Jak se ochladí, točíme fazole a hrách mnohem častěji než jiné luštěniny. Teď máme tedy zrovna cizrnové dny a dneska se u nás vylizoval talíř od cizrnové omáčky. Byla to opět rychlovka připravená během 25 minut, když se vařila polévka a obilí na hlavní jídlo.
pro 4 porce
- 1 hrnek cizrny
- kousek řasy kombu
- voda na vaření cizrny
- 1 cibule
- cca hrnek pokrájeného bílého zelí
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 lžička umeocta
- 1 lžička jablečného octa
- 1 lžička sojové omáčky
- 1 stroužek česneku
Jak připravit omáčku z cizrny
- Cizrnu propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v tlakovém hrnci 60 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z cizrny, takže nevylívat.
- Cibuli nakrájíme na kostky, zelí na větší kousky.
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
- Po chvíli přidáme zelí, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
- Podlijeme vodou z uvařené cizrny jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat omáčku.
- Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zelí.
- Přidáme hrnek vařené cizrny (zbytek odložíme na další jídla), majoránku, sojovou omáčku a česnek, necháme prohřát a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou omáčku.
- Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.
Kombinujeme
- Luštěninová omáčka potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.
Praktické
- Uvařte si cizrnu dopředu a udělejte z ní víc různých jídel. Bude to rychlovka!
- Cizrny dejte víc než je zeleniny, jinak bude omáčka příliš “zeleninová”. Když dáte cizrny dostatek, bude velmi chutná a odpůrci zeleniny ani nepípnou, protože ji tam neucítí ani nenajdou :-)
Obměna
- Výborná je varianta s petrželí místo zelí, ale můžete dát jakoukoli další zeleninu a vyměnit česnek a koření.
Děti
- Cizrnová omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
- Kolem roku a půl už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a
kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
Tak cizrnová omáčka je za mě TOP. Měla jsem ji hustší a na placičce mi chutnala jako paštika. Opravdu delikatesa
Tak jak jsem k cizrně kulaté stále ještě nenašla cestu, všechny mixované varienty jsou tak uspokojující. Dnes rychloverze s orestovanou cibulkou, řapíkatým celerem, zbylým čajem bancha, česnekem, sojovkou a majoránkou. Mňam, všichni se olizovali až za ušima.