Nadýchaná, šťavnatá, zdravá buchta tak, jak ji máme všichni rádi. S mákem, kakaem a vlašskými ořechy. Slazená pouze sušeným ovocem a zcela bez mléka i vajec. Kdo vyzkouší?

Ingredience
menší pekáček
  • 2 hrnky hladké špaldové mouky
  • 1/2 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 90 g rozinek/datlí
  • 1 hrnek mletého máku
  • 3 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 40 g kukuřičného škrobu (nebo 1 vanilkový pudink)
  • 600 ml vody nebo rostlinného mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 2 lžíce kakaa nebo karobu
  • 1 lžíce skořice
  • špetka soli

Jak připravit čokoládovou buchtu s mákem

  1. Sušené ovoce zalijeme vařící vodou.
  2. V mixéru si vyšleháme mléko/vodu s olejem.
  3. V míse smícháme všechny suché ingredience (mouku, mák, kypřící prášek, skořici, sůl, škrob, kakao).
  4. Slijeme sušené ovoce a přidáme ho do mixéru a dohladka rozmixujeme.
  5. K suchým ingrediencím přidáme vyšlehané mokré ingredience.
  6. Vmícháme nahrubo nasekané vlašské ořechy.
  7. Menší pekáček omastíme a vysypeme moukou.
  8. Vlijeme těsto a dáme péct na 180°C cca 20-35 minut.
  9. Kontrolujeme špejlí.
  10. Vrch buchty můžeme polít roztopenou hořkou čokoládou nebo čokoládovou polevou.

Praktické

  • Místo buchty z tohoto těsta můžeme upéct i bábovku – těsto nalijeme do vysypané bábovkové formy a pečeme cca 35 minut.
  • Pro malé děti používáme karob místo kakaa.

Obměna

  • Místo špaldové můžeme použít i jinou celozrnnou mouku.
  • Datle a rozinky můžeme vyměnit za sirup nebo slad.
  • Mák můžeme vynechat a udělat jen čokoládovou buchtu.
  • Pro ovonění můžeme přidat 1 lžíci nastrouhané kůry z BIO citrónu.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5, lépe však 3 let.

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...
  1. Tak tato buchta zabodovala u obou našich kluků. Ochutnali, oblízli se a já na to, že tahle je úlně bez sladidla, jen s trochou datlí a mladší na to udiveně: to je podle JJ?napiš, že je mooooc dobrá, že mi chutná nejvíc a starší do toho: né, napiš, že mně chutnala nejvíc. Tak se chtěli předhánět, komu chutnala víc, až to starší uzavřel, že ať teda napíšu se předháněli, komu chutnala víc. Tak to píšu, snad vás to taky aspoň trochu pobaví, jako mě.
    Dala jsem tam sodu místo prdopeče a té to chce asi míň, tak to na mě je moc křehké

  2. Výborný recept, pekla jsem v remosce a po upečení promazala malinovou marmeládou. Manžel (který sladké běžně vůbec nejí) snědl za víkend půlku pekáčku :-). Děkuji.

  3. Tak premiéra hotová! Udělala jsem je v bezlepkové variantě, poh.,kuk.mouka a ovesné vločky, dvojnásobnou dávku a dala jsem je pro změnu do muffinů a mizí rychlostí blesku. Mák moc nemusíme, tak jsem dala kokos. Mňam 😋 děkuji za recept!

    • Akorát příště dám méně oleje, sice krásně vláčné a úplně klouzaly z formiček, ale jelikož nezůstalo u jednoho kousku, množství oleje je znát na trávení 😁

    • Dekujeme za info ze jde i v bzl variantě – mate zhruba prosím poměry mouk pro další bzl čtenáře? :) muffinove formicky jsou dobrý tip!

      • Dělala jsem 2x množství a dala jsem 2 hrnky kuku mouky (mix hladká a polohrubá), 1 hrnek pohankové, 1 hrnek jemných bzl vloček a jen 1 hrnek kokosu

  4. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDokonalost není v dokonalosti ale v celistvosti (Petr)
Další článekUkázkový jídelníček při osteoporóze a nedostatku vápníku