Když použijete trochu čočky, batát a koření, vznikne výborná podzimní krémová čočková polévka.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 hrnek uvařené čočky (jakýkoliv druh)
  • 1 batát
  • 100 g cukety
  • 1 cibule
  • troška kurkumy
  • špetka tymiánu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • lžička miso pasty
  • umeocet
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • na ozdobení: jarní cibulka nebo petrželka

Jak připravit čočkový krém s batátem

  1. Pokud nemáme uvařenou čočku, dáme ji vařit.
  2. Ohřejeme zeleninový vývar.
  3. Nakrájíme cibuli, batát a cuketu na kostky. Nemusí být malé, budeme stejně na závěr mixovat.
  4. Na oleji zpěníme cibuli se solí a na chvíli přidáme i batát, společně restujeme.
  5. Přilijeme horký vývar, přidáme koření a cuketu, uvařenou čočku a vaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Vypneme oheň, přidáme miso pastu a pomocí tyčkového mixéru trochu rozmixujeme, nemusí být úplně dohladka.
  7. Dochutíme trochou umeocta a rostlinné smetany.
  8. Na závěr posypeme jarní cibulkou nebo jinou zelenou natí.

Obměna

  • Místo batátu můžeme použít mrkev.
  • Místo čočky můžeme použít jakoukoliv uvařenou luštěninu.

Praktické

  • Čočku můžete použít jakoukoliv. Zelenou, černou nebo červenou neloupanou je potřeba předem, alespoň na pár hodin, namočit.
  • U loupané červené čočky není namáčení potřeba.

Děti

  • Pro děti od 14. měsíce polévku vaříme jen s malinkým množstvím soli a oleje, nepoužíváme rostlinnou smetanu, ale můžeme přidat obilné mléko. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.
  • Dětem od 1,5 roka polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly.
  • Děti od 2 let mohou polévku podle receptu.

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...
    • Díky za zprávu, Aleno, taky je máme moc rádi tyhle krémové varianty s čočkou 🙂

  1. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJarní omáčka s koprem
Další článekJak skladovat a zachránit kvásek – 3.díl