Střapačky nebo-li halušky se zelím a uzeným k nám přišly ze Slovenska. Díky "špeku" z tempehu a kysanému zelí je to chuťově výrazné, syté a lahodné jídlo.

Ingredience
na 2 porce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 0,5 balíčku kysaného zelí
  • 1 lžíce škrobu + 3 lžíce studené vody
  • 1 lžíce sladu nebo sirupu (není nutné)
  • halušky
  • 1/4 uzeného tempehu
  • sůl

Jak připravit halušky se zelím a tempehem

  1. Scedíme si kysané zelí, propláchneme ho a pokrájíme na menší kousky.
  2. Zelí dáme do hrnce, nalijeme vodu, přidáme lžíci jablečného octa a dusíme cca 15 minut.
  3. Zelí zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.
  4. Chvilku provaříme, pokud je zelí kyselé, přidáme lžíci sladu nebo sirupu a vypneme.
  5. Na oleji si zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku se solí.
  6. Až je cibulka zlatavá, přidáme na kostičky pokrájený tempeh a společně ještě osmažíme.
  7. Vypneme.
  8. Smícháme halušky, zelí a tempeh s cibulkou. Zdobíme petrželkou.

Praktické

  • Místo halušek můžete dát i uvařené těstoviny (např. fleky nebo kolínka).
  • Místo klasického zelí můžete použít i zelí kedlubnové nebo cuketové.
  • Tempeh můžete nahradit uzeným tofu.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...
    • Všechno se nezničí, Jani. Jasně, zabijí se enzymy apod., proto si na každý talíř dáváme porci kvašené zeleniny. Ale jídla se zelím jsou tak dobrá, že je dáváme občas do placek, do polévek i do jídel jako je toto 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejjednodušší jogurt z kokosového mléka
Další článekStravovací revoluce u nás doma (Lůca)