- 100 g celozrnné žitné mouky
- 30 g cizrnové mouky nebo hrašky
- cca 40-50 ml vody (do těsta)
- 0,5 lžičky soli
- 100 g cukety
- 1 česnek (není nutné)
Jak připravit cuketové halušky
- Dáme si vařit plný hrnec vody se špetkou soli.
- Nastrouháme si cuketu (buď najemno nebo nahrubo, dle vašich preferencí).
- V míse si smícháme mouky (nebo mouku s hraškou), sůl, přidáme strouhanou cuketu a postupně naléváme 40-50 ml vody (vodu přilévejte postupně, možná budete potřebovat více nebo méně, záleží na savosti vaší mouky).
- Zamícháme a vytvoříme hutnější těsto.
- Do vřící vody pomocí haluškového síta protlačíme těsto.
- Halušky vaříme cca 3-5 minut a pomocí síta vyjmeme, zcedíme a dáme stranou.
- Propláchneme studenou vodou, aby se zastavil var.
- Podáváme například se zelím a uzeným tempehem.
Praktické
- Cuketu i česnek můžete v receptu zcela vynechat a halušky udělat neochucené nebo cuketu nahradit jinou zeleninou (například špenátem a udělat si zelené halušky).
- Halušky chutnají dobře i jen tak samy o sobě. Chutí připomínají těstoviny. Můžete je podávat například s pestem nasladko s mákem a sladem.
- Pokud máte bezlepkovou dietu, vyměňte celozrnnou žitnou mouku za pohankovou mouku.
- Pokud vám nějaké halušky zbudou, můžete je použít i jako zavářku do polévky místo knedlíčků.
- Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ráno připraveno na oběd. Zavařeno lžičkou do horké vody. Po vychladnutí vypadaly podezřele, ale chutnaly skvěle. A protože jsme byly s vnučkami na houbách, s dušenými to je mňamka, jen ochutnávám a ochutnávám a oddělila jsem nejmladší bez plodů lesa.
Hm, tak jsem chtěla udělat nějaké halušky, a pojala to podle tohoto receptu, jen přidala ještě celozrnnou rýži. A ono se mi to trochu rozvařilo. (Nevím, jestli moc řídké těsto, nebo ty nerozmixované rýže, nebo jsem vařila moc dlouho a vše naráz, ale stalo se). Takže byla výborná halušková kaše s trochou vmíchané čočkové pomazánky, trojzelím (cibule, sůl, zelí hlávkové, zelí čínské a kapusta, sojovka – experiment,to je moje ;-), ale fakt tak super chuť, že mě překvapila) a s celerovo česnekovo cibulovým špekem. Nakonec velký úspěch a kdybych se sama neprokecla, že to měly být halušky, nikdo by na tom jídle nenašel křivý ani chlup. ;-)