Moc ráda vymýšlím nové dezerty i když ve výsledku jsem ráda, když na mě zbude jeden kousek. Kombinace vanilkového pudingu, křehkého mandlového těsta a šťavnatých jablek a hrušek je vážně neodolatelná.

Ingredience na těsto (koláčová forma v průměru 26cm)

  • 180g hladké celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
  • 80 g mandlí rozemletých na prach
  • 80g tuku Alsan nebo 1 dcl oleje
  • 1 obalená lžíce sladěnky
  • 1 plná lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • asi půl deci vody
  • špetka soli

Ingredience na puding

  • 500ml hustšího obilného mléka nebo mléka z obchodu (ovesné, jáhlové…)
  • 40g kukuřičného škrobu nebo jeden vanilkový puding
  • deci rýžového sladu nebo jiného sladidla

Ingredience na horní náplň

  • 2 střední jablka a 2 hrušky nebo 4ks od jednoho druhu ovoce
  • půl hrnku bio hrozinek

Postup

obrázek_2-2

Mandle v mixéru rozemeleme na prach, přidáme mouku, tuk, obalenou lžíci sladěnky, špetku soli, prášek do pečiva, trochu vody a v mixéru promícháme do konzistence křehkého těsta. Jelikož každá mouka jinak saje, tak pokud je těsto moc tuhé a nedrží dohromady, přidáme trochu vody (lžíci, dvě), pokud je moc mazlavé, naopak přidáme trochu mouky. Vyndáme z mixéru, dáme ho do formy, kterou není potřeba vymazávat. Nejprve rozprostřeme těsto pomocí prstů do tenké vrstvy po okrajích do výšky asi 4 cm, pak se ho snažíme uplácat po dně tak, aby bylo rovnoměrně rozprostřeno. Těsto i s formou dáme odpočinout do lednice alespoň na 30 minut.

Nejprve si připravíme hrozinky – zalijeme je vroucí vodou a necháme je asi 15 minut nabobtnat.Do studeného domácího obilného mléka (třeba ze Soyabelly) nebo obilného mléka z krabice (ne rýžové) vmícháme sáček vanilkového pudingu nebo 40g kukuřičného škrobu a vnitřek vanilkového lusku. Jakmile se zahřeje do bodu varu, přidáme rýžový sirup a necháme minutu povařit. Pak puding stáhneme z plotny a necháme trochu vystydnout.

Předehřejeme si troubu na 170°C. Omytá jablka a hrušky rozkrojíme napůl, vyjmeme jadřinec a nastrouháme je nahrubo na struhadle. Hrozinky slijeme přes cedník a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Vmícháme je k jablkům a hruškám.

Vyjmeme těsto z lednice, nalijeme na něj trochu vychlazený puding a počkáme asi 5 minut, než na povrchu lehce ztuhne. Pak ho posypeme v nastrouhanými jablky s hruškami a hrozinkami.

Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi  30 minut.

Obměna

Slavnostnější verzi dosáhneme tak, že k nastrouhanému ovoci přidáme ještě namleté mandle nebo ořechy a na ovoce přidáme drobenku.

Řezy lze udělat i jen z jablek nebo hrušek, báječné budou v létě s meruňkami či broskvemi.

obrázek_3-3

Místo pudingu lze použít rýžovo – kokosový puding ze Soyabelly nebo jáhlovo-mandlový puding ze Soyabelly či jinou obilnou kaši, do které zamícháte rýžový sirup nebo sladěnku pro oslazení.

Praktické

Pokud budete používat obilné mléko v krabici z obchodu, nepoužívejte rýžové, nevím čím to je, ale nikdy mi neztuhne jako puding. Pokud si obilné mléko vaříte sami, rýži použít můžete, puding ztuhne, jen doporučuji použít hustší mléko.

Děti

Tento koláč bych v malém množství dala dítěti nejdříve ve 2 letech a spíše výjimečně (mouka a ještě pečená) .

Od 3 let ho může mít jako občasnou svačinku.

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Neuvěřitelných 51 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak se mi napodruhé povedl.Poprvé jsem dala do pudinku slad….a jak jsem si to přečetla teď tady v komentářích,tak všechno naředí. 😀 Ani převaření nepomohlo,asi bych ho musela převařit zvlášť,že? No,tak příště budu vědět. 😀

  2. Ahoj, myslíte, že by šlo na tento koláč udělat agarová vrstva? Chtěla bych to udělat jako dortík.

  3. Omlouvám se za pro vás asi triviální dotazy, ale mandle se mixují loupané nebo neloupané? A opravdu celé těsto připravujete v mixéru nebo mandle po rozmixování přendáte s ostatními surovinami do hnětače či šlehače? Děkuji za odpovědi.

    • Záleží, jak to chcete jemné, já mám mandle neloupané a tak je většinou dám neloupané. Sladší je to z loupaných. Těsto včetně mandlí pak smíchám v míse ručně.

