Batáty připomínají brambory jak vzhledem, tak i chutí. Právě proto se jim začalo říkat sladké brambory. Ale to není důvod, abychom je dávali s klasickými brambory do jednoho pytle. Není brambor jako brambor! Batáty patří do jiné skupiny a neobsahují jedovatý solanin.
Není brambor jako brambor
Batáty (sladké brambory), jsou kořenové hlízy povijnice batátové, tropické rostliny příbuzné svlačci. Naopak klasické brambory přísluší do čeledi lilkovitých. Batáty a brambory mají ale pro Evropu společný původ – byly dovezeny ze střední Ameriky. Batáty byly přivezeny o 100 let dříve a byly velmi ceněné, i přes to je brambory převálcovaly. V tropech a subtropech jsou batáty důležitou potravinou a používají se podobně, jako brambory.
Batáty versus brambory
- Batáty patří do jiné čeledi než brambory.
- Batáty i brambory mají společný původ ve středí Americe.
- Batáty neobsahují jedovatý solanin jako brambory.
- Batáty jsou výživnější (mají 400 % doporučené denní dávky vitamínu A, více vitamínu C i vlákniny) na rozdíl od brambor.
- Batáty připomínají brambory vzhledem a chutí, proto se jim říká sladké brambory.
- Batáty mají vyšší energetickou hodnotu, ale mnohem lépe zasytí než brambory (obsahují složité sacharidy).
Batáty nejsou jedovaté
Batáty na rozdíl od brambor neobsahují jedovatý solanin a další škodlivé látky, proto nejsou pro nás jedovaté. I přes to je doporučujeme jíst s mírou. Stále se ale jedná o exotickou plodinu a většina z nich je dovážena až z USA. Dle současných studií mají sladké brambory nízkou hladinu pesticidů, zhruba pod 10 % (1).
Jak použít batáty
Používejte je všude tam, kde byste jinak použili klasické brambory. Skvěle se doplňují s dalšími druhy sladké zeleniny a z obilovin zejména s jáhlami. Výborné jsou pečené, třeba v podobě hranolek.
Naše oblíbené recepty se sladkými brambory:
- Batátový guláš s černými fazolemi
- Pečený batát s estragonem
- Dýňovo-batátové pyré s koprem
- Kapustová polévka s červenou čočkou a batáty
- Batátovo čočková polévka
- Krémová polévka z dýně a batátů
- Glazované batáty s mrkví
- Pečené batáty s tofu sýrem
- Batátové lokše
- Krémová batátová polévka
- Batátové hranolky
- Sladká zelenina v kuzu s těstovinami
- Jáhlovo batátová kaše
- Vločková polévka s batátem
Červené, žluté nebo fialové?
Batáty mají dvě hlavní odrůdy. Červené, v našich obchodech běžnější, jsou vhodné k vaření a zapékání. Žluté se dobře smaží, pečou a též se přidávají do těsta nebo jimi lze těsto nastavit. Existují také fialové, ty jsou nejsladší.
Pěstování batátů
Batáty si můžete vypěstovat sami, jsou to velmi přizpůsobivé rostliny. Dobře se jim daří na slunečných místech v hluboké hlinitopísčité půdě. Pěstují se ze zakoupených hlíz s vegetačními očky vysazením do hlíny. Pokud je chceme předklíčit, tak do batátů zapíchneme špejle, aby se nepotopily celé, a ponoříme ji asi z třetiny do sklenice s vodou. Když vyrostou kořeny, zasadíme je do květináče.
A je tu někdo (jako já) komu se po nich dělá vyloženě zle? U nás doma jíme hoooodně jinak, ale batáty nikomu z nás nedělají dobře. V žádné úpravě, tak jsem je po letech prostě vzdala. Z mě jsou hrozně těžké, hutné, sladké až mi je zle. Pečené úplně nejhorší. Ani schované v jídle je nemáme rádi. Nejsem sama? :)
Batáty jsou fajn, ale klasické brambory zbožňuju. Zajímalo by mě víc o jejich škodlivosti.
Přečtěte si doporučené odkazy v článku, Joll.
Batáty jsem si oblíbila už dávno – nejraději je mám s dobrou rýží jako takové rizoto nouzovku. Na cibulce osmahnu nudličky batátů (zdravé batáty i se slupkou), podliju troškou vody, ochutím oblíbeným kořením, osolím a hotové smíchám s vařenou rýží. Jsou podušené velice rychle – tak za 10 minut je hotovo. Je to mňamka.
Super tip
Batáty máme moc rádi, osobně mi klasické brambory nechybí, ale batáty jsou silně návykové. I přítele jsem na ně naučila.
Vlani som zasadila na skusku 1 batat,na jesen,ked som ho vybrala sami urodilo 7 kg batatov ale do jedneho mesiaca mi vsak zhniliskoro vsetky.
Jejda, taková krásná úroda a snilo to!? Škoda! Asi to vyžaduje dobré podmínky pro skladování. Kde jste to měli?