Domů > Zdravé recepty > Polévky > Vývary

Vegetariánské Dashi (vývar)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Pravý Dashi vývar se vaří z řasy Kombu a sušených vloček tuňáka. Tento vývar je v Japonsku velmi oblíbený a díky řase Kombu obsahuje velké množství minerálů a enzymů. My vaříme jeho rostlinnou verzi, která je velmi posilující a čistí organismus. Vývar chutná trochu jako hovězí a hodí se jako základ do polévek a omáček, zkrátka všude tam, kde byste použili masový nebo zeleninový vývar.

Ingredience
pro 4 porce
  • 10 g řasy Kombu
  • 100 g čerstvých houbiček shiitake nebo 4ks sušených
  • 1 litr studené vody

Největší motivací pro mě bylo cítit se dobře, chtěla jsem se mít víc ráda a věděla jsem, že nezdravým jídlem svému tě...

Jak připravit dashi vývar

  1. Nejprve namočíme řasu Kombu do litru studené vody a necháme ji alespoň půl hodiny změknout. Pokud použijeme sušené houbičky, je dobré je také namočit, můžete i přes noc.
  2. Přelijeme vodu i s řasou do hrnce, přidáme houbičky a dáme vařit. Nesolíme!
  3. Vaříme asi 30-60 minut.
  4. Po té vývar zcedíme a můžeme ho použít.

Praktické

  • Uvařené houby a řasu Kombu skladujte zvlášť mimo vývar a můžete je již uvařené znovu použít do polévky či jiného pokrmu.
  • Pokud vývar nepoužijete ihned, dejte ho do sklenice a skladujte v lednici. Použít ho můžete dokud voní, což je asi 3 dny.

Obměna

  • Místo houbiček shiitake můžete použít jakékoliv jiné houby, např. hlívu ústřičnou.

Děti

  • Vývar je vhodný pro děti od 1 roka.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
22. 6. 2023

Vynikající ♥️

Ilona Čevelíková
25. 2. 2020

Dnes budu zkoušet s hlívou. Už se těším🙃

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...