Výborný, sytý a rychlý chléb plný semínek, který chutná malým i velkým. Je výborný jen tak samotný, namazaný, k polévce, jako topinka i jako krutony. Zcela bez mouky, droždí i kvásku - zvládne ho upéct opravdu každý.

Ingredience
  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 2 a 1/4 hrnku ovesných vloček
  • 1/3 hrnku jáhel (quinoi/teffu)
  • 1/3 hrnku pohanky kroupa
  • 1/2 hrnku lněných semínek
  • 1/4 chia semínek
  • 30 g psyllia
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce obilného sirupu nebo sladu (není nutné)
  • 1 hrnek mandlí nebo lískových oříšků
  • 2 a 3/4 hrnku vody

Jak připravit semínkový chléb

  1. Obdélníkovou pečící formu na chléb (srnčí hřbet) vyložíme pečícím papírem.
  2. Pohanku, jáhly a slunečnicová semínka nasucho opražíme na pánvi, až začnou vonět a zezlátnou.
  3. Smícháme vločky, sůl, slunečnici, jáhly, pohanku a ořechy.
  4. V jiné nádobě smícháme vodu, psyllium, chia, lněné semínko, sladidlo (pokud používáme) a necháme minutku nasáknout.
  5. Smícháme suché ingredience s mokrými a vložíme těsto do formy na pečící papír.
  6. Necháme 2-24 hodin (můžeme přes noc) zakryté pod utěrkou.
  7. Pečeme na 180°C cca 20 minut.
  8. Vytáhneme z formy a na pečícím papíře dopečeme 30-40 minut dozlatova.
  9. Necháme 2 hodiny vychladnout a poté krájíme.

Praktické

  • Chléb uchováváme zabalený v utěrce.
  • Výborný je nasucho orestovaný na pánvi, nebo v troubě (lze potřít olejem a bylinkami/česnekem).
  • Lze z něj udělat moc dobré krutony do polévky, salátu atp.
  • V případě přísné bezlepkové diety volte ovesné vločky bez lepku, anebo jiné vločky (jáhlové, pohankové aj.).

Obměna

  • Místo mandlí můžete dát jiné oříšky.
  • Semínka můžete měnit dle chuti. Výborná jsou i dýňová.
  • Pohanku a jáhly můžete vynechat (pak je třeba snížit množství vody v receptu) nebo nechat jen jedno z toho. Anebo nahradit třeba quinoou, amarantem, teffem aj.
  • Tento chléb jde udělat i ve sladké verzi – vynechte sůl (dejte jen špetku), přidejte více sladidla, sušené ovoce a místo semínek oříšky. Můžete přidat i sladké koření (skořice, perníkové), vanilku nebo kakao.

Děti

  • Chléb je vhodný pro děti od 2 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...
      • Chléb je opravdu skvělý, dala jsem aktivní kvásek do vody, super pochoutka bez mouky! Nedala jsem sladidlo, protože jsem neměla, ale s ním to bude určitě ještě o fous lepší:-)

        • Supeeer:) můžete zkusit chlebik i nasladko – dat oříšky (méně semínek) a susene ovoce, případně i pernikove koreni nebo skorici – je taky luxusni 🙂

  1. Dobrý den, chci se zeptat zda nevadí když ty semínka a ořechy nejsou namočené, kvůli kyselině fytové. Děkuji

    • Dobrý den, proto je vhodne nechat cely chlebik přes noc namocit, jak se píše v receptu, anebo přidejte kvasek a nechejte přes noc kvasit.

    • Ano, to je to, co chlebik drzi pohromadě 🙂 můžete zkusit i mleta chia, ale nevím, jestli se nebude rozpadat při krájení.

  2. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek11 tipů, jak chytře využít přístroj Nutramilk v kuchyni včetně postupů
Další článekVýživová doporučení pro obyvatele České republiky. Znáte je?