Pokud máte uvařené velké bílé fazole, po ruce pár čerstvých hříbků a jednu pořádnou cuketu, můžete si během chvilky připravit labužnickou smetanovou omáčku jak z italské restaurace. Ale nebude vás po ní tlačit břicho jako po té klasické. Pokud se jí tedy nepřejíte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 cuketa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • špetka mletého kmínu
  • hrst čerstvých nebo sušených hříbků
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1,5 hrnku zel. vývaru/horké vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • umeocet na dochucení
  • 1 hrnek uvařených velkých bílých fazolí

Postup

  1. Očistíme hříbky a pokrájíme na menší kousky, cibuli nakrájíme na kostičky.
  2. Cibuli orestujeme v hrnci na trošce oleje spolu se solí.
  3. Přidáme houby, posypeme kmínem, promícháme a necháme dusit.
  4. Ve vyšším hrnci dáme vařit očištěnou a oloupanou cuketu zbavenou velkých jader, pokrájenou na větší kostky spolu se špetkou soli a půl hrnkem vývaru/vody.
  5. Houby občas promícháme, aby se nespálily, na závěr přidáme lístky zdrhnuté ze snítek tymiánu a odstavíme.
  6. Po pár minutách varu cuketu rozmixujeme spolu s česnekem na hladkou omáčku. Podle potřeby přidáme vodu.
  7. Houby zalijeme omáčkou z cukety, přidáme vařené fazole, promícháme a společně na mírném plameni prohřejeme.
  8. Odstavíme a přidáme rostlinnou smetanu.
  9. Podle chuti případně dokyselíme a dosolíme umeoctem.

Praktické

  • Pokud máme fazole zrovna vařené a zbyla nám voda z jejich vaření, použijeme ji místo vývaru nebo vody.
  • Pokud chcete omáčku čistě bílou, cuketu oloupejte. Já to nedělám a omáčka má lehce zelený nádech, vypadá jako smetanová se špenátem.
  • Cuketu moc nepodlívejte, je plná vody, stačí trošku podlít a rozmixovat. Naředit se dá vždycky.
  • Pokud je omáčka přeci jen řídká, můžete ji ještě zahustit kukuřičným škrobem, který rozpustíte v trošce studené vody a zavaříte do omáčky před přidáním smetany.

Obměna

  • Místo tymiánu můžete dát jiné oblíbené koření, zrovna tak můžete vynechat česnek, pokud nepatří k vašim oblíbencům.
  • Místo cukety můžete použít kedluben, patizon, petržel, zelí či květák, případně nějakou kombinaci těchto světlých zelenin.
  • Místo fazolí můžeme dát jakoukoli jinou luštěninu, případně z ní připravit sekanou či karbanátky.
  • Čerstvé houby nahradíme mimo sezónu sušenými, předem namočenými.

Kombinujeme

  • Omáčka se výborně hodí na těstoviny nebo ke knedlíku, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu.
  • My jsme si jí dali s rýží a chutnalo to společně velmi dobře.
  • Protože omáčka už obsahuje fazole, není třeba doplňovat další bílkoviny.

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, česnek a šetříme se solí  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel, bez fazolí a bez hub.

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Skvele to bylo! Misto cukety sel do hrnce patizon a podavalo se s cirokovym knedlikem. Jen ty houby byly samotne tak dobre, i omacka, ze se mne nechtelo to michat a podavala jsem to ala knedlo-houbo-(pati)zolo 🙂

      • akorát musím bohužel dodat, že mi po obědě kdy jsem si dala tuhle omáčku a k tomu tříbarevnou rýži bylo hrozně těžko, jak kdyby mě někde tlačily ty fazole, které jsou v tom vcelku, taky mi bylo minule dost těžko po cizrně, myslím si, že to bude asi těmi celými plody, že mi to v omáčce nejde dobře rozkousat, příště budu radši všechny tyhle tvrdé luštěniny mixovat. Po červené čočce ani po zeleném půleném hrachu mi nic nebylo. Měla bych otázku k luštěninám, jak dlouho se má cizrna a fazole vařit? děkuji

        • Raduno, chce to tyhle velké luštěniny namočit na několik hodin nebo klidně půl dne, přes noc. A pak v nové vodě vařit hodinu v tlakovém hrnci, aby byly měkkoučké, máslové, návod je kdyžtak v prvním týdnu v 10.bodu. A pak kousat. Někdy je potřeba začít tělo zvykat na luštěniny od těch malých, naše trávení zvyklé na jednoduché cukry se to musí naučit. Někdo si je dokonce pasíruje, aby se zbavil slupek, které jsou hůře stravitelné než zbytek, někdo je cíleně loupe, mixování je taky dobré, ale zase pozor – člověk pak snadno ošidí kousání a tedy i slinění 😉

  2. Bála jsem se té kombinace zelenina (použila jsem patizon) + houby, ale zbytečně – chutnalo mi moc – asi jak to korunoval ten umeocet se smetanou. Zbytek rodiny mé nadšení moc nesdílel, ale všechno snědli. Musela jsem se až smát, jak to svorně zajedlí kusem poličanu.

    • To se tedy taky směju při té představě :-))) Hlavně, že chutnalo vám! 😉 A když to snědli, to považuju za úspěch! 🙂

  3. Mňam, mňam…výborné, jen jsem do Esbitky k tomu přihodila žitné těstoviny i když jsem počítala, že mi tam dojdou a nechala je tvrdší, tak jsem z nich měla kaši. Takže omáčku ještě zopakuji o víkendu a vychutnám s obilným knedlíkem a ne s kaší :-). Fazolí jsem opět uvařila poměrně hodně, tak teď půjdu po Vašich receptech s fazolí :-). Děkuji opět výborný recept. Zelená houbová 😀

  4. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKarob
Další článekRostlinné oleje