Střapačky nebo-li halušky se zelím a uzeným k nám přišly ze Slovenska. Díky "špeku" z tempehu a kysanému zelí je to chuťově výrazné, syté a lahodné jídlo.
Ingredience
na 2 porce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 0,5 balíčku kysaného zelí
  • 1 lžíce škrobu + 3 lžíce studené vody
  • 1 lžíce sladu nebo sirupu (není nutné)
  • halušky
  • 1/4 uzeného tempehu
  • sůl

Jak připravit halušky se zelím a tempehem

  1. Scedíme si kysané zelí, propláchneme ho a pokrájíme na menší kousky.
  2. Zelí dáme do hrnce, nalijeme vodu, přidáme lžíci jablečného octa a dusíme cca 15 minut.
  3. Zelí zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.
  4. Chvilku provaříme, pokud je zelí kyselé, přidáme lžíci sladu nebo sirupu a vypneme.
  5. Na oleji si zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku se solí.
  6. Až je cibulka zlatavá, přidáme na kostičky pokrájený tempeh a společně ještě osmažíme.
  7. Vypneme.
  8. Smícháme halušky, zelí a tempeh s cibulkou. Zdobíme petrželkou.

Praktické

  • Místo halušek můžete dát i uvařené těstoviny (např. fleky nebo kolínka).
  • Místo klasického zelí můžete použít i zelí kedlubnové nebo cuketové.
  • Tempeh můžete nahradit uzeným tofu.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Všechno se nezničí, Jani. Jasně, zabijí se enzymy apod., proto si na každý talíř dáváme porci kvašené zeleniny. Ale jídla se zelím jsou tak dobrá, že je dáváme občas do placek, do polévek i do jídel jako je toto 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejjednodušší jogurt z kokosového mléka
Další článekStravovací revoluce u nás doma (Lůca)