Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Pyramidy s indickou čočkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec

Indická kuchyně je opravdu rozmanitá a bohatá na koření. Pokud jí máte rádi a vaříte si indické recepty doma, určitě vás neodradí koření v receptu. Vždy doporučuji koření nevynechávat, protože dodává jídlům jejich specifickou chuť.

Ingredience
Na čočku:
  • čočka 
  • olej
  • kmín celý
  • hořčičné semínko
  • 1 čajová lžička sambaru
  • 1 čajová lžička prášku amchoor
  • saturejka
  • lístky smilu italského
  • česnek
  • 1 čajová lžička prášku z červené řepy
  • 2 lžíce rajčatové šťávy
  • čerstvá cibulka
  • čerstvá petržel
  • dlouhý pepř Pippali
  • umeocet
  • sůl
Na pyramidy: 
  • 200 g jáhel
  • dýně
  • pórek
  • čerstvý česnek
  • červené radicchio
  • kapusta
  • olej
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 400 ml vody na vaření jáhel
  • voda na podlití
Na doplnění talíře (není nutné):
  • kokosový jogrut
  • pitta chléb

Monika si vyzkoušela, co se stane s tělem, když se začne jíst jinak. My jsme to pozorovaly v přímém přenosu, protože ...

Jak připravit indickou čočku s jáhlovými pyramidkami

  1. Jáhly dobře propláchněte a vložte do hrnce se 400 ml vody. Přiveďte k varu, přikryjte poklicí, snižte plamen a vařte 20 minut, do vstřebání vody.
  2. Zatímco se jáhly vaří, připravte si zeleninu. Na pánev dejte olej, kapustu nakrájenou na proužky, na kostičky nakrájenou dýni, nakrájený pórek a nasekaný čerstvý česnek. Několik minut jemně orestujte. Poté podlijte vodou, přidejte sůl, ochuťte špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a pomalu vařte, dokud dýně není měkká a voda vyvařená. Nakonec přidejte nakrájené červené radicchio.
  3. Když jsou jáhly uvařené a zelenina připravena, vše pečlivě promíchejte.
  4. Pomocí formiček vytvořte požadované tvary. Vložte je na plech vyložený papírem na pečení. Pečte v troubě na 200°C  dozlatova.
  5. Do woku nebo hrnce dejte olej, rozpalte ho a nejprve přidejte kmín a hořčičná semínka, abyste je jemně orestovali.
  6. Když koření začne praskat, přidejte česnek, propláchnutou čočku, lístky smilu a saturejku a restujte několik vteřin. Poté přilijte vodu, přidejte sambar, amchoor, prášek z červené řepy a dvě lžíce rajčatové omáčky. Míchejte a pomalu vařte, dokud není čočka měkká. Ke konci vaření posypejte strouhaným dlouhým pepřem, osolte a dochuťte troškou umeocta.
  7. Naservírujte čočku a pyramidy, můžete přidat ještě lžíci kokosového jogurtu a indický chléb. Posypte čerstvou cibulkou a petrželovou natí.

Praktické

  • Pyramidy se dají tvořit pomocí speciálních formiček a nebo ručně. Fantazii co se týče tvarů se meze nekladou.
  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků a vaší chuti.

Obměna

  • Jako vždy si recept můžete připravit podle svého, ovšem koření by se mělo zachovat.
  • Místo pyramid můžete klidně podávat jen s rýží.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

141
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...
kurz
22

Zeleninový kuskus s letním salátem

Toto hlavní jídlo je nutričně vyvážené, lehké na trávení, přitom dostatečně syté, abyste při hubnutí neměli hlad. Je to rychlovka, kterou budete mít na sto...
kurz
3

Letní rýžový salát s cizrnou

Marocká kuchyně byla inspirací téhle chuťovky. Perfektní do horkých dní.
kurz
16

Quinoa salát s pečenou zeleninou a cizrnovým dipem

Tohle je naprostá delikatesa, určitě bude chutnat i těm, kdo nejsou zrovna nadšenci do zdravé výživy.
kurz
14

Thajské rýžové nudle se zeleninou

Tenhle pokrm inspirovaný indickou kuchyní bude totiž chutnat i těm, kteří nemají rádi zeleninová jídla. Další skvělá rychlovka!