Jak se ochladí, točíme fazole a hrách mnohem častěji než jiné luštěniny. Teď máme tedy zrovna cizrnové dny a dneska se u nás vylizoval talíř od cizrnové omáčky. Byla to opět rychlovka připravená během 25 minut, když se vařila polévka a obilí na hlavní jídlo.
Ingredience
pro 4 porce
- 1 hrnek cizrny
- kousek řasy kombu
- voda na vaření cizrny
- 1 cibule
- cca hrnek pokrájeného bílého zelí
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 lžička umeocta
- 1 lžička jablečného octa
- 1 lžička sojové omáčky
- 1 stroužek česneku
Jak připravit omáčku z cizrny
- Cizrnu propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v tlakovém hrnci 60 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z cizrny, takže nevylívat.
- Cibuli nakrájíme na kostky, zelí na větší kousky.
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
- Po chvíli přidáme zelí, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
- Podlijeme vodou z uvařené cizrny jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat omáčku.
- Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zelí.
- Přidáme hrnek vařené cizrny (zbytek odložíme na další jídla), majoránku, sojovou omáčku a česnek, necháme prohřát a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou omáčku.
- Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.
Kombinujeme
- Luštěninová omáčka potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.
Praktické
- Uvařte si cizrnu dopředu a udělejte z ní víc různých jídel. Bude to rychlovka!
- Cizrny dejte víc než je zeleniny, jinak bude omáčka příliš „zeleninová“. Když dáte cizrny dostatek, bude velmi chutná a odpůrci zeleniny ani nepípnou, protože ji tam neucítí ani nenajdou :-)
Obměna
- Výborná je varianta s petrželí místo zelí, ale můžete dát jakoukoli další zeleninu a vyměnit česnek a koření.
Děti
- Cizrnová omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
- Kolem roku a půl už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.
Tak cizrnová omáčka je za mě TOP. Měla jsem ji hustší a na placičce mi chutnala jako paštika. Opravdu delikatesa
To jsme rádi, Lado 👍
Tak jak jsem k cizrně kulaté stále ještě nenašla cestu, všechny mixované varienty jsou tak uspokojující. Dnes rychloverze s orestovanou cibulkou, řapíkatým celerem, zbylým čajem bancha, česnekem, sojovkou a majoránkou. Mňam, všichni se olizovali až za ušima.
Mňam mňam…. robila som omáčku dnes a je luxusná 😋
tak tohle je luxusní nerozmixovala jsem to uplně do hladka a strašně mi to připomíná prejt :D
Děkujeme Jarko, těší nás, že vám chutnalo 👍😉
Lusteninove omacky moc nevarim, proto diky za „pripomenuti“. Take jsem misto zeli dala kousek celeru a bylo to vyborne.
Lucka umí 👍
jppp, ucim se! :-)
👍
Jelikož fakt nemám teď nemám moc času, tak jsem dnes udělala tento recept s rýží která mi zbyla, kysaným zelím, které jsem koupila u farmářky a cizrnu jsem použila zavařenou co jsem měla otevřenou a z nálevu jsem si udělala majonézu, abych měla na pomazánku, protože farmářka měla i kváskový chleba. Tu omáčku jsem sice nerozmixovala úplně dohladka, ale nic moc jsem od tohoto jídla nečekala. Teď vám ale píšu úplně přejezená, a to se nemá, protože mi to neuvěřitelně chutnalo a nenechala jsem žádný zbytek. Byla to bomba, moc, moc chválím. Ale Evi, chtěla jsem se zeptat, moc mi chutnají pomazánky, kde základ je třeba tofu. Ale tady píšeš, že se to moc často nemá. Je to tak? Takže do základu raději luštěninu? A proč to? Co je na tofu takového? Díky za odpověď.
Zdeni, to jsem rádi, že chutnalo, zvláš´t, když jsi to ani nečekala :-) Tofu je v pohodě, ale není to jediná luštěnina, kterou máme k dispozici a je vhodné to střídat. To platí o všem. Všechno má své silné a slabé stránky. Pomazánky z tofu nejsou problém, když je nejíš 7x týdně po celý rok 😉 Ale máme i jiné https://www.jimejinak.cz/kategorie/recepty/pomazanky/
Děkuji za odpověď. Já teď chodím pomáhat do nemocnice a pro mě je to taková rychlovka, protože obvykle padnu unavená, takže nemusím vařit luštěninu. Letos fakt jsem překvapená, protože mě nehoní žádné chutě na maso (zatím) jenom semo tamo na sladkosti, když mám dlouhou službu, tak si něco dám, ale i to mě už přechází…. A navíc tím, že nepracuji stále, mám konečně také volno, protože jsem v minlém roce odešla do důchodu, tak si přece jenom s tím jídle vyhraju a ono chutná fakt dobře. Někdy si zahřeším s nakládanou paprikou, tu miluju, nebo okurkou, ale to jsou malé věci.
Zděni okurka nebo nakládaná paprika, to vůbec neřeš, to není žádný hřích! 😍 Super, že i v důchodovém věku chodíš pomáhat. Teď to bude asi složitější.
A varianta s celerem místo zelí (nejlepší je mladý – prodávaný se zelenou natí), se zachováním česneku a majoránky, ta je taky straašně dobrá, dělám ji pravidelně a dneska na ni večer zase došlo, když jsem našla tento původní recept, ze kterého jsem kdysi vyšla :-) Zatím nikdo nepoznal, co v ní je (všichni předem věděli, že je tam cizrna) a tipy jsou báječné typu houby, pastiňák, křen – každý si v tom najde své při surovinách uvedených výše :-D
Tak to je vtipné, jak hádají a nemohou uhodnout 😂👍
Moc dobré :)
Díky :-)
moc dobrá :-)
Cizrna je vlastně druh hrachu. Řasa se mixuje spolu s luštěninou a cítit tam není, úplně se ztratí.
Jsem trošku zmatená, cizrna nebo hrách:)? Asi z obojího to bude mňamka, že? Chtěla jsem se zeptat, co pak děláte s řasou? Dále pak po uvaření s luštěninou nikde v receptu její použití není. Jdu to vařit s hrachem.
Řasu rozmixuji společně s luštěninou. Střídám kombu s wakame
Kolik jí použijete v sušeném stavu? A není tam řasa cítit?