  4. Druhý pokus. Museli jsme se s mladším hlídat, abychom zase jako minule nesnědli tři čtvrtiny na posezení. Dala jsem dvojnásobnoé množství škrobu a drží to líp. zato je to sytější. Příště dám ten agar nebo, určitě řezy nedělám naposledy.

  5. Je to velká dobrota, ale ačkoliv jsem použila ovesné mléko, puding neztuhl. Já teda mám zkušenost, že když do uvařeného pudingu zamíchám sladidlo, tak zřídne, takže jsem ho zamíchala před bodem varu. Myslíte, že to je šptně?

    • Záleží, co to bylo. Nepasterizovaný slad zředí všechno – těsto i jiné obilné pokrmy, tedy i pudink, takže je dobré ho převařit, aby už „nepracoval“. Dobroslad je tepelně upravený, ten to nedělá.

      • Byl to rýžový sirup. Takže jsem postupovala správně. V tom pžípadě nechápu, ptoč m to neztuhlo. Myslíte, že by to s kuzu ztuhlo líp?

        • Kuzu je taky škrob, toho je na dezerty skoro škoda, můžete přidat trošku agaru, to je držák 🙂

  6. tak tenhle koláč se povedl, je skvělej, aspoň mě tedy moc chutná, asi ho snim na posezení, zatim mi chutná nejvíc ze zdravého sladkého a díky za recept, zdravím Helču :))

    • Všechny ty dezerty s pudinkovou nebo krémovou vrstvou jsou veeeelmi jedlé. Já je taky ráda, jen by mi je mohl někdo dělat :-))

  7. Konečně jsem zase na webu,rozdělila jsem se sousedkou,která má dceru asi o půl roku mladší než jsou moje,od té doby jsem ji potkala dvakrát a v rychlosti,až ji potkám příště,zkusím se jí zeptat,jak jim chutnalo:O))),třeba se chytí…začala jsem míhat i mouky kukuřičnou se špaldovou a je krasně nadýchaný,děkuji Heli a až zakoupím formy na mufiny,určitě vyzkouším taky děkuji.

  8. Dnes se chystám po dlouhé době na tento koláč,protože zbylo obilné mléko ze soyabelly,moc se těším,připravovala jsem již několikrát a je náš oblíbený,děkuji Heli.Ovoce i obilná mléka střídám-dnes bude rýžovo-ovesné se sezamem a jablka.Korpus jsem zkoušela i se slunečnicí,ale ty mandle jsou opravdu chutnější:O))).

  9. Díky za výborný recept. Už jsem jej vyzkoušela několikrát, ale dnes jsem vzala mističky na mufiny, vyložila jsem je těstem, přidala pudinkovou náplň (kukuřičný škrob mandlové mléko a slad) do něj meruňky a švestky a upekla super košíčky. Musím doporučit, je to lepší než dort.

  10. Luxus! Dělala jsem ho v neděli a v pondělí zase! Puding jsem dělala z rozinkového vývaru, trochy rýžového mléka a kokos. pudingu s přisypáním str. kokosu. V pondělí jsem vyrobila těsto z jáhel (viz. recept na bezlepkový závin) formu vymazala olejem a vysypala kokosem, puding tentokrát obyč vanilkový. Obě varianty byly moc dobré. Ano, byly, už nejsou.

  11. Kdyz dam do testa sladenku, nezridne mi to? Jake jsou vubec zasady pri peceni se sladenkou? Omlouvam se za trivialni dotaz, ale se sladenkou jsem pekla jen jednou a vubec se to nepovedlo. Testo hodne zridlo. A nerada bych vyhazovala jinak kvalitni ingredience.

    • Se sladěnkou nebo sladem to vždycky zřídne, chce to buď méně sladu nebo více suchých ingrediencí nebo delší pečení, aby se „vysušilo“. Na pečení mají některé hodspodyňky z tohoto důvodu raději sirupy. Já to neřeším, protože stejně všechno vařím od oka, takže podle potřeby i zahušťuji a peču normálně se sladem.

  12. Tak nakonec jsem udělala podle Krevetky náplň – amasaké, puding, jablka a koláč je vynikající. Ale určitě je výborný i podle autorky receptu Helči 🙂 Děkuji za další super nápad.

  13. Dnes jsem upekla tento úžasný, báječný, kouzelný dezert a je super. Díky šikovná Helčo.:-)
    Těším se, až vyzkouším i další Tvé recepty.
    Ajka

  14. Řezy jsem udělala, ale při krájení se puding roztekl. Takže nebyly řezy, ale dezert v miskách. Chuťově výborné.

  15. Teda Helčo, já nevím, že se furt divím, ale koláč je exkluzivní. sice mně furt zlobí ty pudinky, když je sladím sladem (mléko ze soyabelly, slad převařen), nikdy to uplne nevytuhne, ale na chuti to neubírá. už aby bylo dozrálo nějaké další ovoce, to budou letos dezerty panečku. Jana.

