Párky? Cože? Vy je můžete? I když je jíme velmi výjimečně, používáme párky rostlinného původu. Navíc se dají lehce nahradit uzeným tofu. A protože párky už v lednici strašily pěkně dlouho, musela jsem vymyslet pokrm, kam je využijeme. A tak vznikla sladkokyselá směs s párky a čočkou.

Ingredience

  • 1 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • půl hrnku kapusty
  • půl hrnku vařené zelené čočky
  • 1-2 sójové nebo rostlinné párky (nemusí být nebo lze nahradit i uzeným tofu)
  • 3 PL oleje
  • 2 dcl zeleninového vývaru (nebo vody)
  • trocha soli
  • 1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
  • lžíce sladěnky
  • trocha umeocta
  • 2 lžíce opražených slunečnicových semínek na ozdobu

SměsPostup

Na pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli na tenké plátky, mrkev na malá kolečka a kapustu na proužky a sůl. Restujeme asi 5 minut, pak přidáme deci zeleninového vývaru, rostlinný párek nakrájený na kolečka, lžíci sladěnky, uvařenou čočku a necháme chvíli dusit do změknutí zeleniny. Ve zbylém deci studeného vývaru rozmícháme lžičku škrobu a zalijeme tím celou směs. Mícháme dokud nezhoustne, pokud je moc hustá, přidáme ještě trochu vody nebo vývaru. Dochutíme umeoctem, pozor, je slaný a zároveň i kyselý.

Kombinujeme

Tuto směs podáváme s rýží Basmati nebo bulgurem či jinou oblíbenou obilovinou. Sypeme slunečnicovým semínkem. Nezapomeňte přidat lžíci kvašené zeleniny.

Obměna

Kombinace zeleniny může být naprosto libovolná. Místo vařené čočky lze přidat i jinou luštěninu.

Děti

Tento pokrm můžete dát dítěti nejdříve v roce a půl, kdy použijeme minimum soli a pro dítě odebereme porci před dochucením. Škrob a sladěnku dítě může. Také nedáváme žádný rostlinný párek, maximálně bílé tofu.

Dítě kolem 2 let již může občas trošku ochutnat i uzené tofu a mít pokrm s trochou více soli a pár kapkami umeocta.

Od tří let může jíst tento pokrm stejně s vámi.

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňovo-květáková polévka
Další článekJak netrávit celý den u plotny