Lokše jsou oblíbeným tradičním receptem u nás v Česku, ale i na Slovensku. V různých krajích se jim říká jinak - třeba pekáče, přesňáky, patenty, magaše, grob, žebrácké placky, laty aj. Plní se buď na sladko povidly nebo makovou náplní, ale také na slano. Místo klasických brambor jsme v tomto receptu použili sladké batáty a jsou stejně úžasné, jako klasika! A navíc bez stopy lepku. Vyzkoušejte.

Ingredience
na 4 ks
  • 150 g batátu
  • cca 60-75 g pohankové mouky
  • 15 g škrobu (maizena)
  • 1/4 lžičky soli

Jak připravit lokše z batátu

  1. Batáty nakrájíme na kousky a napaříme cca 10 minut na pařáčku.
  2. Necháme chvilku vychladnout.
  3. Ještě teplé, ale ne vařící, rozmixujeme na pyré (vody nepřidáváme!).
  4. K pyré vmícháme mouku, škrob a sůl a vytvoříme vláčné těsto. Mouku přidáváme dle potřeby. Pokud by těsto bylo pořád lepivé, přidáme více mouky.
  5. Těsto nakrájíme na 4 kusy a každé z nich vyválíme na placku na vále podsypaném troškou mouky.
  6. Lokše vkládáme na rozehřátou pánev (buď suchou, nebo pomaštěnou).
  7. Jakmile se začnou tvořit hnědé puchýře, obrátíme na druhou stranu.
  8. Lokše skládáme na sebe a uzavřeme pokličkou nebo schováme do utěrky, aby neoschly, ale naopak zvláčněly.
  9. Jednotlivé lokše můžeme potřít olejem nebo rostlinným máslem, nebudou tak suché.
  10. Plníme nasladko povidly nebo makovou náplní nebo naslano například směsí špenátu, žampionů a tofu nebo zeleninovou směsí.

Praktické

  • Aby se těsto dobře zpracovávalo, je třeba, aby batátové pyré bylo teplé. Pokud je studené, s těstem se vám bude špatně pracovat. Pak stačí pyré zase na pařáčku ohřát.
  • Lokše je nejlepší jíst teplé, jinak tuhnou. Pokud je ale chcete dát do lednice a jíst později, stačí je ohřát nasucho nebo mírně pomaštěné pánvičce a budou zase vláčné.
  • Pokud se chcete vyhnout tuku, můžete dělat lokše nasucho a ničím je nepotírat, budou ale sušší.
  • Lokše můžete jíst jak naslano, tak také nasladko.

Obměna

  • Škrob můžete použít jakýkoliv, který máte po ruce – kukuřičný (maizena), kuzu, arrowroot, tapiokový aj.
  • Mouku můžete použít i špaldovou nebo celozrnnou pšeničnou.

Čtenáři vyzkoušeli…

Lenka Hájíčková – A moje top jídlo. Batátové lokše. Část bude s pomazánkou a část na sladko. Opět super do práce.

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...
  1. boli perfektnéééé, môžem doporučiť, jedli ich aj moji chlapi, pritom oni nové recepty nemajú moc radi

  2. Po upečení jsme je mastili máslem, potřeli povidly nebo marmeládou, přehnuli a máčeli do cukru. K tomu meltu.Byl to přes zimu vždy rituál v sobotu k večeři do mých 10 ti let, kdy jsme je dělávali právě na peci. Pak jsme se přestěhovali,takže pak už jen na pánvi a rituál skončil. Ta vůně byla boží.

  3. Tak právě jsem po výborném obědě, a to díky vaším lokším. Super. Doma jsme je dělávali s obyč. brambor a já je k smrti milovala. Jen jsme jim říkali pleskánky. Byly na sladko, ale pamatuji si i chuť, když byly udělané přímo na peci. Tak příště si je dám na sladko. Moc děkuji za recept.

    • To máme velkou radost, Lenko! Na sladko jsou výborné, mě moc chutnají s makovo-povidlovou náplní. A s čím jste si je dříve dávala? :-)

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJídelníčkům jsem se smál. Než jsem to zkusil… (Jakub, 37 let)
Další článekMalé věci dokáží velké změny. I v 69 letech! (Ilona)