Co se týče jahod, měla by to Maruška z pohádky O dvanácti měsíčcích v dnešní moderní době opravdu jednoduché. Stačí v zimě zajít pár kroků do supermarketu a čerstvé jahody si koupit. Právě celoroční pestrá nabídka supermarketů nám tak trochu zamotala hlavy. Většina lidí teď totiž vlastně vůbec neví, kdy které plodiny zrají. Nejste jedním z nich? Víte, kdy je čas jahod? Kdy zrají meruňky? A kdy se sklízí chřest?

Proč nevíme, kdy co roste?

Věděli jste, že …?
Průzkum časopisu BBC Good Food zjistil, jak špatné je to s našim přehledem o sezónnosti ovoce a zeleniny. Ve Velké Británii ví, kdy co roste, necelých 10 % dospělých. Nejvíce chybují v jahodách, chřestu a borůvkách.

  • Špatné vzdělání – v hodinách biologie nedáváme pozor a informace o dozrávání plodin nám přijdou zbytečné. S dětmi o tom nekomunikujeme, protože to sami nevíme.
  • Nejsme v kontaktu s přírodou – nemáme zahrádky, nesázíme plodiny, nezajímáme se o zahradničení, tudíž nevíme, jak a kdy co sázet a sklízet.  Bydlíme často ve městech v panelácích, nezapojujeme do této činnosti ani naše děti, které to pak také neumí, neznají a nemají k tomu vztah.
  • Supermarkety – dříve to bylo jednoduché. Zemědělci na pulty dodávali to, co zrovna dozrávalo a lidé tak přirozeně jedli sezónní plodiny. Dnes máme supermarkety, které nabízí celoročně pestrou nabídku dovozové zeleniny a ovoce a my jsme si zvykli, že je všechno pořád dostupné. Děti často vůbec nevědí, že v zimě se u nás jahody vůbec nepěstují.

Proč se zaměřit na sezónní potraviny?

Přečtěte si také:
Obsah pesticidů v hruškách šokoval i vědce
Jedno jablko, jedná dávka jedů
Jak ošetřit konvenční ovoce a zeleninu, abychom se zbavili škodlivin

  • Chuť a výživová hodnota – sezónní potraviny od místních farmářů jsou čerstvé, šťavnaté, voňavé, chutné a obsahují daleko více vitamínů, minerálů a živin než ty, které stráví několik týdnů na cestě, musejí se sklidit nezralé, stříkat mnoha pesticidy a dalšími chemickými látkami (aby banány zůstaly žluté a rajčata červená, musí se jim pomoci pesticidy, barvivy a konzervanty) a uchovávat v atmosférách, které mají negativní vliv na množství živin i chuť. Zkuste si porovnat chuť čerstvě utržených jahod ze zahrádky s těmi, co koupíte v zimě v supermarketu. Porovnejte tu vůni, chuť, sladkost, šťavnatost a měkkost a bude vám jasné, o čem mluvím.
  • Podpora místního zemědělství – dovoz ovoce a zeleniny přes půlku zeměkoule velmi zatěžuje životní prostředí. Díky podpoře lokálních farmářů podporujeme zaměstnanost v našem okolí a chováme se ekologicky vůči naší planetě.
  • Sezónní dynamika – vyvíjeli jsme se s biorytmy podle přírody, sezónní potraviny jsou pro nás přirozené a podporují v daném období, kdy rostou, naše orgány, trávení a tělo (např. na jaře rostou čerstvé zelené bylinky, které podporují očistu a detoxikaci těla, v létě roste ovoce, které nám dodává tekutiny a ochlazuje nás v horkém počasí atp.). Naši předkové to věděli, proto pořádali například chřestové slavnosti na jaře, borůvkové hody v létě a na konci léta pekli švestkové koláče a dělali sladké knedlíky.

Výhody a nevýhody lokálních a dovozových potravin

Lokální potraviny Dovezené potraviny
Ekologie a doba dovozu K zákazníkovi cestují pouze pár hodin, nezatěžují tolik planetu K zákazníkovi cestují několik dní, jejich dovoz zatěžuje planetu
Sklízení Sklízí se čerstvé, chvíli před tím, než se dostanou k zákazníkovi Sklízí se nezralé, dozrávají v kamionech a nepřirozených atmosférách
Pesticidy Není třeba je tolik stříkat a ošetřovat na rozdíl od potravin dovážených Obsahují velké množství pesticidů (např. jahody ze Španělska, které jsou u nás celý rok k dispozici jsou každoročně na prvních příčkách pesticidy nejvíce znečištěných potravin)
Chuť a vůně Jsou voňavé, sladké, chutné, svěží Často jsou bez chuti, nezralé, tvrdé, nevoní
Obsah živin Obsah živin je vyšší než u dovozových potravin, protože se pěstují i dozrávají přirozeně Předčasné sklízení, nepřirozené dozrávání a dlouhý transport – to vše snižuje množství vitamínů a minerálů
Cena Jsou levnější Jsou dražší, protože se musí dovážet
Fair trade Podpora zaměstnanosti a zemědělců v regionu Podpora neférových podmínek, kdy otroci z Afriky a imigranti pracují ve sklenících ve velmi náročných podmínkách za pár eur a často bydlí hned vedle skleníků, jak to je běžnou praxí např. ve Španělsku

Seznamte se s lokálními potravinami

V každém období roste a sklízí se jiný druh plodin (některé potraviny patří i do více období, např. jablka se sklízí od července do října a díky vhodnému skladování vydrží až do zimy). Pojďte se seznámit s těmi nejznámějšími druhy.

