Proč máme rádi domácí plastelínu
Pokud máte malé tvořivé děti, napadá vás jistě hned několik důvodů. Ta levná zasychá, tvrdne a dá se použít jen jednou. Ty mastnější vydrží déle, ale zase dělají na všem fleky. Některé tak voní, až páchnou.
Složení bývá často záhadou, protože si je výrobci chrání. Obvykle plastelíny obsahují velké množství soli, vazelíny, mastné kyseliny, vůně a barviva. Rozhodně nejsou jedlé. Na těch dražších bývá napsáno, že jsou zdravotně nezávadné. Co přesně obsahují, se však nedozvíte.
Návod na přípravu domácí modelíny
Budete potřebovat:

V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma

- 150 g mouky (smíchala jsem zbytky)
- 300 ml vody
- 75 g soli
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce oleje (použila jsem slunečnicový)
- pár kapek éterického olejíčku (pokud chcete)
- barvivo dle vaší preference (já měla prošlý matcha čaj)
Postup:
Chcete barevnou modelínu?
Přidejte potravinářskou barvu nebo vyzkoušejte naše tipy na domácí potravinové barvy.
- Na pánvi rozehřejte mouku se solí.
- Ve vodě rozmíchejte barvící prášek a přidávejte, až docílíte vhodné barvy. Do vody přidejte i éterický olejíček, pokud chcete voňavou modelínu.
- Směs s barvou zamíchejte k mouce, vznikne lepkavá hmota, kterou neustále míchejte, dokud to jde, alespoň 5 minut.
- Nechte vychladnout a dětičky mohou tvořit.
- Uchovávejte v uzavřené nádobě nejlépe v chladu.
Moje zkušenost
Vadí mi kupované modelíny, protože jsou navoněné a bolí mě z nich hlava, složení se nedočtu. Proto jsem zkusila doma udělat naši první modelínu a povedla se! Dcerka si s ní hraje moc ráda a to má zatím jen jednu barvu. Určitě budeme zkoušet další.
Přeji vám příjemné tvoření s vašimi dětmi. U nás to dopadlo tak, že modelína nestačila vychladnout.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dobry den, super recept, ale hmota nam bohuzel lepi. Zkusila jsem pridat mouku po vychladnuti, ale stale lepi. Tezko rict, cim to je.
Zdravim a dekuji za tento recept.
Uz jsem pro deti podle nej uhnacal 5 varek a mela uspech.
Delal jsem ruzne barvy a na kazdou polovicni porci podle receptu.
Napred mi nebylo jasne, v jakem kroku pridavat olej, ale osvedcilo se mi ho dat hned na zacatek k mouce a soli a udelat jako “zaprazku”. Ocet jsem pak pridaval s vodou a pak michal a hnetl az se mi to zdalo hotove. doporucuju skladovat v pytliku nebo zabalit do potravinarske folie, aby nezasychala. Jeste jednou diky za recept.