Ingredience na těsto (koláčová forma v průměru 26cm)
- 180g hladké celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
- 80 g mandlí rozemletých na prach
- 80g tuku Alsan nebo 1 dcl oleje
- 1 obalená lžíce sladěnky
- 1 plná lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- asi půl deci vody
- špetka soli
Ingredience na puding
- 500ml hustšího obilného mléka nebo mléka z obchodu (ovesné, jáhlové…)
- 40g kukuřičného škrobu nebo jeden vanilkový puding
- deci rýžového sladu nebo jiného sladidla
Ingredience na horní náplň
- 2 střední jablka a 2 hrušky nebo 4ks od jednoho druhu ovoce
- půl hrnku bio hrozinek
Postup
Mandle v mixéru rozemeleme na prach, přidáme mouku, tuk, obalenou lžíci sladěnky, špetku soli, prášek do pečiva, trochu vody a v mixéru promícháme do konzistence křehkého těsta. Jelikož každá mouka jinak saje, tak pokud je těsto moc tuhé a nedrží dohromady, přidáme trochu vody (lžíci, dvě), pokud je moc mazlavé, naopak přidáme trochu mouky. Vyndáme z mixéru, dáme ho do formy, kterou není potřeba vymazávat. Nejprve rozprostřeme těsto pomocí prstů do tenké vrstvy po okrajích do výšky asi 4 cm, pak se ho snažíme uplácat po dně tak, aby bylo rovnoměrně rozprostřeno. Těsto i s formou dáme odpočinout do lednice alespoň na 30 minut.
Nejprve si připravíme hrozinky – zalijeme je vroucí vodou a necháme je asi 15 minut nabobtnat.Do studeného domácího obilného mléka (třeba ze Soyabelly) nebo obilného mléka z krabice (ne rýžové) vmícháme sáček vanilkového pudingu nebo 40g kukuřičného škrobu a vnitřek vanilkového lusku. Jakmile se zahřeje do bodu varu, přidáme rýžový sirup a necháme minutu povařit. Pak puding stáhneme z plotny a necháme trochu vystydnout.
Předehřejeme si troubu na 170°C. Omytá jablka a hrušky rozkrojíme napůl, vyjmeme jadřinec a nastrouháme je nahrubo na struhadle. Hrozinky slijeme přes cedník a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Vmícháme je k jablkům a hruškám.
Vyjmeme těsto z lednice, nalijeme na něj trochu vychlazený puding a počkáme asi 5 minut, než na povrchu lehce ztuhne. Pak ho posypeme v nastrouhanými jablky s hruškami a hrozinkami.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 30 minut.
Obměna
Slavnostnější verzi dosáhneme tak, že k nastrouhanému ovoci přidáme ještě namleté mandle nebo ořechy a na ovoce přidáme drobenku.
Řezy lze udělat i jen z jablek nebo hrušek, báječné budou v létě s meruňkami či broskvemi.
Místo pudingu lze použít rýžovo – kokosový puding ze Soyabelly nebo jáhlovo-mandlový puding ze Soyabelly či jinou obilnou kaši, do které zamícháte rýžový sirup nebo sladěnku pro oslazení.
Praktické
Pokud budete používat obilné mléko v krabici z obchodu, nepoužívejte rýžové, nevím čím to je, ale nikdy mi neztuhne jako puding. Pokud si obilné mléko vaříte sami, rýži použít můžete, puding ztuhne, jen doporučuji použít hustší mléko.
Děti
Tento koláč bych v malém množství dala dítěti nejdříve ve 2 letech a spíše výjimečně (mouka a ještě pečená) .
Od 3 let ho může mít jako občasnou svačinku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Děkuji za recept ❤️ Dnes upečeno v bezlepkové verzi – čerstvě namletá pohanková mouka, rýžový sirup, domácí mandlové mléko a je mňam 😋
Tak konečně mi ten puding zhoustnul… Použila jsem totiž celé toto koncentrované ovesné mléko, asi kalorická bomba, ale co už 😂… https://www.dm.cz/dmbio-pro-climate-ovesny-napoj-koncentrat-0-5-l-p4066447159097.html?wt_mc=google.ads_shopping.19636456744..&gclid=CjwKCAjwhdWkBhBZEiwA1ibLmLdjkzYOyy34BZ3bu1_0VC1Z_ALYsQCkR1rCdbKHjucy5z_8OTHBPhoCyKYQAvD_BwE