Indická kuchyně je opravdu rozmanitá a bohatá na koření. Pokud jí máte rádi a vaříte si indické recepty doma, určitě vás neodradí koření v receptu. Vždy doporučuji koření nevynechávat, protože dodává jídlům jejich specifickou chuť.

Ingredience

Na čočku:

  • čočka 
  • olej
  • kmín celý
  • hořčičné semínko
  • 1 čajová lžička sambaru
  • 1 čajová lžička prášku amchoor
  • saturejka
  • lístky smilu italského
  • česnek
  • 1 čajová lžička prášku z červené řepy
  • 2 lžíce rajčatové šťávy
  • čerstvá cibulka
  • čerstvá petržel
  • dlouhý pepř Pippali
  • umeocet
  • sůl

Na pyramidy: 

  • 200 g jáhel
  • dýně
  • pórek
  • čerstvý česnek
  • červené radicchio
  • kapusta
  • olej
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 400 ml vody na vaření jáhel
  • voda na podlití

Na doplnění talíře (není nutné):

  • kokosový jogrut
  • pitta chléb

Jak připravit indickou čočku s jáhlovými pyramidkami

  1. Jáhly dobře propláchněte a vložte do hrnce se 400 ml vody. Přiveďte k varu, přikryjte poklicí, snižte plamen a vařte 20 minut, do vstřebání vody.
  2. Zatímco se jáhly vaří, připravte si zeleninu. Na pánev dejte olej, kapustu nakrájenou na proužky, na kostičky nakrájenou dýni, nakrájený pórek a nasekaný čerstvý česnek. Několik minut jemně orestujte. Poté podlijte vodou, přidejte sůl, ochuťte špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a pomalu vařte, dokud dýně není měkká a voda vyvařená. Nakonec přidejte nakrájené červené radicchio.
  3. Když jsou jáhly uvařené a zelenina připravena, vše pečlivě promíchejte.
  4. Pomocí formiček vytvořte požadované tvary. Vložte je na plech vyložený papírem na pečení. Pečte v troubě na 200°C  dozlatova.
  5. Do woku nebo hrnce dejte olej, rozpalte ho a nejprve přidejte kmín a hořčičná semínka, abyste je jemně orestovali.
  6. Když koření začne praskat, přidejte česnek, propláchnutou čočku, lístky smilu a saturejku a restujte několik vteřin. Poté přilijte vodu, přidejte sambar, amchoor, prášek z červené řepy a dvě lžíce rajčatové omáčky. Míchejte a pomalu vařte, dokud není čočka měkká. Ke konci vaření posypejte strouhaným dlouhým pepřem, osolte a dochuťte troškou umeocta.
  7. Naservírujte čočku a pyramidy, můžete přidat ještě lžíci kokosového jogurtu a indický chléb. Posypte čerstvou cibulkou a petrželovou natí.

Praktické

  • Pyramidy se dají tvořit pomocí speciálních formiček a nebo ručně. Fantazii co se týče tvarů se meze nekladou.
  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků a vaší chuti.

Obměna

  • Jako vždy si recept můžete připravit podle svého, ovšem koření by se mělo zachovat.
  • Místo pyramid můžete klidně podávat jen s rýží.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek4 vánoční pasti, které kazí štíhlou linii. Jak na ně?
Další článekVaječný koňak bez vajec