Lokše jsou oblíbeným tradičním receptem u nás v Česku, ale i na Slovensku. V různých krajích se jim říká jinak - třeba pekáče, přesňáky, patenty, magaše, grob, žebrácké placky, laty aj. Plní se buď na sladko povidly nebo makovou náplní, ale také na slano. Místo klasických brambor jsme v tomto receptu použili sladké batáty a jsou stejně úžasné, jako klasika! A navíc bez stopy lepku. Vyzkoušejte.
Ingredience
na 4 ks
  • 150 g batátu
  • cca 60-75 g pohankové mouky
  • 15 g škrobu (maizena)
  • 1/4 lžičky soli

Jak připravit lokše z batátu

  1. Batáty nakrájíme na kousky a napaříme cca 10 minut na pařáčku.
  2. Necháme chvilku vychladnout.
  3. Ještě teplé, ale ne vařící, rozmixujeme na pyré (vody nepřidáváme!).
  4. K pyré vmícháme mouku, škrob a sůl a vytvoříme vláčné těsto. Mouku přidáváme dle potřeby. Pokud by těsto bylo pořád lepivé, přidáme více mouky.
  5. Těsto nakrájíme na 4 kusy a každé z nich vyválíme na placku na vále podsypaném troškou mouky.
  6. Lokše vkládáme na rozehřátou pánev (buď suchou, nebo pomaštěnou).
  7. Jakmile se začnou tvořit hnědé puchýře, obrátíme na druhou stranu.
  8. Lokše skládáme na sebe a uzavřeme pokličkou nebo schováme do utěrky, aby neoschly, ale naopak zvláčněly.
  9. Jednotlivé lokše můžeme potřít olejem nebo rostlinným máslem, nebudou tak suché.
  10. Plníme nasladko povidly nebo makovou náplní nebo naslano například směsí špenátu, žampionů a tofu nebo zeleninovou směsí.

Praktické

  • Aby se těsto dobře zpracovávalo, je třeba, aby batátové pyré bylo teplé. Pokud je studené, s těstem se vám bude špatně pracovat. Pak stačí pyré zase na pařáčku ohřát.
  • Lokše je nejlepší jíst teplé, jinak tuhnou. Pokud je ale chcete dát do lednice a jíst později, stačí je ohřát nasucho nebo mírně pomaštěné pánvičce a budou zase vláčné.
  • Pokud se chcete vyhnout tuku, můžete dělat lokše nasucho a ničím je nepotírat, budou ale sušší.
  • Lokše můžete jíst jak naslano, tak také nasladko.

Obměna

  • Škrob můžete použít jakýkoliv, který máte po ruce – kukuřičný (maizena), kuzu, arrowroot, tapiokový aj.
  • Mouku můžete použít i špaldovou nebo celozrnnou pšeničnou.

Čtenáři vyzkoušeli…

Lenka Hájíčková – A moje top jídlo. Batátové lokše. Část bude s pomazánkou a část na sladko. Opět super do práce.

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

8 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Po upečení jsme je mastili máslem, potřeli povidly nebo marmeládou, přehnuli a máčeli do cukru. K tomu meltu.Byl to přes zimu vždy rituál v sobotu k večeři do mých 10 ti let, kdy jsme je dělávali právě na peci. Pak jsme se přestěhovali,takže pak už jen na pánvi a rituál skončil. Ta vůně byla boží.

  2. Tak právě jsem po výborném obědě, a to díky vaším lokším. Super. Doma jsme je dělávali s obyč. brambor a já je k smrti milovala. Jen jsme jim říkali pleskánky. Byly na sladko, ale pamatuji si i chuť, když byly udělané přímo na peci. Tak příště si je dám na sladko. Moc děkuji za recept.

    • To máme velkou radost, Lenko! Na sladko jsou výborné, mě moc chutnají s makovo-povidlovou náplní. A s čím jste si je dříve dávala? 🙂

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJídelníčkům jsem se smál. Než jsem to zkusil… (Jakub, 37 let)
Další článekMalé věci dokáží velké změny. I v 69 letech! (Ilona)