Čínská studie jasně prezentuje vztah mezi stravou a nemocí. Její závěry jsou překvapující, ba přímo šokující. Zejména pro ty, kdo dosud věřili, že kvůli bílkovinám musíme jíst maso a kvůli vápníku pít mléko. Profesor Campbell došel po 44 biomedicínského výzkumu k tomu, že by bylo vhodné, aby větší část našeho jídelníčku byla rostlinná.

Kdo chce čísla, má je mít

Občas někdo říká, že by chtěl vidět nějakou studii, která prokazuje, že mléko zahleňuje, způsobuje cukrovku nebo přispívá ke vzniku rakoviny. Vždycky jsme je odkazovaly na Čínskou studii. Jenže byla vyprodaná. Až doposud. Nyní je na pultech nové, revidované a rozšířené vydání. Kdo chce důkazy pro sebe nebo své bližní, že jíst dobře je nezbytné, pokud chceme být zdraví, má je mít. Kniha je plná tabulek a čísel, přesto však zůstává čtivou pro laiky i pro lékaře.

Potvrdil nám naše stravování

Když se na trhu objevila česká verze Čínské studie, hned jsme po ní skočily. Nepsal ji žádný lektor nějakého konkrétního výživového směru. Napsal ji T. Colin Campbell, profesor biochemie výživy na Cornellově univerzitě, který zaujímá přední místo ve světovém výzkumu výživy po více než 40 let. Je autorem více než 350 výzkumných prací.

Doktor Kapusta

Ale tohle všechno by nás nebylo zaujalo, kdyby nedošel po 44 letech bádání ke stejným závěrům, k jakým jsme po mnoha pokusech o zdravé stravování došly i my, inspirované stravou našich předků a východní medicínou. A to, prosím, vyrostl na farmě, živen tedy hlavně masem a mlékem. Došel ale k tomu, že to není ideální výživa pro člověka. Kolegové mu pro jeho doporučení pacientům zaměřit se na rostlinnou stravu začali říkat doktor Kapusta.

44 let výzkumu, 6.500 sledovaných

O jeho knize se mnozí vyjadřují jako o nejobsáhlejší a nejucelenější studii o zdraví a výživě, která kdy byla v dějinách moderní medicíny provedena. Je vyvrcholením 20letého partnerství Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství. Studie od roku 1983 sledovala a zkoumala na straně jedné stravu a jiné prvky životního stylu a na straně druhé zdravotní stav 6.500 lidí. A to tedy ne jen formou nějakých dotazníků. V rámci studie se krom jiného také odebíraly vzorky krve a moči, řadu let byly sledovány celé rodiny. Jedná se o tak rozsáhlou práci, že někteří z nás ještě nebyli na světě, když s ní začínal.

Tvrzení podpořená vědou

Zatímco my zkoušely různé diety 20 let jen samy na sobě, doktor Campbell pracoval přes čtyři desítky let skutečně vědecky. Během 44 let biomedicínského výzkumu své teoretické konstrukce ověřoval nejprve formou pokusů v laboratoři. Pak si ověřoval své závěry na laboratorních zvířatech a později sledováním Američanů a porovnáním s asijskou populací. Abyste to špatně nechápali, v žádném případě se s ním nechceme nikterak měřit nebo srovnávat! Jen jsme zajásaly, že někdo za nás doložil, proč některé věci jsou tak, jak říkáme, a naopak nejsou tak, jak nám říkají média, lékaři a všichni příbuzní. Naše tvrzení jsou tedy podpořena i vědecky. Kdo chce slyšet, ten uslyší.

Co v knize najdete

Ve své knize vysvětluje velmi srozumitelnou formou, jak je to s bílkovinami, s vitamíny, s vlákninou, se sacharidy a tuky v živočišné a rostlinné stravě. Dává do souvislosti konkrétní nemoci a výživu. Můžete si přečíst zcela jiným pohledem viděné příčiny mnohých moderních nemocí. Zaměřil se zejména na srdeční nemoci, diabetes, obezitu, osteoporózu, ledvinové kameny, makulární degenerace, šedý zákal, vysoký krevní tlak, artritidu, Alzheimerovu nemoc, osteoporózu nebo poruchy mozku. V podstatě došel k tomu, že není nemoci, kterou by strava neovlivnila. Dokázal například, že rakovinu lze stravou „zapnout“ a zase „vypnout“.

Šokující zprávy

Výsledky jeho práce jsou šokující. Tedy ne pro nás :-), ale pro veřejnost, lékaře, farmacii a potravinářské výrobce. A tak profesor Campbell místo toho, aby byl veleben za to, že se nebál zasvětit svůj život výzkumu, který by mohl pomoci lidem najít zdraví, a že šel proti svému vlastnímu „farmářskému“ přesvědčení, narazil při své práci na tuhý odpor. Komu by se nehodilo, aby lidé věděli, že mají zdraví ve svých rukách? Kdo by nechtěl, aby byli lidé mnohem zdravější a nepotřebovali léky? Odpověď je nasnadě. Farmaceutický průmysl, západní, klasicky medicínská lobby a potravinářský průmysl. Ti všichni zuby nehty brání tomu, aby kniha byla brána vážně, posílají své odborníky do boje, aby ji znevážili, hledají chyby. Profesor Campbell se však nevzdává, navzdory vysokému věku jezdí po světě a donekonečna odpovídá na dotazy všem, kdo přijdou na konferenci. Vloni jste ho mohli vidět na živo dokonce i v Praze.

