Každému z nás je jasné, že konvenční zelenina a ovoce ze supermarketů obsahuje pesticidy. Avšak rozsah kontaminace v nedávných testech šokovala i vědce. A do zapovězené desítky "špinavých" potravin přibyly i hrušky. Mimo ně se tam objevují třeba jablka, hrozny a nektarinky. Podívejte se, jaké další potraviny jsou na seznamu a které jsou naopak "čisté" a bezpečné.

Situace se stává závažnou: do seznamu “špinavých” potravin přibývají další potraviny

Pokud ještě nekupujete organické ovoce a zeleninu, možná o tom po přečtení tohoto článku budete uvažovat. Zejména u potravin, které jsou v tzv. seznamu “tucet špinavých” (dirty dozen). Americké ministerstvo zemědělství zjistilo, že v posledních letech dramaticky rostou hladiny pesticidů a dalších chemických látek v konvenčních potravinách. Problém je tak závažný, že Environmentální pracovní skupina pro životní prostředí (EWG) přidala do seznamu “tuctu špinavých potravin, které obsahují nejvyšší množství reziduí pesticidů a dalších toxických látek, i hrušky. Mezi lety 2010-2016 se rezidua pesticidů v hruškách více než zdvojnásobila (1).

Omývání zeleniny a ovoce nemá žádný efekt

Velmi znepokojivý je fakt, že všechny hrušky byly před testováním na pesticidy důkladně omyty a očištěny. A i přes to obsahovaly ohromné množství pesticidů. Z výsledků je zřejmé, že se tyto chemikálie dostávají nejen do tenkých slupek, ale i do vnitřní buněčné struktury ovoce a zeleniny.

Šokující koktejl pesticidů ve více než 50 % vzorků

Většina z testovaných vzorků hrušek měla v sobě mnohem více než jen jeden druh pesticidů. V roce 2010 měla pouhá 3 % testovaných vzorků hrušek více než 5 druhů pesticidů, v roce 2016 více než 5 druhů pesticidů obsahovalo už 50 % vzorků (1)! Vědci doposud nevědí, co se s tělem může stát, když konzumujeme více pesticidů nebo pesticidy v kombinaci s fungicidy či insekticidy, ale výzkumy naznačují, že se jejich toxicita po konzumaci mnohonásobně zvýší.

Jaké pesticidy si vkládáme do úst?

Vzorky hrušek obsahovaly ve velkém množství tyto druhy pesticidů:

  • Carbendazim – hormonální disruptor, nebezpečný zejména pro mužský reprodukční systém, byl klasifikován jako možný karcinogen. Nejvíce ho obsahují konvenční jahody, rajčata, špenát, salát, fazole, ořechy a obilí (2, 3). Více než 1/4 hrušek ho také obsahovala. (4)
  • Difenylamin – v Evropě zakázaný z důvodu obav z rakoviny. Každá 10. hruška z USA ho obsahovala. (4)
  • Imazalil – považovaný za karcinogen, u zvířat vyvolává příznaky akutní otravy, problémy s koordinací, nízký krevní tlak, chvění a zvracení, dále také poruchy štítné žlázy a reprodukční a vývojové poruchy. Obsahují ho zejména hrušky, broskve a nektarinky. (5, 6)
  • Acetamiprid a Imadokloprid – insekticidy zodpovědné za masové vymírání včel. Každá 7. hruška obsahovala tyto insekticidy. (4)

 

Seznam “špinavých” a “čistých” potravin zdarma ke stažení

Stáhněte si pomocí tlačítka níže aktuální seznam, vytiskněte si ho, připevněte na lednici nebo založte do peněženky a využívejte jako vodítko, co z ovoce a zeleniny raději koupit raději u farmáře a co naopak můžete beze strachu nakoupit v supermarketu.

Stáhnout seznam potravin (PDF)

 

Tucet “špinavých” potravin

  1. Jahody
  2. Špenát
  3. Nektarinky
  4. Jablka
  5. Hrozny
  6. Broskve
  7. Třešně
  8. Hrušky
  9. Rajčata
  10. Řapíkatý celer
  11. Brambory
  12. Papriky

 

Seznam “čistých” potravin

  1. Avokádo
  2. Kukuřice
  3. Ananas
  4. Zelí
  5. Cibule
  6. Mražený hrášek
  7. Papája
  8. Chřest
  9. Mango
  10. Lilek
  11. Cukrový meloun
  12. Kiwi
  13. Cantaloupe
  14. Květák
  15. Brokolice

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...
  1. Dobry den,velmi me zajima tema “pesticidy v potrave”.Je mozne necim snizit tuto zatez?Na netu se pise dat ovoce nebo zeleninu do vody s pridavkem octa,sody ci soli.Ale neni to podlozeno vyzkumem.Taky jsem slyšela nazor,ze pomuze dlouhe vareni vad 100°,zde tedy ve vztahu k masu.Klidne i 3-4 hodiny.Mate prosim podlozene informace?Dekuji vam.

  2. A šlupky na vývar z např. mrkve ze supermarketu teda asi raději vůbec ne? Zničí se něco tím dlouhým varem?

  3. Dobrý den. Prosím nevíte, jak je to, co se pesticidů týče, třeba s mrkví? Té spolu s cibulí spotřebujeme nejvíc 🙂 Mrkev teda stejně kupuju většinou v bio kvalitě, ale zajímalo by mě to. Děkuji.

    • V konvenční zelenině určitě nějaké bodou 🙂 Ale nemá cenu se z toho hroutit, zlvášť, když kupujete většinou bio. Ostatní jídlo také není bio a nikdo to moc neřeší, kolik škodlivin sní v rohlíkách, šunce, masu, mléku apod. U konveční zeleniny se to ani standardně nesleduje, protože ta nemusí splňovat normy na pesticidy jako bio zelenina, takže pokud zrovna není nějaký výzkum, tak nikdo přesně neví, kolik čeho v čem je. U běžných potravin, kterých je tisíce položek se dělají namátkové kontroly, kdežto bio se kontroluje od začátku do konce.

  4. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKe změně stačily tři měsíce (Lukáš 36 let)
Další článekMobilní síť 5G – internetový zázrak nebo zdravotní katastrofa?