Batáty připomínají brambory jak vzhledem, tak i chutí. Právě proto se jim začalo říkat sladké brambory. Ale to není důvod, abychom je dávali s klasickými brambory do jednoho pytle. Není brambor jako brambor! Batáty patří do jiné skupiny a neobsahují jedovatý solanin.

Není brambor jako brambor

Batáty (sladké brambory), jsou kořenové hlízy povijnice batátové, tropické rostliny příbuzné svlačci. Naopak klasické brambory přísluší do čeledi lilkovitých. Batáty a brambory mají ale pro Evropu společný původ – byly dovezeny ze střední Ameriky. Batáty byly přivezeny o 100 let dříve a byly velmi ceněné, i přes to je brambory převálcovaly. V tropech a subtropech jsou batáty důležitou potravinou a používají se podobně, jako brambory.

Batáty versus brambory

  • Batáty patří do jiné čeledi než brambory.
  • Batáty i brambory mají společný původ ve středí Americe.
  • Batáty neobsahují jedovatý solanin jako brambory.
  • Batáty jsou výživnější (mají 400 % doporučené denní dávky vitamínu A, více vitamínu C i vlákniny) na rozdíl od brambor.
  • Batáty připomínají brambory vzhledem a chutí, proto se jim říká sladké brambory.
  • Batáty mají vyšší energetickou hodnotu, ale mnohem lépe zasytí než brambory (obsahují složité sacharidy).

Batáty nejsou jedovaté

Batáty na rozdíl od brambor neobsahují jedovatý solanin a další škodlivé látky, proto nejsou pro nás jedovaté. I přes to je doporučujeme jíst s mírou. Stále se ale jedná o exotickou plodinu a většina z nich je dovážena až z USA. Dle současných studií mají sladké brambory nízkou hladinu pesticidů, zhruba pod 10 % (1).

Jak použít batáty

Používejte je všude tam, kde byste jinak použili klasické brambory. Skvěle se doplňují s dalšími druhy sladké zeleniny a z obilovin zejména s jáhlami. Výborné jsou pečené, třeba v podobě hranolek.

Naše oblíbené recepty se sladkými brambory:

Červené, žluté nebo fialové?
Batáty mají dvě hlavní odrůdy. Červené, v našich obchodech běžnější, jsou vhodné k vaření a zapékání. Žluté se dobře smaží, pečou a též se přidávají do těsta nebo jimi lze těsto nastavit. Existují také fialové, ty jsou nejsladší.

Pěstování batátů

Batáty si můžete vypěstovat sami, jsou to velmi přizpůsobivé rostliny. Dobře se jim daří na slunečných místech v hluboké hlinitopísčité půdě. Pěstují se ze zakoupených hlíz s vegetačními očky vysazením do hlíny. Pokud je chceme předklíčit, tak do batátů zapíchneme špejle, aby se nepotopily celé, a ponoříme ji asi z třetiny do sklenice s vodou. Když vyrostou kořeny, zasadíme je do květináče. 

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Batáty jsem si oblíbila už dávno – nejraději je mám s dobrou rýží jako takové rizoto nouzovku. Na cibulce osmahnu nudličky batátů (zdravé batáty i se slupkou), podliju troškou vody, ochutím oblíbeným kořením, osolím a hotové smíchám s vařenou rýží. Jsou podušené velice rychle – tak za 10 minut je hotovo. Je to mňamka.

  2. Batáty máme moc rádi, osobně mi klasické brambory nechybí, ale batáty jsou silně návykové. I přítele jsem na ně naučila.

  3. Vlani som zasadila na skusku 1 batat,na jesen,ked som ho vybrala sami urodilo 7 kg batatov ale do jedneho mesiaca mi vsak zhniliskoro vsetky.

    • Jejda, taková krásná úroda a snilo to!? Škoda! Asi to vyžaduje dobré podmínky pro skladování. Kde jste to měli?

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSnídaně od A do Z – miso polévka a obilná kaše se zeleninou
Další článekBožský teplý zeleninový salát