Pravý Dashi vývar se vaří z řasy Kombu a sušených vloček tuňáka. Tento vývar je v Japonsku velmi oblíbený a díky řase Kombu obsahuje velké množství minerálů a enzymů. Zkusila jsem uvařit vegetariánskou verzi, kdy se tuňák nahradí houbami a musím říct, že chuť je vynikající. Vývar se hodí se jako základ do polévek, ale i na omáčky a všude tam, kde byste použili zeleninový vývar.
Ingredience
pro 4 porce
  • 10 g řasy Kombu
  • 100 g čerstvých houbiček shiitake nebo 4ks sušených
  • 1 litr studené vody

Jak připravit dashi vývar

  1. Nejprve namočíme řasu Kombu do litru studené vody a necháme ji alespoň půl hodiny změknout. Pokud použijeme sušené houbičky, je dobré je také namočit, můžete i přes noc.
  2. Přelijeme vodu i s řasou do hrnce, přidáme houbičky a dáme vařit. Nesolíme!
  3. Vaříme asi 30-60 minut.
  4. Po té vývar zcedíme a můžeme ho použít.

Praktické

  • Uvařené houby a řasu Kombu skladujte zvlášť mimo vývar a můžete je již uvařené znovu použít do polévky či jiného pokrmu.
  • Pokud vývar nepoužijete ihned, dejte ho do sklenice a skladujte v lednici. Použít ho můžete dokud voní, což je asi 3 dny.

Obměna

  • Místo houbiček shiitake můžete použít jakékoliv jiné houby, např. hlívu ústřičnou.

Děti

  • Vývar je vhodný pro děti od 1 roka.

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky? Krásně se...

14 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Polévka je vynikající. Nosím si ji v termosce do práce k snídani. Ale chci se zeptat, jak se dá využít dál to gigantické množství řasy, které zbude? Nejde ji třeba vyvářet opakovaně? Vůbec nevím co s ní, houby krásně zužitkuji, ale řasu spotřebují jen po troškách třeba do rýže, ale pořád jí zbyde moc, není úplně levná a je mi líto ji vyhodit. Děkuji moc

    • Moje děti a Helča jí jedí po uvařenou samotnou. Mě to nechutná, takže ji nakrájím na nudličky či kostičky a házím do polévek, omáček, luštěnin, zeleniny, případně přimixuji do kašovitých jídel.

  2. Dobrý den, mám otázku na množství řasy – někde jsem četla doporučené denní množství, a protože polévku budu pravděpodobně sama, tak bych ráda věděla max. množství za den.

    • Pavlíno, tím se vůbec nestresujte. Tolik řasy, aby to mohlo mít nějaký negativní vliv určitě nesníte 🙂

  3. Opravdu má být řasy tolik? Nevadí pak koncentrace ve vývaru? Někde jsem četla, že by se řasy mělo konzumovat jen kousek denně. Předpokládám, že budu jediný člen rodiny, který polévku bude konzumovat, tak se raději ptám. Děkuji.

    • Kousek denně je vhodný pro zdraví, protože si denně doplníte minerály a vyčistíte krev. Pokud chcete chuťově silný vývar, je potřeba řasy dát dost, jinak budete mít jen vodovohoubovou vodu. Omezení se vztahuje hlavně na nemocné se štítnou žlázu, kde je obava z jódu.

  4. Sušené houbičky je lepší namočit. Skladujte zvlášť, tím je myšleno mimo vývar, samozřejmě že může být řasa s houbičkami dohromady :-). Čerstvé shiitake mívají třeba v makru…

  5. osobně houbičky namáčím přes noc ve studené vodě, chuť je pak intenzivnější a vývar se nemusí tak dlouho vařit.
    jenom proč řasu a houby skladujete pak zvlášť? Právě mám oboje už dva dny v lednici dohromady a najednou nevím, jestli je vůbec ještě použít. Voní dobře.
    Kde kupujete čerstvé shitake? Ještě jsem je nikde neviděla.
    Pro nevegetariány, Bonito vločky z tuňáka prodává Paní dýně.

      • Vývar ma zase jinou sílu a chuť, je takový ala hovězí :-). A pro inspiraci co s ním dál přidávám polévku.

  6. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRůžový šťavnatý salát z červené řepy a kvašeného zelí
Další článekSeitanové lečo