Můžete se po meruňkách utlouct? Tak to je dobře. Už 3 kusy meruněk totiž pokryjí polovinu denní dávky provitamínu A a vitamínu C. Jsou považovány za symbol štěstí a bohatství. Některé kultury věří, že mají vliv na plodnost nebo vědomosti. Co ještě ukrývají za tajemství? Mrkněte na těchto 12 zajímavostí.

1Meruňka pochází z Číny

Mysleli jste si, že meruňky pochází z oblasti střední Evropy? Omyl. Jejich původ hledejte v Číně. O prvním pěstování jsou zmínky z dob před více jak 4000 lety. Do Evropy se dostaly přes Arménii počátkem letopočtu. Řekové jim říkaly „Zlaté vejce slunce“. Do Česka se meruňky rozšířily z Itálie přes Slovinsko, Štýrsko a Rakousy. Arménský původ obsahuje i její latinský název armenica, z něhož pochází i české slovo meruňka.

2Příznivý účinek na plodnost

Číňané věří, že konzumace meruněk podporuje plodnost. Vědci sice zatím tento fakt ještě nepotvrdili, ale kdo ví? 🙂

3Meruňky jsou považovány za symbol štěstí a bohatství

Když se obyvatelům Polska zdá o meruňkách, věří, že to předznamenává bohatství a pozitivní životní změny. A pokud se vám o nich zdá na cestě do Indie, budete mít šťastné manželství.

4Mají hluboké kořeny v kultuře Dálného východu

Filozof Konfucius učil své studenty pod meruňkami, protože věřil, že meruňka rozvíjí moudrost a vědomosti. Doktor Dong Feng si za vyléčení pacienta nebral peníze, nýbrž aby zasadili u jeho domu meruňku. Později stál jeho dům uprostřed meruňkového sadu a on sám byl nazýván jako „ten z meruňkového háje“. Proto se občas dodnes lékaři v Číně označují jako „mistři z meruňkového háje“.

5Výborný zdroj vitamínu C

Meruňky jsou skvělým zdrojem důležitého vitamínu C, který je potřebný pro metabolismus aminokyselin, okysličení tkání, vstřebání železa, regeneraci, tvorbu bílých krvinek, vývoj zubů, kostí a chrupavek a pomoc proti volným radikálům. K pokrytí doporučené denní dávky stačí 8 kusů tohoto slaďoučkého oranžového ovoce.

6Meruňkový olej je oblíbený v kosmetice

Významnou roli hrají meruňky i v kosmetickém průmyslu. Jejich olej se často přidává do krémů a balzámů. Pomáhá regenerovat a hydratovat pokožku. Skvěle zklidní spálenou pokožku od sluníčka – v létě ideální! Takovou masku si můžete vyrobit i přímo z plodů meruněk. 4 zralé meruňky rozmačkejte nebo rozmixujte s 2 lžícemi olivového oleje a směs naneste na spálená místa. Po 15 minutách opláchněte.

7Doplní vitamín A

Meruňky jsou nejen skvělým zdrojem vitamínu C, ale také vitamínu A. Už pouhé 3 meruňky pokryjí polovinu denní dávky provitamínu A. Vitamín A je důležitý pro naše oči, vývoj kožních buněk a je také antioxidantem.

8Meruňky jsou hlavně voda

Meruňky obsahují pouze 50 kalorií na 100 g. Z celkové hmotnosti plodu meruňky připadá 85 % hmotnosti na dužinu, 7,7 % na pecku a 7,3 % na slupku. Dužina obsahuje 72-90 % vody, 7-17 % cukrů, 1-1,5 % kyselin, 1 % celulózy, 1 % pektinu, 1 % bílkovin a 0,5 % tříslovin. Jádro uvnitř pecky má 45-58 % sušiny tuků a 25-28 % bílkovin.

9Mají výrazný vliv na zdraví

Co všechno meruňky dokáží? Je toho hodně:

  • odstraňují zácpu
  • posilují kosti
  • zlepšují zdraví srdce
  • zlepšují metabolismus
  • léčí bolest uší
  • léčí horečku
  • léčí problémy s kůží
  • léčí anémii
  • chrání před vznikem rakoviny

10Nebezpečná, nebo léčebná jadérka?

Jádra meruněk obsahují kyanogenního glykosid amygdalin, kterým se rostliny chrání před mlsnými býložravci. Amygdalin se v zažívacím traktu mění na kyanovodník. Jedná o silně toxickou látku (enzymatický jed), která může způsobit v menším množství otravu (nevolnost, horečka, nespavost, žízeň, bolest hlavy, kloubů a svalů) a ve velkém až smrt. Dospělí mohou bez problémů sníst maximálně 3 malá jadérka, aniž by překročili bezpečnou dávku, v případě malých dětí maximálně polovinu jadérka. Na druhou stranu se objevují i zprávy, že je amygdalin lékem na rakovinu. Americký biochemik Ernst Krebs ho dokonce zařadil mezi vitamíny jako B17. Nicméně výsledky laboratorních pokusů na zvířatech jsou, co se týče možného protinádorového účinku, nepřesvědčivé. Americký National Cancer Institute tato látku pro léčbu rakoviny nepovolil.

11V řecké mytologii se meruňky nazývaly zlatá jablka

V řecké mytologii se meruňky považovaly za „zlatá jablka“. Rostly v zahradě bohů blízko pohoří Atlas. O tuto zahradu se staraly Hesperidky a spolu s drakem Ládónem hlídaly strom s těmito „zlatými jablky“ (meruňkami), který dostala bohyně Héra jako svatební dar od bohyně Gaie. Jedním z legendárních dvanácti úkolů Herakla bylo získat právě tato zlatá jablka. Naštěstí se mu to podařilo.

12Sušené meruňky jsou ošetřeny siřičitany

Trvanlivost sušených meruněk je velmi často prodlužována siřičitany, které brání oxidaci a vyblednutí barvy. Pro citlivé lidi s astmatem může tato látka způsobit stažení a zúžení průdušek (bronchospasmus). Proto vždy kontrolujte složení a vybírejte raději ty tmavší.

Máte na ně chuť?

Dopřejte si jen tak samotné, anebo si z nich udělejte třeba sladké meruňkové knedlíky, meruňkový pudink, osvěžující meruňkové želé a pokud jich máte hodně, nezapomeňte se zazásobit na zimu s meruňkovou marmeládou, anebo si je jednoduše nakrájejte na plátky a nasušte v sušičce na ovoce nebo na sluníčku.

 
Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu
Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...
Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové
Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...
S vámi je očista vždy příjemnější
Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...
Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla
Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...
Moje hmotnost je konečně stabilní
Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...
Děkuji, jak se o nás krásně staráte
Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...
Jsem čilejší a už konečně večer nezívám
Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...
Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu
Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...
I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě
Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...
Velký dík za kurz
Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...
Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!
Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...
Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…
Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...
Jsem pyšná, že jím jinak
Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...
Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji
Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...
Měníte mi život k lepšímu
Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...
Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“
Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠťavnaté kedlubnové zelí
Další článekNejrychlejší hummus – z červené čočky