Pokud máte uvařené velké bílé fazole, po ruce pár čerstvých hříbků a jednu pořádnou cuketu, můžete si během chvilky připravit labužnickou smetanovou omáčku jak z italské restaurace. Ale nebude vás po ní tlačit břicho jako po té klasické. Pokud se jí tedy nepřejíte.

- 1 cibule
- 1 cuketa
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
- špetka mletého kmínu
- hrst čerstvých nebo sušených hříbků
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 1,5 hrnku zel. vývaru/horké vody
- 2 lžíce rostlinné smetany
- umeocet na dochucení
- 1 hrnek uvařených velkých bílých fazolí
Postup
- Očistíme hříbky a pokrájíme na menší kousky, cibuli nakrájíme na kostičky.
- Cibuli orestujeme v hrnci na trošce oleje spolu se solí.
- Přidáme houby, posypeme kmínem, promícháme a necháme dusit.
- Ve vyšším hrnci dáme vařit očištěnou a oloupanou cuketu zbavenou velkých jader, pokrájenou na větší kostky spolu se špetkou soli a půl hrnkem vývaru/vody.
- Houby občas promícháme, aby se nespálily, na závěr přidáme lístky zdrhnuté ze snítek tymiánu a odstavíme.
- Po pár minutách varu cuketu rozmixujeme spolu s česnekem na hladkou omáčku. Podle potřeby přidáme vodu.
- Houby zalijeme omáčkou z cukety, přidáme vařené fazole, promícháme a společně na mírném plameni prohřejeme.
- Odstavíme a přidáme rostlinnou smetanu.
- Podle chuti případně dokyselíme a dosolíme umeoctem.
Praktické
- Pokud máme fazole zrovna vařené a zbyla nám voda z jejich vaření, použijeme ji místo vývaru nebo vody.
- Pokud chcete omáčku čistě bílou, cuketu oloupejte. Já to nedělám a omáčka má lehce zelený nádech, vypadá jako smetanová se špenátem.
- Cuketu moc nepodlívejte, je plná vody, stačí trošku podlít a rozmixovat. Naředit se dá vždycky.
- Pokud je omáčka přeci jen řídká, můžete ji ještě zahustit kukuřičným škrobem, který rozpustíte v trošce studené vody a zavaříte do omáčky před přidáním smetany.
Obměna
- Místo tymiánu můžete dát jiné oblíbené koření, zrovna tak můžete vynechat česnek, pokud nepatří k vašim oblíbencům.
- Místo cukety můžete použít kedluben, patizon, petržel, zelí či květák, případně nějakou kombinaci těchto světlých zelenin.
- Místo fazolí můžeme dát jakoukoli jinou luštěninu, případně z ní připravit sekanou či karbanátky.
- Čerstvé houby nahradíme mimo sezónu sušenými, předem namočenými.
Kombinujeme
- Omáčka se výborně hodí na těstoviny nebo ke knedlíku, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu.
- My jsme si jí dali s rýží a chutnalo to společně velmi dobře.
- Protože omáčka už obsahuje fazole, není třeba doplňovat další bílkoviny.
Děti
Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, česnek a šetříme se solí Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel, bez fazolí a bez hub.
Výborné!!! Nechápu…kdyby to nebyl recept od Tebe Evo,ani bych to nezkoušela….nedokázala jsem si představit,co z toho bude,ale opravdu moc dobré!!! Eva
No tak to jsem ráda, že tenhle ti chutnal a žes do něj šla 😉👍
Vyskúšala som, výborné. Spravila som k nej jemné cuketové halušky podľa JJ – dobrota. Ďakujem za inšpiráciu.
Těší nás, Mária, že vám chutná.😍 A s haluškami… hmmm…. to musí být mňamka 😋👍
Omáčky moc nemusím. Ale miluju houby. A tohle mi nedalo. Dnes vyzkoušeno. Radši spíš taková hustší konzistence, nemám ráda, když to plave. Místo cukety patizon a kousek zelí. S tymianem a koprem.. a… VYNIKAJÍCÍ!! Fakt chuťově vyladěná kombinace!! Díky za recept ;)
Vynikající, uvařila jsem k tomu těstoviny a bylo to výborné. Maminka též chválila a šla si přidat.
😉 Super, máme radost, že vám chutná 👍
VÝBORNÉ.JÁ DALA SUŠENÝ HOUBIČKY A BYLA TO MNAMKA
Super, máme radost 😉👍
Skvele to bylo! Misto cukety sel do hrnce patizon a podavalo se s cirokovym knedlikem. Jen ty houby byly samotne tak dobre, i omacka, ze se mne nechtelo to michat a podavala jsem to ala knedlo-houbo-(pati)zolo :-)
Díky za zprávičku, Lucko, patizolo je dobré :-)))
Tahle omáčka je fakt dobrá, lepší než klasická ze smetany a mouky.
Že jo? :-)
akorát musím bohužel dodat, že mi po obědě kdy jsem si dala tuhle omáčku a k tomu tříbarevnou rýži bylo hrozně těžko, jak kdyby mě někde tlačily ty fazole, které jsou v tom vcelku, taky mi bylo minule dost těžko po cizrně, myslím si, že to bude asi těmi celými plody, že mi to v omáčce nejde dobře rozkousat, příště budu radši všechny tyhle tvrdé luštěniny mixovat. Po červené čočce ani po zeleném půleném hrachu mi nic nebylo. Měla bych otázku k luštěninám, jak dlouho se má cizrna a fazole vařit? děkuji
Raduno, chce to tyhle velké luštěniny namočit na několik hodin nebo klidně půl dne, přes noc. A pak v nové vodě vařit hodinu v tlakovém hrnci, aby byly měkkoučké, máslové, návod je kdyžtak v prvním týdnu v 10.bodu. A pak kousat. Někdy je potřeba začít tělo zvykat na luštěniny od těch malých, naše trávení zvyklé na jednoduché cukry se to musí naučit. Někdo si je dokonce pasíruje, aby se zbavil slupek, které jsou hůře stravitelné než zbytek, někdo je cíleně loupe, mixování je taky dobré, ale zase pozor – člověk pak snadno ošidí kousání a tedy i slinění ;-)
Bála jsem se té kombinace zelenina (použila jsem patizon) + houby, ale zbytečně – chutnalo mi moc – asi jak to korunoval ten umeocet se smetanou. Zbytek rodiny mé nadšení moc nesdílel, ale všechno snědli. Musela jsem se až smát, jak to svorně zajedlí kusem poličanu.
To se tedy taky směju při té představě :-))) Hlavně, že chutnalo vám! ;-) A když to snědli, to považuju za úspěch! :-)
Mňam, mňam…výborné, jen jsem do Esbitky k tomu přihodila žitné těstoviny i když jsem počítala, že mi tam dojdou a nechala je tvrdší, tak jsem z nich měla kaši. Takže omáčku ještě zopakuji o víkendu a vychutnám s obilným knedlíkem a ne s kaší :-). Fazolí jsem opět uvařila poměrně hodně, tak teď půjdu po Vašich receptech s fazolí :-). Děkuji opět výborný recept. Zelená houbová :-D
Fazole jsou vhodné na zimu, tak po nich jdete asi instinktivně :).
….jéje Helenko a já myslela že už na mě leze jaro. K věčeři už mám potřebu zeleninového salátu. Včera jsem do salátu přihodila pár fazolí :-D
Mňam. Veľmi sme si pochutnali. Ako vždy na Vašich receptoch.
Dobrota!!!?