- 1 hrnek celozrnné rýže (160 g)
- 2,5 hrnku vody
- sůl
Jak uvařit celozrnnou rýži
- Rýži propláchneme a zalijeme 2,5 násobkem vody.
- Dáme vařit a přidáme trošku soli.
- Vaříme asi 35 – 40 minut do vstřebání vody.
- Během vaření nemícháme! Jinak se rýže připálí.
Praktické
- Délka varu záleží na typu rýže, některé druhy jsou rychleji, jiné se musí povařit trochu déle. Nejlepší je rýži po vstřebání vody ochutnat. Pokud by rýže nebyla ještě uvařená, přidejte trochu horké vody a nechte ji 5 minut ještě vařit. Bílá rýže je hotová už za 20 minut.
Obměna
- Do rýže lze přidat různé druhy semínek, jako dýňové, slunečnicové, sezamové nebo lněné semínko. Další variace získáte, když část rýže nahradíte jinou obilovinou, např: jáhly, bezpluchým ovsem, kroupami, pohankou…
Děti
- Rýže a jáhly patří mezi první potraviny, které děti ochutnají. Do roka vaříme bez soli a zvětšíme podíl vody. Rýži více rozvaříme, aby byla dobře pro děti stravitelná. Od roka můžeme rýži už trošku přisolit, začínáme pár zrníčky soli a postupně přidáváme.
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Zdravím všechny, v obchodě jsem viděla prodávat červenou a černou rýži. Máte někdo s nimi nějaké zkušenosti? Jsou vhodné?
moc tomu nerozumím,proč když se to olupe,tak ceny byvají o mnoho nižší.obdoba je to i s moukou,kdy celozrná byvá klidně o polovinu dražší než ta která se pracně mele do podoby hladké mouky