Každému z nás je jasné, že konvenční zelenina a ovoce ze supermarketů obsahuje pesticidy. Avšak rozsah kontaminace v nedávných testech šokovala i vědce. A do zapovězené desítky "špinavých" potravin přibyly i hrušky. Mimo ně se tam objevují třeba jablka, hrozny a nektarinky. Podívejte se, jaké další potraviny jsou na seznamu a které jsou naopak "čisté" a bezpečné.

Situace se stává závažnou: do seznamu „špinavých“ potravin přibývají další potraviny

Pokud ještě nekupujete organické ovoce a zeleninu, možná o tom po přečtení tohoto článku budete uvažovat. Zejména u potravin, které jsou v tzv. seznamu „tucet špinavých“ (dirty dozen). Americké ministerstvo zemědělství zjistilo, že v posledních letech dramaticky rostou hladiny pesticidů a dalších chemických látek v konvenčních potravinách. Problém je tak závažný, že Environmentální pracovní skupina pro životní prostředí (EWG) přidala do seznamu „tuctu špinavých potravin, které obsahují nejvyšší množství reziduí pesticidů a dalších toxických látek, i hrušky. Mezi lety 2010-2016 se rezidua pesticidů v hruškách více než zdvojnásobila (1).

Omývání zeleniny a ovoce nemá žádný efekt

Velmi znepokojivý je fakt, že všechny hrušky byly před testováním na pesticidy důkladně omyty a očištěny. A i přes to obsahovaly ohromné množství pesticidů. Z výsledků je zřejmé, že se tyto chemikálie dostávají nejen do tenkých slupek, ale i do vnitřní buněčné struktury ovoce a zeleniny.

Šokující koktejl pesticidů ve více než 50 % vzorků

Většina z testovaných vzorků hrušek měla v sobě mnohem více než jen jeden druh pesticidů. V roce 2010 měla pouhá 3 % testovaných vzorků hrušek více než 5 druhů pesticidů, v roce 2016 více než 5 druhů pesticidů obsahovalo už 50 % vzorků (1)! Vědci doposud nevědí, co se s tělem může stát, když konzumujeme více pesticidů nebo pesticidy v kombinaci s fungicidy či insekticidy, ale výzkumy naznačují, že se jejich toxicita po konzumaci mnohonásobně zvýší.

Jaké pesticidy si vkládáme do úst?

Vzorky hrušek obsahovaly ve velkém množství tyto druhy pesticidů:

  • Carbendazim – hormonální disruptor, nebezpečný zejména pro mužský reprodukční systém, byl klasifikován jako možný karcinogen. Nejvíce ho obsahují konvenční jahody, rajčata, špenát, salát, fazole, ořechy a obilí (2, 3). Více než 1/4 hrušek ho také obsahovala. (4)
  • Difenylamin – v Evropě zakázaný z důvodu obav z rakoviny. Každá 10. hruška z USA ho obsahovala. (4)
  • Imazalil – považovaný za karcinogen, u zvířat vyvolává příznaky akutní otravy, problémy s koordinací, nízký krevní tlak, chvění a zvracení, dále také poruchy štítné žlázy a reprodukční a vývojové poruchy. Obsahují ho zejména hrušky, broskve a nektarinky. (5, 6)
  • Acetamiprid a Imadokloprid – insekticidy zodpovědné za masové vymírání včel. Každá 7. hruška obsahovala tyto insekticidy. (4)

 

Seznam „špinavých“ a „čistých“ potravin zdarma ke stažení

Stáhněte si pomocí tlačítka níže aktuální seznam, vytiskněte si ho, připevněte na lednici nebo založte do peněženky a využívejte jako vodítko, co z ovoce a zeleniny raději koupit raději u farmáře a co naopak můžete beze strachu nakoupit v supermarketu.

Stáhnout seznam potravin (PDF)

 

Tucet „špinavých“ potravin

  1. Jahody
  2. Špenát
  3. Nektarinky
  4. Jablka
  5. Hrozny
  6. Broskve
  7. Třešně
  8. Hrušky
  9. Rajčata
  10. Řapíkatý celer
  11. Brambory
  12. Papriky

 

Seznam „čistých“ potravin

  1. Avokádo
  2. Kukuřice
  3. Ananas
  4. Zelí
  5. Cibule
  6. Mražený hrášek
  7. Papája
  8. Chřest
  9. Mango
  10. Lilek
  11. Cukrový meloun
  12. Kiwi
  13. Cantaloupe
  14. Květák
  15. Brokolice

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Dobry den,velmi me zajima tema „pesticidy v potrave“.Je mozne necim snizit tuto zatez?Na netu se pise dat ovoce nebo zeleninu do vody s pridavkem octa,sody ci soli.Ale neni to podlozeno vyzkumem.Taky jsem slyšela nazor,ze pomuze dlouhe vareni vad 100°,zde tedy ve vztahu k masu.Klidne i 3-4 hodiny.Mate prosim podlozene informace?Dekuji vam.

  2. A šlupky na vývar z např. mrkve ze supermarketu teda asi raději vůbec ne? Zničí se něco tím dlouhým varem?

  3. Dobrý den. Prosím nevíte, jak je to, co se pesticidů týče, třeba s mrkví? Té spolu s cibulí spotřebujeme nejvíc 🙂 Mrkev teda stejně kupuju většinou v bio kvalitě, ale zajímalo by mě to. Děkuji.

    • V konvenční zelenině určitě nějaké bodou 🙂 Ale nemá cenu se z toho hroutit, zlvášť, když kupujete většinou bio. Ostatní jídlo také není bio a nikdo to moc neřeší, kolik škodlivin sní v rohlíkách, šunce, masu, mléku apod. U konveční zeleniny se to ani standardně nesleduje, protože ta nemusí splňovat normy na pesticidy jako bio zelenina, takže pokud zrovna není nějaký výzkum, tak nikdo přesně neví, kolik čeho v čem je. U běžných potravin, kterých je tisíce položek se dělají namátkové kontroly, kdežto bio se kontroluje od začátku do konce.

  4. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKe změně stačily tři měsíce (Lukáš 36 let)
Další článekMobilní síť 5G – internetový zázrak nebo zdravotní katastrofa?