Neshánějte droždí, není potřeba!

0

Droždí není zdravé. Mnohem lepší pro naše trávení je používat kvásek. Ten má dokonce řadu zdravotních výhod. Z kvásku děláme knedlíky, koláče, chleby, bábovky, vánočky, mazance. Ty naše jsou nejen bez droždí, ale i bez cukru, mléka a bílé mouky. V článku najdete 11 tradičních a 10 bezlepkových receptů. S kváskem totiž můžete dělat i bezlepkové pečivo a moučníky!

Proč není droždí vhodné

Předností droždí je, že díky němu nám těsto kyne velmi rychle. Když se přidá cukr, kyne ještě rychleji. Neustále spěcháme a nemáme čas čekat, až těsto vykyne. Ale za cenu toho, že s jeho konzumací dostaneme do těla nevyvážený poměr kvasinek a látky, které se při jeho přípravě používají. Jedná se o amoniak, fosfrečné kyseliny, sodíkové sloučeniny, křemičité látky a syntetické oleje. Některé mají zabránit nežádoucímu růstu bakterií, jiné snižují pěnivost. Je to zkrátka jako s každou průmyslově vyráběnou potravinou – výroba je levná, zboží se nekazí a má určité vlastnosti které od droždí očekáváme, ale za cenu zbytečné potravinářské chemie, která nám neprospívá, zatěžuje naše játra a poškozuje tak ve svém důsledku naše zdraví. Když už droždí, tak bez chemie. To si můžete udělat doma viz recept na konci článku.

Kváskové pečení se v posledních letech vrací na výsluní. Je to tradiční metoda a má řadu výhod. Díky působení bakterií mléčného kvašení se rozkládá fytin, který se nachází ve slupkách obilovin, luštěnin i ořechů. Šetříme tím svoje trávení a chráníme zdraví. Kdo totiž nemá střeva zcela v pořádku (což je bohužel většina populace), tomu fytin běžně obsažený v pečivu, které neprojde několikahodinový kvašením jak pečivo z kvásku, bude škodit. Fytin, který nestrávíme, nás obírá o naše vlastní minerály, které na sebe váže. Nadbytek fytinu ve stravě se dává do souvislosti s kazivostí zubů, špatnými nehty, vlasy, osteoporózou a dalšími nemocemi z nedostatku minerálů.Výhody kvásku

Pokud jíme poctivé kváskové pečivo, získáme minerály navíc! Jednak proto, že celozrnná mouka, kterou při domácí výrobě používáme, obsahuje cca o 70% minerálů a vitamínů více než bílá, která tvoří základ kupovaného pečiva. A dalším důvodem je, že při fermentaci se fytin (vápenato-hořečnatá sůl a kyselina fytová) rozloží a naše tělo tak získá další vápník a hořčík. Podobně se to má s lepkem. I ten se během kynutí začne štěpit a je pro nás lépe stravitelný, tedy se nedostane do střeva a nemůže páchat škody, o kterých se v souvislosti s lepkem v posledních letech tolik mluví.

Kvásek si sami doma snadno připravíte z mouky a vody. Můžete mít žitný, pšeničný i bezlepkové viz odkazy níže v článku, nebo si můžete vzít od někoho malý kousek a doma ho namnožit. Podívejte se na kváskovou mapu, zda nabízí kvásek někdo ve vašem okolí.

Kváskové pečivo nenadýmá

Protože při poctivém kynutí pomocí fermentace se ničí antinutrienty a zlepšuje se stravitelnost i využitelnost živin, jedna věc, kterou pocítíte okamžitě, je nadýmání. Jakmile opustíte konvenční pečivo a přejdete na kváskové, uleví se vašemu střevu a bříško vám splaskne. Samozřejmě, pokud to nebudete s pečivem přehánět. Ani to zdravé kváskové totiž netvoří základ našeho jídelníčku.

Jde to i bezlepkově

Pokud máte potíže s lepkem, věřte, že není problém vyrobit si doma bezlepkový kvásek (Jak udělat rýžový kvásek, Jak založit pohankový kvásek) a připravovat pečivo z bezlepkových obilovin. Chce to trochu praxe, takže pokud jste začátečník, raději se inspirujte již našimi ověřenými recepty.

Vyzkoušejte některé zdravé recepty na domácí pečivo s kváskem

Domácí pečivo – krásné, zdravé, chutné

Další recepty na zdravé preclíky, slané tyčinky, krekry, pizzu, donuty, štrúdly a další pečené dobrůtky najdete v sekci Pečivo. Že si s tím kupovaným ty naše domácí dobrůtky nezadají, to můžete nejlépe posoudit, až je ochutnáte. Pro představu, že i krásně vypadají přikládáme fotky z našich receptů, abychom vás naladili na domácí pečení.

Recept na domácí kvasnice

Pokud se bez droždí neobejdete, je lepší si vybit vlastní z brambor, cukru, vody a piva. Je to snadné – brambory se uvaří, oloupou, prolisují a přidá se voda, aby vznikla hustá kaše. Do té se přidá cukr rozpuštěný ve vodě. Výsledkem je sladká kaše nebo spíše sirup, který necháme kynout na teplém místě. Jakmile začne pracovat, přidáme pivo, promícháme a necháme ještě 24 hodin v teple. A máme domácí kvasnice. Když znáte návod, tušíte, proč je na Jíme Jinak vůbec nepoužíváme.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSkleněné lahve, brčka a skladovací dózy s 25% slevou
Další článekSmetanové těstoviny s řepou