V knize se díky těmto negativním zkušenostem můžete krom jiného také dočíst, jak to skutečně chodí na akademické půdě, jak je to s granty, s očekávanými výsledky u placených studií, s upravováním dat nebo jaký vliv má na vědu průmysl, a dokonce i sama vláda. I to je pro mnohé šokující. Ti, kdo žijí s tím, že „tohle by nám přece neudělali“ nebo „to nemůže být pravda, to by nám přece řekli“, se budou velmi divit, až si knihu přečtou.

Zdraví v našich rukách

Je to totiž skutečně jen na nás. Zdraví máme ve svých rukou, nemůžeme spoléhat ani na výrobce potravin, ani na vládu, natož na farmaceutický průmysl.

 

Knihu vydalo nakladatelství Svítání.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Dobrý den, knihu mám teprve týden a nemohu se od ní odtrhnout, je to fascinující čtení. Autor zde uvádí informace, které jsem již z pozorování chování vlastního těla a z pozorování zdravotního stavu lidí v okolí tušila, nyní vše čtu černé na bílém. Velmi děkuji za tento tip, velmi cenná publikace.

  2. Take jsem si ji kdysi koupila, velmi dobra. Ale i kdyz ji nekde ukazu (mame v rodine lekarniky a doktory), narazim jen na skepticky nezajem a pohledy: ona si snad mysli, ze je nad doktory. Ani se do ni nikdo nepodiva.

    • Napadlo mě takové to přísloví o perlách… 🙂 Jinak ale znám něco málo lékařů, co ji četli a nemají s tím problém. Tedy osobní. V praxi samozřejmě narážejí jak na nezájem pacientů, tak na problémy v těch jejich komorách, kde se nesluší něco takového vůbec ani zmiňovat.

  3. Dobrý den,

    děkuji za další tip na kvalitní četbu – už jsem měla čest přečíst si něco na toto téma – dostala se vám do rukou např. kniha Je možné dožít se 150 let od Michail Tombaka? autor se věnuje tomu, jak je naše zdraví ovlivňováno stravou (a také dýcháním a péči o naše tělo i ducha). Též moc zajímavé čtení, doporučuji! Rozmýšlím, zda objednat i tuto knihu 🙂 Krásné dny, M.

    • knihu jsem četla také, ale upřímně, do 150 let tu být nechci 🙂 Pokud se někdo chce zaobírat pouze jídlem a očistou těla, doporučuji. Já jsem ji odložila a už se k ní nevrátila.

  4. Knihu jsem četla před pár roky. Je to napínavé čtení, alespoň pro mne, takže jsem se nemohla od ní odtrhnout. Někteří mají ale proti jejímu obsahu výhrady.

    • To je jasné, Naďo. Není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. Mnoho inovátorů skončilo „na hranici“ za „kacířské myšlenky“ 🙂 Jsem si jistá, že tahle kniha a její autor jsou trnem v oku kdekomu a to rovnou v korporátním a mezinárodním měřítku. A víte, jak to chodí, kdo chce psa být, hůl si najde. Takže možná i nějakou chybu či nepřesnost v téhle knize. Poselství je ale jasné – strava rozhodně zásadním způsobem ovlivňuje naše zdraví.

  5. Knihu mám doma už skoro 2 roky. Nejvíce mne zaujaly kapitoly o konkrétní chorobě – proč je, jak ji předcházet, jak ji zlikvidovat…. Naštěstí, nikdy není pozdě, prý 🙂 Samozřejmě, že po přečtení jsem měla v hlavě guláš. Fazolový guláš 🙂

    • Janka nie je to moc ťažké čítanie? Viem, ze to nie je oddychový román, ale či to nie je veľmi náročné? Ďakujem

      • Kdepak, kniha je psaná zlehka a velmi srozumitelně. Je v tom i jeho osobní příběh a vůbec příběh vzniku celé té studie, takže se to dá část velmi snadno. Těžké může být rozdýchat, když člověku začnou docházet souvislosti 🙂

      • Gabika, je to encyklopedie. Vyzobala jsem si z ní, co jsem potřebovala, studie a grafy a rozbory kolik co stojí v dolarech mne nechaly chladnou. Tabulky se zeleninou, přechod na zdravější stravu a vznik chorob z blahobytu jsem hltala. poslední třetinu knihy, polemiky nad studiemi jsem jen prolétla, protože co instituce, co jednotlivý vědec, to jiný názor a rozbor a statistiky jsou dělány na americké společnosti, což mně neba.

    • Vznik chorob a jejich „vypínání a zapínání“ je naprosto fascinující. To si koneckonců vyzkoušeli všichni účastníci našich kurzů, kteří systematicky změnili stravu nebo ti, kdo se zase vrátili k normálu 🙂

  6. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVaječný koňak bez vajec
Další článekKlubáci pozor – akce pro vás!