Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Smetanová omáčka s hříbky a bílými fazolemi (veganská)

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim

Pokud máte uvařené velké bílé fazole, po ruce pár čerstvých hříbků a jednu pořádnou cuketu, můžete si během chvilky připravit labužnickou smetanovou omáčku jak z italské restaurace. Ale nebude vás po ní tlačit břicho jako po té klasické. Pokud se jí tedy nepřejíte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 cuketa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • špetka mletého kmínu
  • hrst čerstvých nebo sušených hříbků
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1,5 hrnku zel. vývaru/horké vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • umeocet na dochucení
  • 1 hrnek uvařených velkých bílých fazolí

Běhám maratony, plavu, cvičím. Přesto celý život zápasím s nadváhou. Vyzkoušel jsem snad všechny výživové směry včetn...

Postup
  1. Očistíme hříbky a pokrájíme na menší kousky, cibuli nakrájíme na kostičky.
  2. Cibuli orestujeme v hrnci na trošce oleje spolu se solí.
  3. Přidáme houby, posypeme kmínem, promícháme a necháme dusit.
  4. Ve vyšším hrnci dáme vařit očištěnou a oloupanou cuketu zbavenou velkých jader, pokrájenou na větší kostky spolu se špetkou soli a půl hrnkem vývaru/vody.
  5. Houby občas promícháme, aby se nespálily, na závěr přidáme lístky zdrhnuté ze snítek tymiánu a odstavíme.
  6. Po pár minutách varu cuketu rozmixujeme spolu s česnekem na hladkou omáčku. Podle potřeby přidáme vodu.
  7. Houby zalijeme omáčkou z cukety, přidáme vařené fazole, promícháme a společně na mírném plameni prohřejeme.
  8. Odstavíme a přidáme rostlinnou smetanu.
  9. Podle chuti případně dokyselíme a dosolíme umeoctem.
Praktické
  • Pokud máme fazole zrovna vařené a zbyla nám voda z jejich vaření, použijeme ji místo vývaru nebo vody.
  • Pokud chcete omáčku čistě bílou, cuketu oloupejte. Já to nedělám a omáčka má lehce zelený nádech, vypadá jako smetanová se špenátem.
  • Cuketu moc nepodlívejte, je plná vody, stačí trošku podlít a rozmixovat. Naředit se dá vždycky.
  • Pokud je omáčka přeci jen řídká, můžete ji ještě zahustit kukuřičným škrobem, který rozpustíte v trošce studené vody a zavaříte do omáčky před přidáním smetany.
Obměna
  • Místo tymiánu můžete dát jiné oblíbené koření, zrovna tak můžete vynechat česnek, pokud nepatří k vašim oblíbencům.
  • Místo cukety můžete použít kedluben, patizon, petržel, zelí či květák, případně nějakou kombinaci těchto světlých zelenin.
  • Místo fazolí můžeme dát jakoukoli jinou luštěninu, případně z ní připravit sekanou či karbanátky.
  • Čerstvé houby nahradíme mimo sezónu sušenými, předem namočenými.

Kombinujeme

  • Omáčka se výborně hodí na těstoviny nebo ke knedlíku, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu.
  • My jsme si jí dali s rýží a chutnalo to společně velmi dobře.
  • Protože omáčka už obsahuje fazole, není třeba doplňovat další bílkoviny.

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, česnek a šetříme se solí  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel, bez fazolí a bez hub.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

34 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Naprosto luxusní recept!! Smetanu jsem nakonec ani nedávala, jen jsem tyčovým mixérem chvilinku pomixovala, takže mi část fazolí vytvořila hustotu omáčky a přitom se zachovaly i celé kusy, pecka! :) :) :) uvařila jsem to i kamarádovi, který se stravuje typickou českou kuchyní a byl nadšený, větší poklony asi ani není, takže díky díky za tento receptík :)

Výborná 😊 Už jsem vařila párkrát a dnes jsem udělala menší obměnu v zelenině. Cuketu jsem neměla, tak jsem dala petržel, kousek bílého zelí a můj velice oblíbený a často používaný košťál z brokolice 😀 K tomu bezpluchý oves 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kopřivový špenát

Vyrazte na mladé kopřivy a dodejte si železo a vitamíny chutnou a levnou formou. Kopřivový špenát je rychlovka.

Špenát z řepových listů

Listy z červené řepy jsou krásné a plné vitamínů. Jaká škoda je nepoužít v kuchyni! Pokud se vám sejde pořádný svazek, udělejte si skvělý špenát, který můž...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Smetanová omáčka z kedlubnu s mangoldem

Skvělá omáčka k těstovinám, obilovinám, knedlíkům nebo plackám. Skvěle při ní zužitkujete sezónní zeleninu a ještě si pochutnáte na rychlém a jednoduchém j...

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...
13
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...