Není brambor jako brambor
Batáty (sladké brambory), jsou kořenové hlízy povijnice batátové, tropické rostliny příbuzné svlačci. Naopak klasické brambory přísluší do čeledi lilkovitých. Batáty a brambory mají ale pro Evropu společný původ – byly dovezeny ze střední Ameriky. Batáty byly přivezeny o 100 let dříve a byly velmi ceněné, i přes to je brambory převálcovaly. V tropech a subtropech jsou batáty důležitou potravinou a používají se podobně, jako brambory.
Batáty versus brambory
- Batáty patří do jiné čeledi než brambory.
- Batáty i brambory mají společný původ ve středí Americe.
- Batáty neobsahují jedovatý solanin jako brambory.
- Batáty jsou výživnější (mají 400 % doporučené denní dávky vitamínu A, více vitamínu C i vlákniny) na rozdíl od brambor.
- Batáty připomínají brambory vzhledem a chutí, proto se jim říká sladké brambory.
- Batáty mají vyšší energetickou hodnotu, ale mnohem lépe zasytí než brambory (obsahují složité sacharidy).
Batáty nejsou jedovaté
Batáty na rozdíl od brambor neobsahují jedovatý solanin a další škodlivé látky, proto nejsou pro nás jedovaté. I přes to je doporučujeme jíst s mírou. Stále se ale jedná o exotickou plodinu a většina z nich je dovážena až z USA. Dle současných studií mají sladké brambory nízkou hladinu pesticidů, zhruba pod 10 % (1).
💡 TIP: Stáhni si sadu na letní hubnutí ZDARMA hned teď.
Jak použít batáty
Používejte je všude tam, kde byste jinak použili klasické brambory. Skvěle se doplňují s dalšími druhy sladké zeleniny a z obilovin zejména s jáhlami. Výborné jsou pečené, třeba v podobě hranolek.
Naše oblíbené recepty se sladkými brambory:
- Batátový guláš s černými fazolemi
- Pečený batát s estragonem
- Dýňovo-batátové pyré s koprem
- Kapustová polévka s červenou čočkou a batáty
- Batátovo čočková polévka
- Krémová polévka z dýně a batátů
- Glazované batáty s mrkví
- Pečené batáty s tofu sýrem
- Batátové lokše
- Krémová batátová polévka
- Batátové hranolky
- Sladká zelenina v kuzu s těstovinami
- Jáhlovo batátová kaše
- Vločková polévka s batátem
Červené, žluté nebo fialové?
Batáty mají dvě hlavní odrůdy. Červené, v našich obchodech běžnější, jsou vhodné k vaření a zapékání. Žluté se dobře smaží, pečou a též se přidávají do těsta nebo jimi lze těsto nastavit. Existují také fialové, ty jsou nejsladší.
Pěstování batátů![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/02/sweet-potato-1241696_1920.jpg)
Batáty si můžete vypěstovat sami, jsou to velmi přizpůsobivé rostliny. Dobře se jim daří na slunečných místech v hluboké hlinitopísčité půdě. Pěstují se ze zakoupených hlíz s vegetačními očky vysazením do hlíny. Pokud je chceme předklíčit, tak do batátů zapíchneme špejle, aby se nepotopily celé, a ponoříme ji asi z třetiny do sklenice s vodou. Když vyrostou kořeny, zasadíme je do květináče.
PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?
Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!
Komentáře
Dobrý deň, chcem sa opýtať keď sa na batátoch objavia klíčky dajú sa ešte v pohode konzumovať?
Chtěl jsem zde zkusit být v klubu. Ale když vidím co se zde píše o bramborách tak jsou do vcelku dezinformace. Brambory jsou jedovaté v zeleném stavu či naklíčené což ví každý člověk se selským rozumem. Jinak jsou tělu a hlavně zažívání velice prospěšné. Mě odstranily problémy se střevy. Divím se , že se zde podporuje sója genetický modifikovaná a toxická.