- 10 g řasy Kombu
- 100 g čerstvých houbiček shiitake nebo 4ks sušených
- 1 litr studené vody
Jak připravit dashi vývar
- Nejprve namočíme řasu Kombu do litru studené vody a necháme ji alespoň půl hodiny změknout. Pokud použijeme sušené houbičky, je dobré je také namočit, můžete i přes noc.
- Přelijeme vodu i s řasou do hrnce, přidáme houbičky a dáme vařit. Nesolíme!
- Vaříme asi 30-60 minut.
- Po té vývar zcedíme a můžeme ho použít.
Praktické
- Uvařené houby a řasu Kombu skladujte zvlášť mimo vývar a můžete je již uvařené znovu použít do polévky či jiného pokrmu.
- Pokud vývar nepoužijete ihned, dejte ho do sklenice a skladujte v lednici. Použít ho můžete dokud voní, což je asi 3 dny.
Obměna
- Místo houbiček shiitake můžete použít jakékoliv jiné houby, např. hlívu ústřičnou.
Děti
- Vývar je vhodný pro děti od 1 roka.
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Vynikající ♥️
Dnes budu zkoušet s hlívou. Už se těším🙃