Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Pyramidy s indickou čočkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec

Indická kuchyně je opravdu rozmanitá a bohatá na koření. Pokud jí máte rádi a vaříte si indické recepty doma, určitě vás neodradí koření v receptu. Vždy doporučuji koření nevynechávat, protože dodává jídlům jejich specifickou chuť.

Ingredience
Na čočku:
  • čočka 
  • olej
  • kmín celý
  • hořčičné semínko
  • 1 čajová lžička sambaru
  • 1 čajová lžička prášku amchoor
  • saturejka
  • lístky smilu italského
  • česnek
  • 1 čajová lžička prášku z červené řepy
  • 2 lžíce rajčatové šťávy
  • čerstvá cibulka
  • čerstvá petržel
  • dlouhý pepř Pippali
  • umeocet
  • sůl
Na pyramidy: 
  • 200 g jáhel
  • dýně
  • pórek
  • čerstvý česnek
  • červené radicchio
  • kapusta
  • olej
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 400 ml vody na vaření jáhel
  • voda na podlití
Na doplnění talíře (není nutné):
  • kokosový jogrut
  • pitta chléb

Jím Jinak pro mně objevila moje kamarádka, když jsem když jsem měla potíže s trávením, s vysokým tlakem, s autoimunit...

Jak připravit indickou čočku s jáhlovými pyramidkami

  1. Jáhly dobře propláchněte a vložte do hrnce se 400 ml vody. Přiveďte k varu, přikryjte poklicí, snižte plamen a vařte 20 minut, do vstřebání vody.
  2. Zatímco se jáhly vaří, připravte si zeleninu. Na pánev dejte olej, kapustu nakrájenou na proužky, na kostičky nakrájenou dýni, nakrájený pórek a nasekaný čerstvý česnek. Několik minut jemně orestujte. Poté podlijte vodou, přidejte sůl, ochuťte špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a pomalu vařte, dokud dýně není měkká a voda vyvařená. Nakonec přidejte nakrájené červené radicchio.
  3. Když jsou jáhly uvařené a zelenina připravena, vše pečlivě promíchejte.
  4. Pomocí formiček vytvořte požadované tvary. Vložte je na plech vyložený papírem na pečení. Pečte v troubě na 200°C  dozlatova.
  5. Do woku nebo hrnce dejte olej, rozpalte ho a nejprve přidejte kmín a hořčičná semínka, abyste je jemně orestovali.
  6. Když koření začne praskat, přidejte česnek, propláchnutou čočku, lístky smilu a saturejku a restujte několik vteřin. Poté přilijte vodu, přidejte sambar, amchoor, prášek z červené řepy a dvě lžíce rajčatové omáčky. Míchejte a pomalu vařte, dokud není čočka měkká. Ke konci vaření posypejte strouhaným dlouhým pepřem, osolte a dochuťte troškou umeocta.
  7. Naservírujte čočku a pyramidy, můžete přidat ještě lžíci kokosového jogurtu a indický chléb. Posypte čerstvou cibulkou a petrželovou natí.

Praktické

  • Pyramidy se dají tvořit pomocí speciálních formiček a nebo ručně. Fantazii co se týče tvarů se meze nekladou.
  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků a vaší chuti.

Obměna

  • Jako vždy si recept můžete připravit podle svého, ovšem koření by se mělo zachovat.
  • Místo pyramid můžete klidně podávat jen s rýží.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

11
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...
kurz
27

Zeleninový kuskus s letním salátem

Toto hlavní jídlo je nutričně vyvážené, lehké na trávení, přitom dostatečně syté, abyste při hubnutí neměli hlad. Je to rychlovka, kterou budete mít na sto...
kurz
6

Letní rýžový salát s cizrnou

Marocká kuchyně byla inspirací téhle chuťovky. Perfektní do horkých dní.
kurz
20

Quinoa salát s pečenou zeleninou a cizrnovým dipem

Tohle je naprostá delikatesa, určitě bude chutnat i těm, kdo nejsou zrovna nadšenci do zdravé výživy.
kurz
21

Thajské rýžové nudle se zeleninou

Tenhle pokrm inspirovaný indickou kuchyní bude totiž chutnat i těm, kteří nemají rádi zeleninová jídla. Další skvělá rychlovka!