Rýže je jednou z nejdůležitějších potravin na světě. Je totiž snadno stravitelná, bohatá na energii, bílkoviny a další živiny. Taky patříte mezi ty, kteří používají pouze jeden druh rýže pořád dokola na jeden způsob? Inspirujte se jak používáme rýži my a obohaťte svůj jídelníček o nové druhy, chutě a kombinace.

Věděli jste že…?

– Druhů rýže je přes 8000.
– Na světě se ročně sní kolem 500 milionů tun rýže.
– V ČR jsme dle statistik za rok 2016 snědli cca 6,5 kg rýže.
– Některé státy pěstují na rýži svou kulturu.
– Rýže je symbolem plodnosti a bohatství.
– V Koreji je pozvání ke stolu v překladu „přijď na rýži“.
– Je možné ji pěstovat až v nadmořské výšce 2700 m.
– Rýže pomáhá léčit zažívací problémy. Rýžové otruby jsou prevencí proti rakovině tlustého střeva.
– Rýže nemá příliš dlouhou trvanlivost (4-12 měsíců), zejména ta celozrnná. Postupně ztrácí svou chuť.

Rýže basmati

Říká se jí „královna mezi rýžemi“ a roste v Indii a Pákistánu. Má dlouhá zrna, výraznou oříškovou vůni a chuť, je sypká a nelepí se. Existuje jak v celozrnné, tak také v bílé podobě (celozrnná rýže je vždy samozřejmě lepší volba, protože slupka obsahuje spoustu minerálů, vitamínů a vlákniny).

Naše oblíbené recepty s rýží basmati:
Fazole na paprice se smetanovou omáčkou a basmati rýží
Nudličky z tempehu se zeleninou a basmati rýží
Plněné ovocné knedlíky z jáhel a basmati
Sladkokyselá zeleninová směs s čočkou a basmati
Bezlepkové dýňové palačinky z basmati rýže
Zeleninovo-tempehová čína s basmati 
Rychlovka z červené čočky, basmati a zeleniny
Basmati s quinoou a restovanou dýní
Čočka na kari s cuketou a bílou basmati
Červená čočka po indicku s basmati rýží
Rýžovo-jáhlové rizoto

Rýže jasmínová

Tato rýže se pěstuje v Thajsku a je hodně využívaná v thajské kuchyni. Podobá se trochu rýži basmati, ale je o něco kratší a je lepivá a má specifickou květinovou vůni. Existuje jak v celozrnné podobě, tak také bílé podobě (celozrnná rýže je vždy samozřejmě lepší volba, protože slupka obsahuje spoustu minerálů, vitamínů a vlákniny).

Naše oblíbené recepty s rýží jasmínovou:
– Zeleninové stir-fry s tempehem a jasmínovou rýží
Smažená zeleninová směs s jasmínovou rýží
Pohankové palačinky s náplní z jasmínové rýže
Hladká kaše z jasmínové rýže a jáhel
Mandlový krém z jasmínové rýže
Ostrá žampionová směs s tofu s jasmínovou rýží
Fazolový guláš s mrkví a dýní a jasmínovou rýží
Rýžový zeleninový nákyp
Jasmínová rýže s tofu a zeleninou ve woku
Rýžová kaše s dušenou dýní

Rýže divoká (planá)

Ve skutečnosti se nejedná o rýži, ale o semena severoamerické vodní trávy. Zrna jsou dlouhá, štíhlá a tmavé barvy, chuť je oříšková a rýže nelepí. Tato “rýže” má nižší kalorickou hodnotu a obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a živin.

  • Nejčastěji ji používáme při vaření jako přílohu spolu s rýží basmati (malou hrstičku přidat k basmati a společně uvařit) nebo s kulatozrnnou rýži.
  • Skvěle chutná také samotná v obilninových, těstovinových, zeleninových i luštěninových letních salátech.
  • Rádi ji přidáváme do polévek, rychle se uvaří, lze ji tedy do polévky dát i neuvařenou jako zavářku.
  • Výborná je také v rizotu nebo jako příloha k jídlům z tofu a tempehu.

