Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Obsah pesticidů v hruškách šokoval i vědce

Každému z nás je jasné, že konvenční zelenina a ovoce ze supermarketů obsahuje pesticidy. Avšak rozsah kontaminace v nedávných testech šokovala i vědce. A do zapovězené desítky “špinavých” potravin přibyly i hrušky. Mimo ně se tam objevují třeba jablka, hrozny a nektarinky. Podívejte se, jaké další potraviny jsou na seznamu a které jsou naopak “čisté” a bezpečné.

Situace se stává závažnou: do seznamu “špinavých” potravin přibývají další potraviny

Pokud ještě nekupujete organické ovoce a zeleninu, možná o tom po přečtení tohoto článku budete uvažovat. Zejména u potravin, které jsou v tzv. seznamu “tucet špinavých” (dirty dozen). Americké ministerstvo zemědělství zjistilo, že v posledních letech dramaticky rostou hladiny pesticidů a dalších chemických látek v konvenčních potravinách. Problém je tak závažný, že Environmentální pracovní skupina pro životní prostředí (EWG) přidala do seznamu “tuctu špinavých potravin, které obsahují nejvyšší množství reziduí pesticidů a dalších toxických látek, i hrušky. Mezi lety 2010-2016 se rezidua pesticidů v hruškách více než zdvojnásobila (1).

Omývání zeleniny a ovoce nemá žádný efekt

Velmi znepokojivý je fakt, že všechny hrušky byly před testováním na pesticidy důkladně omyty a očištěny. A i přes to obsahovaly ohromné množství pesticidů. Z výsledků je zřejmé, že se tyto chemikálie dostávají nejen do tenkých slupek, ale i do vnitřní buněčné struktury ovoce a zeleniny.

Šokující koktejl pesticidů ve více než 50 % vzorků

Většina z testovaných vzorků hrušek měla v sobě mnohem více než jen jeden druh pesticidů. V roce 2010 měla pouhá 3 % testovaných vzorků hrušek více než 5 druhů pesticidů, v roce 2016 více než 5 druhů pesticidů obsahovalo už 50 % vzorků (1)! Vědci doposud nevědí, co se s tělem může stát, když konzumujeme více pesticidů nebo pesticidy v kombinaci s fungicidy či insekticidy, ale výzkumy naznačují, že se jejich toxicita po konzumaci mnohonásobně zvýší.

Jaké pesticidy si vkládáme do úst?

Vzorky hrušek obsahovaly ve velkém množství tyto druhy pesticidů:

  • Carbendazim – hormonální disruptor, nebezpečný zejména pro mužský reprodukční systém, byl klasifikován jako možný karcinogen. Nejvíce ho obsahují konvenční jahody, rajčata, špenát, salát, fazole, ořechy a obilí (2, 3). Více než 1/4 hrušek ho také obsahovala. (4)
  • Difenylamin – v Evropě zakázaný z důvodu obav z rakoviny. Každá 10. hruška z USA ho obsahovala. (4)
  • Imazalil – považovaný za karcinogen, u zvířat vyvolává příznaky akutní otravy, problémy s koordinací, nízký krevní tlak, chvění a zvracení, dále také poruchy štítné žlázy a reprodukční a vývojové poruchy. Obsahují ho zejména hrušky, broskve a nektarinky. (5, 6)
  • Acetamiprid a Imadokloprid – insekticidy zodpovědné za masové vymírání včel. Každá 7. hruška obsahovala tyto insekticidy. (4)

 

Seznam “špinavých” a “čistých” potravin zdarma ke stažení

Stáhněte si pomocí tlačítka níže aktuální seznam, vytiskněte si ho, připevněte na lednici nebo založte do peněženky a využívejte jako vodítko, co z ovoce a zeleniny raději koupit raději u farmáře a co naopak můžete beze strachu nakoupit v supermarketu.

Stáhnout seznam potravin (PDF)

 

Tucet “špinavých” potravin

  1. Jahody
  2. Špenát
  3. Nektarinky
  4. Jablka
  5. Hrozny
  6. Broskve
  7. Třešně
  8. Hrušky
  9. Rajčata
  10. Řapíkatý celer
  11. Brambory
  12. Papriky

 

Seznam “čistých” potravin

  1. Avokádo
  2. Kukuřice
  3. Ananas
  4. Zelí
  5. Cibule
  6. Mražený hrášek
  7. Papája
  8. Chřest
  9. Mango
  10. Lilek
  11. Cukrový meloun
  12. Kiwi
  13. Cantaloupe
  14. Květák
  15. Brokolice

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, v článku se píše,že výzkum dělalo americké ministerstvo zemědělství. Je nějaká studie na ovoce prodávané v Česku?

jitkrejcik
12. 10. 2019

Dobry den,velmi me zajima tema “pesticidy v potrave”.Je mozne necim snizit tuto zatez?Na netu se pise dat ovoce nebo zeleninu do vody s pridavkem octa,sody ci soli.Ale neni to podlozeno vyzkumem.Taky jsem slyšela nazor,ze pomuze dlouhe vareni vad 100°,zde tedy ve vztahu k masu.Klidne i 3-4 hodiny.Mate prosim podlozene informace?Dekuji vam.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

55
8

Máte pár kilo navíc? Tipy, jak se jich zbavit a začít zdravěji

Na nic nečekejte! Vyzkoušejte těchto 14 snadných tipů, jak zatočit s kily, únavou a zdravotními neduhy.