Cereální, grahamový, celozrnný, vícezrnné... krupice, lámanka, kroupy. Víte, co tyto pojmy znamenají?
  • Celé zrno, celozrnný – Obilné zrno (obilka) se skládá z obalu, vnitřní moučné části – endospermu a  klíčku. Celozrnná mouka je ta, která vzniká na mletím celého zrna. Bílá mouka obsahuje jen endosperm.
  • Cereální, cereálie – Cereálie je jiný název pro obiloviny. „Cereální pečivo“ je tedy jen synonymem pro „pečivo z obilovin“ (jakýchkoli, celozrnných i vyrobených z bílé mouky). Dnes se však název cereálie často používá pro různé rafinované snídaňové výrobky.
  • Grahamová mouka – Jde o typ celozrnné mouky. Obsahuje všechny tři části obilného zrna, které jsou ale umlety zvlášť. Endosperm najemno, obal a klíček nahrubo. Je pojmenovaná podle amerického kněze Sylvestera Grahama, který se stavěl proti trendu vyrábět bílou, rafinovanou a o živiny ochuzenou mouku.
  • Instantní (mouka, krupice) – Mouka nebo krupice, které byly při výrobě tepelně ošetřeny, a proto se už nemusejí vařit. Jsou méně výživné než jejich syrové protějšky, ty ale musíte před konzumací uvařit sami. Instantní mouky a krupice se mimo jiné používají pro přípravu kaší.
  • Klíčky – Klíček je část obilného zrna (viz Celé zrno). Klíčky jsou bohaté na kvalitní tuky, vitaminy sk. B, vitamin E, minerály a stopové prvky. Používají se jako doplněk výživy.
  • Kroupy – Lehce obroušené zrno. Dají se považovat za polo–celozrnný produkt (obsahují část obalu zrna a celý klíček). Tradičně jsou známé kroupy ječné, nyní se prodávají i kroupy pohankové, teoreticky mohou existovat kroupy jakékoli obiloviny.
  • Krupice – Nahrubo umleté zrno obilí. Mezi krupicí a moukou je rozdíl pouze v hrubosti mletí. Hrubá mouka je o něco jemněji namletá krupice.
  • Lámanka – Rozlámané kroupy. Nejčastěji se prodává pohanková lámanka, ale může existovat lámanka z kterékoli obiloviny. Bulgur je vlastně předvařená lámanka z tvrdozrnné pšenice.
  • Otruby – Vedlejší produkt mletí při výrobě bílé mouky. Obsahují především obal zrna, ale také částice klíčku a endospermu (jednotlivé části nelze úplně oddělit).
  • Semolina – Mouka nebo krupice z tvrdozrnné pšenice. Semolinové těstoviny jsou vyrobené z této mouky.
  • Vícezrnné – Ve vícezrnných výrobcích musí být kromě pšenice nebo žita použitý ještě nejméně pětiprocentní podíl jiných obilovin, luštěnin, oříšků nebo semínek.
  • Vločky – Při jejich výrobě se zrno nejdřív napaří, aby se při lisování nerozpadlo. Rozlisované zrno se následně suší. Vločky mohou být celozrnné (ponechají se v nich všechny části zrna), nebo nikoli (při lisování se odstraní obal nebo klíček nebo oboje). Výrobci většinou nespecifikují, jakou technologii používají.

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Čtěte dále