Domů > Zdravé recepty > Polévky > Vývary

Vegetariánské Dashi (vývar)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Pravý Dashi vývar se vaří z řasy Kombu a sušených vloček tuňáka. Tento vývar je v Japonsku velmi oblíbený a díky řase Kombu obsahuje velké množství minerálů a enzymů. My vaříme jeho rostlinnou verzi, která je velmi posilující a čistí organismus. Vývar chutná trochu jako hovězí a hodí se jako základ do polévek a omáček, zkrátka všude tam, kde byste použili masový nebo zeleninový vývar.

Ingredience
pro 4 porce
  • 10 g řasy Kombu
  • 100 g čerstvých houbiček shiitake nebo 4ks sušených
  • 1 litr studené vody

Můj příběh je v dnešní době skoro tuctový, pokud vezmeme v úvahu, že rakovinu má každý třetí člověk a ten zbytek o ní...

Jak připravit dashi vývar

  1. Nejprve namočíme řasu Kombu do litru studené vody a necháme ji alespoň půl hodiny změknout. Pokud použijeme sušené houbičky, je dobré je také namočit, můžete i přes noc.
  2. Přelijeme vodu i s řasou do hrnce, přidáme houbičky a dáme vařit. Nesolíme!
  3. Vaříme asi 30-60 minut.
  4. Po té vývar zcedíme a můžeme ho použít.

Praktické

  • Uvařené houby a řasu Kombu skladujte zvlášť mimo vývar a můžete je již uvařené znovu použít do polévky či jiného pokrmu.
  • Pokud vývar nepoužijete ihned, dejte ho do sklenice a skladujte v lednici. Použít ho můžete dokud voní, což je asi 3 dny.

Obměna

  • Místo houbiček shiitake můžete použít jakékoliv jiné houby, např. hlívu ústřičnou.

Děti

  • Vývar je vhodný pro děti od 1 roka.

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Ilona Čevelíková
25. 2. 2020

Dnes budu zkoušet s hlívou. Už se těším🙃

Polévka je vynikající. Nosím si ji v termosce do práce k snídani. Ale chci se zeptat, jak se dá využít dál to gigantické množství řasy, které zbude? Nejde ji třeba vyvářet opakovaně? Vůbec nevím co s ní, houby krásně zužitkuji, ale řasu spotřebují jen po troškách třeba do rýže, ale pořád jí zbyde moc, není úplně levná a je mi líto ji vyhodit. Děkuji moc

Ukázat další komentáře