Na trhu měli čerstvý koriandr (taková ta bylinka, co vypadá jako vytáhlá petrželka), tak jsem ho dnes dala do polévky spolu s dalším kořením a polévku s chutí baštily i děti, co zeleninovou polévku, natož houby, nejedí. Příště musím udělat víc :-)
Ingredience
pro 4 porce
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 tuřín
  • cca hrnek pokrájeného květáku
  • 4 žampiony
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 5 kuliček nového koření
  • dva stonky čerstvého koriandru
  • sojová omáčka podle potřeby

Jak připravit zeleninovou polévku s žampiony

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli na kostičky,  mrkev na tenká kolečka, tuřín na sirčičky, květák na menší růžičky).
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme žampiony a zbývající zeleninu, mletý kmín, zastříkneme sojovou omáčkou a společně pár minut opékáme.
  3. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a nové koření a necháme cca 15 minut vařit pod pokličkou.
  4. Na závěr přidáme do vypnuté polévky nasekanou nať čerstvého koriandru.
  5. My jsme ozdobili klíčky mungo fazolek a sekanou petrželkou.

Praktické

  • Koriandr je velmi aromatický, my ho milujeme, ale pamatuji doby, kdy mi jeho vůně bytostně vadila. Takže nejprv očichejte bylinku, než si zkazíte celou polévku.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Vyměňte zeleninu za jinou a máte novou polévku.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTomáš Garrigue Masaryk III.
Další článekAkce na termosky a termohrnky