Střapačky nebo-li halušky se zelím a uzeným k nám přišly ze Slovenska. Díky "špeku" z tempehu a kysanému zelí je to chuťově výrazné, syté a lahodné jídlo.
Ingredience
na 2 porce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 0,5 balíčku kysaného zelí
  • 1 lžíce škrobu + 3 lžíce studené vody
  • 1 lžíce sladu nebo sirupu (není nutné)
  • halušky
  • 1/4 uzeného tempehu
  • sůl

Jak připravit halušky se zelím a tempehem

  1. Scedíme si kysané zelí, propláchneme ho a pokrájíme na menší kousky.
  2. Zelí dáme do hrnce, nalijeme vodu, přidáme lžíci jablečného octa a dusíme cca 15 minut.
  3. Zelí zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.
  4. Chvilku provaříme, pokud je zelí kyselé, přidáme lžíci sladu nebo sirupu a vypneme.
  5. Na oleji si zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku se solí.
  6. Až je cibulka zlatavá, přidáme na kostičky pokrájený tempeh a společně ještě osmažíme.
  7. Vypneme.
  8. Smícháme halušky, zelí a tempeh s cibulkou. Zdobíme petrželkou.

Praktické

  • Místo halušek můžete dát i uvařené těstoviny (např. fleky nebo kolínka).
  • Místo klasického zelí můžete použít i zelí kedlubnové nebo cuketové.
  • Tempeh můžete nahradit uzeným tofu.

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...
    • Všechno se nezničí, Jani. Jasně, zabijí se enzymy apod., proto si na každý talíř dáváme porci kvašené zeleniny. Ale jídla se zelím jsou tak dobrá, že je dáváme občas do placek, do polévek i do jídel jako je toto 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejjednodušší jogurt z kokosového mléka
Další článekStravovací revoluce u nás doma (Lůca)