Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Sladkokyselá zeleninová směs s párkem a čočkou

Uvařeno
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Párky? Cože? Vy je můžete? I když je jíme velmi výjimečně, používáme párky rostlinného původu. Navíc se dají lehce nahradit uzeným tofu. A protože párky už v lednici strašily pěkně dlouho, musela jsem vymyslet pokrm, kam je využijeme. A tak vznikla sladkokyselá směs s párky a čočkou.

Dřív by mě vůbec nenapadlo, že bych zrovna JÁ kdy klíčil zrní na parapetu, vařil ráno polévku, pekl chleba, pletl ván...

Ingredience
  • 1 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • půl hrnku kapusty
  • půl hrnku vařené zelené čočky
  • 1-2 sójové nebo rostlinné párky (nemusí být nebo lze nahradit i uzeným tofu)
  • 3 PL oleje
  • 2 dcl zeleninového vývaru (nebo vody)
  • trocha soli
  • 1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
  • lžíce sladěnky
  • trocha umeocta
  • 2 lžíce opražených slunečnicových semínek na ozdobu

Postup

Na pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli na tenké plátky, mrkev na malá kolečka a kapustu na proužky a sůl. Restujeme asi 5 minut, pak přidáme deci zeleninového vývaru, rostlinný párek nakrájený na kolečka, lžíci sladěnky, uvařenou čočku a necháme chvíli dusit do změknutí zeleniny. Ve zbylém deci studeného vývaru rozmícháme lžičku škrobu a zalijeme tím celou směs. Mícháme dokud nezhoustne, pokud je moc hustá, přidáme ještě trochu vody nebo vývaru. Dochutíme umeoctem, pozor, je slaný a zároveň i kyselý.

Kombinujeme

Tuto směs podáváme s rýží Basmati nebo bulgurem či jinou oblíbenou obilovinou. Sypeme slunečnicovým semínkem. Nezapomeňte přidat lžíci kvašené zeleniny.

Obměna

Kombinace zeleniny může být naprosto libovolná. Místo vařené čočky lze přidat i jinou luštěninu.

Děti

Tento pokrm můžete dát dítěti nejdříve v roce a půl, kdy použijeme minimum soli a pro dítě odebereme porci před dochucením. Škrob a sladěnku dítě může. Také nedáváme žádný rostlinný párek, maximálně bílé tofu.

Dítě kolem 2 let již může občas trošku ochutnat i uzené tofu a mít pokrm s trochou více soli a pár kapkami umeocta.

Od tří let může jíst tento pokrm stejně s vámi.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Seitan se zeleninou a mrkvovou natí

Škoda natě z mrkve, když máme vlastní ze zahrádky nebo kupujeme bio. Šup s ní do jídla. Třeba do tohoto woku se zeleninou a seitanem. Skvěle nahradí běžné ...

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...
2
19

Štědrovečerní menu

Můžete si pochutnat, uspokojit chuť po smažené bílkovině i bramborovém salátu, a přitom můžete jít po večeři zlehka rozbalovat vánoční dárky. Po našem štěd...