Lokše jsou oblíbeným tradičním receptem u nás v Česku, ale i na Slovensku. V různých krajích se jim říká jinak - třeba pekáče, přesňáky, patenty, magaše, grob, žebrácké placky, laty aj. Plní se buď na sladko povidly nebo makovou náplní, ale také na slano. Místo klasických brambor jsme v tomto receptu použili sladké batáty a jsou stejně úžasné, jako klasika! A navíc bez stopy lepku. Vyzkoušejte.
Ingredience
na 4 ks
  • 150 g batátu
  • cca 60-75 g pohankové mouky
  • 15 g škrobu (maizena)
  • 1/4 lžičky soli

Jak připravit lokše z batátu

  1. Batáty nakrájíme na kousky a napaříme cca 10 minut na pařáčku.
  2. Necháme chvilku vychladnout.
  3. Ještě teplé, ale ne vařící, rozmixujeme na pyré (vody nepřidáváme!).
  4. K pyré vmícháme mouku, škrob a sůl a vytvoříme vláčné těsto. Mouku přidáváme dle potřeby. Pokud by těsto bylo pořád lepivé, přidáme více mouky.
  5. Těsto nakrájíme na 4 kusy a každé z nich vyválíme na placku na vále podsypaném troškou mouky.
  6. Lokše vkládáme na rozehřátou pánev (buď suchou, nebo pomaštěnou).
  7. Jakmile se začnou tvořit hnědé puchýře, obrátíme na druhou stranu.
  8. Lokše skládáme na sebe a uzavřeme pokličkou nebo schováme do utěrky, aby neoschly, ale naopak zvláčněly.
  9. Jednotlivé lokše můžeme potřít olejem nebo rostlinným máslem, nebudou tak suché.
  10. Plníme nasladko povidly nebo makovou náplní nebo naslano například směsí špenátu, žampionů a tofu nebo zeleninovou směsí.

Praktické

  • Aby se těsto dobře zpracovávalo, je třeba, aby batátové pyré bylo teplé. Pokud je studené, s těstem se vám bude špatně pracovat. Pak stačí pyré zase na pařáčku ohřát.
  • Lokše je nejlepší jíst teplé, jinak tuhnou. Pokud je ale chcete dát do lednice a jíst později, stačí je ohřát nasucho nebo mírně pomaštěné pánvičce a budou zase vláčné.
  • Pokud se chcete vyhnout tuku, můžete dělat lokše nasucho a ničím je nepotírat, budou ale sušší.
  • Lokše můžete jíst jak naslano, tak také nasladko.

Obměna

  • Škrob můžete použít jakýkoliv, který máte po ruce – kukuřičný (maizena), kuzu, arrowroot, tapiokový aj.
  • Mouku můžete použít i špaldovou nebo celozrnnou pšeničnou.

Čtenáři vyzkoušeli…

Lenka Hájíčková – A moje top jídlo. Batátové lokše. Část bude s pomazánkou a část na sladko. Opět super do práce.

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. boli perfektnéééé, môžem doporučiť, jedli ich aj moji chlapi, pritom oni nové recepty nemajú moc radi

  2. Po upečení jsme je mastili máslem, potřeli povidly nebo marmeládou, přehnuli a máčeli do cukru. K tomu meltu.Byl to přes zimu vždy rituál v sobotu k večeři do mých 10 ti let, kdy jsme je dělávali právě na peci. Pak jsme se přestěhovali,takže pak už jen na pánvi a rituál skončil. Ta vůně byla boží.

  3. Tak právě jsem po výborném obědě, a to díky vaším lokším. Super. Doma jsme je dělávali s obyč. brambor a já je k smrti milovala. Jen jsme jim říkali pleskánky. Byly na sladko, ale pamatuji si i chuť, když byly udělané přímo na peci. Tak příště si je dám na sladko. Moc děkuji za recept.

    • To máme velkou radost, Lenko! Na sladko jsou výborné, mě moc chutnají s makovo-povidlovou náplní. A s čím jste si je dříve dávala? 🙂

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJídelníčkům jsem se smál. Než jsem to zkusil… (Jakub, 37 let)
Další článekMalé věci dokáží velké změny. I v 69 letech! (Ilona)