lační a chválí do nebes a poslední roky u příbuzných dostávají variantu téměř JJ, když odmyslíme, že se v tom válelo to maso – mixuje se zelenina, žádné pasírování, a hustota je pokaždé středně husté pyré. Jak oni neznají jinou domácí podobu, tak si všichni myslí, že je to normální a stěžují si, že školní varianta je tekutá břečka :-D Já díky tomu nemám s případným pyré žádnou potíž stran hustoty, zato u složení je vidět, že mladá generace by měla řešit úkol rozvíjet schopnost tolerance jako svou úplně nejvyšší prioritu. :-D

  2. V jaké termosce uchováváte polévku? Koupila jsem v Tescomě termosku na jídlo za 700,- korun. Polévka je v ní za 3 hodiny studená. Byla jsem termosku reklamovat.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZměna jídelníčku: proč jsme unavení, hubneme a padají nám vlasy?
Další článekTradiční česká kuchyně je umělý konstrukt – rozhovor s Martinem Francem