Jak se ochladí, točíme fazole a hrách mnohem častěji než jiné luštěniny. Teď máme tedy zrovna cizrnové dny a dneska se u nás vylizoval talíř od cizrnové omáčky. Byla to opět rychlovka připravená během 25 minut, když se vařila polévka a obilí na hlavní jídlo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek cizrny
  • kousek řasy kombu
  • voda na vaření cizrny
  • 1 cibule
  • cca hrnek pokrájeného bílého zelí
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžička umeocta
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 stroužek česneku

Jak připravit omáčku z cizrny

  1. Cizrnu propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v tlakovém hrnci 60 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z cizrny, takže nevylívat.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky, zelí na větší kousky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme zelí, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vodou z uvařené cizrny jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat omáčku.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zelí.
  7. Přidáme hrnek vařené cizrny (zbytek odložíme na další jídla), majoránku, sojovou omáčku a česnek, necháme prohřát a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou omáčku.
  8. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.

Kombinujeme

  • Luštěninová omáčka potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Uvařte si cizrnu dopředu a udělejte z ní víc různých jídel. Bude to rychlovka!
  • Cizrny dejte víc než je zeleniny, jinak bude omáčka příliš „zeleninová“. Když dáte cizrny dostatek, bude velmi chutná a odpůrci zeleniny ani nepípnou, protože ji tam neucítí ani nenajdou :-)

Obměna

  • Výborná je varianta s petrželí místo zelí, ale můžete dát jakoukoli další zeleninu a vyměnit česnek a koření.

Děti

  • Cizrnová omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
  • Kolem roku a půl už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...
  1. Jelikož fakt nemám teď nemám moc času, tak jsem dnes udělala tento recept s rýží která mi zbyla, kysaným zelím, které jsem koupila u farmářky a cizrnu jsem použila zavařenou co jsem měla otevřenou a z nálevu jsem si udělala majonézu, abych měla na pomazánku, protože farmářka měla i kváskový chleba. Tu omáčku jsem sice nerozmixovala úplně dohladka, ale nic moc jsem od tohoto jídla nečekala. Teď vám ale píšu úplně přejezená, a to se nemá, protože mi to neuvěřitelně chutnalo a nenechala jsem žádný zbytek. Byla to bomba, moc, moc chválím. Ale Evi, chtěla jsem se zeptat, moc mi chutnají pomazánky, kde základ je třeba tofu. Ale tady píšeš, že se to moc často nemá. Je to tak? Takže do základu raději luštěninu? A proč to? Co je na tofu takového? Díky za odpověď.

    • Zdeni, to jsem rádi, že chutnalo, zvláš´t, když jsi to ani nečekala :-) Tofu je v pohodě, ale není to jediná luštěnina, kterou máme k dispozici a je vhodné to střídat. To platí o všem. Všechno má své silné a slabé stránky. Pomazánky z tofu nejsou problém, když je nejíš 7x týdně po celý rok 😉 Ale máme i jiné https://www.jimejinak.cz/kategorie/recepty/pomazanky/

      • Děkuji za odpověď. Já teď chodím pomáhat do nemocnice a pro mě je to taková rychlovka, protože obvykle padnu unavená, takže nemusím vařit luštěninu. Letos fakt jsem překvapená, protože mě nehoní žádné chutě na maso (zatím) jenom semo tamo na sladkosti, když mám dlouhou službu, tak si něco dám, ale i to mě už přechází…. A navíc tím, že nepracuji stále, mám konečně také volno, protože jsem v minlém roce odešla do důchodu, tak si přece jenom s tím jídle vyhraju a ono chutná fakt dobře. Někdy si zahřeším s nakládanou paprikou, tu miluju, nebo okurkou, ale to jsou malé věci.

        • Zděni okurka nebo nakládaná paprika, to vůbec neřeš, to není žádný hřích! 😍 Super, že i v důchodovém věku chodíš pomáhat. Teď to bude asi složitější.

  2. A varianta s celerem místo zelí (nejlepší je mladý – prodávaný se zelenou natí), se zachováním česneku a majoránky, ta je taky straašně dobrá, dělám ji pravidelně a dneska na ni večer zase došlo, když jsem našla tento původní recept, ze kterého jsem kdysi vyšla :-) Zatím nikdo nepoznal, co v ní je (všichni předem věděli, že je tam cizrna) a tipy jsou báječné typu houby, pastiňák, křen – každý si v tom najde své při surovinách uvedených výše :-D

  3. Cizrna je vlastně druh hrachu. Řasa se mixuje spolu s luštěninou a cítit tam není, úplně se ztratí.

  4. Jsem trošku zmatená, cizrna nebo hrách:)? Asi z obojího to bude mňamka, že? Chtěla jsem se zeptat, co pak děláte s řasou? Dále pak po uvaření s luštěninou nikde v receptu její použití není. Jdu to vařit s hrachem.

  5. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPikantní křenová kulička
Další článekOkolí to vidí (Vlaďka)