Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Smetanová omáčka s hříbky a bílými fazolemi (veganská)

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim

Pokud máte uvařené velké bílé fazole, po ruce pár čerstvých hříbků a jednu pořádnou cuketu, můžete si během chvilky připravit labužnickou smetanovou omáčku jak z italské restaurace. Ale nebude vás po ní tlačit břicho jako po té klasické. Pokud se jí tedy nepřejíte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 cuketa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • špetka mletého kmínu
  • hrst čerstvých nebo sušených hříbků
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1,5 hrnku zel. vývaru/horké vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • umeocet na dochucení
  • 1 hrnek uvařených velkých bílých fazolí

Diet jsem kvůli váze vyzkoušela hodně, s váhou to bylo vždycky jak na houpačce. Výsledkem byly bolavé kotníky, strhan...

Postup

  1. Očistíme hříbky a pokrájíme na menší kousky, cibuli nakrájíme na kostičky.
  2. Cibuli orestujeme v hrnci na trošce oleje spolu se solí.
  3. Přidáme houby, posypeme kmínem, promícháme a necháme dusit.
  4. Ve vyšším hrnci dáme vařit očištěnou a oloupanou cuketu zbavenou velkých jader, pokrájenou na větší kostky spolu se špetkou soli a půl hrnkem vývaru/vody.
  5. Houby občas promícháme, aby se nespálily, na závěr přidáme lístky zdrhnuté ze snítek tymiánu a odstavíme.
  6. Po pár minutách varu cuketu rozmixujeme spolu s česnekem na hladkou omáčku. Podle potřeby přidáme vodu.
  7. Houby zalijeme omáčkou z cukety, přidáme vařené fazole, promícháme a společně na mírném plameni prohřejeme.
  8. Odstavíme a přidáme rostlinnou smetanu.
  9. Podle chuti případně dokyselíme a dosolíme umeoctem.

Praktické

  • Pokud máme fazole zrovna vařené a zbyla nám voda z jejich vaření, použijeme ji místo vývaru nebo vody.
  • Pokud chcete omáčku čistě bílou, cuketu oloupejte. Já to nedělám a omáčka má lehce zelený nádech, vypadá jako smetanová se špenátem.
  • Cuketu moc nepodlívejte, je plná vody, stačí trošku podlít a rozmixovat. Naředit se dá vždycky.
  • Pokud je omáčka přeci jen řídká, můžete ji ještě zahustit kukuřičným škrobem, který rozpustíte v trošce studené vody a zavaříte do omáčky před přidáním smetany.

Obměna

  • Místo tymiánu můžete dát jiné oblíbené koření, zrovna tak můžete vynechat česnek, pokud nepatří k vašim oblíbencům.
  • Místo cukety můžete použít kedluben, patizon, petržel, zelí či květák, případně nějakou kombinaci těchto světlých zelenin.
  • Místo fazolí můžeme dát jakoukoli jinou luštěninu, případně z ní připravit sekanou či karbanátky.
  • Čerstvé houby nahradíme mimo sezónu sušenými, předem namočenými.

Kombinujeme

  • Omáčka se výborně hodí na těstoviny nebo ke knedlíku, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu.
  • My jsme si jí dali s rýží a chutnalo to společně velmi dobře.
  • Protože omáčka už obsahuje fazole, není třeba doplňovat další bílkoviny.

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, česnek a šetříme se solí  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel, bez fazolí a bez hub.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

Mňamka 😊 Měli jsme s bezpluchým ovsem. Děkujeme 🙂

Klub

Dokonalá symfónia chutí 👌 mňam…

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...