Tento recept je taková moje malinká obměna originálu. Původní recept je z lilku, ale když nám zahrada nadělí spoustu patizonů, hodí se každý nápad, jak je zpracovat. Originální recept je od autorky knihy Mon premier diner indien, ve které jsem našla spoustu inspirace.

Ingredience
  • patizony podle potřeby
  • 4 stroužky česneku
  • listy kari
  • 3 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 3 lžička tamarindové pasty
  • 1 lžíce černého hořčičného semínka
  • 3 lžičky semínek fenyklu
  • 1 lžička kmínu
  • 3 lžičky mleté kurkumy
  • mletá chilli paprička podle chuti
  • 70 ml jablečného octa
  • 50 g rýžového sladu
  • sezamový olej
  • sůl

Jak připravit kořeněný patizon po indicku

  1. Nakrájejte patizon na ne příliš malé kousky. V receptu je použitý malý žlutý, ten stačí na poloviny.
  2. Dejte olej do velké pánve, rozpalte ho a začněte restovat patizon, dokud není zlatý a vařený. Dejte ho zatím stranou.
  3. Oloupejte česnek a nakrájejte zázvor, vložte je do hmoždíře a rozmačkejte, dokud nezískáte pastu. Na další pánev nalijte sezamový olej, všechna koření uvedená v receptu a začněte lehce restovat. Přidejte česnekovo-zázvorovou pastu.
  4. Slad rozpusťte v jablečném octu a přidejte tamarindovou pastu. Přilijte tuto směs do pánve, přidejte patizon, osolte a pokračujte ve vaření, dokud směs nezačne houstnout a mít lepivou konzistenci. Nechte vychladnout a máte hotovo.

Praktické

  • Podávejte s čím je libo. Přijde vhod khandvi, indický chléb, rýže a nebo jakékoliv placky.
  • Při nákupu tamarindové pasty dejte pozor na složení! Ne všechny jsou ideální, doporučuji kvalitní bez cukru a éček.
  • Nevynechte žádné koření.

Obměna

  • Místo patizonu můžete použít lilek, jako je v originálním receptu.

Děti

  • Pikantní, kořeněné, nevhodné pro malé děti.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Syn už nepotřebuje inhalátor (Jitka)

Jitka: Dobrý den, chtěla bych jen dát zprávu o...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Díky Jíme Jinak lépe zvládáme vést firmu (Lenka)

Lenka: Dobrý večer, milá Evičko! Skláním se a tleskám!!!...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Po třech týdnech 10 kg dole (Radka)

Radka: Ahoj, tak 28.3. jsem odstartovala program jarní očisty....

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Nepotřebuji už kávu ani sladké a kila jdou krásně dolů (Janka)

Janka: Děkuji za kurz Podzimní detox-Vánoce jinak! Na jaře...

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMirabelkový nákyp
Další článekČočkový koláč s cuketou (bezlepkový)