Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Jihoindický kořeněný patizon

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Tento recept je taková moje malinká obměna originálu. Původní recept je z lilku, ale když nám zahrada nadělí spoustu patizonů, hodí se každý nápad, jak je zpracovat. Originální recept je od autorky knihy Mon premier diner indien, ve které jsem našla spoustu inspirace.

Ingredience
  • patizony podle potřeby
  • 4 stroužky česneku
  • listy kari
  • 3 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 3 lžička tamarindové pasty
  • 1 lžíce černého hořčičného semínka
  • 3 lžičky semínek fenyklu
  • 1 lžička kmínu
  • 3 lžičky mleté kurkumy
  • mletá chilli paprička podle chuti
  • 70 ml jablečného octa
  • 50 g rýžového sladu
  • sezamový olej
  • sůl

U nás doma se jí běžně, kluci i manžel mají rádi klasiku. Když jsem jela se syny na návštěvu k Evě, trochu jsem se bá...

Jak připravit kořeněný patizon po indicku

  1. Nakrájejte patizon na ne příliš malé kousky. V receptu je použitý malý žlutý, ten stačí na poloviny.
  2. Dejte olej do velké pánve, rozpalte ho a začněte restovat patizon, dokud není zlatý a vařený. Dejte ho zatím stranou.
  3. Oloupejte česnek a nakrájejte zázvor, vložte je do hmoždíře a rozmačkejte, dokud nezískáte pastu. Na další pánev nalijte sezamový olej, všechna koření uvedená v receptu a začněte lehce restovat. Přidejte česnekovo-zázvorovou pastu.
  4. Slad rozpusťte v jablečném octu a přidejte tamarindovou pastu. Přilijte tuto směs do pánve, přidejte patizon, osolte a pokračujte ve vaření, dokud směs nezačne houstnout a mít lepivou konzistenci. Nechte vychladnout a máte hotovo.

Praktické

  • Podávejte s čím je libo. Přijde vhod khandvi, indický chléb, rýže a nebo jakékoliv placky.
  • Při nákupu tamarindové pasty dejte pozor na složení! Ne všechny jsou ideální, doporučuji kvalitní bez cukru a éček.
  • Nevynechte žádné koření.

Obměna

  • Místo patizonu můžete použít lilek, jako je v originálním receptu.

Děti

  • Pikantní, kořeněné, nevhodné pro malé děti.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

V tomto receptu jsou ale ve větších kouscích. No já bych to neřešila a podala i tak k vydlabání na talíři…………..

Tvrdé patizony nakrájím a peču v troubě. Pečené si vyškrábne ze slupky každý sám. Předpokládám, že tak by to šlo i po rozdušení. Na omáčku však vydlabat a vrátit do hrnce, prohřát a pak mixovat.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží

Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží naprosto delikatesní....

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Tofu s tahini omáčkou

Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako příloha je skvělá rýž...