Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Nudličky z tempehu se zeleninou

Uvařeno
sezóna zima
děti od 2 let

Tempeh je velmi chutná náhražka masa s vysokou výživnou hodnotou. Proto se vyplatí mít ho doma vždy v zásobě, když potřebujeme uvařit nějakou rychlovku. Zkuste pro jednou tempeh místo krájení nastrouhat a pokrm bude mít zase jiný rozměr.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • hrnek čínského zelí nakrájeného na jemno
  • jarní cibulka nebo pórek (asi 10 cm)
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 uzený tempeh (200 g)
  • umeocet
  • sójová omáčka

Po zimě jsem se cítila unavená, bez energie a potřebovala jsem shodit kila nastřádaná za poslední roky. Cítila jsem, ...

Postup

  1. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na tenké proužky nakrájenou cibuli a mrkev, přidejte sůl a restujte asi 10 minut.
  2. Mezitím si nastrouhejte tempeh na hrubém struhadle.
  3. Přidejte do pánve jarní cibulku nebo pórek nakrájené na kolečka a ještě minutu či dvě restujte.
  4. Přisypejte nastrouhaný tempeh, pořádně promíchejte a nakonec přidejte nakrájené čínské zelí a podlijte troškou vody.
  5. Restujte už jen chvíli, aby zelí jen změklo a přitom zůstalo křupavé.
  6. Ochutnejte a pokud to bude málo slané, dochuťte trochou umeocta (je kyselý a slaný) nebo sójové omáčky.

Praktické

  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijte tempeh přírodní nebo marinovaný v tamari (ne v shoyou) a sójovou omáčku použijte právě tamari.
  • Pro verzi bez sóji více osolte a vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod. Místo tempehu dejte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).

Obměna

  • Místo uzeného tempehu můžete použít marinovaný nebo natural (ten je potřeba víc ochutit), případně tofu nebo luštěninu.
  • Pokud máte rádi ostřejší chuť, použijte oblíbené koření jako česnek, zázvor, kurkumu nebo kari.
  • Na fotce je rýže basmati se slunečnicovým semínkem, omáčka z mrkve a petržele a ledový salát, ale můžete si takto upravený tempeh dát s jakoukoli jinou obilovinou a zeleninou.

Děti

  • Tento pokrm můžete dát dítěti kolem 2 let. Pokud bych vařila pro mladší, použila bych bílé tofu místo tempehu a šetřila se solí.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahoj, tak jsem dnes vyzkoušela ty nudličky z tempehu a je to fakt dobé, moc jsem tomu recetu nevěřila, ale vemi mi chutnal. Děkuji a přeji krásné dny

Chuťově moc dobré jídlo.Zelí jsem neměla,tak jsem přidala na ochucení česnek k tomu rýži, batátové hranolky a pickles.:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...