- 10 g řasy Kombu
- 100 g čerstvých houbiček shiitake nebo 4ks sušených
- 1 litr studené vody
Jak připravit dashi vývar
- Nejprve namočíme řasu Kombu do litru studené vody a necháme ji alespoň půl hodiny změknout. Pokud použijeme sušené houbičky, je dobré je také namočit, můžete i přes noc.
- Přelijeme vodu i s řasou do hrnce, přidáme houbičky a dáme vařit. Nesolíme!
- Vaříme asi 30-60 minut.
- Po té vývar zcedíme a můžeme ho použít.
Praktické
- Uvařené houby a řasu Kombu skladujte zvlášť mimo vývar a můžete je již uvařené znovu použít do polévky či jiného pokrmu.
- Pokud vývar nepoužijete ihned, dejte ho do sklenice a skladujte v lednici. Použít ho můžete dokud voní, což je asi 3 dny.
Obměna
- Místo houbiček shiitake můžete použít jakékoliv jiné houby, např. hlívu ústřičnou.
Děti
- Vývar je vhodný pro děti od 1 roka.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Vynikající ♥️
Dnes budu zkoušet s hlívou. Už se těším🙃