Mangoldové pesto je výborné. Sám mangold chutná dost nevýrazně, ale s přidáním oříšků nebo semínek, česneku a bazalky se mění v lahůdku. Mažeme ho na pečivo, plníme s ním palačinky a přidáváme do těstovin.
Ingredience
pro 2 porce
- 230 g mangoldu (cca 15 kusů bez řapíků)
- 4 stroužky česneku
- 100 g kešu
- 4 g lístků bazalky (cca hrstička bez stonků)
- 6 lžic olivového oleje + na zalití
- 1/2 lžičky soli
Jak udělat pesto z mangoldu a kešu oříšků
- Omyjeme listy mangoldu, necháme oschnout a pokrájíme na menší kusy, řapíky nepoužijeme.
- Kešu opražíme na pánvičce až zavoní a začne zlátnout. Ale nespálit!
- V mixéru rozmixujeme nejprve mangold co nám mixér dovolí, pak přidáme ostatní ingredience.
- Olej přidáváme postupně podle hustoty, jakou máme rádi.
- Ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl nebo česnek.
- Pesto přendáme do skleničky a zalijte olejem, aby se nekazilo.
- Uchovávejte v lednici a během pár dnů spotřebujte, případně sterilujte 20 minut na 80°C.
Praktické
- Chuť je podobná špenátu.
- Čím víc bazalky a česneku, tím pikantnější chuť, vyzkoušejte a přidávejte.
- Do pesta se obvykle dává citrón, ale do mangoldového ho nedávám a chutná mi to skvěle.
- Sůl si dejte podle chuti. Nám stačí uvedené množství, pro většinu lidí je to málo.
- Když jsem ho dělala poprvé, tak jsem hlídala množství a vše odvažovala kvůli receptu, ale další už jsem dělala od oka a podle chuti a vždy vyšlo dobře, tak se s vážením a měřením nemusíte příliš stresovat.
Obměna
- Do pesta můžete přidat i citrónovou šťávu (podle chuti 1 – 4 lžíce).
- Místo kešu můžete dát piniová, dýňová nebo slunečnicová semínka.
- Hodí se také mandle nebo kombinace semínek a oříšků.
- Pesto je moc dobré i s troškou černé himalájské „vajíčkové“ soli. Bude mít zase jinou chuť.
- Místo olivového oleje můžete dát i pražený dýňový olej, vytvoří výbornou chuť.
Kombinujeme
- Pesto se nejvíce hodí k těstovinám (i v RAW verzi třeba z naspiralizovaných batátů nebo mrkve), ale využijete ho i do zálivek na saláty, nebo namazat na placky, palačinky, krekry a sušenky, chléb, lazaně, jako dip se zeleninou nebo zeleninovými chipsy, do rizot či jiných obilovin.
Nevim proc, ale myslela jsem si, ze mangold je v syrovem stavu těžko stravitelny. Proto jsem ho vzdy tepelne upravovala. Ale tady vidim, ze ho pouzivate syrovy. Jak to tedy je prosim
Špenát, rebarbora a mangold obsahují velké množství kyseliny šťavelové, která na sebe váže minerály, například vápník a železo, proto je organismus nemůže využít. Kdybyste tyto zeleniny jedla ve velkých dávkách a často, mohla byste se teoreticky dopracovat k ledvinovým kamenům. Vařením ani dušením se ale stejně kyselina šťavelová nedá zničit. Její obsah můžete částečně snížit blanšírováním. Použitou vodu vylijte. I takto si můžete testy připravit, pokud se kyseliny obáváte. My však pesto používáme jako kondiment do zálivek na salát, případně jako pomazánku na chleba párkrát za sezónu, pro nás je to tedy spíše zpestření než výživa.
Moc dekuji Evi za velmi obsahle a velmi zajimave vysvetleni. Konecne uz tomu rozumim ;)
Rádo se stalo, Petro, tak to je prima, to mám radost :-)