Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Batátové lokše (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku

Lokše jsou oblíbeným tradičním receptem u nás v Česku, ale i na Slovensku. V různých krajích se jim říká jinak – třeba pekáče, přesňáky, patenty, magaše, grob, žebrácké placky, laty aj. Plní se buď na sladko povidly nebo makovou náplní, ale také na slano. Místo klasických brambor jsme v tomto receptu použili sladké batáty a jsou stejně úžasné, jako klasika! A navíc bez stopy lepku. Vyzkoušejte.

Ingredience
na 4 ks
  • 150 g batátu
  • cca 60-75 g pohankové mouky
  • 15 g škrobu (maizena)
  • 1/4 lžičky soli

Jindra Motýl je můj obchodní partner. Vlastně byl. Časopis, který jsme spolu vydávali, jsme prodali, já ze společnost...

Jak připravit lokše z batátu

  1. Batáty nakrájíme na kousky a napaříme cca 10 minut na pařáčku.
  2. Necháme chvilku vychladnout.
  3. Ještě teplé, ale ne vařící, rozmixujeme na pyré (vody nepřidáváme!).
  4. K pyré vmícháme mouku, škrob a sůl a vytvoříme vláčné těsto. Mouku přidáváme dle potřeby. Pokud by těsto bylo pořád lepivé, přidáme více mouky.
  5. Těsto nakrájíme na 4 kusy a každé z nich vyválíme na placku na vále podsypaném troškou mouky.
  6. Lokše vkládáme na rozehřátou pánev (buď suchou, nebo pomaštěnou).
  7. Jakmile se začnou tvořit hnědé puchýře, obrátíme na druhou stranu.
  8. Lokše skládáme na sebe a uzavřeme pokličkou nebo schováme do utěrky, aby neoschly, ale naopak zvláčněly.
  9. Jednotlivé lokše můžeme potřít olejem nebo rostlinným máslem, nebudou tak suché.
  10. Plníme nasladko povidly nebo makovou náplní nebo naslano například směsí špenátu, žampionů a tofu nebo zeleninovou směsí.

Praktické

  • Aby se těsto dobře zpracovávalo, je třeba, aby batátové pyré bylo teplé. Pokud je studené, s těstem se vám bude špatně pracovat. Pak stačí pyré zase na pařáčku ohřát.
  • Lokše je nejlepší jíst teplé, jinak tuhnou. Pokud je ale chcete dát do lednice a jíst později, stačí je ohřát nasucho nebo mírně pomaštěné pánvičce a budou zase vláčné.
  • Pokud se chcete vyhnout tuku, můžete dělat lokše nasucho a ničím je nepotírat, budou ale sušší.
  • Lokše můžete jíst jak naslano, tak také nasladko.

Obměna

  • Škrob můžete použít jakýkoliv, který máte po ruce – kukuřičný (maizena), kuzu, arrowroot, tapiokový aj.
  • Mouku můžete použít i špaldovou nebo celozrnnou pšeničnou.

Čtenáři vyzkoušeli…

Lenka Hájíčková – A moje top jídlo. Batátové lokše. Část bude s pomazánkou a část na sladko. Opět super do práce.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobry den, cim prosim nahradit lepivost pohankove mouky? Dcera ma alergii na pohanku, vsechny orechy a dalsi veci. Moc dekuji za radu. Pohankova mouka je v mnoha receptech a tak mi to bez ni moc nedrzi. Dekuji🙏🌷

Dobrý večer, nevím,co dělám špatně, ale musím dát výrazně více mouky,aby těsto nelepilo,ale potom se zase hrozně trhá. Když už se mi podaří vyválet, tak se nepodaří přesunout na pánev..daří se jen udělat rukou placičky velikosti menšího lívance. Jinak jsou moc dobré.

Ukázat další komentáře