Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Neshánějte droždí, není potřeba!

Droždí není zdravé. Mnohem lepší pro naše trávení je používat kvásek. Ten má dokonce řadu zdravotních výhod. Z kvásku děláme knedlíky, koláče, chleby, bábovky, vánočky, mazance. Ty naše jsou nejen bez droždí, ale i bez cukru, mléka a bílé mouky. V článku najdete 11 tradičních a 10 bezlepkových receptů. S kváskem totiž můžete dělat i bezlepkové pečivo a moučníky!

Proč není droždí vhodné

Předností droždí je, že díky němu nám těsto kyne velmi rychle. Když se přidá cukr, kyne ještě rychleji. Neustále spěcháme a nemáme čas čekat, až těsto vykyne. Ale za cenu toho, že s jeho konzumací dostaneme do těla nevyvážený poměr kvasinek a látky, které se při jeho přípravě používají. Jedná se o amoniak, fosfrečné kyseliny, sodíkové sloučeniny, křemičité látky a syntetické oleje. Některé mají zabránit nežádoucímu růstu bakterií, jiné snižují pěnivost. Je to zkrátka jako s každou průmyslově vyráběnou potravinou – výroba je levná, zboží se nekazí a má určité vlastnosti které od droždí očekáváme, ale za cenu zbytečné potravinářské chemie, která nám neprospívá, zatěžuje naše játra a poškozuje tak ve svém důsledku naše zdraví. Když už droždí, tak bez chemie. To si můžete udělat doma viz recept na konci článku.

Kváskové pečení se v posledních letech vrací na výsluní. Je to tradiční metoda a má řadu výhod. Díky působení bakterií mléčného kvašení se rozkládá fytin, který se nachází ve slupkách obilovin, luštěnin i ořechů. Šetříme tím svoje trávení a chráníme zdraví. Kdo totiž nemá střeva zcela v pořádku (což je bohužel většina populace), tomu fytin běžně obsažený v pečivu, které neprojde několikahodinový kvašením jak pečivo z kvásku, bude škodit. Fytin, který nestrávíme, nás obírá o naše vlastní minerály, které na sebe váže. Nadbytek fytinu ve stravě se dává do souvislosti s kazivostí zubů, špatnými nehty, vlasy, osteoporózou a dalšími nemocemi z nedostatku minerálů.

Výhody kvásku

Pokud jíme poctivé kváskové pečivo, získáme minerály navíc! Jednak proto, že celozrnná mouka, kterou při domácí výrobě používáme, obsahuje cca o 70% minerálů a vitamínů více než bílá, která tvoří základ kupovaného pečiva. A dalším důvodem je, že při fermentaci se fytin (vápenato-hořečnatá sůl a kyselina fytová) rozloží a naše tělo tak získá další vápník a hořčík. Podobně se to má s lepkem. I ten se během kynutí začne štěpit a je pro nás lépe stravitelný, tedy se nedostane do střeva a nemůže páchat škody, o kterých se v souvislosti s lepkem v posledních letech tolik mluví.

Kvásek si sami doma snadno připravíte z mouky a vody. Můžete mít žitný, pšeničný i bezlepkové viz odkazy níže v článku, nebo si můžete vzít od někoho malý kousek a doma ho namnožit. Podívejte se na kváskovou mapu, zda nabízí kvásek někdo ve vašem okolí.

Kváskové pečivo nenadýmá

Protože při poctivém kynutí pomocí fermentace se ničí antinutrienty a zlepšuje se stravitelnost i využitelnost živin, jedna věc, kterou pocítíte okamžitě, je nadýmání. Jakmile opustíte konvenční pečivo a přejdete na kváskové, uleví se vašemu střevu a bříško vám splaskne. Samozřejmě, pokud to nebudete s pečivem přehánět. Ani to zdravé kváskové totiž netvoří základ našeho jídelníčku.

Jde to i bezlepkově

Pokud máte potíže s lepkem, věřte, že není problém vyrobit si doma bezlepkový kvásek (Jak udělat rýžový kvásek, Jak založit pohankový kvásek) a připravovat pečivo z bezlepkových obilovin. Chce to trochu praxe, takže pokud jste začátečník, raději se inspirujte již našimi ověřenými recepty.

Vyzkoušejte některé zdravé recepty na domácí pečivo s kváskem

Domácí pečivo – krásné, zdravé, chutné

Další recepty na zdravé preclíky, slané tyčinky, krekry, pizzu, donuty, štrúdly a další pečené dobrůtky najdete v sekci Pečivo. Že si s tím kupovaným ty naše domácí dobrůtky nezadají, to můžete nejlépe posoudit, až je ochutnáte. Pro představu, že i krásně vypadají přikládáme fotky z našich receptů, abychom vás naladili na domácí pečení.

Recept na domácí kvasnice

Pokud se bez droždí neobejdete, je lepší si vybit vlastní z brambor, cukru, vody a piva. Je to snadné – brambory se uvaří, oloupou, prolisují a přidá se voda, aby vznikla hustá kaše. Do té se přidá cukr rozpuštěný ve vodě. Výsledkem je sladká kaše nebo spíše sirup, který necháme kynout na teplém místě. Jakmile začne pracovat, přidáme pivo, promícháme a necháme ještě 24 hodin v teple. A máme domácí kvasnice. Když znáte návod, tušíte, proč je na Jíme Jinak vůbec nepoužíváme.

 

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Jak se zbavit závislosti na lepku

Petra se ptá, jak získat pevnou vůli a zbavit se závislosti na lepku.
klub
2

Jak založit italský kvásek Lievito Madre

Chcete mít pečivo nadýchané a měkoučké jako vatičku? Založte si italský kvásek lievito madre. Jak? Přesně krok po kroku podle tohoto postupu! Stačí minutka...
Blog
klub
1
15

Proč je kvásek lepší než droždí – 1.díl

Víte z čeho se vyrábí droždí? Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi pečením z droždí a pečením z kvásku. Jaký vliv to má na fytin? Proč je kváskové pečení výhodn...
Blog
klub
2
7

Jak založit kvásek a jak se o něj starat – 2. díl

Kváskové pečení není žádná věda, ale je důležité pochopit celý princip kváskování, pak už to jde doslova jako po másle. Kde sehnat kvásek, jak si založit v...
Blog
klub
3
21

Jak skladovat a zachránit kvásek – 3.díl

Ve třetím díle si povíme, jak a kde nejlépe skladovat kvásek. Jestli ho lze ho zachránit, když ho zapomeneme nakrmit a kvásek se zkazí. Dostanete důležité ...

Domácí plněný celozrnný pita chléb

Fast food ve zdravé podobě? To je tato domácí celozrnná plněná pita. Potěšíte s ní třeba jako svačinka vašeho školáka :-)