Když použijete trochu čočky, batát a koření, vznikne výborná podzimní krémová čočková polévka.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 hrnek uvařené čočky (jakýkoliv druh)
  • 1 batát
  • 100 g cukety
  • 1 cibule
  • troška kurkumy
  • špetka tymiánu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • lžička miso pasty
  • umeocet
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • na ozdobení: jarní cibulka nebo petrželka

Jak připravit čočkový krém s batátem

  1. Pokud nemáme uvařenou čočku, dáme ji vařit.
  2. Ohřejeme zeleninový vývar.
  3. Nakrájíme cibuli, batát a cuketu na kostky. Nemusí být malé, budeme stejně na závěr mixovat.
  4. Na oleji zpěníme cibuli se solí a na chvíli přidáme i batát, společně restujeme.
  5. Přilijeme horký vývar, přidáme koření a cuketu, uvařenou čočku a vaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Vypneme oheň, přidáme miso pastu a pomocí tyčkového mixéru trochu rozmixujeme, nemusí být úplně dohladka.
  7. Dochutíme trochou umeocta a rostlinné smetany.
  8. Na závěr posypeme jarní cibulkou nebo jinou zelenou natí.

Obměna

  • Místo batátu můžeme použít mrkev.
  • Místo čočky můžeme použít jakoukoliv uvařenou luštěninu.

Praktické

  • Čočku můžete použít jakoukoliv. Zelenou, černou nebo červenou neloupanou je potřeba předem, alespoň na pár hodin, namočit.
  • U loupané červené čočky není namáčení potřeba.

Děti

  • Pro děti od 14. měsíce polévku vaříme jen s malinkým množstvím soli a oleje, nepoužíváme rostlinnou smetanu, ale můžeme přidat obilné mléko. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.
  • Dětem od 1,5 roka polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly.
  • Děti od 2 let mohou polévku podle receptu.

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Moc dobrá, dělala jsem ji už podruhé. Manžel to zhodnotil – je dobrá, i když v ní není maso. A to je co říct:-)

    • Díky za zprávu, Aleno, taky je máme moc rádi tyhle krémové varianty s čočkou 🙂

  2. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJarní omáčka s koprem
Další článekJak skladovat a zachránit kvásek – 3.díl