Lokše jsou oblíbeným tradičním receptem u nás v Česku, ale i na Slovensku. V různých krajích se jim říká jinak - třeba pekáče, přesňáky, patenty, magaše, grob, žebrácké placky, laty aj. Plní se buď na sladko povidly nebo makovou náplní, ale také na slano. Místo klasických brambor jsme v tomto receptu použili sladké batáty a jsou stejně úžasné, jako klasika! A navíc bez stopy lepku. Vyzkoušejte.
Ingredience
na 4 ks
- 150 g batátu
- cca 60-75 g pohankové mouky
- 15 g škrobu (maizena)
- 1/4 lžičky soli
Jak připravit lokše z batátu
- Batáty nakrájíme na kousky a napaříme cca 10 minut na pařáčku.
- Necháme chvilku vychladnout.
- Ještě teplé, ale ne vařící, rozmixujeme na pyré (vody nepřidáváme!).
- K pyré vmícháme mouku, škrob a sůl a vytvoříme vláčné těsto. Mouku přidáváme dle potřeby. Pokud by těsto bylo pořád lepivé, přidáme více mouky.
- Těsto nakrájíme na 4 kusy a každé z nich vyválíme na placku na vále podsypaném troškou mouky.
- Lokše vkládáme na rozehřátou pánev (buď suchou, nebo pomaštěnou).
- Jakmile se začnou tvořit hnědé puchýře, obrátíme na druhou stranu.
- Lokše skládáme na sebe a uzavřeme pokličkou nebo schováme do utěrky, aby neoschly, ale naopak zvláčněly.
- Jednotlivé lokše můžeme potřít olejem nebo rostlinným máslem, nebudou tak suché.
- Plníme nasladko povidly nebo makovou náplní nebo naslano například směsí špenátu, žampionů a tofu nebo zeleninovou směsí.
Praktické
- Aby se těsto dobře zpracovávalo, je třeba, aby batátové pyré bylo teplé. Pokud je studené, s těstem se vám bude špatně pracovat. Pak stačí pyré zase na pařáčku ohřát.
- Lokše je nejlepší jíst teplé, jinak tuhnou. Pokud je ale chcete dát do lednice a jíst později, stačí je ohřát nasucho nebo mírně pomaštěné pánvičce a budou zase vláčné.
- Pokud se chcete vyhnout tuku, můžete dělat lokše nasucho a ničím je nepotírat, budou ale sušší.
- Lokše můžete jíst jak naslano, tak také nasladko.
Obměna
- Škrob můžete použít jakýkoliv, který máte po ruce – kukuřičný (maizena), kuzu, arrowroot, tapiokový aj.
- Mouku můžete použít i špaldovou nebo celozrnnou pšeničnou.
Čtenáři vyzkoušeli…

Dobrý večer, nevím,co dělám špatně, ale musím dát výrazně více mouky,aby těsto nelepilo,ale potom se zase hrozně trhá. Když už se mi podaří vyválet, tak se nepodaří přesunout na pánev..daří se jen udělat rukou placičky velikosti menšího lívance. Jinak jsou moc dobré.
boli perfektnéééé, môžem doporučiť, jedli ich aj moji chlapi, pritom oni nové recepty nemajú moc radi
Tak to je skvělé, že se nebáli to zkusit a že to prošlo! :-)
Kluci vůbec nemusejí batáty, ale tady jsou moc dobře schovaný.
:-)))
Tak to to možná taky zkusim…
Naše děti taky nemusí batáty, ale různý placky jsou většinou oblíbený;)
Myslím, že tohle musí projít i u těch, co to nejedí :-)
Po upečení jsme je mastili máslem, potřeli povidly nebo marmeládou, přehnuli a máčeli do cukru. K tomu meltu.Byl to přes zimu vždy rituál v sobotu k večeři do mých 10 ti let, kdy jsme je dělávali právě na peci. Pak jsme se přestěhovali,takže pak už jen na pánvi a rituál skončil. Ta vůně byla boží.
Na peci jsou nejlepší! :-)
Tak právě jsem po výborném obědě, a to díky vaším lokším. Super. Doma jsme je dělávali s obyč. brambor a já je k smrti milovala. Jen jsme jim říkali pleskánky. Byly na sladko, ale pamatuji si i chuť, když byly udělané přímo na peci. Tak příště si je dám na sladko. Moc děkuji za recept.
To máme velkou radost, Lenko! Na sladko jsou výborné, mě moc chutnají s makovo-povidlovou náplní. A s čím jste si je dříve dávala? :-)