Výborný, sytý a rychlý chléb plný semínek, který chutná malým i velkým. Je výborný jen tak samotný, namazaný, k polévce, jako topinka i jako krutony. Zcela bez mouky, droždí i kvásku - zvládne ho upéct opravdu každý.

Ingredience
  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 2 a 1/4 hrnku ovesných vloček
  • 1/3 hrnku jáhel (quinoi/teffu)
  • 1/3 hrnku pohanky kroupa
  • 1/2 hrnku lněných semínek
  • 1/4 chia semínek
  • 30 g psyllia
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce obilného sirupu nebo sladu (není nutné)
  • 1 hrnek mandlí nebo lískových oříšků
  • 2 a 3/4 hrnku vody

Jak připravit semínkový chléb

  1. Obdélníkovou pečící formu na chléb (srnčí hřbet) vyložíme pečícím papírem.
  2. Pohanku, jáhly a slunečnicová semínka nasucho opražíme na pánvi, až začnou vonět a zezlátnou.
  3. Smícháme vločky, sůl, slunečnici, jáhly, pohanku a ořechy.
  4. V jiné nádobě smícháme vodu, psyllium, chia, sladidlo (pokud používáme) a necháme minutku nasáknout.
  5. Smícháme suché ingredience s mokrými a vložíme těsto do formy na pečící papír.
  6. Necháme 2-24 hodin (můžeme přes noc) zakryté pod utěrkou.
  7. Pečeme na 180°C cca 20 minut.
  8. Vytáhneme z formy a na pečícím papíře dopečeme 30-40 minut dozlatova.
  9. Necháme 2 hodiny vychladnout a poté krájíme.

Praktické

  • Chléb uchováváme zabalený v utěrce.
  • Výborný je nasucho orestovaný na pánvi, nebo v troubě (lze potřít olejem a bylinkami/česnekem).
  • Lze z něj udělat moc dobré krutony do polévky, salátu atp.
  • V případě přísné bezlepkové diety volte ovesné vločky bez lepku, anebo jiné vločky (jáhlové, pohankové aj.).

Obměna

  • Místo mandlí můžete dát jiné oříšky.
  • Semínka můžete měnit dle chuti. Výborná jsou i dýňová.
  • Pohanku a jáhly můžete vynechat (pak je třeba snížit množství vody v receptu) nebo nechat jen jedno z toho. Anebo nahradit třeba quinoou, amarantem, teffem aj.
  • Tento chléb jde udělat i ve sladké verzi – vynechte sůl (dejte jen špetku), přidejte více sladidla, sušené ovoce a místo semínek oříšky. Můžete přidat i sladké koření (skořice, perníkové), vanilku nebo kakao.

Děti

  • Chléb je vhodný pro děti od 2 let.

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Ajko, prosím tě, kdybych chtěla připravit variantu s kváskem, mám přidat jen aktivní kvásek nebo spíš rozkvas? Moc děkuji
    Ivana

      • Chléb je opravdu skvělý, dala jsem aktivní kvásek do vody, super pochoutka bez mouky! Nedala jsem sladidlo, protože jsem neměla, ale s ním to bude určitě ještě o fous lepší:-)

        • Supeeer:) můžete zkusit chlebik i nasladko – dat oříšky (méně semínek) a susene ovoce, případně i pernikove koreni nebo skorici – je taky luxusni 🙂

  2. Dobrý den, chci se zeptat zda nevadí když ty semínka a ořechy nejsou namočené, kvůli kyselině fytové. Děkuji

    • Dobrý den, proto je vhodne nechat cely chlebik přes noc namocit, jak se píše v receptu, anebo přidejte kvasek a nechejte přes noc kvasit.

    • Ano, to je to, co chlebik drzi pohromadě 🙂 můžete zkusit i mleta chia, ale nevím, jestli se nebude rozpadat při krájení.

  3. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek11 tipů, jak chytře využít přístroj Nutramilk v kuchyni včetně postupů
Další článekVýživová doporučení pro obyvatele České republiky. Znáte je?