Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Bezpracný multisemínkový nekynutý chleba (bez mouky)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Výborný, sytý a rychlý chléb plný semínek, který chutná malým i velkým. Je výborný jen tak samotný, namazaný, k polévce, jako topinka i jako krutony. Zcela bez mouky, droždí i kvásku – zvládne ho upéct opravdu každý.

Ingredience
  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 2 a 1/4 hrnku ovesných vloček
  • 1/3 hrnku jáhel (quinoi/teffu)
  • 1/3 hrnku pohanky kroupa
  • 1/2 hrnku lněných semínek
  • 1/4 chia semínek
  • 30 g psyllia
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce obilného sirupu nebo sladu (není nutné)
  • 1 hrnek mandlí nebo lískových oříšků
  • 2 a 3/4 hrnku vody

U nás doma se jí jinak. Všechno to začalo v roce 2011, když mě srazilo jakési autoimunitní onemocnění. Tři roky jsem ...

Jak připravit semínkový chléb

  1. Obdélníkovou pečící formu na chléb (srnčí hřbet) vyložíme pečícím papírem.
  2. Pohanku, jáhly a slunečnicová semínka nasucho opražíme na pánvi, až začnou vonět a zezlátnou.
  3. Smícháme vločky, sůl, slunečnici, jáhly, pohanku a ořechy.
  4. V jiné nádobě smícháme vodu, psyllium, chia, lněné semínko, sladidlo (pokud používáme) a necháme minutku nasáknout.
  5. Smícháme suché ingredience s mokrými a vložíme těsto do formy na pečící papír.
  6. Necháme 2-24 hodin (můžeme přes noc) zakryté pod utěrkou.
  7. Pečeme na 180°C cca 20 minut.
  8. Vytáhneme z formy a na pečícím papíře dopečeme 30-40 minut dozlatova.
  9. Necháme 2 hodiny vychladnout a poté krájíme.

Praktické

  • Chléb uchováváme zabalený v utěrce.
  • Výborný je nasucho orestovaný na pánvi, nebo v troubě (lze potřít olejem a bylinkami/česnekem).
  • Lze z něj udělat moc dobré krutony do polévky, salátu atp.
  • V případě přísné bezlepkové diety volte ovesné vločky bez lepku, anebo jiné vločky (jáhlové, pohankové aj.).

Obměna

  • Místo mandlí můžete dát jiné oříšky.
  • Semínka můžete měnit dle chuti. Výborná jsou i dýňová.
  • Pohanku a jáhly můžete vynechat (pak je třeba snížit množství vody v receptu) nebo nechat jen jedno z toho. Anebo nahradit třeba quinoou, amarantem, teffem aj.
  • Tento chléb jde udělat i ve sladké verzi – vynechte sůl (dejte jen špetku), přidejte více sladidla, sušené ovoce a místo semínek oříšky. Můžete přidat i sladké koření (skořice, perníkové), vanilku nebo kakao.

Děti

  • Chléb je vhodný pro děti od 2 let.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tento chleba je genialny! Uplna droga, musim sa kontrolovat aby som si odkrojila “len” styri kusky. Dakujem za recept.

Chlebík se moc povedl, na snídani sklidil velký úspěch. Byla k němu celerová pomazánka -nastrouhaný celer spojený skvělou kešu majonézou. Dělaly se nám boule za ušima. :) Díky za skvělý recept, přidávám mezi oblíbené.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

6
36

Citrónový dortík

Osvěžující citrónový krém a lehký korpus ze semínek a vloček. Tento zdravý dortík je zcela bez cukru, mouky, lepku a živočišných produktů. Je lehký, ale zá...

Těstovinová miso polévka s omega 3 mastnými kyselinami

Luxusní podzimní polévka, která pohladí, zasytí a zahřeje. A navíc dodá tolik potřebné omega 3 mastné kyseliny.

Návykové slané tyčinky ve 4 verzích (bez lepku, low-carb, paleo)

Luxusní slané tyčinky chutí podobné tyčinkám značky Damodara, které lze udělat v mnoha různých verzích. Doporučuji zdvojit dávku, jsou silně návykové!

Cereální kváskový chléb Bezlepkáč

Miluji tu vůni a chuť domácího chleba. Ta křupavá kůrka, obláčkově nadýchaná střídka, nakyslá chuť po kvásku… Právě takový je tento cereální kváskový...