Batáty připomínají brambory jak vzhledem, tak i chutí. Právě proto se jim začalo říkat sladké brambory. Ale to není důvod, abychom je dávali s klasickými brambory do jednoho pytle. Není brambor jako brambor! Batáty patří do jiné skupiny a neobsahují jedovatý solanin.

Není brambor jako brambor

Batáty (sladké brambory), jsou kořenové hlízy povijnice batátové, tropické rostliny příbuzné svlačci. Naopak klasické brambory přísluší do čeledi lilkovitých. Batáty a brambory mají ale pro Evropu společný původ – byly dovezeny ze střední Ameriky. Batáty byly přivezeny o 100 let dříve a byly velmi ceněné, i přes to je brambory převálcovaly. V tropech a subtropech jsou batáty důležitou potravinou a používají se podobně, jako brambory.

Batáty versus brambory

  • Batáty patří do jiné čeledi než brambory.
  • Batáty i brambory mají společný původ ve středí Americe.
  • Batáty neobsahují jedovatý solanin jako brambory.
  • Batáty jsou výživnější (mají 400 % doporučené denní dávky vitamínu A, více vitamínu C i vlákniny) na rozdíl od brambor.
  • Batáty připomínají brambory vzhledem a chutí, proto se jim říká sladké brambory.
  • Batáty mají vyšší energetickou hodnotu, ale mnohem lépe zasytí než brambory (obsahují složité sacharidy).

Batáty nejsou jedovaté

Batáty na rozdíl od brambor neobsahují jedovatý solanin a další škodlivé látky, proto nejsou pro nás jedovaté. I přes to je doporučujeme jíst s mírou. Stále se ale jedná o exotickou plodinu a většina z nich je dovážena až z USA. Dle současných studií mají sladké brambory nízkou hladinu pesticidů, zhruba pod 10 % (1).

Jak použít batáty

Používejte je všude tam, kde byste jinak použili klasické brambory. Skvěle se doplňují s dalšími druhy sladké zeleniny a z obilovin zejména s jáhlami. Výborné jsou pečené, třeba v podobě hranolek.

Naše oblíbené recepty se sladkými brambory:

Červené, žluté nebo fialové?
Batáty mají dvě hlavní odrůdy. Červené, v našich obchodech běžnější, jsou vhodné k vaření a zapékání. Žluté se dobře smaží, pečou a též se přidávají do těsta nebo jimi lze těsto nastavit. Existují také fialové, ty jsou nejsladší.

Pěstování batátů

Batáty si můžete vypěstovat sami, jsou to velmi přizpůsobivé rostliny. Dobře se jim daří na slunečných místech v hluboké hlinitopísčité půdě. Pěstují se ze zakoupených hlíz s vegetačními očky vysazením do hlíny. Pokud je chceme předklíčit, tak do batátů zapíchneme špejle, aby se nepotopily celé, a ponoříme ji asi z třetiny do sklenice s vodou. Když vyrostou kořeny, zasadíme je do květináče. 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Manžel mě podporuje a vaří se mnou (Jana)

Jana: Ahoj Evi, musím sa priznať, že napriek tomu,...

Chutná mi, hubnu a nemusím počítat kalorie (Hana, 66 let)

Hana: Dobrý den, všechny jídla mi moc chutnají, vařím...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Obě karantény jsem díky Jíme Jinak překonali s úsměvem (Eliška)

Eliška: Milá Evo a Romane, chtěla bych vám ze...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...
  1. A je tu někdo (jako já) komu se po nich dělá vyloženě zle? U nás doma jíme hoooodně jinak, ale batáty nikomu z nás nedělají dobře. V žádné úpravě, tak jsem je po letech prostě vzdala. Z mě jsou hrozně těžké, hutné, sladké až mi je zle. Pečené úplně nejhorší. Ani schované v jídle je nemáme rádi. Nejsem sama? :)

  2. Batáty jsem si oblíbila už dávno – nejraději je mám s dobrou rýží jako takové rizoto nouzovku. Na cibulce osmahnu nudličky batátů (zdravé batáty i se slupkou), podliju troškou vody, ochutím oblíbeným kořením, osolím a hotové smíchám s vařenou rýží. Jsou podušené velice rychle – tak za 10 minut je hotovo. Je to mňamka.

  3. Batáty máme moc rádi, osobně mi klasické brambory nechybí, ale batáty jsou silně návykové. I přítele jsem na ně naučila.

  4. Vlani som zasadila na skusku 1 batat,na jesen,ked som ho vybrala sami urodilo 7 kg batatov ale do jedneho mesiaca mi vsak zhniliskoro vsetky.

    • Jejda, taková krásná úroda a snilo to!? Škoda! Asi to vyžaduje dobré podmínky pro skladování. Kde jste to měli?

  5. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSnídaně od A do Z – miso polévka a obilná kaše se zeleninou
Další článekBožský teplý zeleninový salát