Mangoldové pesto je výborné. Sám mangold chutná dost nevýrazně, ale s přidáním oříšků nebo semínek, česneku a bazalky se mění v lahůdku. Mažeme ho na pečivo, plníme s ním palačinky a přidáváme do těstovin.
Ingredience
pro 2 porce
  • 230 g mangoldu (cca 15 kusů bez řapíků)
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g kešu
  • 4 g lístků bazalky (cca hrstička bez stonků)
  • 6 lžic olivového oleje + na zalití
  • 1/2 lžičky soli

Jak udělat pesto z mangoldu a kešu oříšků

  1. Omyjeme listy mangoldu, necháme oschnout a pokrájíme na menší kusy, řapíky nepoužijeme.
  2. Kešu opražíme na pánvičce až zavoní a začne zlátnout. Ale nespálit!
  3. V mixéru rozmixujeme nejprve mangold co nám mixér dovolí, pak přidáme ostatní ingredience.
  4. Olej přidáváme postupně podle hustoty, jakou máme rádi.
  5. Ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl nebo česnek.
  6. Pesto přendáme do skleničky a zalijte olejem, aby se nekazilo.
  7. Uchovávejte v lednici a během pár dnů spotřebujte, případně sterilujte 20 minut na 80°C.

Praktické

  • Chuť je podobná špenátu.
  • Čím víc bazalky a česneku, tím pikantnější chuť, vyzkoušejte a přidávejte.
  • Do pesta se obvykle dává citrón, ale do mangoldového ho nedávám a chutná mi to skvěle.
  • Sůl si dejte podle chuti. Nám stačí uvedené množství, pro většinu lidí je to málo.
  • Když jsem ho dělala poprvé, tak jsem hlídala množství a vše odvažovala kvůli receptu, ale další už jsem dělala od oka a podle chuti a vždy vyšlo dobře, tak se s vážením a měřením nemusíte příliš stresovat.

Obměna

  • Do pesta můžete přidat i citrónovou šťávu (podle chuti 1 – 4 lžíce).
  • Místo kešu můžete dát piniová, dýňová nebo slunečnicová semínka.
  • Hodí se také mandle nebo kombinace semínek a oříšků.
  • Pesto je moc dobré i s troškou černé himalájské “vajíčkové” soli. Bude mít zase jinou chuť.
  • Místo olivového oleje můžete dát i pražený dýňový olej, vytvoří výbornou chuť.

Kombinujeme

  • Pesto se nejvíce hodí k těstovinám (i v RAW verzi třeba z naspiralizovaných batátů nebo mrkve), ale využijete ho i do zálivek na saláty, nebo namazat na placky, palačinky, krekry a sušenky, chléb, lazaně, jako dip se zeleninou nebo zeleninovými chipsy, do rizot či jiných obilovin.

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

První komentář. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Nevim proc, ale myslela jsem si, ze mangold je v syrovem stavu těžko stravitelny. Proto jsem ho vzdy tepelne upravovala. Ale tady vidim, ze ho pouzivate syrovy. Jak to tedy je prosim

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNeštovice, spalničky, spála – Bát se nebo ne?
Další článek7 nápadů, jak zatížit kvašenou zeleninu