Těstoviny s kečupem a sýrem jsou oblíbená konvenční večeře. Dá se udělat i po našem bez éček, bez cukru, bez sýra a přitom si pochutnáte stejně, ne-li víc, a bude to taky rychlovka.

Ingredience
pro 4 porce
  • rýžové penne
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1/2 cukety
  • 1/2 pórku
  • 1 mrkev
  • 1/2 batátu
  • 2 lžičky kuzu
  • 1 šálek studené vody
  • 2 lžíce domácího kečupu bez cukru / dýňový kečup / protlak bez cukru
  • 1/2 uzeného tofu

Postup

  1. Dáme vařit vodu na těstoviny a očistíme zeleninu.
  2. Cibuli pokrájíme na tenké proužky, mrkev, batát, cuketu a pórek na menší hranolky.
  3. Vroucí vodu osolíme a podle návodu vaříme rýžové těstoviny potřebný čas.
  4. Ve woku rozpálíme olej, vhodíme cibuli a ihned osolíme.
  5. Za stálého míchání přihodíme zbývající zeleninu. Orestujeme, podlijeme trochou vody a přiklopíme pokličkou.
  6. Nastrouháme tofu na nudličky.
  7. Odklopíme wok, přimícháme domácí kečup a kuzu rozmíchané v trošce studené vody.
  8. Za stálého míchání nám voda zhoustne do omáčky, ihned vypneme.
  9. Podáváme se strouhaným uzeným tofu.

Praktické

Pokud vám těstoviny zbudou, schovejte zbytek na svačinu nebo druhý den do polévky místo zavářky.

Kombinujeme

Pokud zkombinujeme těstoviny se zeleninou a tofu, dostaneme v podstatě kompletní talíř. Není tak výživný jako celé zrno obilí nebo luštěniny, ale pro občasnou lehkou večeři je to chutná alternativa.

Obměna

 

Místo tofu můžeme použít tempeh, zeleninu můžeme doplnit o koření dle nálady.

Děti

Pokrm je vhodný až pro děti od 1,5 roku – uzené tofu je příliš slané.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Dostala jsem se do pohody a vím, co malému uvařit (Andrea)

Andrea: Dobrý den, jsem s Klubem Jíme Jinak cca...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)

Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...
  1. Koukám na recept, kde se používají batáty. Ještě jsem je snad nejedla, ale chci je vyzkoušet. A optat se, jak je to s jejich konzumací, dají se plně nahradit bramborama, v jakém množství je vhodné je jíst. A ještě dotaz na brambory, nejím je, ale zapomněla jsem v čem jsou škodlivé. Díky za info

    • Bataty jsou prima zpestření, chuťově jsou blízké bramborám, ale sladké. Máme je rády do kaší i do polévek. Není potřeba se s nimi přímo krmit, spíš to vzít jako variantu pro změnu v jídelníčku. Brambory jsou toxické a mají špatný poměr minerálů, navíc jsou příliš jinové, zatěžují ledviny, klouby, nerovový systém. Chystáme o tom podrobnější článek, je toho hodně. Při občasné konzumaci není problém, ale neměl by to být náš denní pokrm, jak to bohužel bývá.

    • Já měla zrovna domácí melounový od jedné paní z festivalu, ale dá se koupit i dýňový apod. Případně se dá ve zdravé výživě koupit kečup či protlak z rajčat, ale bez cukru a éček. V tom receptu je ho jen trochu, aby vznikla „omáčka“ a kyselá chuť, dá se nahradit jakoukoli zeleninou, umeoctem, jablečným octem apod.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRecepty s kuskusem
Další článekVodní svět III.