Řeknu hned, že tento recept je taková moje malinká obměna originálu.Původní recept je vyroben z lilku, ale když nám zahrada nadělí soustu pattizonů, tak se nějak zpracovat musí.Originální recept je autorky knihy Mon premier diner indien, ve které jsem našla spoustu inspirace.
Ingredience

- patisony podle potřeby
- 4 stroužky česneku
- listy kari
- 3 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 3 lžička tamarindové pasty
- 1 lžíce černého hořčičného semínka
- 3 lžičky semínek fenyklu
- 1 lžička kmínu
- 3 lžičky mleté kurkumy
- mletá chilli paprička podle chuti
- 70 ml jablečného octa
- 50 g rýžového sladu
- olej sesamový
- sůl
Jak připravit jihoindické patizonové pickles
- Nakrájejte patison na ne příliš malé kousky. Já použila ten malý žlutý, ten stačí na polovinu. Vložte olej do velké pánve a začněte restovat patison, dokud není zlatý a vařený. Dejte ho zatím stranou stranou.
- Oloupejte česnek a nakrájejte zázvor, vložte ho do hmoždíře a rozmačkejte, dokud nezískáte pastu. Na další pánev nalijte sezamový olej, všechna koření uvedena v receptu a začněte jej lehce restovat. Přidejte česnekovo- zázvorovou pastu.
- Slad rozpusťte v jablečném octu a přidejte tamarindovou pastu. Nalijte to do pánve, přidejte patizon, osolte a pokračujte ve vaření, dokud směs nezačne houstnout a být taková lepivá. Nechte vychladnout a máte hotovo.
Praktické
- Podávejte s čím je libo. Já jsem si k tomu připravila khandvi. Přijde vhod indický chléb, rýže a nebo jakékoliv placky.
- Můžete připravit i do zásoby, vydrží v chladu v hermeticky uzavřené nádobě i pár týdnů.
- Při nákupu tamarindové pasty, dejte pozor na složení! Ne všechny jsou ideální, tak doporučuji kvalitní bez cukru a éček.
Obměna
- Originál recept je s lilkem.
- Nevynechte žádné koření.
Děti
- Pikantní, kořeněné, nevhodné pro malé děti.
Také zdravím a mohla bych poprosit o recept na khandvi?
Našla jsem na internetu, ale není nad zkušenost 😁……moc děkuji Hanka
Zdravím,
mně tato exotická (koření) jídla moc chutnají, brzy udělám. Prima.