- patizony podle potřeby
- 4 stroužky česneku
- listy kari
- 3 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 3 lžička tamarindové pasty
- 1 lžíce černého hořčičného semínka
- 3 lžičky semínek fenyklu
- 1 lžička kmínu
- 3 lžičky mleté kurkumy
- mletá chilli paprička podle chuti
- 70 ml jablečného octa
- 50 g rýžového sladu
- sezamový olej
- sůl
Jak připravit kořeněný patizon po indicku
- Nakrájejte patizon na ne příliš malé kousky. V receptu je použitý malý žlutý, ten stačí na poloviny.
- Dejte olej do velké pánve, rozpalte ho a začněte restovat patizon, dokud není zlatý a vařený. Dejte ho zatím stranou.
- Oloupejte česnek a nakrájejte zázvor, vložte je do hmoždíře a rozmačkejte, dokud nezískáte pastu. Na další pánev nalijte sezamový olej, všechna koření uvedená v receptu a začněte lehce restovat. Přidejte česnekovo-zázvorovou pastu.
- Slad rozpusťte v jablečném octu a přidejte tamarindovou pastu. Přilijte tuto směs do pánve, přidejte patizon, osolte a pokračujte ve vaření, dokud směs nezačne houstnout a mít lepivou konzistenci. Nechte vychladnout a máte hotovo.
Praktické
- Podávejte s čím je libo. Přijde vhod khandvi, indický chléb, rýže a nebo jakékoliv placky.
- Při nákupu tamarindové pasty dejte pozor na složení! Ne všechny jsou ideální, doporučuji kvalitní bez cukru a éček.
- Nevynechte žádné koření.
Obměna
- Místo patizonu můžete použít lilek, jako je v originálním receptu.
Děti
- Pikantní, kořeněné, nevhodné pro malé děti.
Komentáře
Také zdravím a mohla bych poprosit o recept na khandvi?
Našla jsem na internetu, ale není nad zkušenost 😁……moc děkuji Hanka
Zdravím,
mně tato exotická (koření) jídla moc chutnají, brzy udělám. Prima.