Těstoviny s kečupem a sýrem jsou oblíbená konvenční večeře. Dá se udělat i po našem bez éček, bez cukru, bez sýra a přitom si pochutnáte stejně, ne-li víc, a bude to taky rychlovka.

- rýžové penne
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 cibule
- 1/2 cukety
- 1/2 pórku
- 1 mrkev
- 1/2 batátu
- 2 lžičky kuzu
- 1 šálek studené vody
- 2 lžíce domácího kečupu bez cukru / dýňový kečup / protlak bez cukru
- 1/2 uzeného tofu
Postup
- Dáme vařit vodu na těstoviny a očistíme zeleninu.
- Cibuli pokrájíme na tenké proužky, mrkev, batát, cuketu a pórek na menší hranolky.
- Vroucí vodu osolíme a podle návodu vaříme rýžové těstoviny potřebný čas.
- Ve woku rozpálíme olej, vhodíme cibuli a ihned osolíme.
- Za stálého míchání přihodíme zbývající zeleninu. Orestujeme, podlijeme trochou vody a přiklopíme pokličkou.
- Nastrouháme tofu na nudličky.
- Odklopíme wok, přimícháme domácí kečup a kuzu rozmíchané v trošce studené vody.
- Za stálého míchání nám voda zhoustne do omáčky, ihned vypneme.
- Podáváme se strouhaným uzeným tofu.
Praktické
Pokud vám těstoviny zbudou, schovejte zbytek na svačinu nebo druhý den do polévky místo zavářky.
Kombinujeme
Pokud zkombinujeme těstoviny se zeleninou a tofu, dostaneme v podstatě kompletní talíř. Není tak výživný jako celé zrno obilí nebo luštěniny, ale pro občasnou lehkou večeři je to chutná alternativa.
Obměna
Místo tofu můžeme použít tempeh, zeleninu můžeme doplnit o koření dle nálady.
Děti
Pokrm je vhodný až pro děti od 1,5 roku – uzené tofu je příliš slané.
Koukám na recept, kde se používají batáty. Ještě jsem je snad nejedla, ale chci je vyzkoušet. A optat se, jak je to s jejich konzumací, dají se plně nahradit bramborama, v jakém množství je vhodné je jíst. A ještě dotaz na brambory, nejím je, ale zapomněla jsem v čem jsou škodlivé. Díky za info
Bataty jsou prima zpestření, chuťově jsou blízké bramborám, ale sladké. Máme je rády do kaší i do polévek. Není potřeba se s nimi přímo krmit, spíš to vzít jako variantu pro změnu v jídelníčku. Brambory jsou toxické a mají špatný poměr minerálů, navíc jsou příliš jinové, zatěžují ledviny, klouby, nerovový systém. Chystáme o tom podrobnější článek, je toho hodně. Při občasné konzumaci není problém, ale neměl by to být náš denní pokrm, jak to bohužel bývá.
Díky za informace :)
Ko
Co je myšleno „domácím kečupem“? Meloun s cuketou? Nebo jak ho děláte vy?
Já měla zrovna domácí melounový od jedné paní z festivalu, ale dá se koupit i dýňový apod. Případně se dá ve zdravé výživě koupit kečup či protlak z rajčat, ale bez cukru a éček. V tom receptu je ho jen trochu, aby vznikla „omáčka“ a kyselá chuť, dá se nahradit jakoukoli zeleninou, umeoctem, jablečným octem apod.