Naše oblíbené recepty s divokou rýží:
Dhál načerveno s rýží a divokou rýží
– Čočkový krém s kombinovanou rýží

Rýže natural – Callaspara

Asi nejkvalitnější rýže na evropském trhu je druh Callaspara. Pěstuje se v jižním podhůří španělských hor, tudíž  je velmi bohatá na živiny. Chuťově je neutrální a lepí. Hodí se zcela na všechny pokrmy.

  • Výborná je jako příloha k jakémukoliv našemu jídlu – zeleninovému, luštěninovému, různým omáčkám, gulášům.
  • Díky tomu, že rýže lepí se hodí k přípravě rizot, jako paella a také jako sushi rýže.
  • Často k ní při vaření přidáváme různá omytá semínka semínka (slunečnice, dýně, len, chia, sezam, lotosová), oříšky (mandle) nebo ji kombinujeme s jinými obilovinami (třeba pohankou, quinoou, jáhlami, amarantem, sladkou rýží aj.).
  • V tlakovém hrnci ji můžete uvařit i spolu s adzuki a kaštany – vznikne tak moc dobrá kombinace.
  • Používáme ji na různé sladké dobroty jako jsou nákypy, pudingy, obilné krémy, kaše (congee), koláčkyperníky a bábovky.
  • Skvěle se hodí i k zahuštění polévek a jako nádivka.
  • S touto rýží si na jaře děláváme očistné dny.
  • Callasparu používáme také jako základ pro výživné obilné mléko pro děti (např. v kombinaci se sladkou rýží).
  • Zbytky rýže lze využít na výrobu placek, do těsta na kváskový chléb nebo do polévky (výborně se hodí třeba do rajské polévky nebo do boršče a dalších hrstkových či zeleninových polévek).

Naše oblíbené recepty s natural rýží:
Rychlovka ve woku s tofu a rýží
Rýžová kaše Congee
Napařovaná rýžová sladká bábovka
Burrito plněné uzeným tempehem a rýží
Sváteční rýžový perník s ovocem
Rýžové kváskové sladké koláčky
Bezlepkový chléb s rýží
Rýžovo-pohanková kaše naslano s batátem a cibulkou
Pečené plátky celeru s rýží a fazolovou omáčkou
Sladká zeleninová omáčka s rýží a tempehem
Jáhlovo-rýžový makovec s polevou
Zeleninové rizoto
Žampionové krémové rizoto
Seitanové plátky na houbách s rýží natural

Sladká rýže

Speciální druh rýže, která obsahuje více proteinů (o 60-70 %), je přirozeně sladká a lepivá. Je velmi výživná, proto je vhodná po rekovalescenci, pro sportovce, děti (např. pro výrobu obilného mléka nebo kaší) nebo při potřebě více energie. Seženete ji pouze ve větších zdravých výživách.

  • Nejčastěji se používá pro výrobu ohagi koulí nebo domácího mochi.
  • Často ji přidáváme při vaření v poměru 0,5 : 1 k natural rýži (Callaspara).
  • Je výborná také vařená spolu s kaštany jako skvělé zimní nebo podzimní jídlo pro dodání energie.
  • Také ji děláme v zimě jako výživnou kaši např. s dušeným ovocem či zeleninou na tuku.
  • Skvěle se hodí na rozličné rozmixované obilné krémy a pudingy s ovocem či oříšky.

Červená rýže

Pěstuje se v dalekém Bhútánu ve vysoké nadmořské výšce v himalájském pohoří. Má jemnou strukturu, červenohnědou barvu, lehce křupe a má ořechovou vůni.

  • Používáme ji nejčastěji v kombinaci s jasmínovou rýží při vaření (hrst přidat k jasmínové rýži a společně uvařit) nebo třeba spolu s ovsem či spolu s hatomugi.
  • Dá se využít ale i jako samostatná příloha k jakémukoliv našemu jídlu, třeba k omáčkám nebo tofu a tempehu nebo do rizota.
  • Je výborná i jako zavářka do luštěninových a zeleninových hustých polévek.

Naše oblíbené recepty s červenou rýží:
Zeleninové rizoto s kopřivou a červenou rýží
Hatomugi s červenou rýží jako příloha

A jak to máte s rýží vy?

Jaká je vaše nejoblíbenější rýže a v jaké kombinaci ji máte nejraději? Moc rádi se budeme inspirovat!

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Čtěte dále