Střapačky nebo-li halušky se zelím a uzeným k nám přišly ze Slovenska. Díky "špeku" z tempehu a kysanému zelí je to chuťově výrazné, syté a lahodné jídlo.
Ingredience
na 2 porce
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 0,5 balíčku kysaného zelí
- 1 lžíce škrobu + 3 lžíce studené vody
- 1 lžíce sladu nebo sirupu (není nutné)
- halušky
- 1/4 uzeného tempehu
- sůl
Jak připravit halušky se zelím a tempehem
- Scedíme si kysané zelí, propláchneme ho a pokrájíme na menší kousky.
- Zelí dáme do hrnce, nalijeme vodu, přidáme lžíci jablečného octa a dusíme cca 15 minut.
- Zelí zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.
- Chvilku provaříme, pokud je zelí kyselé, přidáme lžíci sladu nebo sirupu a vypneme.
- Na oleji si zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku se solí.
- Až je cibulka zlatavá, přidáme na kostičky pokrájený tempeh a společně ještě osmažíme.
- Vypneme.
- Smícháme halušky, zelí a tempeh s cibulkou. Zdobíme petrželkou.
Praktické
- Místo halušek můžete dát i uvařené těstoviny (např. fleky nebo kolínka).
- Místo klasického zelí můžete použít i zelí kedlubnové nebo cuketové.
- Tempeh můžete nahradit uzeným tofu.
Bolo to moc vyborne. Urcite zostane ako top recept :-)
Miluji Slovensko a také halušky ❤️
Vždy je dělala manželka, klasický recept, dnes nastal čas, abych to zkusil jinak 😀
Střapačky se zelím a tempehem s odkazem v receptu na rychlé cuketové halušky. Akorát v receptu nesedí množství porcí, hned jsem dělal dvojnásobnou dávku těsta 😄 Halušky měly opět doma úspěch.
Takže v tomhle receptu by to chtělo upravit porci spíš jako pro jednoho? Chápu dobře? Ať to správně opravím 😉
Už když jsem viděl v míse to množství těsta, tak jsem hned rozhodl udělat 2x dávku. Asi bych napsal do receptu pro 1 osobu a nebo se ženou třeba moc jíme :-)
Týká se to receptu rychlé cuketové halušky.
Bezva, upravím, díky moc 👍
Pěkný den Evi, mohu se zeptat? Mohou tempeh (či seitan) děti?
Vařit kysané zelí ? Vždyť varem se zničí vše co je v kysaném zelí prospěšné.
Všechno se nezničí, Jani. Jasně, zabijí se enzymy apod., proto si na každý talíř dáváme porci kvašené zeleniny. Ale jídla se zelím jsou tak dobrá, že je dáváme občas do placek, do polévek i do jídel jako je toto :-)