Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Čokoládovo-maková buchta nebo bábovka

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Nadýchaná, šťavnatá, zdravá buchta tak, jak ji máme všichni rádi. S mákem, kakaem a vlašskými ořechy. Slazená pouze sušeným ovocem a zcela bez mléka i vajec. Kdo vyzkouší?

Ingredience
menší pekáček
  • 2 hrnky hladké špaldové mouky
  • 1/2 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 90 g rozinek/datlí
  • 1 hrnek mletého máku
  • 3 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 40 g kukuřičného škrobu (nebo 1 vanilkový pudink)
  • 600 ml vody nebo rostlinného mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 2 lžíce kakaa nebo karobu
  • 1 lžíce skořice
  • špetka soli

Můj příběh je v dnešní době skoro tuctový, pokud vezmeme v úvahu, že rakovinu má každý třetí člověk a ten zbytek o ní...

Jak připravit čokoládovou buchtu s mákem

  1. Sušené ovoce zalijeme vařící vodou.
  2. V mixéru si vyšleháme mléko/vodu s olejem.
  3. V míse smícháme všechny suché ingredience (mouku, mák, kypřící prášek, skořici, sůl, škrob, kakao).
  4. Slijeme sušené ovoce a přidáme ho do mixéru a dohladka rozmixujeme.
  5. K suchým ingrediencím přidáme vyšlehané mokré ingredience.
  6. Vmícháme nahrubo nasekané vlašské ořechy.
  7. Menší pekáček omastíme a vysypeme moukou.
  8. Vlijeme těsto a dáme péct na 180°C cca 20-35 minut.
  9. Kontrolujeme špejlí.
  10. Vrch buchty můžeme polít roztopenou hořkou čokoládou nebo čokoládovou polevou.

Praktické

  • Místo veganské buchty z tohoto těsta můžeme upéct i bábovku – těsto nalijeme do vysypané bábovkové formy a pečeme cca 35 minut.
  • Pro malé děti používáme karob místo kakaa.

Obměna

  • Místo špaldové můžeme použít i jinou celozrnnou mouku.
  • Datle a rozinky můžeme vyměnit za sirup nebo slad.
  • Mák můžeme vynechat a udělat jen čokoládovou buchtu.
  • Pro ovonění můžeme přidat 1 lžíci nastrouhané kůry z BIO citrónu.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5, lépe však 3 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

47 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak nevím, mě to nějak neoslovilo 🙄 Možná jsem ji měla víc osladit. Jinak jsem pekla 45 minut a pořád mi přijde taková nějaká mokrá ( nedopečená? 🤔 ) Zkusila jsem špejlí, ale těsto se nelepilo, jen špejle byla mastná ( asi tím olejem ), tak nevím jestli to tak má být. Jako dá se to jíst, ale nevím jestli budu dělat znovu 🙄

Mňam 😃❤️. Nejsem milovnice máku, ale tohle je fakt dobrý 😃🥳. Manžel se taky oblizoval a pekla jsem ji dokonce dvakrát po sobě během jednoho týdne 🤷😃. Doporučuji vyzkoušet ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...

Skromná buchta

Tato buchta je jednoduchá, rychlá a taková podzimní, se spoustou semínek a oříšků. Pokud máte chuť a čas, můžete ji použít jako korpus nějakého dortu a růz...
klub
5
4

Jablečná náplň do štrúdlu

Tradiční česká jablíčková náplň do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Ovesné cukroví – Karolínky

Karolínky jsou jednoduché a rychlé šťavnaté cukroví plné sladkých rozinek a marmelády. Hodí se nejen na Vánoce, ale i kdykoliv v průběhu roku, kdy máme chu...

Kváskový celozrnný mazanec (vegan)

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do ...
klub
18
3

Voňavá povidlová náplň do štrúdlů a buchet

Podívejte se, jak snadno a rychle připravit tradiční českou povidlovou náplň do štrúdlů, koláčů, buchet nebo palačinek. Ta naše je sladká, voňavá a bez při...