Jak se ochladí, točíme fazole a hrách mnohem častěji než jiné luštěniny. Teď máme tedy zrovna cizrnové dny a dneska se u nás vylizoval talíř od cizrnové omáčky. Byla to opět rychlovka připravená během 25 minut, když se vařila polévka a obilí na hlavní jídlo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek cizrny
  • kousek řasy kombu
  • voda na vaření cizrny
  • 1 cibule
  • cca hrnek pokrájeného bílého zelí
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžička umeocta
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 stroužek česneku

Jak připravit omáčku z cizrny

  1. Cizrnu propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v tlakovém hrnci 60 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z cizrny, takže nevylívat.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky, zelí na větší kousky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme zelí, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vodou z uvařené cizrny jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat omáčku.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zelí.
  7. Přidáme hrnek vařené cizrny (zbytek odložíme na další jídla), majoránku, sojovou omáčku a česnek, necháme prohřát a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou omáčku.
  8. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.

Kombinujeme

  • Luštěninová omáčka potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Uvařte si cizrnu dopředu a udělejte z ní víc různých jídel. Bude to rychlovka!
  • Cizrny dejte víc než je zeleniny, jinak bude omáčka příliš „zeleninová“. Když dáte cizrny dostatek, bude velmi chutná a odpůrci zeleniny ani nepípnou, protože ji tam neucítí ani nenajdou 🙂

Obměna

  • Výborná je varianta s petrželí místo zelí, ale můžete dát jakoukoli další zeleninu a vyměnit česnek a koření.

Děti

  • Cizrnová omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
  • Kolem roku a půl už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Cizrna je vlastně druh hrachu. Řasa se mixuje spolu s luštěninou a cítit tam není, úplně se ztratí.

  2. Jsem trošku zmatená, cizrna nebo hrách:)? Asi z obojího to bude mňamka, že? Chtěla jsem se zeptat, co pak děláte s řasou? Dále pak po uvaření s luštěninou nikde v receptu její použití není. Jdu to vařit s hrachem.

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPikantní křenová kulička
Další článekOkolí to vidí (Vlaďka)