  16. Šlo by tenhle dezert udělat tak, že bych upekla korpus s pudinkem na vychladlý základ naskládala jahody a zalila je agarem? Potřebuju upéct něco slavnostnějšího a zdravého pro zbytek rodiny, který zdravě nejí

  17. Tomuto dezertu zatím odolávám, ač vypadá báječně 🙂 Ale mám související dotaz ohledně pudinku – když ho dělám ze škrobu, nikdy neztuhne tak jak ze stejného množství kupovaného pudingového prášku (kupuju z kukuř. škrobu samozřejmě). Čím to, stává se vám to taky? Od dob co mi odešla soyabella, používám výhradně mandlové mléko, tak mlékem to myslím nebude.

    • Zkus ho udělat z normální kaše, kterých je tu na webu spousta (jako kaše či pudinky). Dělám je i bez soyabelly, protože mi odešla ;-( jsou skvělé a nepotrebujes zádné zahušťovadlo, škrob ani noc podobného 😉

      • Díky za tip! Kaše dělám každý den, jen si je nějak nedovedu představit na koláč místo pudinku… Zkusím přidat víc kokosu nebo mandlí a rozmixovat úplně na jemno, to by mohlo vyjít 🙂

        • No určitě, ale hlavně dostatečně osladit sladem a ještě povarit, aby to do takového dortu mělo sladší chuť (nevýrazná náplň by nikoho moc neoslovila). Já dělala jeden z jahlovo-mandloveho pudinku a jeden z obilné kaše s kokosem (obe náplně jsem samozřejmě vždy narozdíl od bežně ranni kaše výrazně dochutila sladem a ještě povarila, nez jsem je nalila na korpus). Vždy jsem nám odebrala do misticek na snídani se zeleninou a zbytek dochutila a povarila na náplň do dortu, obe byly vynikající a krasně držely tvar. I dort se pokaždé celkem dobre porcoval, Takže pudink nemel chybicku 😉 ale lze samozřejmě dochutit i jinak – kokosovým mlékem, mandlovým máslem, nebo karobem… Kreativitě se meze nekladou, Takže pudinkum zdar 😉

  18. Tentokrát byly hrušky i jablíčka a tak jsem s nimi nesetrila 🙂 na korpus jsem nalila prozměnu ryzovo-jahelno-kukuřičný pudink s kokosem (kdyz se uvaří jako kaše, krasně to zchladnutím ztuhne a netřeba vůbec zahušťovat škrobem ani ničím jiným, jen se ta sladěnka musi v kaši prevarit, aby to zas nezřídlo 😉 no a odpolko si ho vychlazený nakrojime, uz ted mi tečou sliny.

    • Skvělé tipy 🙂 Jde vidět, že to doma hezky zvládáte i se 3 kluky 🙂 Já mám dvě děti a když vařím tak nějak moc nezvládám připravovat sladké, ale chystám se polepšit 🙂 Skvělý tip s kaší 🙂 Bohužel sojku už taky nemám, ale vyzkouším rozmixovat v robotě 🙂

  19. Prave chladne venku na balkoně pro zítřejšího oslavence (náš prostřední)… Našla jsem sice poslední jedno jablicko, tak jsem doplnila boruvkama z mrazáku a pudink jsem vytvořila že zbytku kaše (mandlovo-jahlový pudink z receptů pro soyabellu) a myslím, že bude skvělý 😉 uz se nemůžu dočkat, az sfouknem svíčky a naporcujem ho…

    • Tak musím avizovat, že jsme ho právě cely spráskli na posezení (bylo nás tedy 6 😉 Moc se povedl a tak je jisté, že u nás na stole nebyl naposled… Jen toho ovoce musím dát navrch příště víc. Heli, moc dik za skvělou inspiraci, tenhle se u nás určitě zabydlí 😀

  20. Napadá mě místo rozemletých mandlí použít drť, která mi zbyde při výrobě mandlového mléka. A pak už třeba nedávat vodu, protože v tom nějaká voda je. A ještě mě napadá, že to bude dobré a zdravější i bez toho ovoce nahoře. Brzy vyzkouším 🙂

  21. Robím podobný,akurát náplň je z rozmixovaného amasaké ,do ktorého zamiešam vanilkový puding a trochu škrobu a nastrúhané jablká.Krásne to ztuhne a na korpuse je vysoká vrstva amasaké-pudingovo-jablkovej náplne.Niekedy pocákam čokoládou :).

      • Peču dohromady, ale pokud by byl puding dostatečně uvařený šlo by to také dát až na ten upečený korpus.

    • Krevetko, prosím můžu se zeptat ještě na tu náplň? Do rozmixovaného amasaké přidat puding jako prášek nebo už hotový puding uvařený v obilném mléce? A dát tuto náplň na už upečený korpus nebo na syrový a pak to celé upéct? Omlouvám se za dotaz, možná pro zkušenější hloupý…

      • Jééé…ja som to až teraz našla ale videla som nižšie,že koláč už prebehol…pardon za neodpovedanie ale teraz tu nie som veľmi často 🙂

  22. Zobrazit všech 51 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠpaldové kernoto s brokolicí
Další článekŠpaldové kernotto