Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Cizrnová omáčka s majoránkou a česnekem

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Jak se ochladí, točíme fazole a hrách mnohem častěji než jiné luštěniny. Teď máme tedy zrovna cizrnové dny a dneska se u nás vylizoval talíř od cizrnové omáčky. Byla to opět rychlovka připravená během 25 minut, když se vařila polévka a obilí na hlavní jídlo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek cizrny
  • kousek řasy kombu
  • voda na vaření cizrny
  • 1 cibule
  • cca hrnek pokrájeného bílého zelí
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžička umeocta
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 stroužek česneku

Ráda bych se s vámi podělila o svůj příběh, jaká byla moje cesta ke zdravému stravování, proč jsem se na ni dala a co...

Jak připravit omáčku z cizrny

  1. Cizrnu propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v tlakovém hrnci 60 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z cizrny, takže nevylívat.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky, zelí na větší kousky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme zelí, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vodou z uvařené cizrny jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat omáčku.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zelí.
  7. Přidáme hrnek vařené cizrny (zbytek odložíme na další jídla), majoránku, sojovou omáčku a česnek, necháme prohřát a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou omáčku.
  8. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.
ZÁZNAM Jarní výzvy ZDARMA
Odhal skutečné příčiny jarní únavy, detox potraviny a skryté překážky pro tvůj rozkvět! Jen do 17.2. Pak začínáme Jarní očistu.
PŘEJÍT NA ZÁZNAM

Kombinujeme

  • Luštěninová omáčka potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Uvařte si cizrnu dopředu a udělejte z ní víc různých jídel. Bude to rychlovka!
  • Cizrny dejte víc než je zeleniny, jinak bude omáčka příliš “zeleninová”. Když dáte cizrny dostatek, bude velmi chutná a odpůrci zeleniny ani nepípnou, protože ji tam neucítí ani nenajdou :-)

Obměna

  • Výborná je varianta s petrželí místo zelí, ale můžete dát jakoukoli další zeleninu a vyměnit česnek a koření.

Děti

  • Cizrnová omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
  • Kolem roku a půl už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dekuju za inspiraci, moc jsem si pochutnala. :) Meli jsme omacku s pohankovymi noky, naparenou mrkvi a dyni a kimchi k tomu. Jen jsem delala z uvedeneho mnozstvi a vyslo nam to akorat pro dva dospele a jedno batole. Jen muz trochu brblal, ze to neni “jidlo”, ale nesouvisejici kupky vedle sebe, ale snedl a chutove byl spokojeny.🤷‍♀️

Dnešní oběd, díky za inspiraci 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...
Houby
kurz
65

Žampionové kung-pao s bulgurem

Máte rádi klasickou čínu? Tak tohle je mnohem lepší a zdravější verze!