  • Jaro – ředkvičky, saláty, květák, kedluben
  • Léto – jahody, broskve, jablka, rajčata, hrášek, brokolice, cuketa, okurky
  • Podzim – hroznové víno, hrušky, švestky, cibule, petržel, dýně, ořechy
  • Zima – pórek, růžičková a kadeřavá kapusta, polníček, řeřicha, kysané zelí

Některé druhy plodin se musí zkonzumovat nebo zpracovat co nejdříve od sklizně (např. jahody, maliny), jiné při vhodném skladování vydrží i několik měsíců. Jedná se o:

Celoroční plodiny:

  • cibule
  • mrkev
  • petržel
  • jablka
  • červená řepa
  • celer
  • česnek
  • ořechy
  • pórek
  • hlávkové zelí

Jíme Jinak radí

  • Vždy, když máte na výběr, volte raději ovoce a zeleninu od lokálních farmářů nebo v supermarketu tu zeleninu, která je zrovna v sezóně. I přes to, že v některých měsících je nabídka omezená.
  • Po celý rok můžete konzumovat plodiny, které se dají skladovat jako jsou: mrkev, celer, hlávkové zelí, jablka, řepa atp.
  • V zimě se doporučujeme soustředit zejména na kořenovou a kulatou zeleninu a také kysané zelí, které naši předkové v těchto měsících jedli.
  • Na jaře zase využijte nabídky přírody a vyrazte na divoké bylinkymedvědí česnek, kopřivu, ptačinec, sedmikrásky, fialky atp.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Zlepšily se mi oči (Radmila)

Radmila: Oči mám stále jasnější, mám z toho radost.

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

Jarní očista mě skvěle nastarovala (Jana)

Jana: Moc vám děkuju opět za úžasný kurz!! Skvělá...

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

Vaření mě začalo bavit (Klára)

Klára: Po prvních dvou dnech vaření, musím říct, že...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Nádherně jsem si pošmákla a ještě jsem zhubla (Eva)

Eva: Děkuji, Evi, za krásný a velmi výživný rozhovor....

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...
  1. Ožehávé téma…Dobře,že jste článek napsali. Lidé by si měli uvědomit, co jedí, když to není sezonní. Přiznávám se je to moje velká úchylka…Je fakt,že mít zahradu je velké plus spousta lidí co nemají zahradu jsou odkázáni na obchody. Ale i tam mají přece možnost volby, ne? Když vidí, že někdo v zimě kupuje rajčata,jahoda,cuket,okurky, paprika atd atd, je mi divně. Podle mě to na stůl nepatří. Možná se mnou spousta lidí ted nesouhlasí, ale je to moje myšlenka. Proč jsem psal moje uchylka, protože já jím jen zeleninu co si vypěstuju, čekám na léto jak blbec abych si dala rajčata a papriky z mojí sklizně. Jakmile na zahradě zmizí, zmizí i z mého jídelníčku. Je mě proti srsti si koupit mrkev nebo celer, a to pak už jen bio.Jak píše Eva, ani trhy nejsou záruka kvality. S naším sousedem si vyměnujeme ovoce a zeleninu, když něco nemám má to on a naopak. Vůbec nemám odvahu si koupit jablka nebo broskve, to je snad nejvíce stříkané ovoce…Tot k mé úchylce…Tak pozor co kupujete a v jakém období to kupujete. Bohužel je to hodně podceňováno.

  2. Ta tvorba cen je pro mě taky záhada – letos suverénně nejdražší byly angrešty, což jsme vždycky brali jako ovoce druhé kategorie a používali ho jako „výplň“ do marmelád z dražších druhů ovoce.

  3. Tak zrovna s tou cenu to je podle me presne naopak… U nas na trzich stoji nektere produkty i dvakrat tolik a kvalita je fakt mizerna. Clovek by rad podporil lokalni zemedelce, ale tohle cloveka fakt nastve ?

    • Myslím, že je velký rozdíl, jestli trhy jen přeprodávají zboží např. z toho Španělska, nebo tam stojí místní babička se svou produkcí z vlastní zahrádky. Bohužel, trhy nejsou záruka kvality, jak si lidi myslí, když tam nadpis „farmářsky“ apod.

  4. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVeganský Mac and Cheese
Další článekZelené výhonky čočky