Máte rádi kuličky z Ikei? Tady je recept, jak si je udělat doma!

Ingredience
  • 400 g vařené cizrny
  • 1/2 červené papriky (nadrobno)
  • 1/2 červené cibule (nadrobno)
  • 2 hrnky kapusty (nadrobno)
  • 1/2 hrnku hrášku
  • 1/2 hrnku kukuřice
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 3/4 lžičky soli
  • pepř
  • 1 lžíce oleje

Jak připravit „masové“ kuličky jako z Ikei

  1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, papriku a kapustu.
  2. Osmahnutou zeleninu, slitou cizrnu, hrášek, kukuřici a koření rozmixujeme najemno.
  3. Přidáme vločky a pomixujeme, až nám vznikne těsto, které lze tvarovat.
  4. Z těsta vytvoříme kuličky.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 25–35 minut, dozlatova.

Praktické

  • Pokud je těsto příliš mokré, přidáme víc vloček nebo trochu mouky.
  • Kuličky můžeme i smažit na oleji, budou chutnější a šťavnatější.
  • Zbylé kuličky uchováváme cca 3 dny v lednici, anebo je můžeme případně i zamrazit.
  • Z těsta můžeme dělat i karbanátky (placičky).
  • V případě bezlepkové diety vybíráme bezlepkové vločky.

Obměna

  • Zeleninu můžeme měnit dle chuti.
  • Místo vloček se dá použít na zahuštění i mouka nebo strouhanka (např. z kváskového pečiva).
  • Koření můžeme měnit dle chuti.
  • Místo klasické kapusty se dá použít i kadeřavá (kadeřávek).

Děti

  • Kuličky jsou vhodné pro děti od 2,5 let (raději pečené než smažené).

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Za 4 týdny mám 4 kg dole (Sylva)

Sylva: Krásný den, děvčata:-) Jsem s vámi už 4....

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...
  1. Kuličky sú skvelé. Práve som ich dopiekla a musím sa priznať, že mi to chutilo od chvile čo som popražila zeleninu. Už vtedy by som to kludne zamiešala s cestovinou. A dochutené to bolo ešte lepšie. Určite pripravím aj keď prídu deti na návštevu.

  2. Dnes jsem vyzkoušela tento recept, pekla jsem jako placičky v troubě a byly úžasné! Celá rodina si pochutnala. Děkuji

  3. Chystám se kuličky vyzkoušet,vypadají moc lákavě. Ale trochu mě překvapilo, že se můžou uschovat v lednici či mražáku. Pro mě co si vaří den dopředu je to dobrá zpáva :-)

  4. Dělala jsem dnes k večeři. Shodou náhod jsem měla doma zbytky přesně této zeleniny, takže super. Jsou opravdu moc povedené a chutnají i klukům, ačkoli ty z ikea zásadně nejí. Měli jsme s jáhlovou kaší na cibulce, ale příště si k nim uděláme jen nějaký dip k namáčení.

      • Jojo někdy to vyžaduje velkou dávku kreativity, aby synové jedli. Ne každá zelenina se jim zamlouvá a já potřebuju aby jim to chutnalo, jinak nebude jíst ani malá..Už na mě taky zkoušela jakože brokolice blééé… Někdy je to prostě těžký, někdy musím ustoupit, ale každé dobré jídlo se počítá, že?

        • Jasně, každé dobré jídlo je do plusu, já to tedy cítím hned a moje rodina taky. Teď jsme byli na horách, tak jsme si zase otestovali, jak se cítíme po obědě v restauraci a jak po snídani nebo večeři doma. Neuvěřitelný rozdíl! Naučit děti základy zdravého stravování je taaaak důležité. A motivovat a balancovat mezi svobodou a nepoučováním, motivací a kreativitou je někdy pro mámy velká fuška. Ale stojí za to ❤

          • Evi když jste nakousla to téma klasického jídla v restauraci… jak jste se cítila po klasických jídlech v Prostřeno? Objevil se nějaký neduh nebo to vaše tělo zvládlo bez úhony :-) ….?

          • Přesně tak. Jste skvělí. Vždycky, ale fakt vždycky když už se cítím vyhořelá otevřu tyhle stránky a zas najdu spoustu inspirace motivace podpory. My s mužem cítíme běžné jídlo okamžitě – (můj muž v noci špatně spí) kluci už tolik ne. Nechci jim nic zakazovat jsou velcí, doma jedí co je doma, ale občas jim to prostě nejede a tady když to vidí malá, že ofrňují tak nechce taky.(momentálně absolutně bojkotuje veškerou zeleninu).Potom mám někdy chuť se vším seknout a uvařit běžně…jenže se pak necítím dobře já, ona je osypaná a manžel spí jak na trní..takže otevřít jj načerpat inspiraci a vzhůru další kolo…

            • To je parádní, že to máte s mužem vyzkoušené. To se totiž nedá nahradit žádnou teorií. S klukama bych se asi domluvila, že mi jde o zdraví ségry a moje a že jsem se s tím jídlemp připravovala, takže bych je poprosila, aby když nechtějí, tak nechali být, ale aby vždy slušně poděkovali a jídlo nekritizovali a nedělali grimasy. Malá sestra v nich má idoly a slepě je bude kopírovat, tak ať jí to nekazí. Jestli už jsou velcí, tak by to mohli pobrat a brát ohledy. Děti mají různé období vzdoru a vymýšlení jídel i bez starších sourozenců, takže naprosto chápu, že to jednoho (nebo spíš jednu) může odradit. Naštěstí vy to doma máte zařízené – není vám pak dobře. To je v podstatě k nezaplacení. Komu takhle dobře nefunguje imunita a tělo hned neukáže signál, že je problém, ten má tendenci jídlo podceňovat a flákat, protože přeci o nic nejde. Ale my už víme na vlastní kůži a stojí nám to zato 😉

                • Tak to se teď zase usmívám já. Víc takových skvělých maminek a bude víc spokojených děti i tatínků na světě ❤ Puberta je holt náročné období 😂

  5. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNezapomeňte si vyzvednout videorecepty z Prostřeno!
Další článekJste element DŘEVO? Zjistěte, jací jste a jak se dostat do rovnováhy